Рішення
від 04.12.2013 по справі 911/4110/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну 16тел. 235-24-26


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"04" грудня 2013 р. Справа № 911/4110/13

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс» , м. Київ,

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс» , м. Бориспіль,

про стягнення 510 325,32 грн.

Суддя О.В. Конюх;

представники сторін:

від позивача: Пішов М.В., уповноважений, довіреність від 27.09.2013р. б/н;

від відповідача: Божко О.О., уповноважена, довіреність від 01.09.2013р. б/н;

СУТЬ СПОРУ:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс», м. Київ, звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 29.10.2013р. б/н до відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс», м. Бориспіль, в якому просить суд стягнути з відповідача суму основної заборгованості за Договором поставки від 01.08.2012р. №7975 в розмірі 510 325,32 грн. та покласти на відповідача витрати по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач на виконання умов договору здійснював поставку відповідачу за видатковими накладними на загальну суму 510 325,32 грн., проте відповідач, в порушення умов договору, за отриманий товар не розрахувався, в результаті чого за відповідачем рахується основна заборгованість в сумі 510 325,32 грн.

Ухвалою господарського суду Київської області від 01.11.2013р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі №911/4110/13 та призначено справу до розгляду в судовому засіданні на 19.11.2013р. Ухвалою суду від 18.11.2013р., розгляд справи призначений на 04.12.2013р.

19.11.2013р. до господарського суду від представника позивача надійшло клопотання без номеру та дати про долучення документів, витребуваних ухвалою суду, до матеріалів справи.

04.12.2013р. до господарського суду від представника позивача надійшло клопотання без номеру та дати про долучення документів та додаткових доказів.

04.12.2013р. до господарського суду від відповідача надійшов відзив на позов, в якому відповідач проти існування боргу не заперечував та позовні вимоги визнав в повному обсязі. Крім того, відповідачем подані до суду витребувані ухвалою суду від 01.11.2013р. документи, а також письмові пояснення від 04.12.2013р. про правовідносини з позивачем та інформація про банківські рахунки.

В судове засідання 04.12.2013р. з'явились повноважні представники позивача та відповідача. Представник позивача в усних поясненнях позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив суд позов задовольнити. Представник відповідача визнав позов в повному обсязі.

Розглянувши позов товариством з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс», м. Київ, (далі по тексту - ТОВ «Торговий дім «Віктер Плюс»), до відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс», м. Бориспіль (далі по тексту - ТОВ «Термо Люкс»), вислухавши пояснення представників сторін, всебічно та повно вивчивши наявні у матеріалах справи докази, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

відповідно до частини 1 ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів.

Майново-господарські зобов'язання між суб'єктами господарювання виникають на підставі договорів (стаття 179 ГК України) й сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначені умов договору (стаття 627 ЦК України).

Підставою виникнення взаємних прав та обов'язків сторін у справі є укладений 01.08.2012р. між ТОВ «Торговий дім «Віктер Плюс» (постачальник) та ТОВ «Термо Люкс» (покупець) Договір поставки №7975 (далі - Договір), згідно якого постачальник зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому Договорі, передати у власність покупцеві товар, визначений у пункті 2.1. цього Договору (далі - товар), а покупець зобов'язується відповідно до умов Договору оплатити та прийняти товар. Відповідно до умов Договору:

- найменування, асортимент та кількість товару, по кожній конкретній партії, що підлягає поставці за цим Договором, визначаються у рахунках-фактурах та видаткових накладних (п. 2.1 Договором);

- поставка здійснюється окремими партіями, відповідно до видаткових накладних та/або рахунку-фактурі на умовах, погоджених сторонами (п. 3.1. Договору);

- датою поставки (передачі) товару є дата підписання покупцем видаткової накладної або акту приймання-передачі, що є невід'ємною частиною Договору. У випадку поставки товару транспортною компанією датою поставки є дата передачі товару покупцеві (п. 3.3. Договору);

- покупець оплачує товар за ціною, передбаченою у видатковій накладній та/або рахунку-фактурі за кожну одиницю товару, яка вказана з урахуванням ПДВ (п. 4.1. Договору);

- оплата товару здійснюється покупцем не пізніше 3 (трьох) робочих днів після дати поставки, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника (п. 4.2. Договору);

- Договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами і діє до 31.12.2013р., але в будь-якому випадку до повного виконання сторонами зобов'язань по Договору (п. 9.1. Договору).

Укладений між сторонами договір за своєю правовою природою є договором поставки. Згідно положень статті 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлі-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін. Законом можуть бути передбачені особливості регулювання укладення та виконання договорів поставки.

Частиною 1 ст. 173 та пунктом 2 частини 1 ст. 175 ГК України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Частиною 1 ст. 193 ГК України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

Відповідно до частини 1 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статей 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як стверджує позивач, за період березень - вересень 2013р. позивачем поставлено, а відповідачем отримано товар на загальну суму 510 325,32 грн., про що свідчать копії підписаних повноважними представниками обох сторін та засвідчених печатками обох сторін видаткових накладних. Належним чином засвідчені копії видаткових накладних наявні в матеріалах справи, а оригінали надані позивачем для огляду в судовому засіданні.

Підписання покупцем видаткової накладної, яка є первинним обліковим документом у розумінні Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» і яка відповідає вимогам, зокрема ст. 9 названого Закону і Положенню про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, та фіксує факт здійснення господарської операції і встановлення договірних відносин, є підставою виникнення обов'язку щодо здійснення розрахунків за отриманий товар в порядку ст. 692 ЦК України. Зазначеної правової позиції також дотримується і Вищий господарський суд України (постанова від 28.02.2012р. у справі № 5002-8/481-2001 та пункт 1 Інформаційного листа ВГСУ від 17.07.2012р. № 01-06/928/2012 «Про практику застосування Вищим господарським судом України у розгляді справ окремих норм матеріального права»).

Пунктом 4.2. Договору оплата товару здійснюється покупцем не пізніше 3 (трьох) робочих днів після дати поставки, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок постачальника.

З огляду на викладене за поданими документами суд достовірно встановив, що товар позивачем було поставлено, відповідачем прийнято, і строк оплати переданого товару є таким, що настав.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно частини 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як стверджує позивач та не заперечує відповідач, договірні зобов'язання щодо оплати поставленого за період березень - вересень 2013р. товару згідно видаткових накладних відповідач не виконав, у зв'язку з чим за відповідачем рахується заборгованість в сумі 510 325,32 грн.

Як свідчить наявна у матеріалах справи копія претензії від 08.10.2013р. б/н, з метою досудового врегулювання спору, позивач звернувся до відповідача з претензією від 08.10.2013р., в якій вимагав погасити борг в розмірі 510 325,32 грн. Повідомленням від 08.10.2013р. №21 відповідач визнав наявність заборгованості в сумі 510 325,32 грн. та повідомив позивача про погашення заборгованості при першій можливості. Крім того, повноважними представниками обох сторін підписано та засвідчено печатками підприємств акт звірки взаєморозрахунків про те, що станом на 08.10.2013р. заборгованість покупця перед постачальником за Договором складає 510 325,32 грн. Належним чином засвідчені копії повідомлення та акту наявні в матеріалах справи, а оригінали надані позивачем для огляду в судовому засіданні.

Згідно з частиною 2 ст. 614 ЦК України відсутність своєї вини доводить особа, яка порушила зобов'язання. Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як н підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідач доказів належного виконання своїх зобов'язань за Договором та сплати коштів за поставлений товар не представив, доказів пред'явлення позивачу претензій та/або зауважень щодо якості товару суду не надав, відповідно доводи позивача не спростував.

Таким чином, судом встановлено факт порушення відповідачем - ТОВ «Термо Люкс» своїх зобов'язань за Договором щодо оплати поставленого товару на суму 510 325,32 грн. в строк, визначений пунктом 4.2 Договору.

Статтею 16 ЦК України визначено, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого майнового або немайнового права та інтересу.

За таких обставин, вимога позивача про стягнення з відповідача суми основного боргу в розмірі 510 325,32 грн. є обґрунтованою, матеріалами справи підтверджується та підлягає задоволенню в заявленій сумі.

За таких обставин, повно та ґрунтовно дослідивши наявні у справі докази, перевіривши на відповідність закону та дійсним обставинам справи розрахунки позивача, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, законними та такими, що підлягають задоволенню. Суд приймає рішення про стягнення з відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс» на користь позивача - товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс» заборгованість за Договором поставки від 01.08.2012р. №7975 в сумі 510 325,32 грн. та, у відповідності до положень ст. 49 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладає на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та керуючись частиною 1 ст. 11, ст. 16, частиною 1 ст. 509, ст. ст. 525, 526, частиною 1 ст. 530, ст. 610, частиною 1 ст. 612, частиною 2 ст. 614, частиною 2 ст. 625, ст. ст. 627, 629, 712 Цивільного кодексу України, частиною 1 ст. 173, пункту 2 частини 1 ст. 175, частиною 1 ст. 179, частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України, ст. ст. 33, 49, 69, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс» до товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс» задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Термо Люкс» (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Київська шлях, буд. 74, код ЄДРПОУ 38261435)

на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Віктер Плюс» (04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, буд. 4, корпус 5, код ЄДРПОУ 32246694)

510 325,32 грн. (п'ятсот десять тисяч триста двадцять п'ять гривень тридцять дві копійки) основної заборгованості,

10206,51 грн. (десять тисяч двісті шість гривень п'ятдесят одну копійку) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя Конюх О.В.

Повний текст рішення підписано 20.12.2013р.

Дата ухвалення рішення04.12.2013
Оприлюднено25.12.2013
Номер документу36275015
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 510 325,32 грн

Судовий реєстр по справі —911/4110/13

Рішення від 04.12.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

Ухвала від 01.11.2013

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні