Рішення
від 24.12.2013 по справі 914/4476/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.12.2013 р. Справа № 914/4476/13

За позовом: Приватного акціонерного товариства «Нова лінія», смт. Чабани, Києво-Святошинський р-н, Київська обл.,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Сервус», м. Дрогобич, Львівська обл.,

про стягнення 21' 305,97 грн.

Суддя Яворський Б.І.

при секретарі Квик Т.І.

Представники :

від позивача: Вербенко П.О.,

від відповідача: не з'явився.

На розгляд господарського суду Львівської області Приватним акціонерним товариством «Нова лінія» подано позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Сервус» про стягнення заборгованості в сумі 21' 305,97 грн.

Ухвалою суду від 27.11.2013р. порушено провадження у справі, яку призначено до розгляду на 10.12.2013р. Розгляд справи відкладався на 24.12.2013 р.

Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що відповідачем у порушення умов договору суборенди нежитлового приміщення від 04.05.2012 р. не оплачено в повному обсязі орендної плати, внаслідок чого виникла заборгованість у сумі 19' 366,25 грн. Крім того, відповідачу нараховано 1' 092,06 грн. - пені, 847,66 грн. - 10% річних.

У судове засідання 24.12.2013 р. представником позивача подано докази часткової оплати відповідачем орендних платежів на загальну суму 16' 785,30 грн. Враховуючи наведене, просить стягнути з відповідача 2' 580,95 грн. основного боргу, 1' 092,06 грн. - пені, 847,66 грн. - 10% річних.

Відповідач у судові засідання 10.12.2013 р. та 24.12.2013 р. не з'явився, причин неявки не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, вимог ухвал суду не виконав, відзиву на позовну заяву не подав. Тому суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача та за відсутності відзиву на позов, в порядку статті 75 ГПК України, за наявними у справі доказами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, повно, всебічно і об'єктивно з'ясувавши усі обставини справи в їх сукупності, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено таке.

04.05.2012 р. між Приватним акціонерним товариством «Нова лінія» (орендар, позивач у справі) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Сервус» (суборендар, відповідач у справі) було укладено договір суборенди нежитлового приміщення №ДГУ-04-525.

Відповідно до п.1.1 договору орендар зобов'язується передати, а суборендар зобов'язується прийняти в тимчасове платне користування нежитлове приміщення, що розташоване території майнового комплексу в м. Львові, вул. Щирецька, 7 (Літера Б-2). Загальна площа об'єкту суборенди становить 12 кв.м. Відновна вартість об'єкту суборенди з урахуванням індексації становить 5' 316,60 грн. Орендар користується об'єктом суборенди на підставі договору оренди, укладеного між АТ «Нова лінія» та власником майнового комплексу - ТОВ «Інтербуд» від 16.01.2007 р.

Об'єкт суборенди передається суборендарю для наступного цільового використання: розміщення зразку будиночку (п. 1.2. договору).

Відповідно до п.3.2 договору щомісячна ставка суборендної плати за цим договором дорівнює гривневому еквіваленту 25 USD (двадцять п'ять доларів США) за один метр квадратний об'єкту суборенди, з врахуванням ПДВ, за курсом НБУ на перший банківський день поточного (розрахункового) місяця. На дату підписання цього договору загальний місячний платіж (суборендна плата) за курсом НБУ (7,98 грн. за 1 долар США) становить: 1' 995 грн. 00 коп., ПДВ 399 грн.00 коп., разом 2' 394 грн. 00 коп. Суборендна плата включає в себе вартість комунальних послуг та сплачується суборендарем в національній валюті України (п. 3.3. договору).

Відповідно до п. 3.6 договору суборендна плата за другий та наступні місяці суборенди розраховується за ставкою, визначеною у п. 3.2 договору та за курсом НБУ на перший банківський день поточного (розрахункового) місяця. При цьому суборендар зобов'язаний сплачувати суборендну плату щомісячно, але не пізніше 12 числа поточного (розрахункового) місяця незалежно від факту отримання (неотримання) суборендарем рахунку орендаря. У разі необхідності отримання рахунку суборендар зобов'язаний звернутися до орендаря не пізніше 5 числа поточного (розрахункового) місяця.

Даний договір вступає в дію з моменту його підписання сторонами та діє до 03 травня 2013 р. (включно), а в частині виконання грошового зобов'язання - до його повного виконання (п. 9.1. договору).

На виконання п. 2.1. договору об'єкт оренди переданий суборендарю за Актом приймання-передачі від 05.05.2012 р.

Між сторонами укладено додаткову угоду №1 про зміну умов Договору суборенди №ДГУ-04-525 від 01.04.2013р., в якій сторони внесли зміни до п.п. 3.3, 9.1. договору, виклавши їх в такій редакції:

« 1.1 п.3.3. Суборендна плата включає в себе плату за комунальні послуги (крім плати за електроенергію) та плату за користування земельною ділянкою. Плата за спожиту електроенергію здійснюється суборендарем до 12 числа місяця, наступного за місяцем суборенди, за окремими рахунками (фактичні витрати суборендаря), які надаються орендарем до 5 числа місяця, наступного за місяцем суборенди. Суборендна плата сплачується суборендарем в національній валюті України з моменту підписання сторонами Акта прийому-передачі об'єкта суборенди. У випадку порушення суборендарем умов, викладених у даному пункті, орендар має право не забезпечувати об'єкт суборенди електроенергією».

« 9.1. Даний договір вступає в дію з моменту його підписання сторонами та діє до 03 травня 2014 р. (включно), а в частині виконання грошового зобов'язання - до його повного виконання.

Інші умови вищевказаного договору, не змінені цією угодою, залишаються чинними у тій редакції, в якій вони викладені сторонами раніше, і сторони підтверджують їх обов'язковість для себе».

При прийнятті рішення суд виходив з наступного.

Відповідно до частини 1 статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Між сторонами виникли взаємні права та обов'язки на підставі укладеного договору суборенди нежитлового приміщення.

Відповідно до ч.1 ст.283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ст.286 ГК України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

Згідно ст.526 ЦК України та ст.193 ГК України зобов'язання повинні виконуватися належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до пункту 3.6 договору суборендар зобов'язаний сплачувати орендну плату щомісячно, але не пізніше 12 числа поточного (розрахункового) місяця, незалежно від факту отримання (неотримання) суборендарем рахунку орендаря.

Відповідно до п.1-1 ч. 1 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України господарський суд припиняє провадження у справі, якщо відсутній предмет спору.

Матеріалами справи, а саме, платіжним дорученням, долученим до поданного відповідачем клопотання, підтверджується погашення 16' 785,30 грн. - суми основного боргу.

Враховуючи наведене, суд припиняє провадження в справі у частині стягнення 16' 785,30 грн. Позивач просить стягнути з відповідача 2' 580,95 грн. основного боргу за період з 13.01.2013р. по 31.10.2013р., яка залишилася непогашеною. Зазначена частина суми боргу є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до п.7.2 договору у випадку порушення суборендарем строку перерахування суборендної плати, визначеного п.п. 3.5, 3.6 даного договору, суборендар зобов'язується сплатити орендарю пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості, за кожен день прострочення виконання зобов'язання та додатково 10% річних (від суми заборгованості), за кожен день прострочення (згідно з п.2 ст. 625 ЦК України).

Оскільки відповідачем порушено умови договору в частині вчасної оплати орендних платежів, вимоги позивача про стягнення з відповідача 1' 092,06 грн. пені та 847,66 грн. - 10% річних є підставними та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст.4-3 та ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи. Ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили (ст.43 ГПК України).

Відповідно до п.2.3 постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції» №18 від 26.12.2011р. якщо стороною (або іншим учасником судового процесу) у вирішенні спору не подано суду в обґрунтування її вимог або заперечень належні і допустимі докази, в тому числі на вимогу суду, або якщо в разі неможливості самостійно надати докази нею не подавалося клопотання про витребування їх судом (частина перша статті 38 ГПК), то розгляд справи господарським судом може здійснюватися виключно за наявними у справі доказами, і в такому разі у суду вищої інстанції відсутні підстави для скасування судового рішення з мотивів неповного з'ясування місцевим господарським судом обставин справи.

Зважаючи на зазначене вище, суд дійшов висновку про припинення провадження у справі в частині погашеної відповідачем суми заборгованості та задоволення решти позовних вимог.

В силу вимог ст.49 ГПК України судовий збір покладається на відповідача.

На підставі викладеного вище та керуючись ст.ст.11, 526, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст.283, 286 Господарського кодексу України та ст.ст. 3, 12, 33, 34, 44, 49, 75, п. 1-1 ч. 1 ст. 80, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Припинити провадження у справі щодо стягнення 16' 785,30 грн.

2. Решту позовних вимог задоволити.

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Сервус» (адреса: вул. Пилипа Орлика, буд. 24, м. Дрогобич, Львівська обл., 82100, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 33628385) на користь Приватного акціонерного товариства «Нова лінія» (адреса: 08162, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, селище міського типу Чабани, Одеське шосе, будинок 8, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 30728887) 2' 580,95 грн. - орендної плати, 1' 092,06 грн. - пені, 847,66 грн. - 10% річних, 1' 720,50 грн. - судового збору.

4. Наказ видати відповідно до ст.116 ГПК України.

У судовому засіданні 24.12.2013р. судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення, повний текст складений та підписаний 25.12.2013р.

Суддя Яворський Б.І.

Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено26.12.2013
Номер документу36336322
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/4476/13

Ухвала від 10.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

Рішення від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Яворський Б.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні