Постанова
від 21.10.2013 по справі 801/9530/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ПОСТАНОВА

Іменем України

21 жовтня 2013 р. Справа №801/9530/13-а

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим у складі головуючого судді Маргарітова М.В., за участю секретаря судового засідання Ходус Д.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Центра зайнятості Автономної Республіки Крим

до ОСОБА_1

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Ялтинський міський центр зайнятості

про стягнення 670,93 грн.

За участі:

від позивача - не з'явився,

від відповідача - не з'явився,

від третьої особи - Горидько Т.А.

Обставини справи: Центр зайнятості Автономної Республіки Крим звернувся до Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим з адміністративним позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на професійне навчання у сумі 670,93 грн.

Ухвалами суду від 07.10.2013 року відкрито провадження по адміністративній справі, закінчено підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача у судове засідання 21.10.2013 року не з'явився, повідомлений належним чином, будь-яких клопотань суду не надав.

Представник відповідача у судове засідання 21.10.2013 року не з'явився, про день та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

Згідно зі ст. 25 Закону України "Про зайнятість населення" держава створює умови незайнятим громадянам у поновленні їх трудової діяльності та забезпечує їм такі види компенсацій:

а) надання особливих гарантій працівникам, вивільнюваним з підприємств, установ, організацій;

б) виплата матеріальної допомоги в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації;

в) виплата в установленому порядку допомоги по безробіттю.

Розміри та умови надання матеріального забезпечення на випадок безробіття визначаються Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" (далі Закон).

Згідно зі ст.7 Закону видами забезпечення, зокрема, є допомога по безробіттю, у тому числі одноразова її виплата для організації безробітним підприємницької діяльності, матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного

Відповідно до п.1 ст.22 Закону застраховані особи, визнані у встановленому порядку безробітними, які протягом 12 місяців, що передували початку безробіття, працювали на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) не менше 26 календарних тижнів та сплачували страхові внески, мають право на допомогу по безробіттю залежно від страхового стажу.

Згідно з п.3 ст. 22 Закону допомога по безробіттю виплачується з 8 дня після реєстрації застрахованої особи в установленому порядку в державній службі зайнятості.

19.07.2012р. ОСОБА_1 звернувся до Ялтинського міського центру зайнятості з метою пошуку роботи.

07.08.2012р. між Ялтинським центром зайнятості та відповідачем укладений договір №010312080700001, відповідно до умов якого ОСОБА_1 направлений на підготовку в Кримський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, за професією "водій тролейбуса" за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно з наказом № 84 від 08.11.2012 року Кримського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості ОСОБА_1 відраховано з числа слухачів, у зв'язку з невідвідуванням занять.

Відповідно до п.3.1.1., 3.1.2. Договору № 010312080700001 укладеного між Ялтинським міським центром зайнятості та ОСОБА_1 щодо професійної підготовки ОСОБА_1 "У разі припинення навчання без поважних причин з громадянина стягується загальна сума витрат на професійне навчання, включаючи суму виплаченої матеріальної допомоги у період професійного навчання, витрат на проїзд до місця навчання і назад (включаючи оплату щоденного проїзду)".

Відповідачу 17.07.2013 було повідомлено про необхідність відшкодування витрат, про що свідчить телефонограма від 17.07.2013 року, передана головним спеціалістом -юридичним консультантом Т.А. Горидько.

Витрати на професійне навчання відповідача, витрачені позивачами , відповідно до розрахунку, складають 670,93 грн.

Частинами 2, 3 ст. 36 Закону передбачено, що застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення в наслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Відповідно до абз. 1 п. 3 ст. 36 Закону сума виплаченого забезпечення відповідачу внаслідок умисного невиконання ним своїх обов'язків та зловживання ними підлягає стягненню з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Можливість вирішення спорів, які виникають у зв'язку зі застосуванням Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" саме у судовому порядку, визначена статтею 39 зазначеного Закону.

Судом встановлено, що станом на день розгляду справи кошти в сумі 670,93 грн. відповідачем позивачу не повернені.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що належить задовольнити у повному обсязі.

На підставі зазначеного вище, керуючись ст. 94, 158-163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з ОСОБА_1 (АДРЕСА_1) на користь Центру зайнятості Автономної Республіки Крим (95000, АР Крим, м. Сімферополь, вул. Дибенка, 50, р/р 37179300901202 ГУ ДКУ в АР Крим м. Сімферополь, ОКПО 03491168, МФО 824026) 670,93 грн. (шістсот сімдесят) витрат на професійне навчання.

Постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її проголошення. Якщо проголошено вступну та резолютивну частину постанови або справу розглянуто у порядку письмового провадження, постанова набирає законної сили через 10 днів з дня її отримання у разі неподання апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим протягом 10 днів з дня проголошення. У разі проголошення вступної та резолютивної частини постанови або розгляду справи у порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом 10 днів з дня отримання.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Севастопольського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Маргарітов М.В.

Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено27.12.2013
Номер документу36354151
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —801/9530/13-а

Постанова від 21.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Маргарітов М.В.

Ухвала від 07.10.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Маргарітов М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні