Рішення
від 17.12.2013 по справі 918/1773/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33013 , м. Рівне, вул. Набережна, 26А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"17" грудня 2013 р. Справа № 918/1773/13

Господарський суд Рівненської області у складі судді Пашкевич І.О.,

при секретарі судових засідань Морозу С.Ю.

розглянувши матеріали справи за позовом Рівненської обласної організації Партії Регіонів

до Рокитнівської селищної ради Рокитнівського району Рівненської області

про визнання права власності

за участю представників:

від позивача: Бондарчук Л.П., довіреність від 19.11.2013 року;

від відповідача: не з'явився.

Статті 20, 22, 91 Господарського процесуального кодексу України сторонам роз'яснені.

Відводи з підстав визначених статтею 20 ГПК України відсутні.

Суть спору: У листопаді 2013 року Рівненська обласна організація Партії Регіонів (далі Організація) звернулася до господарського суду Рівненської області з позовом до Рокинтнівської селищної ради (далі Рада) про визнання права власності на самочинно збудовану будівлю офісу.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідно до укладеного між ним та відповідачем договору землі від 17.05.2012 року, в користуванні Організації знаходиться земельна ділянка, загальною площею 0,0300 га. Земельна ділянка передана в оренду строком на 3 роки для будівництва та обслуговування адмінприміщення. На даній земельній ділянці позивачем було збудовано будівлю офісу загальною площею 98,8 м 2 . Проте Організація зазначає, що під час будівництва даної будівлі, останньою не було отримано дозволу на виконання будівельних робіт, а тому вважає, що вказана будівля є самочинною та на підставі ч. 3 ст. 376 ЦК України, просить суд визнати за нею право власності на самочинно збудовану будівлю офісу площею 98,8 м 2 , що знаходиться за адресою: Рівненська область, Рокитнівський район, смт. Рокитне, вул. Куйбишева, 2-а.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 20 листопада 2013 року порушено провадження у справі, розгляд якої призначено на 03 грудня 2013 року.

У судовому засіданні 03 грудня 2013 року, відповідачем подано відзив, в якому останній зазначив, що спірна самочинна будівля побудована в 2008 року за відсутності належного дозволу на будівництво, але відповідно до Звіту «Про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж будівлі офісу по вул. Куйбишева, смт. Рокитне, Рокитнівського району, Рівненської області» - відповідає всім технічним та будівельним нормам. А тому на підставі наведеного, відповідач просив позовні вимоги задоволити та визнати право власності на зазначене самочинне будівництво за позивачем.

03 грудня 2013 року, в судовому засіданні судом оголошувалась перерва до 17 грудня 2013 року, про що сторони повідомлялися під розписку в протоколі судового засідання.

Представник позивача в судовому засіданні 17 грудня 2013 року позовні вимоги підтримав повністю, з підстав наведених у позовній заяві.

Відповідач явку свого повноважного представника у судове засідання не забезпечив, про день, час та місце слухання справи повідомлений у встановленому законом порядку, що підтверджується підписом представника останнього в протоколі судового засідання від 03 грудня 2013 року. Однак, 17 грудня 2013 року від відповідача до суду надійшла заява про розгляд справи за відсутності представника Ради.

Пунктом 3.9.2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" передбачено, що у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Суд дійшов висновку, що наявних у справі матеріалів достатньо для розгляду справи у відсутності представника Рокитнівської селищної ради.

Вивчивши подані сторонами письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, місцевий господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

В результаті розгляду матеріалів справи господарський суд

ВСТАНОВИВ:

17 травня 2012 року між Радою (Орендодавець) та Організацією (Орендар) укладено договір оренди землі (далі Договір), за умовами якого Орендодавець згідно рішень Рокитнівської селищної ради від 17.07.2009 року № 736 та від 16.02.2012 року № 116 надав, а Орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення кадастровий номер 5625055100:01:001:0660, яка знаходиться в смт. Рокитне, вул. Куйбишева, 2а на території Рокитнівської селищної ради Рокитнівського району, Рівненської області (п. 1 Договору) (а.с. 21-24).

Вказаний договір підписаний повноважними представниками та скріплений печатками цих сторін.

Згідно п. 15 Договору земельна ділянка передається в оренду для будівництва та обслуговування адмінприміщення.

Як встановлено матеріалами справи, на даній земельній ділянці позивачем в 2008 році збудовано будівлю офісу загальною площею 98,8 м 2 .

Також, судом встановлено, що зазначене самочинне будівництво збудоване позивачем, що підтверджується виданим Рівненським обласним бюро технічної інвентаризації технічним паспортом від 18.07.2011 року на громадський будинок (будівля офісу), що знаходиться за адресою: смт. Рокитне, вул. Куйбишева, 2а (а.с. 17-19).

Проте, позивач зазначає, що під час будівництва даної будівлі, останнім не було отримано дозволу на виконання будівельних робіт, в результаті чого дане будівництво є самочинним.

Статтею 11 ЦК України встановлено, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що передбачені актами але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Підстави набуття права власності встановлені ст. 328 Цивільного кодексу України, - право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Право власності належить до таких суб'єктивних прав, які можуть виникнути лише при наявності визначеного юридичного факту або їх сукупності. Юридичний факт - це обставини реального життя, з якими закон пов'язує виникнення, зміну чи припинення права власності. Юридичними фактами можуть бути правомірні дії, наслідки яких є підставами виникнення права власності.

Відповідно до ст.376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотним порушенням будівельних норм і правил. Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває право власності на нього. Право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була відведена їй для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно. На вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

З вказаної норми вбачається, що право власності на самочинне будівництво може бути визнано в судовому порядку лише в тому випадку, якщо особа, яка здійснила таке будівництво, отримає в установленому порядку земельну ділянку розташовану під збудованим нерухомим об'єктом, такого цільового призначення, яке передбачає можливість будівництва на ній відповідного об'єкту.

За змістом частини п'ятої цієї ж статті на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Отже, необхідними умовами узаконення самочинно побудованих об'єктів є: відведення для цієї мети в установленому порядку забудовнику земельної ділянки; відсутність заперечень з боку власника земельної ділянки; відсутність порушення в результаті самочинної забудови прав інших осіб.

Судом встановлено, що земельна ділянка, на якій розташований об'єкт нерухомості, знаходиться у правомірному користуванні позивача та розташована під самочинно збудованим нерухомим об'єктом.

Як вже зазначалося вище, відповідно до умов Договору земельна ділянка на якій розташований самочинно збудований об'єкт, передана позивачу в оренду для будівництва та обслуговування.

Звітом «Про проведення технічного обстеження будівельних конструкцій та інженерних мереж будівлі офісу по вул. Куйбишева, 2-а в смт. Рокитне, Рокитнівського району, Рівненської області», (належним чином завірена копія якого міститься в матеріалах справи) встановлено, що будівля офісу по вул. Куйбишева, 2-а в смт. Рокитне, Рокитнівського району, Рівненської області (площа забудови - 65,0 м2, будівельний об'єм - 44,00 м3, загальна площа - 98,8 м2, основна площа 35,5 м2) відповідає вимогам надійсності і безпечної експлуатації (а.с.7-16).

Таким чином, враховуючи те, що відповідач (власник земельної ділянки) позовні вимоги визнає та не оспорює, а також те, що самочинно побудований об'єкт збудований на земельній ділянці відведений для будівництва і обслуговування адмінприміщення та не порушує прав інших осіб, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є правомірними та обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

На підставі ч.2 ст. 49 ГПК України судовий збір в сумі 4 540 грн. 07 коп. покладається на Відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задоволити.

2. Визнати за Рівненською обласною організацією Партії Регіонів (33000, м. Рівне, вул. Князя Володимира, 82-а, ідент. код 25317241) право власності на самочинно збудовану будівлю офісу загальною площею 98,8 м 2 , що знаходиться за адресою: Рівненська область, Рокитнівський район, смт. Рокитне, вул. Куйбишева, 2-а.

3. Стягнути з Рокитнівської селищної ради Рокитнівського району Рівненської області (34200, Рівненська область, Рокитнівський район, смт. Рокитне, вул. Незалежності, 15) судовий збір в розмірі 4 540 (чотири тисячі п'ятсот сорок) грн. 07 коп.

4. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

повне рішення складено " 23" грудня 2013 року.

Суддя Пашкевич І.О.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено27.12.2013
Номер документу36354747
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/1773/13

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Рішення від 17.12.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Пашкевич І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні