Постанова
від 19.12.2013 по справі 826/1240/13-а
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа: № 826/1240/13-а Головуючий у 1-й інстанції: Федорчук А.Б.

Суддя-доповідач: Горяйнов А.М.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2013 року м. Київ

Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:

головуючого судді - Горяйнова А.М.,

суддів - Мамчура Я.С. та Шостака О.О.,

при секретарі - Дроздовій М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Блек Сі Енерджи» та Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків м. Севастополя на постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 18 березня 2013 року у справі за адміністративним позовом Обслуговуючого кооперативу «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» до Головного управління Держземагентства у м. Севастополі та Державного агентства земельних ресурсів України про визнання дії та бездіяльність протиправними, зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИЛА:

У січні 2013 року ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» звернувся до суду з позовом, у якому просив визнати протиправною відмову Головного управління Держземагентства у м. Севастополі щодо визначення та присвоєння кадастрового номера на земельну ділянку, площею 20 га, розташовану за адресою: м. Севастополь, район м. Сарнич для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови, визнати протиправною бездіяльність Державного агентства земельних ресурсів України щодо невчинення таких дій та зобов'язати Головне управління Держземагентства у м. Севастополі здійснити визначення та присвоєння кадастрового номера зазначеної земельної ділянки.

Постановою окружного адміністративного суду м. Києва від 18 березня 2013 року вказаний адміністративний позов був задоволений.

Не погоджуючись із прийнятим судовим рішенням ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробнича асоціація будівельників та підрядчиків м. Севастополя, які не брали участі у справі, однак вважають, що постановою суду від 18 березня 2013 року було вирішено питання про їх права та обов'язки, подали апеляційні скарги, в яких просять скасувати оскаржувану постанову та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову. Свої вимоги обґрунтовують тим, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального і процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Зокрема апелянти вказує на те, що земельна ділянка позивача має геодезичні накладки на земельні ділянки, які перебуває в користуванні ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків м. Севастополя.

Під час судового засідання представник ТОВ «Блек Сі Енерджи» підтримав свою апеляційну скаргу та просив суд її задовольнити з підстав, викладених в ній.

Представник Державного агентства земельних ресурсів України в судовому засіданні підтримала апеляційні скарги ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробнича асоціація будівельників та підрядчиків м. Севастополя та просила суд їх задвоольнити.

Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Державного агентства земельних ресурсів України, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційних скарг та заперечення на них, колегія суддів вважає необхідним апеляційні скарги ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків м. Севастополя - задовольнити, постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 18 березня 2013 року - скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову виходячи із наступного.

Згідно ст. 159 КАС України судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин у адміністративній справі, підтверджених такими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

У відповідності до ст. 202 КАС України суд апеляційної інстанції скасовує рішення суду першої інстанції та ухвалює нове якщо встановить порушення норм матеріального або процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи або питання.

Судом встановлено, що розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації від 02 квітня 2010 року № 951-р ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» було надано у власність земельну ділянку, площею 20 га, розташовану за адресою: м. Севастополь, район м. Сарич, для будівництва та обслуговування кварталу індивідуальної дачної забудови.

Голова ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» 06 листопада 2012 року звернувся до начальника Головного управління Держземагентства у м. Севастополі із заявою про визначення кадастрового номеру земельної ділянки, її реєстрації та видачу державного акту на право власності на земельну ділянку.

Листом від 21 листопада 2012 року № 8-10-1/10349 Головного управління Держземагентства у м. Севастополі позивача було повідомлено про відсутність підстав для задоволення вказаної заяви.

Не погоджуючись із діями Головного управління Держземагентства у м. Севастополі, ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» звернувся до суду з даним позовом.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» суд першої інстанції виходив з того, що позивачем було надано до Головного управління Держземагентства у м. Севастополі всі документи, передбачені Порядком присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам, що затверджений наказом Держкомзему від 15 лютого 2010 року № 168, а тому були відсутні підстави для відмови в задоволенні вимог ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина».

Колегія суддів не погоджується із зазначеним висновком суду першої інстанції, оскільки він не ґрунтується на вимогах закону.

Порядок присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам, затверджений наказом Держкомзему від 15 лютого 2010 року № 168, на який суд першої інстанції послався як на матеріально-правову підставу задоволення адміністративного позову ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина», був скасований наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 14 травня 2010 року № 370.

Таким чином, зазначений Порядок на час виникнення спірних правовідносин (06-21 листопада 2012 року) втратив чинність, у зв'язку з чим не підлягав застосуванню під час розгляду та вирішення даної справи.

Натомість повноваження Головного управління Держземагентства у м. Севастополі щодо вирішення заяви позивача були визначені Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженим постановою КМ України від 17 жовтня 2012 року № 1051 (далі - Порядок).

У відповідності до п. 8 Порядку до повноважень Державного кадастрового реєстратора територіальних органів Держземагентства в містах Києві та Севастополі належать, зокрема, здійснення державної реєстрації земельних ділянок, обмежень у їх використанні, скасування такої реєстрації, а також присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам.

За змістом п.п. 110, 111 Порядку для державної реєстрації земельної ділянки Державному кадастровому реєстраторові подається заява про державну реєстрацію земельної ділянки з додатками. Державний кадастровий реєстратор здійснює перевірку поданих документів та за її результатами здійснює державну реєстрацію земельної ділянки або приймає рішення про відмову у державній реєстрації земельної ділянки.

Підставою для прийняття рішення про відмову в державній реєстрації земельної ділянки може бути розташування в межах земельної ділянки, яку передбачається зареєструвати, іншої земельної ділянки або її частини.

Згідно листа Головного управління Держземагентства у м. Севастополі від 21 листопада 2012 року № 8-10-1/10349 підставою для відмови у визначенні кадастрового номеру земельної ділянки, наданої ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» розпорядженням Севастопольської міської державної адміністрації від 02 квітня 2010 року № 951-р, та здійсненні реєстрації і видачі державного акту на право власності на земельну ділянку стало встановлення геодезичних накладок на земельні ділянки, що перебувають у власності та користуванні інших осіб.

На вимогу суду апеляційної інстанції Головне управління Держземагентства у м. Севастополі листом від 11 листопада 2013 року № 8-2.1-1/5522 повідомило, що власниками (користувачами) таких земельних ділянок є ДП «Севастопольське дослідне лісомисливське господарство», ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробнича асоціація будівельників та підрядчиків м. Севастополя.

Таким чином, розташування в межах земельної ділянки, наданої позивачу, інших земельних ділянок (їх частин), що зареєстровані за ДП «Севастопольське дослідне лісомисливське господарство», ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробнича асоціація будівельників та підрядчиків м. Севастополя, підтверджується листами Головного управління Держземагентства у м. Севастополі.

Надані Головним управління Держземагентства у м. Севастополі відомості про земельну ділянку, зазначену в розпорядженні Севастопольської міської державної адміністрації від 02 квітня 2010 року № 951-р, не заперечується сторонами та не суперечать іншим письмовим доказам, що приєднані до матеріалів даної справи.

За таких обставин колегія суддів приходить до висновку про те, що Головне управління Держземагентства у м. Севастополі, приймаючи рішення про відмову в задоволенні заяви ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» від 06 листопада 2012 року, діяло у відповідності з вимогами п. 111 Порядку.

У зв'язку з цим правові підстави для задоволення адміністративного позову ОК «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» - відсутні.

З огляду на викладене колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції було порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи. В зв'язку з цим колегія суддів вважає необхідним апеляційні скарги ТОВ «Блек Сі Енерджи» та Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків м. Севастополя - задовольнити, постанову окружного адміністративного суду м. Києва від 18 березня 2013 року - скасувати та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 160, 167, 195, 196, 198, 202, 205, 207, 212, 254 КАС України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційні скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Блек Сі Енерджи» та Виробничої асоціації будівельників та підрядчиків м. Севастополя - задовольнити.

Постанову окружного адміністративного суду міста Києва від 18 березня 2013 року - скасувати.

В задоволенні адміністративного позову Обслуговуючого кооперативу «Дачно-будівельний кооператив «Мис Св. Валентина» - відмовити.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня її складання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя А.М. Горяйнов

Судді Я.С. Мамчур

О.О. Шостак

Постанова складена в повному обсязі 24 грудня 2013 року.

Головуючий суддя Горяйнов А.М.

Судді: Мамчур Я.С

Шостак О.О.

Дата ухвалення рішення19.12.2013
Оприлюднено27.12.2013

Судовий реєстр по справі —826/1240/13-а

Постанова від 19.12.2013

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Горяйнов А.М.

Постанова від 18.03.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні