Рішення
від 24.12.2013 по справі 221/4901/13-ц
ВОЛНОВАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

221/4901/13-ц

2/221/1585/2013

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2013 року Волноваський районний суд Донецької області у складі : головуючого - судді Овчиннікової О.С.,

при секретарі - Гуровій Л.Л.,

за участю представника позивача - ОСОБА_1,

за участю відповідачки - ОСОБА_2,

за участю представника відповідачки - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Кредитної Спілки « Кредитно-Депозитний Центр Професіонал» до ОСОБА_2 про звернення стягнення на предмет іпотеки та задоволення за рахунок його вартості заборгованості за кредитним договором,

ВСТАНОВИВ :

Позивач звернувся до суду з даним позовом, вказуючи, що 23 квітня 2013 року між ним та відповідачкою ОСОБА_2 укладений кредитний договір за № 15-04/13, за яким відповідач отримувала кредит у сумі 75000 гривень( сімдесят п»ять тисяч гривень) строком на 60 місяців. В забезпечення виконання зобов»язань з виконання кредитного договору з відповідачкою було укладено іпотечний договір від 23.04.2013 року, за яким предметом іпотеки є житловий будинок номер 58А за адресою: с.іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, загальною площею 131,4 кв.м, житловою площею 61,10 кв. м та земельна ділянка, розташована в с.Іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,22 га. В звВ»язку з невиконанням умов кредитного договору позивач просить суд звернути стягнення за кредитним договором № 15-04/13 в межах кредитної заборгованості - 95154,37 гривень на нерухоме майно - житловий будинок та земельну ділянку шляхом оформлення права власності на позивача, стягнути з відповідачки судові витрати, надати позивачу право на отримання будь-яких документів, необхідних для укладання договору купівлі-продажу предмета іпотеки - будинку та земельної ділянки.

В судовому засіданні представник позивача уточнила позовні вимоги щодо заборгованості відповідачки ОСОБА_2, просила звернути стягнення в межах кредитної заборгованості - 96250,99 гривень, позовні вимоги підтримала, на задоволенні позову наполягала.

Відповідачка ОСОБА_2 в судовому засіданні позов визнала, не заперечувала, що, дійсно, підписала 23.04.2013 року кредитний договір з позивачем та отримала кредитні кошти в сумі 75 000 гривень. З липня 2013 року не сплачувала за користування кредитом, оскільки їй не повідомили розрахунокий рахунок, на який потрібно перераховувати гроші, з уточненою сумою - 96250,99 гривень згодна.

Представник відповідача в судовому засіданні з уточненою сумою кредитної заборгованості 96250,99 гривень погодилася, однак просила суд задовольнити позов частково в зв»язку з некоректно викладеними позовними вимогами, які суперчать вимогам чинного законодавства - пункту 38 Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 30.03.2012 року «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин», ст.ст. 37,39 Закону України «Про іпотеку».

Суд, вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали цивільної справи, вважає за необхідне позов задовольнити частково з наступних підстав.

Згідно зі ст.525 ЦК України , одностороння відмова від виконання зобов»язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.526 ЦК України , зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу , інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до ст.611 ЦК України , у разі порушення зобов»язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

На підставі статті 7 Закону України «Про іпотеку» за рахунок предмету іпотеки іпотекодержатель має право задовольнити свою вимогу за основним зобов'язанням у повному обсязі або в частині, встановленій іпотечним договором, що визначена на час виконання цієї вимоги, включаючи сплату процентів, неустойки, основної суми боргу та будь - якого збільшення цієї суми, яке було прямо передбачене умовами договору,що обумовлює основне зобов»язання. Якщо інше не встановлено законом або іпотечним договором, іпотекою забезпечуються вимоги іпотекодержателя щодо відшкодування витрат, пов'язаних з пред'явленням вимоги за основним зобов»язанням і зверненням стягнення на предмет іпотеки; витрат на утримання і збереження предмета іпотеки; витрат на страхування предмета іпотеки; збитків, завданих порушенням основного зобов»язання чи умов іпотечного договору.

Статтею 12 цього Закону передбачено, що у разі порушення іпотекодавцем обов»язків, встановлених іпотечним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов»язання, а в разі його невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки.

Підставою для припинення договору іпотеки, у відповідності зі ст.17 цього Закону , є, серед інших, припинення основного зобов»язання або закінчення строку дії іпотечного договору.

Відповідно до ст.33 Закону України «Про іпотеку» у разі невиконання або неналежного виконання боржником основного зобов»язання іпотекодержатель вправі задовольнити свої вимоги за основним зобов»язанням шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки.

Вказаним положенням закону відповідають умови іпотечного договору.

Так, відповідно до п.4.1.5 договору іпотеки, у випадках та в порядку, передбаченому цим договором таабо чинним законодавством України іпотекодержатель має право одержати задоволення своїх вимог за рахунок предмета іпотеки. У разі порушення іпотекодавцем обов»язків, встановлених договором або порушення боржником обов»язків за кредитним договором, іпотекодержатель має право вимагати дострокового виконання основного зобов»язання згідно з умовами кредитного договору, а в разі його невиконання - звернути стягнення на предмет іпотеки.

Відповідно до п.4.1.6 договору іпотеки, іпотекодержатель вправі звернути стягнення на предмет іпотеки та одержати задоволення своїх вимог з вартості предмету іпотеки переважно перед іншими кредиторами іпотекодавця в таких випадках: у разі невиконання чи неналежного виконання основного зобов»язання; у разі невиконання вимоги іпотекодержателя про дострокове виконання основного зобов»язання, зробленої на підставі закону, кредитного договору чи цього договору; незалежно від настання строку виконання основного зобов»язання - у разі будь-якого порушення іпотекодавцем умов договору або будь - якого порушення умов кредитного договору тощо.

З кредитного договору № 15-04/13 від 23.04.2013 року, укладеного між позивачем та ОСОБА_2 , судом встановлено, що відповідачка отримувала кредит у сумі 75000 гривень( сімдесят п»ять тисяч гривень) строком на 60 місяців до 23 квітня 2018 року. В забезпечення виконання зобов»язань з виконання кредитного договору з відповідачкою було укладено іпотечний договір від 23.04.2013 року, за яким предметом іпотеки є житловий будинок номер 58А за адресою: с.іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, загальною площею 131,4 кв.м, житловою площею 61,10 кв. м та земельна ділянка, розташована в с.Іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,22 га, З виплатою процентів за користування кредитними коштами в розмірі 72 % річних, а в разі порушення позичальником порядку сплати основної суми кредиту відповідно графіку погашення кредиту кредитодавець нараховує 144 % річних з наступного першого числа місяця після дня , коли позичальник прострочив погашення основної суми кредиту, прострочення сплати кредиту та процентів згідно графіку розрахунків не зупиняє нарахування процентів , крім випадку прийняття окремого рішення про це кредитодавцем.

В зв»язку з невиконанням відповідачкою ОСОБА_2 умов кредитного договору станом на 25.09.2013 року наявна кредитна заборгованість в розмірі 96250 гривень 99 копійок , де 74785 гривень 23 копійок - заборгованість за тілом кредиту, 21465 гривень 76 копійок - заборгованість з виплати процентів, яка підлягає стягненню на користь позивача.

На підставі пункту 42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 5 від 30.03.2012 року «Про практику застосування судами законодавства при вирішенні спорів, що виникають з кредитних правовідносин», статті 39 Закону України «Про іпотеку» резолютивна частина рішення суду в разі задоволення позову про звернення стягнення на предмет іпотеки має відповідати вимогам як статті 39 ЗУ «Про іпотеку», так і положенням пункту 4 частини 1 статті 215 ЦПК України та містити в обов»язковому порядку загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті іпотекодержателю з вартості предмета іпотеки; спосіб реалізації - шляхом проведення прилюдних торгів або застосування процедури продажу шляхом надання права іпотеко держателю на продаж предмета іпотеки; початкова ціна предмета іпотеки для його подальшої реалізації.

Пунктом 38 зазначеного Пленуму передбачено, що у випадку, якщо іпотекодержатель не реалізував способів позасудового врегулювання звернення стягнення на предмет іпотеки, він має право звернутися до суду з позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки відповідно до ст.39 Закону України «Про іпотеку», а не з позовом про визнання права власності на нерухоме майно.

Відповідно до ст.38 цього Закону ціна продажу предмета іпотеки встановлюється за згодою між іпотекодавцем і іпотекодержателем або на підставі оцінки майна суб»єктом оціночної діяльності, на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна. Уразі невиконання цієї умови іпотекодержатель несе відповідальність перед іншими особами згідно з пріоритетом та розміром їх зареєстрованих прав чи вимог перед іпотекодавцем в останню чергу за відшкодування різниці між ціною продажу предмета іпотеки та звичайною ціною на нього.

Відповідно до положень ст.62 Закону України «Про виконавче провадження» майно передається на реалізацію за ціною та в порядку, визначеними ст.58 цього Закону , якою передбачено, що визначення вартості майна боржника проводиться державним виконавцем за ринковими цінами, що діють на день визначення вартості майна. Для оцінки нерухомого майна державний виконавець залучає суб»єкта оціночної діяльності - суб»єкта господарювання, який провадить свою діяльність відповідно до Закону «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» .

З урахуванням викладеного, суд вважає за необхідне задовольнити позов частково: звернути стягнення на предмети іпотеки - житловий будинок номер 58А, загальною площею 131,3 кв.м, житловою площею - 61,10 кв.м, що розташований за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Іванівка, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, який належить відповідачці ОСОБА_2 ( реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) на праві власності на підставі договору купівлі-продажу житлового будинку, посвідченого 09.11.2006 року приватним нотаріусом Волноваського районного нотаріального округу Донецької області ОСОБА_4 за реєстровим № 2835, земельну ділянку, розташовану в с.Іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,22 га (кадастровий номер 1421582800:01:000:0161), яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки , посвідченого 09.11.2006 року приватним нотаріусом Волноваського районного нотаріального округу Донецької області ОСОБА_4 за реєстровим № 2836, та знаходяться в іпотеці за іпотечним договором, посвідченим 23 квітня 2013 року приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_5 за реєстровим № 920, на користь Кредитної Спілки « Кредитно-Депозитний Центр Професіонал» ( ідентифікаційний код юридичної особи 26415738) в межах заборгованості за кредитним договором № 15-04/13 від 23 квітня 2013 року в розмірі 96250 гривень 99 копійок , де 74785 гривень 23 копійок - заборгованість за тілом кредиту, 21465 гривень 76 копійок - заборгованість з виплати процентів. Визначити спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом застосування процедури продажу шляхом надання права іпотекодержателю на продаж предмета іпотеки. Встановити початкову ціну продажу предмета іпотеки для його подальшої реалізації на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб»єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки нерухомого майна під час проведення виконавчих дій.

На підставі ст.ст. 526, 610, 611, 625, ч.2 ст. 1050, ч.2 651, ч.1 ст. 589, ст. 590 ЦК України, ст.ст. 33,39,41 Закону України «Про іпотеку», керуючись ст.ст.10, 11, 15, 30, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Кредитної Спілки « Кредитно-Депозитний Центр Професіонал» до ОСОБА_2 про звернення стягнення на предмет іпотеки та задоволення за рахунок його вартості заборгованості за кредитним договором задовольнити частково.

2. Звернути стягнення на предмети іпотеки - житловий будинок номер 58А, загальною площею 131,3 кв.м, житловою площею - 61,10 кв.м, що розташований за адресою: Донецька область, Волноваський район, с.Іванівка, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, який належить відповідачці ОСОБА_2 ( реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) на праві власності на підставі договору купівлі-продажу житлового будинку, посвідченого 09.11.2006 року приватним нотаріусом Волноваського районного нотаріального округу Донецької області ОСОБА_4 за реєстровим № 2835, земельну ділянку, розташовану в с.Іванівка Волноваського району Донецької області, вул. 40 років Перемоги, буд. 58А, цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) площею 0,22 га (кадастровий номер 1421582800:01:000:0161), яка належить ОСОБА_2 на праві приватної власності на підставі договору купівлі-продажу земельної ділянки , посвідченого 09.11.2006 року приватним нотаріусом Волноваського районного нотаріального округу Донецької області ОСОБА_4 за реєстровим № 2836, та знаходяться в іпотеці за іпотечним договором, посвідченим 23 квітня 2013 року приватним нотаріусом Донецького міського нотаріального округу ОСОБА_5 за реєстровим № 920, на користь Кредитної Спілки « Кредитно-Депозитний Центр Професіонал» ( ідентифікаційний код юридичної особи 26415738) в межах заборгованості за кредитним договором № 15-04/13 від 23 квітня 2013 року в розмірі 96250 гривень 99 копійок , де 74785 гривень 23 копійок - заборгованість за тілом кредиту, 21465 гривень 76 копійок - заборгованість з виплати процентів.

3. Визначити спосіб реалізації предмета іпотеки шляхом застосування процедури продажу шляхом надання права іпотеко держателю на продаж предмета іпотеки.

4. Встановити початкову ціну продажу предмета іпотеки для його подальшої реалізації на рівні, не нижчому за звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб»єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки нерухомого майна під час проведення виконавчих дій.

5. Стягнути з ОСОБА_2 на користь Кредитної Спілки « Кредитно-Депозитний Центр Професіонал» судовий збір 962 гривні 50 копійок.

В повному обсязі рішення складене 24 грудня 2013 року.

Рішення може бути оскаржене в Апеляційний суд Донецької області через Волноваський районний суд Донецької області протягом десяти днів з дня проголошення рішення або протягом десяти днів з дня отримання копії рішення особою, яка брала участь у справі, але не була присутньою в судовому засіданні під час проголошення судового рішення.

Суддя:

СудВолноваський районний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу36377593
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —221/4901/13-ц

Рішення від 19.12.2013

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Овчиннікова О. С.

Рішення від 24.12.2013

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Овчиннікова О. С.

Ухвала від 27.09.2013

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Овчиннікова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні