Рішення
від 18.12.2013 по справі 910/22245/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/22245/13 18.12.13

Суддя Господарського суду міста Києва Підченко Ю.О.

За участю секретаря судового засідання Бандури Ю.В.

Розглянув у відкритому судовому засіданні господарського суду справу

за позовом Комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс"

про стягнення 7 896,43 грн.,

за участю представників сторін:

від позивача: Конрад О.Б. - юрисконсульт

від відповідача: не з'явився

СУТЬ СПОРУ: Комунальне підприємство "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс" про стягнення основної заборгованості з орендної плати в сумі 7 230,96 грн., пені в сумі 524,60 грн. та трьох процентів річних у сумі 140,87 грн. згідно договору оренди нежитлового приміщення № 170 від 11.10.2010.

Сторін було належним чином повідомлено про час та місце проведення судового засідання, тому судом з урахуванням вимог ст. ст. 4 2 , 4 3 ГПК України створені всі необхідні умови для вирішення спору на принципах змагальності, рівності учасників процесу перед законом.

Позивач стверджує, що його права порушені, а тому наполягає на заявлених позовних вимогах.

Неприбуття у судове засідання представника відповідача, який був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання не перешкоджає розгляду спору по суті згідно вимог ст. 75 ГПК України, оскільки до повноважень господарських судів не віднесено установлення фактичного місцезнаходження юридичних осіб або місця проживання фізичних осіб - учасників судового процесу на час вчинення тих чи інших процесуальних дій.

З'ясувавши фактичні обставини справи, докази на їх підтвердження, виходячи з фактів, встановлених у процесі розгляду справи та правову норму, яка підлягає застосуванню, заслухавши доводи позивача, суд встановив:

Позов мотивовано тим, що 11.10.2010 між Комунальним підприємством "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", далі Орендодавець, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс", далі Орендар, укладений договір оренди № 170 нежитлового приміщення, далі Договір, відповідно до предмету якого (п.1 Договору) Орендодавець передає в оренду, а Орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення інв. № 14, 15, 16, 17, 20, 21 літера - Х-3, площею 561,6 кв.м., яке розташоване за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, 4А. Орендовані приміщення були передано по акту прийому-передачі від 11.10.2010.

Згідно п. 3.1 Договору розмір орендної плати визначається на підставі Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна і становить 6 806,38 грн. за перший місяць оренди та перераховується Орендарем Орендодавцю згідно його рахунку до 5 числа наступного місяця. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць на офіційно встановлений індекс інфляції за попередній місяць.

Пунктом 3.5 Договору передбачено, що орендна плата сплачується по день фактичного звільнення приміщення та передачі його Орендодавцю за актом прийому-передачі включно.

Орендар зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі вносити Орендодавцю орендну плату (п. 4.2 Договору). Відповідно до п. 10.1 Договору строк оренди діє з 11.10.2010 по 30.09.2013.

08 лютого 2013 року сторони уклали Додаткову угоду якою вирішили достроково припинити дію Договору з дати підписання акту приймання-передачі майна з оренди. Орендар повернув орендоване приміщення Орендодавцю по акту приймання-передачі від 28.02.2013.

Відповідно до п. 8.3 Договору при припиненні дії Договору Орендар зобов'язаний сплатити заборговану суму орендної плати та пеню в повному обсязі включно по день фактичного звільнення орендованого майна та передачі його Орендодавцю за актом прийому-передачі.

Орендар свої зобов'язання за Договорами не виконав, орендну плату за лютий 2013 року не сплатив, на таких підставах, позивач намагається стягнути з відповідача основну заборгованості з орендної плати з урахуванням її індексації, передбаченої ст. 284 ГК України в сумі 7 230,96 грн.

Пунктом 8.2 Договору передбачено, що за несвоєчасне внесення орендної плати Орендар сплачує Орендодавцю пеню від суми недоплати за кожний день прострочення платежу, у розмірі подвійної облікової ставки НБУ. Тому позивач намагається стягнути з відповідача пеню за період з 06.03.2013 по 05.09.2013 в сумі 524,60 грн.

З посиланням на приписи статті 625 ЦК України позивач вказує на прострочення грошового зобов'язання з боку відповідача, а тому намагається стягнути з нього три проценти річних в сумі 140,87 грн. за весь період прострочення з 06.03.2013 по 28.10.2013.

Судом досліджені правові норми, які підлягають застосуванню у спірних відносинах сторін. Так, за своєю правовою природою між сторонами укладено договір оренди комунального майна, тому до спірних правовідносин слід застосувати спеціальні норми права, які передбачені Законом України "Про оренду державного та комунального майна", далі Закон.

Так, ст. 10 Закону чітко регламентує істотні умови договору оренди, яких сторони досягли при укладенні Договору. Таким чином, відповідно до вимог вказаної статті, як спеціальної норми, та ст. ст. 638, 759 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 283 ГК України, як норм загальних, він вважається укладеним, згідно частини 8 статті 181 ГК України, а саме подія, до якої прагнули сторони відбулася.

Частина перша статті 759 ЦК України, як загальна норма права визначає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Стаття 283 ГК України передбачає, що за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 284 ГК України істотними умовами договору оренди є: об'єкт оренди (склад і вартість майна з урахуванням її індексації); строк, на який укладається договір оренди; орендна плата з урахуванням її індексації; порядок використання амортизаційних відрахувань; відновлення орендованого майна та умови його повернення або викупу.

Згідно ч. 3 ст. 18 Закону передбачено, що орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі, а статтею 19 Закону встановлений обов'язок Орендаря вносити орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності та в строк, встановлений Договором.

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством (ч. 1 ст. 286 ГК України).

В силу статті 526 ЦК України та частини першої ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. При цьому, до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Стаття 33 ГПК України зобов'язує сторін довести ті обставини, на які вони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень. Відповідно до вимог статті 34 ГПК України визначає, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Втім ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили і оцінюються судом в розумінні вимог статті 43 ГПК України за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляду в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Позивач надав суду акт звірки взаємних розрахунків, згідно якого станом на 12.12.2013 заборгованість відповідача перед позивачем становить 7 230,96 грн., акт відповідачем не підписаний. При цьому судом враховано, що акт звірки є суто бухгалтерським документом, за яким бухгалтерії підприємств-учасників певних господарських операцій звіряють бухгалтерський облік цих операцій (у контексті визначення дебіторської або кредиторської заборгованості), а наявність чи відсутність будь-яких зобов'язань сторін підтверджується первинними документами - договором, накладними, рахунками тощо.

Враховуючи те, що грошове зобов'язання з боку відповідача не виконано належним чином, відповідачем не надано суду належних і допустимих доказів неможливості виконання вказаного зобов'язання. Беручі до уваги наявні в матеріалах справи докази, виставлений відповідачу рахунок - фактури від 25.02.2013 № СФ-0000361 за оренду за лютий 2013, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги щодо стягнення з відповідача основної заборгованості з орендної плати в сумі 7 230,96 грн., обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 6 ст. 232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Зобов'язання не припинилося виконанням проведеним належним чином з боку відповідача та мала місце несвоєчасна оплата за Договорами, тому позовні вимоги щодо стягнення з відповідача пені, передбаченої п. 8.2 Договорів, обґрунтовані та підлягають задоволенню, а наданий позивачем розрахунок пені в сумі 524,60 грн. за період з 06.03.2013 по 05.09.2013 відповідає вимогам ч. 6 ст. 232 ГК України.

Частина друга статті 625 ЦК України передбачає, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. Враховуючи те, що грошове зобов'язання з боку відповідача виконано несвоєчасно, тому позовні вимоги в частині стягнення трьох процентів річних у сумі 140,87 грн. за період з 06.03.2013 по 28.10.2013 вважаються обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Витрати по сплаті судового збору в сумі 1 720,50 грн. покладаються на відповідача у справі - Товариство з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс", згідно вимог ст. ст. 44, 49 ГПК України.

У судовому засіданні, яке відбулося 18.12.2013 року, згідно частини 2 статті 85 ГПК України було проголошено скорочений текст рішення, а саме його вступну та резолютивні частини.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10, 18, 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ст.ст. 526, 625, 638, 759 ЦК України, ст. ст. 180, 181, 193, 232, 283, 284, 286 ГК України, ст. ст. 4 2 , 4 3, 33, 34, 43, 44, 49, 82, 84, частиною другою та третьою ст. 85 ГПК України, суд ,-

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги Комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс" задовольнити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тесла Елєктрікс", 04655, м. Київ, вул. Глибочицька, буд. 72, оф. 320, код ЄДРПОУ 36049784, на користь:

- Комунального підприємства "Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс", 09104, Київська область, м. Біла Церква, вул. Гайок, буд. 4А, код ЄДРПОУ 30797746, основну заборгованість з орендної плати в сумі 7 230,96 грн., пеню в сумі 524,60 грн., три проценти річних у сумі 140,87 грн. та судовий збір у розмірі 1 720,50 грн., видавши наказ.

3. Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено - 23.12.2013 року

Суддя Ю.О.Підченко

Дата ухвалення рішення18.12.2013
Оприлюднено28.12.2013
Номер документу36390138
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/22245/13

Рішення від 18.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 11.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Підченко Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні