Рішення
від 23.12.2013 по справі 919/1402/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2013 року справа № 919/1402/13

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Мормехсервіс" (99014, м. Севастополь, вул. Правди, 24)

до військової частини А0225 (99007, м. Севастополь, вул. Соловйова, 12)

про стягнення заборгованості у розмірі 831 719,71 грн

суддя Плієва Н.Г.

за участю представників сторін:

позивача - Бєлової К.В., довіреність №2 від 21.06.2013;

Бєлова В.В., довіреність №2 від 21.06.2013;

відповідача - Сорока Є.В., довіреність №83 від 02.12.2013

Суть спору:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Мормехсервіс" звернулось до господарського суду міста Севастополя з позовом до військової частини А0225 про стягнення заборгованості за договором про закупівлю послуг за державні кошти №58 від 27.08.2012 у розмірі 831 719,71 грн.

Ухвалою суду від 06.12.2013 прийнято позовну заяву до розгляду та порушено провадження у справі, справу призначено до судового розгляду на 23.12.2013.

Представники позивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі з викладених у ньому підстав, наполягали на задоволенні позову.

Представник відповідача пояснив, що військовою частиною не спростовується факт отримання послуг та наявність заборгованості за договором на суму 831 719,71 грн.

Заслухавши пояснення представників сторін, оглянувши матеріали справи та дослідивши надані докази, суд

ВСТАНОВИВ:

27.08.2012 між військовою частиною А0225 (Замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Мормехсервіс» (Виконавець) укладено договір про закупівлю послуг за державні кошти №58 (далі - Договір), відповідно до пункту 1.1, якого Виконавець зобов'язується у 2012 році надати послуги, зазначені в Відомості ремонтних робіт на 2012 рік, що додаються, а Замовник - прийняти і оплатити такі послуги.

У пункті 1.2. Договору визначено найменування послуги: поточний ремонт двигунів 6ДР30/50-4-3 в обсязі технічного обслуговування №5 рейдового буксиру пр.498 «Красноперекопськ». Кількість послуг визначена у відомостях ремонтних робіт на 2012 рік.

Пунктом 3.1. Договору встановлено, що ціна Договору становить 1 049 718,92 грн у тому числі ПДВ - 174 953,15 грн.

Пунктом 4.1 Договору визначено, що розрахунки проводяться шляхом поетапної оплати Замовником наданих послуг протягом 30 банківських днів після надходження з Державного бюджету України на реєстраційний рахунок Замовника коштів і підписання Сторонами Акту приймання та здавання наданих послуг відповідного стану та пред'явлення Виконавцем рахунка на оплату послуг.

Умовами пункту 4.2 Договору передбачено, що фінансування цього Договору передбачено за спеціальним фондом бюджету та здійснюється за умов фактичного надходження коштів спеціального фонду бюджету на рахунки Замовника (відкриття асигнувань).

Відповідно до пункту 5.1 Договору термін надання послуг - до 01 грудня 2012 року.

Замовник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі сплачувати за надані послуги (пункт 6.1.1 Договору).

У пункті 6.3.5 Договору сторони дійшли згоди, що Виконавець зобов'язаний виконувати послуги після отримання письмового повідомлення Замовника про надходження коштів на його рахунки (відкриття асигнувань).

Пунктом 10.1 Договору встановлено, що він набирає чинності з дати його підписання Сторонами і діє до повного виконання Сторонами своїх зобов'язань, але не пізніше 31.12.2012.

Відповідно до Додатку 2 до Договору сторони домовились, що поточний ремонт двигунів 6ДР30/50-4-3 в обсязі технічного обслуговування №5 рейдового буксиру пр.498 розділений на чотири етапи з визначенням обсягу послуг на кожному етапі та розміру оплати кожного етапу (а.с.14-15).

Листом від 01.10.2012 за вих. №154/11/1-3172, відповідно до вимог пункту 6.3.5 Договору військова частина А0225 повідомила товариство з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Мормехсервіс» про надходження з Державного бюджету України коштів для оплати послуг за Договором (а.с. 23).

Позивач зазначає, що ним зобов'язання за договором виконані у повному обсязі, проте відповідачем оплата здійснена тільки за перший етап наданих послуг у сумі 217 999,21 грн.

Неналежне виконання відповідачем своїх обов'язків за Договором в частині здійснення своєчасної оплати за надані послуги, і стало причиною звернення позивача до господарського суду з даним позовом.

Оцінюючи наявні у матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступних мотивів.

Відповідно до частини першої статті 11 Цивільного кодексу України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

Згідно з пунктом 1 частини другої цієї статті підставою виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

За змістом статей 202, 204 Цивільного Кодексу України, правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Правочин є правомірним, якщо його недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (стаття 638 Цивільного кодексу України, стаття 180 Господарського кодексу України).

Згідно зі статтею 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити кошти тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до частини першої статті 173 Господарського кодексу України, господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

За приписами частини першої статті 175 Господарського кодексу України, майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Дані правовідносини між сторонами виникли з приводу виконання договору, предметом якого є надання послуг з поточного ремонту елементів озброєння та військової техніки спеціального призначення. Судом встановлено, що укладений між сторонами договір має елементи договору підряду, до якого застосовуються положення глави 61 Цивільного кодексу України.

Згідно з частинами 1, 2 статті 837 Цивільного кодексу України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

У договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення (статті 843 Цивільного кодексу України)

Відповідно до вимог статті 854 Цивільного кодексу України, якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Строки виконання роботи або її окремих етапів встановлюються у договорі підряду (стаття 846 Цивільного кодексу України).

В силу статті 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з положеннями статей 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Судом встановлено, що на виконання Договору сторонами складені та підписані акти приймання та здавання наданих послуг: акт від 19.11.2012 за послуги в обсязі другого етапу на суму у розмірі 297754,06 грн, акт від 10.12.2012 за послуги в обсязі третього етапу на суму у розмірі 352204,40 грн, акт від 19.12.2012 за послуги в обсязі четвертого етапу на суму у розмірі 181761,25 грн (а.с. 17-19).

Відповідно до вищезгаданих актів позивачем були надані рахунки-фактури на оплату послуг за Договором за кожен етап, зокрема: рахунок № СФ-0000044 від 09.11.2012 на суму 297754,06 грн, рахунок № СФ-0000048 від 27.11.2012 на суму 352204,40 грн, рахунок № СФ-0000052 від 17.12.2012 на суму 181 761,25 грн (а.с. 20-22).

Станом на день розгляду справи військовою частиною А0225 не була здійснена оплата за виконані роботи за Договором у розмірі 831 719,71 грн, що також підтверджується актом звірення взаєморозрахунків, скріпленим печатками сторін та не спростовувалось представником відповідача (а.с. 16).

За таких обставин суд вважає позовні вимоги про стягнення суми заборгованості за договором про закупівлю послуг за державні кошти №58 від 27.08.2012 в розмірі 831 719,71 грн обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до положень статі 49 Господарського процесуального кодексу України витрати зі сплати судового збору у розмірі 16 634,40 грн покладаються судом на відповідача.

На підставі наведеного, керуючись статтями 43, 49, 82, 84, 85, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з військової частини А0225 (вул. Соловйова, 12, м. Севастополь, 99007; ідентифікаційний код 14302650, р/р 35210001000009, 35226084000009, 35225115000009 у ГУ ДКСУ у місті Севастополі, МФО 824509, або з будь якого іншого рахунку) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо-комерційна фірма «Мормехсервіс» (вул. Правди, 24, м. Севастополь, 99014, ідентифікаційний код 24506106, р/р 26008013009079 в АТ «Сбербанк Росії», МФО 320627, або на будь - який інший рахунок вказаний стягувачем) заборгованість у розмірі 831 719,71 грн (вісімсот тридцять одна тисяча сімсот дев'ятнадцять гривень 71 коп), а також витрати зі сплати судового збору у розмірі 16 634,40 грн (шістнадцять тисяч шістсот тридцять чотири гривні 40 коп).

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 26.12.2013

Суддя підпис Н.Г. Плієва

Розсилка - простим:

1. товариство з обмеженою відповідальністю "Виробничо-комерційна фірма "Мормехсервіс"

(99014, м. Севастополь, вул. Правди, 24)

2. військова частина А0225 (99007, м. Севастополь, вул. Соловйова, 12)

СудГосподарський суд м. Севастополя
Дата ухвалення рішення23.12.2013
Оприлюднено30.12.2013
Номер документу36391356
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —919/1402/13

Рішення від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

Ухвала від 06.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Плієва Наталя Гурамівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні