Ухвала
від 24.12.2013 по справі 607/15190/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 607/15190/13-цГоловуючий у 1-й інстанції Дуда О.О. Провадження № 22-ц/789/1565/13 Доповідач - Міщій О.Я. Категорія - 7

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 грудня 2013 р. колегія суддів судової палати в цивільних справах апеляційного суду Тернопільської області в складі:

головуючого - Міщія О.Я.

суддів - Бершадської Г. В., Шевчук Г. М.,

при секретарі - Ханенко Т.І.

з участю сторін - представника апелянта - Помазанської С. І., представника ОСОБА_2 - ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Тернополі цивільну справу за апеляційною скаргою Довжанської сільської ради на ухвалу судді Тернопільського міськрайонного суду від 05.09.2013 р. про забезпечення позову за позовом ОСОБА_2 до Довжанської сільської ради, треті особи реєстраційна служба Тернопільського районного управління юстиції, приватне агропромислове підприємство "Перемога" про визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку,-

ВСТАНОВИЛА:

ОСОБА_2 звернувся в суд із вказаним позовом, посилаючись на те, що реєстраційною службою Тернопільського районного управління юстиції зареєстровано за Довжанською сільською радою право власності на земельну ділянку (кадастровий номер 6125282500:02:001:0790) для обслуговування адміністративного будинку у АДРЕСА_1., чим порушене його право, як власника майнового паю, оскільки на підставі рішення загальних зборів від 13.03.1997 р. колгосп "Перемога", якому належала дана земельна ділянка, реорганізовано в спілку власників паїв с. Довжанка, тому вказана земельна ділянка на праві колективної власності належить СВП с. Довжанка.

Посилаючись на зазначені обставини, просив визнати нечинним та скасувати свідоцтво про право власності за Довжанською сільською радою на вказану земельну ділянку площею 0,10 га.

У вересні 2013 р. ОСОБА_2 звернувся в суд з заявою про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборони реєстраційній службі Тернопільського районного управління юстиції здійснювати державну реєстрацію за Довжанською сільською радою права власності на адміністративний будинок в с. Довжанка, що розміщений на спірній земельній ділянці.

Ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду від 05.09.2013 р. заяву ОСОБА_2 про забезпечення позову - задоволено. Заборонено реєстраційній службі Тернопільського районного управління юстиції, м. Тернопіль, вул. Київська, 3-а, (код ЄДРПО 25353082), проводити державну реєстрацію за Довжанською сільською радою, АДРЕСА_1, (код ЄДРПО 04393479), права власності на адмінбудинок в с. Довжанка, який розташований на земельній ділянці з кадастровим номером 6125282500:02:001:0790.

Ухвалу для виконання направлено до реєстраційної служби Тернопільського районного управління юстиції.

В апеляційній скарзі Довжанська сільська рада просить ухвалу скасувати, постановити нову ухвалу, якою відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_2, посилаючись на те, що суд безпідставно заборонив здійснювати державну реєстрацію права власності на будівлю, яка не є предметом спору.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення учасників процесу, перевіривши доводи апеляційної скарги за матеріалами справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга Довжанської сільської ради підлягає до задоволення.

Задовольняючи заяву ОСОБА_2, суд виходив з того, що невжиття заходів забезпечення позову може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Однак, з таким висновком суду погодитись неможливо.

Як видно з матеріалів справи, ОСОБА_2 оспорив у суді свідоцтво, видане Довжанській сільській раді, про право власності на земельну ділянку, посилаючись на те, що земля належить на праві колективної власності СВП с. Довжанка.

У заяві про забезпечення позову ОСОБА_2 зазначив, що у випадку здійснення державної реєстрації за Довжанською сільською радою права власності на адміністративний будинок по АДРЕСА_1, який розташований на спірній землі, до сільської ради повторно перейде право на земельну ділянку згідно ст. 120 ЗК України, що утруднить або зробить неможливим виконання судового рішення.

Згідно з ч.3 ст. 151 ЦПК України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо не вжиття заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до п.4 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 р. № 9 "Про практику застосування судами цивільного законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" суд розглядаючи заяву про забезпечення позову має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно існує спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулась з такою заявою, позовним вимогам.

Враховуючи суть позовних вимог, доводи позивача про порушення його права як власника майнового паю СВП с. Довжанка, подані докази, колегія суддів вважає, що ОСОБА_2 не довів про існування будь - якої загрози невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, тому ухвалу судді слід скасувати.

Відповідно до ч.1 п.2 ст. 312 ЦПК України апеляційний суд, розглянувши апеляційну скаргу на ухвалу суду першої інстанції, змінює або скасовує ухвалу суду першої інстанції і постановляє ухвалу з цього питання, якщо воно було вирішено з порушенням норм процесуального права або при правильному вирішенні було помилково сформульовано суть процесуальної дії чи підстави її застосування.

За таких обставин, оскаржена ухвала підлягає скасуванню, постановивши нову ухвалу, якою відмовити ОСОБА_2 у вжитті заходів забезпечення позову.

Керуючись ст. ст. 307, 312-315 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Довжанської сільської ради - задовольнити.

Ухвалу судді Тернопільського міськрайонного суду від 05 вересня 2013 року скасувати, постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_2 про забезпечення позову по справі за позовом ОСОБА_2 до Довжанської сільської ради, треті особи реєстраційна служба Тернопільського районного управління юстиції, приватне агропромислове підприємство "Перемога" про визнання недійсним свідоцтва про право власності на земельну ділянку.

Ухвала апеляційного суду не оскаржується.

Головуючий - підпис

Судді - два підписи

З оригіналом згідно:

Суддя апеляційного суду Тернопільської області О.Я. Міщій

СудАпеляційний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено30.12.2013
Номер документу36398734
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/15190/13-ц

Ухвала від 24.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Міщій О. Я.

Ухвала від 03.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд Тернопільської області

Міщій О. Я.

Ухвала від 05.09.2013

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Дуда О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні