Постанова
від 25.12.2013 по справі 820/10703/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

25 грудня 2013 р. № 820/10703/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Панова М.М.,

за участю:

секретаря судового засідання - Каряки С.Г.,

представників сторін:

позивача - не прибув,

відповідача - Почуєва В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом

Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДРУЖБАПАК" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, -

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДРУЖБАПАК", в якому просить суд до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров'ю людей, експлуатацію нежитлової виробничої будівлі ТОВ "ДРУЖБАПАК", за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанівка, вулиця Миру, 1-Ф, зупинити повністю шляхом знеструмлення з опечатуванням пристроїв відключення джерел електропостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання і установок), у зв'язку з чим зобов'язати ТОВ "ДРУЖБАПАК" негайно припинити здійснення в ній господарської діяльності добровільно знеструмивши цю будівлю (або надати можливість її знеструмити); покласти на Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області обов'язок щодо забезпечення застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації нежитлової виробничої будівлі ТОВ "ДРУЖБАПАК", за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанівка, вулиця Миру, 1-Ф, в частині здійснення контролю за усуненням порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров'ю людей.

В обгрунтування позовних вимог позивач зазначив, що в ході перевірки нежитлової виробничої будівлі ТОВ «ДРУЖБАПАК», за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанівка, вулиця Миру, 1- Ф, було встановлено, що вона експлуатується з порушеннями вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей, що підтверджується Актом від 30.10.2013 року №270. Виявлені порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки створюють реальну загрозу життю та здоров'ю людей, як персоналу об'єкту, так й іншим громадянам, а також особам, які будуть здійснювати гасіння виниклої пожежі, тому необхідно застосувати заходи реагування до даної юридичної особи.

Представник позивача у судове засідання не прибув, був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, надав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Представник відповідача проти позову заперечував та просив відмовити у повному обсязі. Пояснив, що на час розгляду справи у суді всі порушення ним усунуті, що підтверджуються актами перевірок відповідача позивачем проведених після подачі позову.

Суд вважає можливим розгляд справи за відсутності позивача на підставі наявних у ній доказів, відповідно до ст. 128 КАСУ.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає позовні вимоги такими, що не підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що з 21.10.2013 року по 30.10.2013 року Ізюмським районним відділом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведена планова перевірка додержання та виконання вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту у нежитловій виробничій будівлі ТОВ «ДРУЖБАПАК» (ідентифікаційний код юридичної особи - 34793829), за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанївка, вулиця Миру, 1-Ф.

Перевірка проводилась у відповідності до вимог Кодексу цивільного захисту України, Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Порядку проведення перевірок органами Державної інспекції техногенної безпеки України», затвердженого наказом МНС України від 25.05.2012 року №863, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.06.2012 року за №1054/21366 (далі - Порядок), на підставі план-графіку перевірки об'єктів, що належать до сфери управління (власності, володіння, користування) суб'єктів господарювання Ізюмського району на IV квартал 2013 року від 13.09.2013 року, наказу від 20.09.2013 року №43 «Про проведення планових (позапланових) перевірок об'єктів», повідомлення від 07.10.2013 року №724 та посвідчення на проведення перевірки від 21.10.2013 року №555 Ізюмського районного відділу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області.

За результатами проведеної перевірки, відповідно до вимог пункту 3.14 Порядку, директору ТОВ «ДРУЖБАПАК» Яковлеву В.П., 30.10.2013 року було надано (вручено) акт перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту від 30.10.2013 року №270 (далі - Акт). Зауважень до проведеного заходу та Акту у директора ТОВ «ДРУЖБАПАК» Яковлева В.П. не було (підтверджується відміткою в Акті).

В ході перевірки нежитлової виробничої будівлі ТОВ «ДРУЖБАПАК», за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанівка, вулиця Миру, 1- Ф, було встановлено, що вона експлуатується з порушеннями вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей (підтверджується Актом), а саме: 1.Наявна установка автоматичної пожежної сигналізації не справна і не утримується в постійній готовності для виконання завдань, що стоять перед нею п. 6.1.3 НАПБ А.01.001-2004 «Правила пожежної безпеки в Україні», далі - НАПБ А.01.001-2004) - пункт 10 Акту. 2.Об'єкт не обладнаний системою оповіщення людей про пожежу та керування евакуацією (п. 6.1.2, п. 6.2:1 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 19 Акту. 3.Об'єкт не забезпечений необхідною кількістю води для здійснення пожежогасіння (наявна ємність не утримується у відповідності з вимогами, встановленими для пожежних резервуарів) (п. 6.3.1.1 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 14 Акту. 4. Дерев'яні конструкції покрівлі будівлі не піддані вогнезахисній обробці (п. 4.2.6 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 1 Акту. 5. Не здійснений захист будівлі від прямих попадань блискавки і вторинних її проявів (п. 5.1.35 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 9 Акту. 6.Не проведено замір опору ізоляції електричних мереж та електроустановок і п. 5.1.34 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 8 Акту. 7.В побутовому приміщенні з'єднувальну коробку не закрито кришкою з негорючих або важкогорючих матеріалів (п. 5.1.8 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 15 Акту. 8.Евакуаційний шлях з приміщення складу готової продукції захаращений різними матеріалами (п. 4.3.1, п. 4.3.11 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 11 Акту. 9.Технічне обслуговування всіх наявних вогнегасників не здійснено у відповідності до Правил експлуатації вогнегасників, затверджених наказом Міністерства країни з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 02.04.2004 №152 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 29.04.2004 за № 555/9154, а також ДСТУ 4297-2004 «Технічне обслуговування вогнегасників. Загальні технічні вимоги» (п. 6.4.18 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 2 Акту. 10.Не укомплектовано пожежний щит, згідно норм належності (вогнегасники-3 шт; покривало з теплоізоляційного матеріалу або повсті розміром 2x2 м.-І шт; гаки - З шт; лопати - 2 шт; ломи - 2 шт; сокири - 2 шт.; ящик з піском - 1 шт.) (п. 6.4.11 НАПБ А.01.001-2004) - пункт 13 Акту.

Всі перелічені порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки створюють реальну загрозу життю та здоров'ю людей (як персоналу об'єкту, так й іншим громадянам, а також особам, які будуть здійснювати гасіння виниклої пожежі), а саме: несправність (неготовність) систем (установок) автоматичної пожежної сигналізації, а також відсутність систем оповіщення людей про пожежу перешкоджає швидкому виявленню та гасінню пожежі, повідомленню (оповіщенню) про неї, а також оперативній евакуації людей на ранній стадії виникнення пожежі; порушення в улаштуванні, утриманні та експлуатації електромереж і електрообладнання, відсутність пристроїв блискавкозахисту, створює загрозу виникнення пожежі від дії теплових проявів електричної енергії та розрядів блискавки, що може призвести до загибелі і травмування людей; невідповідність конструктивних елементів протипожежним вимогам, відсутність їх вогнезахисної обробки створює перешкоди під час евакуації людей та гасінні пожежі, а також сприяє інтенсивному розповсюдженню полум'я, оскільки вони не мають нормативно встановлених меж вогнестійкості та меж поширення вогню по ним; захаращення евакуаційних шляхів та виходів перешкоджає вільній евакуації людей з приміщень будівлі при виникненні пожежі; відсутність, недостатність та неготовність до використання на об'єкті первинних засобів пожежогасіння (вогнегасників, пожежного інвентарю та інструменту), відсутність необхідної кількості води для здійснення пожежогасіння, а також несправність та неготовність до використання джерел водопостачання (пожежних резервуарів та водойм) не дозволить оперативно загасити або обмежити розповсюдження полум'я на ранній стадії виникнення пожежі, чим створюється загроза безпеці людей від її небезпечних чинників.

Особлива небезпека від пожежі, що створює реальну загрозу життю та здоров'ю людей, характеризується її небезпечними чинниками. Згідно визначення ДСТУ 2272-06 «Пожежна безпека. Терміни та визначення основних понять» небезпечним чинником пожежі є прояв пожежі, що призводить чи може призвести до опечення, отруєння леткими продуктами згоряння або піролізу, травмування чи загибелі людей та (або) заподіяння матеріальних, соціальних, екологічних збитків. До небезпечних факторів пожежі належать: підвищена температура, задимлення, погіршення складу газового середовища.

Усунення виявлених порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки попередить виникнення пожежі, а у разі її виникнення обмежить розповсюдження полум'я, забезпечить оперативну ліквідацію пожежі та безпеку для життя і здоров'я людей від небезпечних чинників пожежі.

Таким чином що при наявності вказаних порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей, нежитлова виробнича будівля ТОВ «ДРУЖБАПАК», за адресою: Харківська область, Ізюмський район, село Липчанівка, вулиця Миру, 1-Ф, не може експлуатуватися до повного їх усунення.

Частиною 5 статті 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», встановлено, що «повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) щодо застосування заходів реагування».

Частиною 7 статті 7 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» передбачено, що «на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду».

Відповідно до пункту 12 частини 1 статті 67, частини 2 статті 68, частин 1 та 2 статті 70 Кодексу цивільного захисту України посадові особи центрального органу виконавчої влади, який здійснює державний нагляд у сферах техногенної та пожежної безпеки у разі встановлення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, що створюють загрозу життю та здоров'ю людей, звертаються до адміністративного суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи підприємств, окремих виробництв, виробничих дільниць, агрегатів, експлуатації об'єктів, будівель, споруд, цехів, дільниць, окремих приміщень, а також машин, механізмів, устаткування, транспортних засобів, проведення робіт, у тому числі будівельно- монтажних, випуску та реалізації пожежонебезпечної продукції, систем та засобів протипожежного захисту, надання послуг.

25.12.2013р. через канцелярію суду від представника позивача надійшли письмові пояснення, в яких зазначено, що до Ізюмського районного відділу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області 23.12.2013 року надійшло звернення директора ТОВ «ДРУЖБАПАК» Яковлева В.П. про здійснення заходу державного нагляду (контролю) за бажанням суб'єкта господарювання, у зв'язку з виконанням заходів, направлених на усунення порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту, зазначених у приписі про усунення порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту від 30.10.2013 року №148.

Відповідно до вимог статті 6 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та пункту 2.10 «Порядку проведення перевірок органами Державної інспекції техногенної безпеки України», затвердженого наказом МНС України від 25.05.2012 року №863, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.06.2012 року за №1054/21366, на підставі наказу від 23.12.2013 року №66 «Про проведення позапланової перевірки об'єкту», посвідчення на проведення перевірки від 23.12.2013 року №668 Ізюмського районного відділу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області 23.12.2013 року Ізюмським районним відділом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області проведена позапланова перевірка виконання припису про усунення порушень вимог законодавства у сферах пожежної, техногенної безпеки, цивільного захисту від 30.10.2013 року №148 по термінам, які минули.

За результатами проведеної перевірки, відповідно до вимог пункту 3.14 Порядку, директору ТОВ «ДРУЖБАПАК» Яковлєву В.П. 23.12.2013 року надано (вручено) акт перевірки додержання (виконання) вимог законодавства у сферах пожежної і техногенної безпеки, цивільного захисту від 23.12.2013 року №340. Зауважень до проведеного заходу та Акту у директора ТОВ «ДРУЖБАПАК» Яковлєва В.П. не було (відмітки в Акті відсутні).

Під час перевірки з'ясовано, що всі порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, які створюють загрозу життю та здоров'ю людей згідно адміністративного позову, усунуто, що підтверджується Актом від 23.12.2013 року №340.

Отже, позивачем підтверджено, що на момент розгляду справи в суді відпали підстави для застосування заходів у сфері державного нагляду відносно ТОВ "ДРУЖБАПАК", тому в задоволенні позову належить відмовити в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 9, 11, 71, 94, 128, 159, 160-163, 183-2, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ДРУЖБАПАК" про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду - відмовити в повному обсязі.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення протягом десяти днів з дня його проголошення, у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАСУ, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Повний текст постанови складено 27 грудня 2013 року.

Суддя Панов М.М.

Дата ухвалення рішення25.12.2013
Оприлюднено30.12.2013

Судовий реєстр по справі —820/10703/13-а

Ухвала від 20.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 05.11.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Постанова від 25.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні