Постанова
від 25.12.2013 по справі 827/2953/13-а
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

Копія

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 грудня 2013 року Справа №827/2953/13-а

Суддя Окружного адміністративного суду міста Севастополя Прохорчук О.В., розглянувши у місті Севастополі справу в порядку скороченого провадження за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у місті Севастополі до Товариства з обмеженою відповідальністю "Іннотек" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

28.11.2013 Державна податкова інспекція у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у місті Севастополі звернулась до Окружного адміністративного суду міста Севастополя з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Іннотек" про припинення юридичної особи.

Позов обґрунтовано тим, що відповідач не надає податкову звітність до контролюючого органу з 07.05.2012, що є підставою для припинення юридичної особи.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог з наступних підстав.

Згідно з пунктом 8 статті 19 Господарського кодексу України, усі суб'єкти господарювання, відокремлені підрозділи юридичних осіб, виділені на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом, а також вести (крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які провадять господарську діяльність і зареєстровані відповідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Статтею 247 Господарського кодексу України встановлено, що у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації. Скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до статті 59 цього Кодексу.

Згідно з пунктом 15.1 статті 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (стаття 49 Податкового кодексу України).

Відповідно до пункту 41.1 статті 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Іннотек" зареєстровано Гагарінською районною державною адміністрацією у місті Севастополі 26.05.2009 № 10761020000003443 в якості юридичної особи та державну реєстрацію припинення на момент розгляду справи не проводило.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Іннотек" перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у місті Севастополі як платник податків та заборгованості зі сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) не має.

У порушення статті 49 Податкового кодексу України відповідач не надає податкову звітність до Державної податкової інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у місті Севастополі з 07.05.2012, тобто понад рік.

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України, встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою-підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Також, відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Таким чином, оскільки Товариством з обмеженою відповідальністю "Іннотек" не подавались податкові декларації та інша фінансова звітність до Державної податкової інспекції у Гагарінському районі Головного управління Міндоходів у місті Севастополі більше одного року, вказані дії порушують встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення юридичної особи.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги позивача щодо про припинення юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю "Іннотек" обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись статтями 158-163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити повністю.

2.Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Іннотек" (99053, місто Севастополь, вул.Вакуленчука 29, корпус 3, кімната 312, ЄДРПОУ36499319).

3. Заходи щодо проведення державної реєстрації припинення юридичної особи покласти на Товариство з обмеженою відповідальністю "Іннотек".

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена у строки і порядку встановленими частиною восьмою статті 183-2, частинами першою, другою статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України до Севастопольського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги в десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Суддя підпис О.В. Прохорчук

З оригіналом згідно.

Постанова не набрала законної сили.

Суддя О.В. Прохорчук

СудОкружний адміністративний суд міста Севастополя
Дата ухвалення рішення25.12.2013
Оприлюднено08.01.2014
Номер документу36409611
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —827/2953/13-а

Постанова від 25.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Севастополя

Прохорчук О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні