Рішення
від 24.12.2013 по справі 925/1877/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2013 року Справа № 925/1877/13

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Кучеренко О.І., при секретарі судового засідання Голосінській Н.М., за участю представників сторін:

від позивача - Сенченков І.Г. - представник за довіреністю,

від відповідача - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Черкаси у приміщенні суду

справу за позовною заявою

позивача публічного акціонерного товариства комерційний банк

"ПриватБанк"

до відповідача приватного підприємства "Анурав" в особі ліквідаційної

комісії

про визнання кредитором на суму 41 514,76 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" звернулося до суду із позовом до приватного підприємства "Анурав" в особі ліквідаційної комісії з вимогою зобов'язати ліквідаційну комісію ПП "Анурав" визнати кредиторські вимоги позивача у розмірі 41 514,76 грн. за договором від 05.09.2012 та відшкодувати сплачений судовий збір.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 05.09.2012 приватне підприємство "Анурав" відповідно до заяви про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки приєдналося до Умов та Правил надання банківських послуг, Тарифів банку, які разом складають договір банківського обслуговування. Банком відповідачу було надано кредитні кошти, які останній не повернув, прострочив сплату відсотків за їх користування. У зв'язку з прийняттям рішення про ліквідацію підприємства, банк направив ліквідаційній комісії документи для визнання його кредиторських вимог. Відповідач, у встановлений термін не повідомив банк про розгляд заяви банку, що і стало підставою для звернення позивача з вказаним позовом до суду.

Через канцелярію суду позивач подав заяву про зміну позовних вимог від 06.12.2013, в якій просить визнати публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" кредитором приватного підприємства "Анурав" на суму 41 514,76 грн. заборгованості за договором від 05.09.2012.

Заява відповідає, наданому статтею 22 ГПК України, праву позивача, подана до початку розгляду справи по суті, тому була прийнята господарським судом до розгляду.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити.

Відповідач письмовий відзив на позовну заяву не подав, представника у судове засідання вдруге не направив, про причини його неявки не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, про що свідчить відмітка канцелярії на ухвалах суду про їх направлення відповідачу рекомендованим листом за місцем його державної реєстрації.

Суд вважає можливим розглядати справу за відсутності представника відповідача, за наявними в ній матеріалами, виходячи із того, що неявка представника відповідача у судове засідання не перешкоджає розгляду справи, а направляти свого представника у судове засідання чи заперечувати проти позову є правом сторони, а не обов'язком.

На підставі ст. 75 ГПК України справа розглянута за наявними у ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

05.09.2012 приватне підприємство «Анурав» подало до публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" заяву про відкриття поточного рахунку та картку зі зразками підписів і відбитка печатки.

У пункті 2 зазначеної заяви вказано, що підписавши цю заяву відповідач приєднується і зобов'язується виконувати умови, викладені в "Умовах та правилах надання банківських послуг", Тарифах ПриватБанку - Договорі банківського обслуговування в цілому. Відносини між банком і клієнтом можуть вирішуватись як шляхом підписання окремих договорів або додаткових угод до цього договору, так і шляхом обміну інформацією (узгодження щодо банківського обслуговування з клієнтом через web-сайт банку).

Відповідно до п. 3.18.1.1 "Умов та правил надання банківських послуг" (надалі - Умови) кредитний ліміт на поточний рахунок надається на поповнення обігових коштів та здійснення поточних платежів клієнта, в межах кредитного ліміту.

Пунктом 3.18.1.3 Умов визначено, що кредит надається в обмін на зобов'язання клієнта з повернення кредиту, сплати відсотків та винагороди.

Відповідно до розділу 3.18.4 Умов, якими затверджено порядок розрахунків, за користування кредитом в період з дати виникнення дебетового сальдо на поточному рахунку клієнта при закритті банківського дня клієнт сплачує відсотки, виходячи з процентної ставки, розмір якої залежить від терміну користування кредитом (диференційована процентна ставка).

За період користування кредитом з моменту виникнення дебетового сальдо до дати обнулення дебетового сальдо в одну з дат з наступного 20-го до 25-го числа місяця (надалі - "період, в який дебетове сальдо підлягає обнуленню"), розрахунок відсотків здійснюється за процентною ставкою в розмірі, 0% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. При необнуленні дебетового сальдо в одну з дат періоду, в якому дебетове сальдо підлягає обнуленню, протягом 90 днів з останньої дати періоду, в якому дебетове сальдо підлягало обнуленню, клієнт сплачує банку за користування кредитом відсотки в розмірі 24% річних, починаючи з останньої дати періоду, в яку дебетове сальдо підлягало обнуленню.

У разі непогашення кредиту протягом 90 днів з дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнуленню, починаючи з 91-го дня після дати закінчення періоду, в який дебетове сальдо підлягало обнулення, кредит вважається простроченим, а грошові зобов'язання клієнта з погашення заборгованості вважаються порушеними.

При порушенні клієнтом будь-якого з грошового зобов'язання клієнт сплачує банку відсотки за користування кредитом у розмірі 48% річних від суми залишку непогашеної заборгованості. У разі порушення клієнтом будь-якого з грошових зобов'язань і при реалізації права банку на встановлення іншого строку повернення кредиту, передбаченого Умовами і правилами надання банківських послуг, клієнт сплачує банку пеню у розмірі 0,1315% від суми залишку непогашеної заборгованості за кожен день прострочення. Сплата пені здійснюється з дня, наступного за датою порушення зобов'язань.

При порушенні клієнтом будь-якого із зобов'язань по сплаті відсотків за користування кредитом, передбачених п.п. 3.18.2.2.2, 3.18.4.1, 3.18.4.2, 3.18.4.3, термінів повернення кредиту, передбачених п.п. 3.18.1.8, 3.18.2.2.3, 3.18.2.3.4., винагороди, передбаченої п.п. 3.18.2.2.5, 3.18.4.4, 3.18.4.5, 3.18.4.6 клієнт сплачує банку за кожний випадок порушення пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період, за який сплачується пеня, (у % річних) від суми простроченого платежу за кожний день прострочення платежу (п.3.18.5.1 Умов).

Пунктом 3.18.6.1 Умов визначено, що обслуговування кредитного ліміту на поточному рахунку клієнта здійснюється з моменту подачі клієнтом до банку заяви на приєднання до "Умов та Правил надання банківських послуг" (або у формі "Заяви про відкриття поточного рахунку та картки із зразками підписів і відбитка печатки" або у формі авторизації кредитної угоди в системах клієнт - банк/ інтернет клієнт-банк, або у формі обміну паперовою або електронною інформацією, або в будь-якій іншій формі) та/або з моменту надання клієнтом розрахункових документів на використання коштів у рамках кредитного ліміту в межах зазначених у них сум, і діє в обсязі перерахованих засобів до повного виконання зобов'язань сторонами.

За доводами позивача, станом на 08.08.2013 заборгованість відповідача становить 41 514,76 грн., в тому числі: 35 800,00 грн. борг по кредиту, 3 742,62 грн. борг по відсотках, 1 288,80 грн. борг по комісії та 683,34 грн. борг з пені.

За даними позивача, ПП «Анурав» знаходиться в стані припинення підприємства за рішенням власників, у зв'язку з чим позивач 27.08.2013 направив відповідачу заяву, у якій просив задовольнити кредиторські вимоги банку у розмірі 41 514,76 грн., відповіді на яку не отримав.

За доводами позивача, у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії, тому банк і звернувся з цим позовом до суду.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності, суд вважає позовні вимоги підлягають до задоволення з огляду на наступне.

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено господарським судом, 05.09.2012 приватне підприємство «Анурав» подало до банку заяву про відкриття поточного рахунку, якою приєдналося та зобов'язалося виконувати "Умови та правила надання банківських послуг", які разом складають договір банківського обслуговування, шляхом реєстрації в мережі Інтернет у системі клієнт - банк, що розміщена на сайті www.privatbank.ua.

Загальний порядок укладання господарських договорів, визначений у ст.188 ГК України, відповідно до якої господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

Відповідно до ч. 1 та ч. 3 ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв'язку.

Виходячи з наведених норм закону, подання та підписання відповідачем заяви від 05.09.2012 про відкриття поточного рахунку та картки зі зразками підписів і відбитка печатки, вважається правочином, що вчинений у письмовій формі, та таким, що відповідає нормам ст. ст. 202, 205, 207, 638, 639 ЦК України.

Відповідно до "Умов та правил надання банківських послуг", які є частиною вказаного договору, відповідачу було встановлено кредитний ліміт в сумі 35800,00 грн. на поточний рахунок 26000060791394, в зв'язку з волевиявленням відповідачем в електронному вигляді через встановлені засоби електронного зв'язку (системи клієнт - банк, Інтернет клієнт банк, sms-повідомлення або інших).

Згідно наданого позивачем розрахунку заборгованість відповідача по кредиту, станом на 08.08.2013 становить 35 800,00 грн. заборгованості по тілу кредиту, 3 742,62 грн. заборгованості по відсотках за користування кредитними коштами, 1 288,80 грн. заборгованість з комісії, 683,34 грн. пені (нарахованої за період з 13.05.2013 по 08.08.2013), а всього 41514,76 грн.

Заборгованість відповідача підтверджується доказами у справі, а саме: розрахунком заборгованості, копіями заяви, "Умовами та правилами надання банківських послуг" та іншими матеріалами справи.

Розмір нарахованих та заявлених до стягнення сум комісії, пені і відсотків не було спростовано відповідачем належними та допустимими доказами під час розгляду справи в суді, тому суд прийшов до висновку, що заборгованість у зазначеній позивачем сумі не сплачена позичальником у визначений строк, тому є простроченою, що порушує право позивача на повернення кредитних коштів та інші умови зобов'язання.

За змістом статті 59 ГК України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Ліквідація суб'єкта господарювання здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником (власниками) майна суб'єкта господарювання чи його (їх) представниками (органами), або іншим органом, визначеним законом, якщо інший порядок її утворення не передбачений цим Кодексом. Ліквідацію суб'єкта господарювання може бути також покладено на орган управління суб'єкта, що ліквідується. Орган (особа), який прийняв рішення про ліквідацію суб'єкта господарювання, встановлює порядок та визначає строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторами, що не може бути меншим, ніж два місяці з дня оголошення про ліквідацію (ст.60 ГК України).

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 04.12.2013, приватне підприємство «Анурав» перебуває у стані припинення за рішенням засновника з 17.07.2013, головою комісії з припинення підприємства призначено Фесенко Н.В., строк заявлення кредиторами своїх вимог встановлено до 18.09.2013.

У зв'язку з ліквідацією підприємства, банк з метою визнання кредиторських вимог за договором від 05.09.2012, направив відповідачу заяву від 27.08.2013 про визнання його кредитором на суму 41514,76 грн., що підтверджується копією опису вкладення цінного листа (а.с. 34-35), однак відповідач стосовно прийнятого ним рішення банк не повідомив, відповіді на звернення банку не надав.

У відповідності до ч.3 ст.112 ЦК України, у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду, кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії.

Згідно ч. 1 ст. 18 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

Ухвалами суду від 18.11.2013 та від 12.12.2013, відповідача було зобов'язано надати суду письмовий відзив на позов та документи, що підтверджують заперечення проти позову, проте витребуваних документів відповідач суду не надав, своїм правом на захист не скористався.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Оскільки, відповідач ухиляється від виконання обов'язків, покладених на нього статтею 60 ГК України щодо обов'язку розглянути кредиторські вимоги банку, обставини зазначені позивачем, відповідач, у встановленому порядку не спростував, відтак вимога позивача є законною і обґрунтованою, підтвердженою належними доказами та підлягає до задоволення.

На підставі ст. 49 ГПК України, з відповідача підлягають відшкодуванню позивачу, понесені останнім витрати на сплату судового збору в сумі 1 147,00 грн.

Керуючись ст. ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати публічне акціонерне товариство комерційний банк "ПриватБанк" (вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, ідентифікаційний код 14360570) кредитором приватного підприємства «Анурав» (вул. Петровського, 277, оф. 105, код 37787446) на суму 41 514,76 грн ., в тому числі: 35800,00 грн . борг зі сплати кредиту, 3742,62 грн. заборгованості за відсотками, 1288,80 грн. заборгованості з комісії та 683,34 грн. пені.

Стягнути з приватного підприємства «Анурав» (вул. Петровського, 277, оф. 105, код 37787446) на користь публічного акціонерного товариства комерційний банк "ПриватБанк" (вул. Набережна Перемоги, 50, м. Дніпропетровськ, ідентифікаційний код 14360570) - 1147,00 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня складення повного рішення.

Повне рішення складено 30.12.2013.

Суддя О.І. Кучеренко

Дата ухвалення рішення24.12.2013
Оприлюднено30.12.2013
Номер документу36417255
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1877/13

Рішення від 24.12.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

Ухвала від 18.11.2013

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні