Рішення
від 12.12.2013 по справі 547/579/13-ц
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Семенівський районний суд Полтавської області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.12.2013р. смт. Семенівка

№ 547/579/13-ц

провадження у справі № 2/547/269/13

Семенівський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Литвина М. М.,

при секретарі - Сінельник С. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Семенівка Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації, Приватного підприємства «АЛАН-ЗЕМ», Приватного науково-виробничого підприємства «Термотех», Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз», про відшкодування шкоди, завданої порушенням права власності, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Державна інспекція сільського господарства в Полтавській області, Державне агентство земельних ресурсів в Семенівському районі Полтавської області,

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Семенівського районного суду Полтавської області із позовом до Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації, Приватного підприємства «АЛАН-ЗЕМ», Приватного науково-виробничого підприємства «Термотех», Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз», про відшкодування шкоди, завданої порушенням права власності, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Державна інспекція сільського господарства в Полтавській області, Державне агентство земельних ресурсів в Семенівському районі Полтавської області.

Позов аргументований тим, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 3,23 га, кадастровий номер: 5324582400000020272, яка розташована на території Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, з цільовим призначенням - ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 078928 від 29 грудня 2004 року. Через зазначену земельну ділянку прокладений газопровід до сіл Заїчинці та Біляки Семенівського району Полтавської області.

Будівництво цього газопроводу здійснено всупереч вимог, встановлених чинним законодавством України, зокрема, було порушено право власності на належну позивачу земельну ділянку,

Проте, в установленому законом порядку, із позивачем не узгоджувались питання з приводу встановлення обмежень на використання його земельної ділянки чи обтяжень прав на земельну ділянку, в зв'язку з будівництвом зазначеного газопроводу, ніяких договорів суперфіцію та (або) сервітуту, які б могли вплинути на зміст права власності позивача щодо землі позивач не підписував. Крім того, договору оренди щодо належної позивачу земельної ділянки, із ОСОБА_1 не укладено. Позивач використовує вказану земельну ділянку для вдоволення власних потреб: вирощує на ній різну сільськогосподарську продукцію, частину продукції споживає, частину продає.

В жовтні 2012 року позивач планував здійснити дискування землі та посіяти на ній озиму пшеницю, однак зробити цього не зміг оскільки на земельній ділянці виконувались роботи, пов'язані з будівництвом підземного газопроводу.

Протягом декількох місяців, поки не закінчились вказані роботи, користуватися земельною ділянкою було неможливо.

Односторонні та неузгоджені зі позивачем дії, пов'язані з будівництвом вищевказаного газопроводу, порушили права позивача як власника земельної ділянки, та завдали позивачу істотної моральної шкоди, яка полягає в тривалих душевних стражданнях, переживаннях, порушенні спокою, відчутті власної незахищеності, безкарності осіб, які вчинили дане правопорушення, у втраті нормальних життєвих зв'язків, виникненні сімейних негараздів, неможливості вести звичайний спосіб життя, займатися індивідуальною трудовою діяльністю.

Позивач прохав суд стягнути з відповідачів солідарно на його користь моральну шкоду в сумі 30000 грн., завдану внаслідок порушення права власності на належну йому земельну ділянку.

В судовому засіданні позивач - ОСОБА_1, та його представник - ОСОБА_2, що діє на підставі доручення, позов підтримали в повному обсязі, вказали, що неправомірними діями відповідачів, які виразилися в будівництві підвідного газопроводу до с. Біляки, було позбавлено позивача можливості користуватися належною йому земельною ділянкою, договору земельного сервітуту із позивачем ніхто не укладав, прохали позовні вимоги задовольнити та стягнути солідарно з відповідачів на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в сумі 30000грн.

В судовому засіданні представник відповідача, Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації, - ОСОБА_3, що діє на підставі доручення, проти задоволення позовних вимог заперечив, прохав у позові відмовити, посилаючись на те, що жодних порушень чинного законодавства управлінням капітального будівництва при будівництві підвідного газопроводу до с. Біляки допущено не було, збитків вказаним будівництвом газопроводу позивачу не нанесено, оскільки позивач міг користуватися належною йому земельною ділянкою.

В судове засідання представник відповідача, Приватного підприємства «АЛАН-ЗЕМ», не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. До суду направив заяву про розгляд справи за відсутності представника, в заяві також прохав в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що згідно технічної документації підвідний газопровід до с. Біляки було прокладено по землях сільської ради і земельну ділянку ОСОБА_1 газопровід не повинен зачіпати.

В судовому засіданні представник відповідача, Приватного науково-виробничого підприємства «Термотех», - ОСОБА_4, що діє на підставі статуту, прохав в задоволенні позову відмовити, посилаючись на те, що згідно ордеру на проведення земляних робіт від 03.08.2005р. підвідний газопровід до с. Біляки було прокладено по землях сільської ради і земельну ділянку ОСОБА_1 газопровід не повинен зачіпати. На протязі виконання земляних робіт жодних претензій з боку позивача не надходило, як і не надходило від Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області.

В судове засідання представник відповідача, Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області, не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином. До суду направив заяву про розгляд справи за відсутності представника, позовні вимоги не визнав.

В судовому засіданні представник відповідача, Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз», - ОСОБА_5, що діє на підставі доручення, позовні вимоги не визнала в повному обсязі, вказала що всі роботи пов'язані з будівництвом підвідного газопроводу до с. Заїчинці - с. Біляки здійснювалися відповідно до технічної документації та в порядку визначеному чинним законодавством, прохала в позові відмовити.

У судовому засіданні представник відповідача, Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, - ОСОБА_6, що діє на підставі доручення, вказав, що підвідний газопровід до с. Заїчинці - с. Біляки дійсно частково проходить через належну ОСОБА_1 земельну ділянку на відстані від 4м. до 5м. від польового шляху і загальна площа земельної ділянки, зайнятої газопроводом становить 0,06 га. Вказаний факт сільською радою було встановлено після завершення робіт з будівництва газопроводу, тому у вирішені даного спору покладався на розсуд суду.

У судовому засіданні ОСОБА_7, який був допитаний в якості свідка, суду пояснив, що під час виконання робіт по проведенню газопроводу, було забезпечено безперешкодний доступ до земельної ділянки ОСОБА_1, оскільки в першу чергу, забезпечувався безперешкодний проїзд будівельної техніки.

У судовому засіданні ОСОБА_8, який був допитаний в якості свідка, суду пояснив, що він працює на посаді головного агронома в ТОВ «АФ «Степове», та повідомив про те, що в зв'язку з прокладенням газопроводу працівниками ТОВ «АФ «Степове» було зібрано урожай цукрового буряка ще до його повного дозрівання, на площі шириною 27 метрів вздовж газопроводу, чим було забезпечено безперешкодний доступ до земельної ділянки позивача.

В судове засідання представник третьої особи, Державного агентства земельних ресурсів в Семенівському районі Полтавської області, не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

В судове засідання представник третьої особи, Державної інспекції сільського господарства в Полтавській області, не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Суд, заслухавши пояснення позивача, його представника, представників відповідачів, показання свідків, розглянувши матеріали справи та оцінивши їх в своїй сукупності, встановив наступні обставини.

Судом по справі встановлено, що згідно копії Державного акуту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №078928 ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка на території Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області площею 3,23 га. призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно листа Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області № 35/02-21 від 11.03.2013р. вказано, що по земельній ділянці ОСОБА_1, загальною площею 3,23га., частково проходить газопровід на відстані від польового шляху шириною від 4м. до 5м. Загальна площе земельної ділянки зайнятої газопроводом становить 0,06га.

Згідно відповіді Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області від 01.02.2013 року № 01-16/215 зазначено, що Головою Семенівської райдержадміністрації були прийняті розпорядження від 24.05.2012 року № 372 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою по укладенню договору сервітуту для проведення Ввідного газопроводу до села Заїчинці Заїчинської сільської ради» та від 13.08.2012 року № 633 «Про внесення змін до розпорядження голови районної державної адміністрації від 24.05.2012 року № 372 «Про надання дозволу на виготовлення технічної документації із землеустрою по укладенню договору сервітуту для проведення підвідного газопроводу до села Заїчинці Заїчинської сільської ради».

Замовником технічної документації із землеустрою по укладенню договору земельного сервітуту є Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації.

Розробником технічної документації із землеустрою щодо укладення договору сервітуту для проведення підвідного газопроводу до села Біляки Управлінням капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації на території Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області є ПП «АЛАН-ЗЕМ».

Договір про встановлення земельного сервітуту для проведення підвідного газопроводу до села Біляки, розташованого в адміністративних межах Заїчинської сільської ради, зареєстрований у відділі Держземагентства у Семенівському районі Полтавської області від 19 грудня 2012 року за №532458240000005006651.

Згідно відповіді Приватного науково-виробничого підприємства «ТЕРМОТЕХ» від 8.02.2013 року вих. № 11 зазначено, що роботи по будівництву підвідного газопроводу до с. Біляки виконувались згідно ордеру на проведення земляних робіт № 5 від 3.08.2012 року, скріплених 8-ма печатками, в тім числі і Заїчинською сільською радою, через землі якої проходило будівництво газопроводу.

Згідно відповіді Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області від 08.02.2013 року вих. № 23/02-20 зазначено, що 22.08.2012 року Заїчинською сільською радою був підписаний акт визначення меж земельної ділянки газопроводу, який проходить по території Заїчинської сільської ради на проведення робіт по підведенню підземного газопроводу з села Заїчинці до села Біляки Семенівського району.

Згідно відповіді ПАТ «Кременчукгаз» від 18.02.2013 року зазначено, що замовником по будівництву зазначеного газопроводу виступало Полтавське обласне управління капітального будівництва, генеральним підрядником - ПНВП «Термотех». Дата початку будівництва - листопад 2005 року, дата закінчення - грудень 2012 року (згідно декларації про готовність об'єкту експлуатації).

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до положення ч.3 ст.10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, та положеннями ч.1 ст.11 ЦПК України, згідно якої суд розглядає справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ч.1 ст.78 Земельного Кодексу України, право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Відповідно до ч.1 ст.317 ЦК України, власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.98 Земельного Кодексу України, право земельного сервітуту - це право власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене платне або безоплатне користування чужою земельною ділянкою (ділянками).

Відповідно до ч.1 ст.99 Земельного Кодексу України, власники або землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати встановлення таких земельних сервітутів зокрема право прокладання та експлуатації ліній електропередачі, зв'язку, трубопроводів, інших лінійних комунікацій.

Як встановлено судом договір про встановлення земельного сервітуту для проведення підвідного газопроводу до с. Біляки, розташованого в адміністративних межах Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області, зареєстрований у відділі Держземагенства в Семенівському району Полтавської області 19.12.2012 року. за № 532458240000005006651.

У встановленому законом порядку з власником земельної ділянки ОСОБА_1 не узгоджувались питання з приводу встановлення обмежень на використання земельної ділянки в зв'язку з будівництвом зазначеного газопроводу.

Проте, в судовому засіданні позивачем не було доведено, що він не мав змоги, через незалежні від нього обставини, обробити земельну ділянку та посіяти на ній озиму пшеницю, так як судом було встановлено, що під час виконання робіт по проведенню газопроводу, ТОВ «АФ «Степове», землі якої межують із земельною ділянкою позивача, було завчасно зібрано урожай цукрового буряка на площі шириною 27 метрів вздовж газопроводу, чим було забезпечено безперешкодний доступ до земельної ділянки ОСОБА_1. Але, водночас, судом встановлено, що по земельній ділянці ОСОБА_1, загальною площею 3,23га., частково проходить газопровід на відстані від польового шляху шириною від 4м. до 5м. Загальна площа земельної ділянки зайнятої газопроводом становить 0,06га. Таким чином, встановлено, що дійсно позивач не мав змоги проводити будь-які сільськогосподарські роботи лише на частині своєї земельної ділянки площею 0,06га.

Відповідно до ч.3 ст.386 ЦК України, власник, права якого порушені, має право на відшкодування завданої йому майнової та моральної шкоди.

Відповідно до вимог ст. 23 Цивільного кодексу України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Суд вважає, що діями відповідачів, направлених на будівництво газопроводу, позивач ОСОБА_1 був позбавлений можливості проводити будь-які сільськогосподарські роботи на частині своєї земельної ділянки площею 0,06га. тому позивачу був нанесений моральний збиток, який виражається в порушенні нормальних життєвих зв'язків позивача, зміні звичайного та усталеного способу життя, погіршенні майнового стану, в зв'язку з цим та з огляду на співмірність завданих моральних страждань з грошовим відшкодуванням суд вважає співмірним часткове задоволення позовних вимог ОСОБА_1 щодо стягнення моральної шкоди і оцінює її в розмірі 3 000 грн. 00коп. (три тисячі гривень).

Згідно ст. 88 ЦПК України, якщо позов задоволено частково, судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених позовних вимог, а відповідачеві - пропорційно до тієї частини позовних вимог, у задоволенні яких позивачеві відмовлено.

Керуючись ст. ст. 15, 16, 23, 317, 386, ЦК України, ст.ст. 78, 98, 99 ЗК України, ст.ст. 10,11, 88, 208-209, 212-215, 256-259 ЦПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Стягнути з Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації (код ЄДРПОУ-04013991, адреса: 36014, вул. Зигіна, 1, м. Полтава), Приватного підприємства «АЛАН-ЗЕМ» (код ЄДРПОУ-23277276, адреса: 36018, вул. Радянської Армії, 21, м. Полтава), Приватного науково-виробничого підприємства «Термотех» (код ЄДРПОУ-32460890, адреса: вул. Кільцева, 12, м. Полтава), Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області (код ЄДРПОУ-04057528, адреса: 38200, вул. Леніна, 44, смт. Семенівка, Полтавська область), Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області (код ЄДРПОУ-22540563, адреса: 28252, с. Заїчинці, Семенівський район, Полтавська область), Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз» (код ЄДРПОУ-03351734, адреса: 39601, пров. Героїв Бресту, 46, м. Кременчук, Полтавська область) солідарно на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) моральну шкоду, завдану порушенням права власності, в сумі 3000грн. 00коп. (три тисячі гривень 00 коп.).

Стягнути з Управління капітального будівництва Полтавської обласної державної адміністрації (код ЄДРПОУ-04013991, адреса: 36014, вул. Зигіна, 1, м. Полтава) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Стягнути з Приватного підприємства «АЛАН-ЗЕМ» (код ЄДРПОУ-23277276, адреса: 36018, вул. Радянської Армії, 21, м. Полтава) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Стягнути з Приватного науково-виробничого підприємства «Термотех» (код ЄДРПОУ-32460890, адреса: вул. Кільцева, 12, м. Полтава) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Стягнути з Семенівської районної державної адміністрації Полтавської області (код ЄДРПОУ-04057528, адреса: 38200, вул. Леніна, 44, смт. Семенівка, Полтавська область) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Стягнути з Заїчинської сільської ради Семенівського району Полтавської області (код ЄДРПОУ-22540563, адреса: 28252, с. Заїчинці, Семенівський район, Полтавська область) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Кременчукгаз» (код ЄДРПОУ-03351734, адреса: 39601, пров. Героїв Бресту, 46, м. Кременчук, Полтавська область) на користь ОСОБА_1 (16.12.1974року народження, паспорт серії КН №637560 виданий 13.08.1998р. ІПН-2737812378) - 5грн. 00коп. (п'ять гривень 00коп.) судових витрат.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Якщо було подано апеляційну скаргу рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів після проголошення рішення суду. Апеляційна скарга подаються Апеляційному суду Полтавської області через Семенівський районний суд.

Головуючий - підпис

«З оригіналом - згідно»

Суддя Семенівського районного суду

Полтавської області ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення12.12.2013
Оприлюднено22.01.2014
Номер документу36452406
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої порушенням права власності,

Судовий реєстр по справі —547/579/13-ц

Рішення від 06.02.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Омельченко Л. М.

Ухвала від 24.01.2014

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Омельченко Л. М.

Рішення від 12.12.2013

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

Ухвала від 23.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 05.11.2013

Цивільне

Апеляційний суд Полтавської області

Кузнєцова О. Ю.

Ухвала від 03.07.2013

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

Ухвала від 10.05.2013

Цивільне

Семенівський районний суд Полтавської області

Литвин М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні