Постанова
від 19.12.2013 по справі 805/17073/13-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 грудня 2013 р. Справа № 805/17073/13-а

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Олішевська В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Новоазовської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області

до відповідача: Селянського (фермерського) господарства «Берізка» с. Красноармійське

про: припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Новоазовська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Донецькій області, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Селянського (фермерського) господарства «Берізка» с. Красноармійське про припинення юридичної особи.

В обгронтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач Селянського (фермерського) господарства «Берізка» зареєстроване та перебуває на обліку в Новоазовській ОДПІ як платник податків та більше року не подає податкову звітність.

Представник позивача через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач явку свого представника до судового засідання не забезпечив, про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином.

Судом направлено на адресу відповідача ухвала про відкриття провадження у справі з судовою повісткою. Зазначене поштове відправлення повернено на адресу суду, в зв'язку з «закінченням терміну зберігання».

Згідно приписів Кодексу адміністративного судочинства України особа вважається належним чином повідомленою про час і місце судового засідання на підставі направлення за адресою її місцезнаходження (місця проживання) судової повістки. Якщо повістка, повернена до суду із зазначенням, що вона не вручена адресату, вважається такою, що «вручена адресату належним чином».

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованим і підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Селянське (фермерське) господарство «Берізка» с. Красноармійське зареєстрована, як юридична особа 04.04.1996 року та перебуває на податковому обліку у Новоазовській ОДПІ, що підтверджується відповідною Довідкою.

Відповідно до ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України суб'єкт господарювання ліквідується, у тому числі, у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Частиною 2 ст. 247 Господарського кодексу України визначено, що скасування державної реєстрації суб'єкта господарювання провадиться за рішенням суду, що є підставою для ліквідації даного суб'єкта господарювання відповідно до ст. 59 цього Кодексу.

Крім того, ст. 110 Цивільного кодексу України також передбачена ліквідація юридичної особи за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Згідно із п.п. 16.1.3. п. 16.1. ст. 16 Податкового Кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до п. 3 ст. 10 Закону України „Про державну податкову службу" Державна податкова інспекція у м. Краматорську Головного управління Міндоходів у Донецькій області, уповноважена здійснювати контроль за своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряють достовірність цих документів щодо правильності визначення об'єктів оподаткування і обчислення податків, інших платежів.

Згідно із п.п. 20.1.12. п. 20.1. ст. 20 Податкового Кодексу України, органи державної податкової служби мають право, у тому числі у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця.

Частиною 2 статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» передбачені підстави для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Отже, з урахуванням наведених норм, органи державної податкової служби у випадку неподання суб'єктом господарювання протягом року податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону мають право звернутись до суду із позовом щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

Згідно акту про неподання звітності № 355/15-24646471 від 19.11.2013 року звітніть відповідачем не подається з 2010 року по теперешній час.

Як вбачається з Довідки Новоазовської ОДПІ відповідач заборгованості з платежів перед бюджетом не має.

Таким чином, оскільки судом встановлено, що відповідач не подає протягом року органам державної податкової служби податкові декларації і інші документи фінансової звітності відповідно до закону, суд приходить до висновку про необхідність припинення цієї юридичної особи.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не підлягають стягненню.

Згідно ч. 1 ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", суд, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8 - 11, 158 - 163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Новоазовська об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Донецькій області до Селянського (фермерського) господарства «Берізка» с. Красноармійське про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу - Селянське (фермерське) господарство «Берізка» (87612, с. Красноармійське, вул. Паркова, буд. 21, код ЄДРПОУ 24646474).

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Донецький окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Олішевська B.В.

Дата ухвалення рішення19.12.2013
Оприлюднено08.01.2014
Номер документу36465706
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/17073/13-а

Ухвала від 02.12.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

Постанова від 19.12.2013

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні