Ухвала
від 24.10.2013 по справі 872/2180/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" жовтня 2013 р. справа № 0870/10283/12

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Бишевської Н.А.

суддів: Добродняк І.Ю Семененка Я.В.

за участю секретаря судового засідання: Рязанова А.О.,

без представників сторін;

розглянувши у відкритому судовому засіданні

апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Троянівський елеватор»

на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2012 р.

у справі №0870/10283/12

за позовом Управління Пенсійного фонду України в Бердянському районі Запорізької області

до Публічного акціонерного товариства «Троянівський елеватор»

про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,-

ВСТАНОВИВ:

30 жовтня 2012 року Управління Пенсійного фонду України в Бердянському районі Запорізької області звернулось до суду з адміністративним позовом до Публічного акціонерного товариства «Троянівський елеватор» в якому просив просить стягнути з відповідача борг зі збору на покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії в сумі 2601,56 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що колишньому працівникові відповідача ОСОБА_2 призначено пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. «б» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за Списком № 2, сума належна до відшкодування за серпень 2012 року - вересень 2012 року складає 2601,56 грн. і досі відповідачем не відшкодована.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2012 р. у справі №0870/10283/12 адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Бердянському районі Запорізької області до Публічного акціонерного товариства «Троянівський елеватор» про стягнення фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задоволено.

Постанова суду мотивована наявністю розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, що підтвердили наявність у відповідача зобов'язання з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ОСОБА_2 за період з серпня по вересень 2012 року у розмірі 2 601,56 грн.

Не погоджуючись з постановою суду першої інстанції, Публічним акціонерним товариством «Троянівський елеватор» подано апеляційну скаргу, згідно якої особа, яка подає апеляційну скаргу просить скасувати постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2012 р. у справі №0870/10283/12 як таку, що винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права. Вважає, що суд безпідставно не дослідив всіх обставин справи, не встановивши, що у встановленому законом порядку розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій відповідач не отримував. Крім того, скаржник зазначає, що відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій за період що передує даті призначення пільгової пенсії є безпідставним.

Позивач надав в справу письмові заперечення, в яких вказуючи на обґрунтованість прийнятої судом першої інстанції постанови просить залишити без змін постанову суду першої інстанції та відмовити в задоволенні апеляційної скарги.

Сторони по справі про час і місце апеляційного розгляду справи повідомлені належним чином, що підтверджується повідомленнями про вручення поштового відправлення.

До судового засідання не з'явились представники сторін. Жодних клопотань, повідомлень про причини неявки до суду не надходило, підстави відсутності представників сторін суду не повідомлені.

З урахуванням наявних в справі матеріалів, нез'явлення в судове засідання представників сторін не перешкоджає розгляду скарги .

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів не вбачає підстав для задоволення апеляційної скарги, внаслідок наступного.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено матеріалами справи, ПАТ «Троянівський елеватор» у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) зареєстрований як юридична особа за адресою: 71151, Запорізька область, Бердянський район, с. Трояне, вул. Шкільна, буд.1, ідентифікаційний код 00954194.

Працівнику ПАТ «Троянівський елеватор» ОСОБА_2 позивачем призначена пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п."б" ч.1 ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

ОСОБА_2 має стаж роботи за Списком №2 - 16 років 04 місяці 21 день. Загальний (повний) стаж роботи ОСОБА_2 становить 36 рік 03 місяці 10 днів.

Загальна сума фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених вищезазначеному пенсіонеру за серпень-вересень 2012 року, становить 2 601,56 грн.

Наведена сума витрат відповідачем в установленому порядку станом на момент пред`явлення позову не відшкодована, внаслідок чого позивач звернувся з позовом про стягнення даної суми до суду.

Суд першої інстанції, задовольняючи позов, підтвердив правильність розрахунків органу Пенсійного фонду України, зазначив про наявність обов`язку відповідача відшкодувати позивачу суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених вищезазначеному ОСОБА_2

Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду вважає можливим погодитись з висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Як вірно встановлено судом першої інстанції, відповідач є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", а також платником страхових внесків відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Особі, яка пропрацювала на підприємстві призначена та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах за Списком № 2. Факт призначення пільгової пенсії працівнику ПАТ «Троянівський елеватор» ОСОБА_2 підтверджується протоколом № 124019 від 28.12.2010 року про призначення пенсії (а.с.18). Пільговий стаж обчислювався за фактичною тривалістю роботи із шкідливими або важкими умовами праці згідно з Уточнюючою довідкою про підтвердження наявного трудового стажу, виданою відповідачем (а.с.20).

Проте, відповідач, в порушення вимог Закону України "Про пенсійне забезпечення", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", не відшкодував у повному обсязі суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсії таким громадянам, нарахованих і виплачених за червень 2012 року.

Відповідно до абз.1 ч.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, повинні вносити до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій, до досягнення працівниками загальновстановленого пенсійного віку: чоловікам - 60 років, жінкам - 55 років, в таких розмірах: 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 % до 100 % розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах за списком N 2, затверджених постановою КМУ від 16.01.2003 р. N 36, і за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за списком N 2, мають здійснюватися відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п."б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до п. "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах. Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи - жінкам; трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі; жінки, які працюють трактористами-машиністами, машиністами будівельних, шляхових і вантажно-розвантажувальних машин, змонтованих на базі тракторів і екскаваторів, - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі; жінки, які працюють доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - після досягнення 50 років і при стажі зазначеної роботи не менше 20 років за умови виконання встановлених норм обслуговування. Норми обслуговування для цих цілей встановлюються в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України.

Згідно пункту 6 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. N 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Розділу 15 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

За приписами пункту 6.4 вказаної Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствами до 20-го січня поточного року протягом десяти днів з новопризначених пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що визначено пунктом 6.8 Інструкції.

Пунктом 6.9 Інструкції встановлено, що не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 цієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Відповідно до п. 6.10 Інструкції, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Наявні в матеріалах справи розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", підтверджують наявність у відповідача зобов'язання з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій ОСОБА_2 у сумі 2 601,56 грн., які не виконано підприємством.

Як свідчать матеріали справи, відповідач отримав розрахунок Управління Пенсійного фонду фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, які з моменту отримання є узгодженими і обов'язковими для виконання, оскільки розрахунок відповідач не оскаржив, а тому він є обов'язковим для виконання, тобто підлягає сплаті.

Посилання скаржника, що стаж роботи пенсіонера на роботах з шкідливими і важкими умовами праці при призначенні пільгової пенсії за віком не відповідає вимогам п.п. «б» - «з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» спростовується наявними в справі доказами, зокрема і довідкою, наданою відповідачем органу Пенсійного фонду України.

Також, є непідтвердженим жодними доказами та необґрунтованим, внаслідок чого з урахуванням ч.1 ст.71 КАС України не приймається колегією суддів до уваги, твердження скаржника, що позивач не виплачує пенсіонеру пільгову пенсію, оскільки матеріали справи містять розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, повідомлення відповідача про наявність заборгованості з відшкодування, не оскаржений позивачем.

З огляду на зазначене, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції під час розгляду даної адміністративної справи об'єктивно, повно та всебічно з'ясовано усі обставини, які мають суттєве значення для вирішення даної справи, та застосовано до правовідносин, які виникли між сторонами у даній справі, норми матеріального права, які регулюють саме ці правовідносини і ухвалено законне рішення. Порушень чи неправильного застосування норм матеріального чи процесуального права, які б потягли за собою скасування чи зміну оскаржуваної судової постанови, судовою колегією під час розгляду даної справи не встановлено, тому колегія суддів вважає за необхідне постанову суду першої інстанції у даній адміністративній справі залишити без змін.

Доводи апеляційної скарги спростовуються дослідженими судом доказами та не можуть бути підставою для скасування постанови суду, а тому апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення.

Керуючись ст. 196, п.1.ч.1 ст.198, 200, п.1.ч.1.ст.205, 206 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Троянівський елеватор» на Запорізького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2012 р. у справі №0870/10283/12 - залишити без задоволення.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2012 р. у справі №0870/10283/12- залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України та може бути оскаржена відповідно до ст. 212 КАС України.

Головуючий: Н.А. Бишевська

Суддя: І.Ю. Добродняк

Суддя: Я.В. Семененко

Дата ухвалення рішення24.10.2013
Оприлюднено31.12.2013
Номер документу36468334
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/2180/13

Ухвала від 24.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Бишевська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні