Постанова
від 22.01.2007 по справі 2/39-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/39-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця,  Хмельницьке шосе, 7  тел. 66-03-00, 66-11-31     http://vn.arbitr.gov.ua


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

22 січня 2007 р.                                                                                Справа № 2/39-07

Суддя господарського суду Мельник П.А.

при секретарі судового засідання Воробйова І.А. , розглянувши матеріали справи

за позовом: Управління Пенсійного Фонду України у Теплицькому районі Вінницької області   

до: Комунального підприємства "Теплик - комунсервіс", смт Теплик Вінницької області  

про стягнення 4842,97 грн.

          

Представники :

позивача     :   Скалецька В.С.

відповідача :   не з"явився

Заявлено позов  Управління Пенсійного фонду України у Теплицькому районі, смт. Теплик до Комунального підприємства  "Теплик-комунсервіс", смт. Теплик про стягнення  4842,97 грн. (з яких: 3370 грн. недоїмки, 300,16 грн. пені, 1172,44 грн. штрафу).

В судовому засіданні подано заяву про збільшення позовних вимог, якою  позивач просить стягнути 12920,09 грн.

Відповідач в судове засідання не з'явився, однак до дня судового засідання подав заяву, якою визнає заборгованість в сумі 12920,09 грн. та просить розглянути справу без його участі.

Відповідно до ст. 122 КАС України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. А тому, заявлене клопотання судом приймається.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи та надані докази, суд, -

В С Т А Н О В И В :

Комунальне підприємство "Теплик - комунсервіс" смт. Теплик, зареєстрований в Управлінні ПФУ у Теплицькому районі   і є платником страхових внесків на обов"язкове державне пенсійне страхування .

Згідно ст.1 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування „страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  відповідно до цього Закону .

Відповідно до п.6 ст.20 Закону України „Про загальообов'язкове державне пенсійне страхування „страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. У разі недостатності у страхувальника коштів для здійснення в повному обсязі виплати заробітної плати ( доходу ) та одночасної сплати відповідних авансових платежів , виплата зазначених сум та сплата страхових внесків здійснюється в пропорційних розмірах .

В порушення вимог ст. 20 Закону, відповідачем порушувались строки сплати внесків до Пенсійного фонду України , в зв"язку з чим станом на 21.12.2006 року виникла заборгованість    в    сумі 12920,09 грн. (в т. р. пеня -593,04 грн. та штрафні санкції -2297,99 грн.), що підтверджується розрахунком сум страхових внесків, рішеннями про застосування фінансових санкцій, актом звірки взаємних розрахунків.

Згідно зі ст. 106 Закону, територіальні органи Пенсійного фонду за формою та в строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Протягом 10 - ти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суму недоїмки та суми фінансових санкцій .

Відповідачу було виставлено вимоги про сплату боргу, які боржником протягом 10 робочих днів після їх отримання не сплачено.

Згідно з п.5 ч.9 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі –Закон) за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або подання недостовірних відомостей, що використовуються в системі персоніфікованого обліку та іншої звітності, передбаченої законодавством, до територіальних органів Пенсійного фонду накладається штраф у розмірі 10 відсотків суми страхових внесків, які були сплачені або підлягали сплаті за відповідний звітний період, за кожний повний або неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а в разі повторного протягом року такого порушення - у розмірі 20 відсотків зазначених сум та не менше 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ч.13 ст. 106 Закону, про нарахування пені та накладення штрафів, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій. Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.           

Вказані рішення у встановленому порядку відповідачем оскаржено не було. Добровільно суму штрафу та нараховану пеню відповідачем не сплачено.

Відповідно до ч.15 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” строк  давності щодо стягнення недоїмки,  пені та штрафів не застосовується.

З урахуванням викладеного, оцінивши надані позивачем докази, суд дійшов висновку, що вимоги позивача обґрунтовані, відповідають обставинам справи та наявним матеріалам.

Крім того, беручи до уваги наявність підписаного сторонами акту звірки взаєморозрахунків та визнання позивачем позовних вимог у повному обсязі і прийняття його судом, як такого, що не суперечить закону та не порушує чиї-небудь права, свободи та законні інтереси та керуючись ч.3, 4 ст. 112, ч. 4 ст. 121 КАС України,  суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню відповідно до чинного законодавства та у межах заявлених вимог, в сумі  12920,09 грн.

Керуючись  Законом України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” ст.ст. 69, 70, 86-98, 159-163, 167, прикінцевими та перехідними  положеннями КАС України, -

П О С Т А Н О В И В :

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Комунального підприємства  "Теплик-комунсервіс", смт. Теплик, вул.. Аерофлотська, 2, код 32258364  10029,06 грн. (десять  тисяч двадцять дев'ять   грн. 06 коп.) недоїмки, 2297,99 грн. (дві тисячі двісті дев'яносто сім грн. 99 коп.)  штрафних санкцій, 593,04  грн. (п'ятсот дев'яносто три грн. 04 коп.) пені на користь Управління Пенсійного фонду України у Теплицькому районі (23800, смт. Теплик, вул. Незалежності, 37, код ЄДРПОУ 24903066).

   

Відповідно до ст. 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. При цьому апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до суду апеляційної інстанції через суд , який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Відповідно до ст. 254 КАС України постанова набирає законної сили після закінченя строку подання заяви про апеляційне оскарження. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений цим Кодексом, постанова або ухвала суду першої інстанції набирає сили після закінчення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                    Мельник П.А.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення22.01.2007
Оприлюднено21.08.2007
Номер документу365282
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —2/39-07

Ухвала від 03.07.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Судовий наказ від 06.02.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Постанова від 22.01.2007

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

Ухвала від 06.12.2006

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Мельник П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні