Ухвала
від 08.01.2014 по справі 919/1441/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД М. СЕВАСТОПОЛЯ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА СЕВАСТОПОЛЯ

УХВАЛА

08 січня 2014 року справа № 919/1441/13 Господарський суд міста Севастополя у складі судді Головко В.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду матеріали:

заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія",

ідентифікаційний код 37641017

(04211, м. Київ, пр. Гер. Сталінграду, буд. 4-А)

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД",

ідентифікаційний код 31454740

(99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, буд. 76 Б/1)

про порушення справи про банкрутство,

Представники учасників судового процесу:

заявник - Мережко Є.А. - представник, довіреність б/н від 03.12.2013;

боржник - не прибув.

ВСТАНОВИВ:

13.12.2013 (згідно з поштовим штемпелем на конверті) Товариство з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" звернулось до господарського суду міста Севастополя (далі - суд) із заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД".

Заяву вмотивовано неспроможністю Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" виконати свої грошові зобов'язання перед заявником у сумі 366 858,70 грн.

Ухвалою суду від 23.12.2013 заяву про порушення провадження у справі про банкрутство боржника прийнято до розгляду; підготовче засідання суду призначено на 08.01.2014.

Для здійснення повноважень розпорядника майна для участі у справі про банкрутство боржника автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство визначено арбітражного керуючого Савіна Василя В'ячеславовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 24 від 08.02.2013) /арк. с. 1/ .

На виконання вимог частини третьої статті 12 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ухвалу про прийняття до розгляду заяви Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" було надіслано на адресу арбітражного керуючого Савіна В.В., який повинен був надіслати до суду власну заяву про згоду стати розпорядником майна боржника у цій справі.

Як убачається з матеріалів справи, вказана ухвала отримана повноважною особою арбітражного керуючого 27.12.2013, про що свідчить її підпис на повідомленні про вручення поштового відправлення /арк. с. 39 - зворот/, але відповідної заяви від арбітражного керуючого Савіна В.В. до початку підготовчого судового засідання до суду не надійшло.

Водночас, 08.01.2014 через канцелярію суду надійшла заява на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" від арбітражного керуючого Бондаря О.А. (свідоцтво № 1168 від 18.07.2013, видане на підставі наказу Міністерства юстиції України від 07.06.2013 № 1115/5) /арк. с. 62-63/.

Відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 114 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (тут і надалі - в редакції, що діє з 19.01.2013), у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Отже, остаточне рішення про визначення кандидатури розпорядника майна приймається господарським судом на власний розсуд згідно з вимогами статей 34, 43 Господарського процесуального кодексу України, за умови відповідності кандидатури розпорядника майна вимогам статей 1, 4 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

08.01.2014 до початку підготовчого судового засідання від боржника надійшов відзив на заяву про порушення провадження у справі про банкрутство та документи, витребувані ухвалою господарського суду міста Севастополя від 23.12.2013 (вх. 43/14 від 08.01.2014), проте представник боржника у призначене судове засідання не прибув.

Зважаючи на положення абзацу другого частини першої статті 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відповідно до якого неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства не перешкоджають проведенню засідання, суд вирішив розглянути заяву про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у відсутність його представника за наявними у справі матеріалами.

Присутній у засіданні суду представник ініціюючого кредитора підтримав вимоги до боржника у повному обсязі та просив суд порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" з підстав, викладених у заяві від 13.12.2013.

У відзиві на заяву про порушення провадження у справі про банкрутство боржник визнав грошові вимоги заявника у повному обсязі в сумі 366 858,70 грн та зазначив, що не має майна та коштів для погашення заборгованості.

За приписами частин першої та третьої статті 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом. Якщо справа порушується за заявою кредитора, господарський суд перевіряє обґрунтованість його вимог, їх безспірність, вжиття заходів щодо примусового стягнення за цими вимогами в порядку виконавчого провадження.

Заслухавши пояснення представника ініціюючого кредитора, вивчивши матеріали справи суд установив, що боржник має ознаки неплатоспроможності, та наявні підстави для порушення справи про його банкрутство.

Так, підставою звернення Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" до суду стало наступне.

01.11.2011 між Товариством з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" (Продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" (Покупець) був укладений договір про продаж масла солодко-вершкового несоленого 72,5% жирності (далі - Договір), відповідно до умов якого Продавець зобов'язався передати у власність товар, вказаний у пункті 1 Договору, а Покупець - прийняти та оплатити його.

Рішенням господарського суду міста Севастополя від 22.07.2013, яке набрало законної сили 03.08.2013 (справа № 919/809/13), з Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" стягнута заборгованість за Договором у розмірі 359 665,38 грн, а також судовий збір у розмірі 7 193,32 грн /арк. с. 13-14/.

05.08.2013 на виконання вказаного рішення господарським судом міста Севастополя видано відповідний наказ /арк. с. 16/.

Постановою відділу Державної виконавчої служби Гагарінського районного управління юстиції у місті Севастополі від 29.08.2013 відкрито виконавче провадження щодо виконання наказу господарського суду міста Севастополя № 919/809/13; боржника зобов'язано виконати рішення суду у строк до 06.09.2013 /арк. с. 15/.

Як убачається з матеріалів справи, до теперішнього часу наказ господарського суду міста Севастополя у справі № 919/809/13 не виконаний, присуджена до стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" сума заборгованості не погашена.

Відповідно до абзацу другого частини третьої статті 10 Закону України Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням , що набрало законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження , згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунків боржника.

За приписами частини першої статті 1 Закону України Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" грошове зобов'язання - зобов'язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов'язань відносяться також зобов'язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов'язань за договорами та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов'язань боржника не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду. Склад і розмір грошових зобов'язань, у тому числі сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов'язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство, якщо інше не встановлено цим Законом.

Враховуючи викладені обставини, розмір безспірних грошових вимог ініціюючого кредитора до Боржника становить 366 858,70 грн.

Як установлено судом, боржник в добровільному порядку заборгованість перед кредитором не погасив. З моменту настання строку примусового погашення заборгованості пройшло більше трьох місяців.

Згідно з частиною третьою статті 10 Закону України Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2013 рік" розмір мінімальної заробітної плати на 2013 рік затверджено у сумі 1 147,00 грн. Отже, 300 мінімальних заробітних плат складають 344 100,00 грн (300*1147,00=344 100,00).

Судом установлено, що безспірні грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" становлять 366 858,70 грн, що перевищує 300 мінімальних розмірів заробітної плати.

Також із матеріалів справи убачається, що стягувач - Товариство з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" - вживав заходів щодо примусового стягнення боргу з боржника, і з дня відкриття виконавчого провадження (29.08.2013) минуло більше трьох місяців.

Таким чином, судом установлена наявність обставин, з якими закон пов'язує можливість порушення провадження у справі про банкрутство: наявність заборгованості, яка перевищує 300 мінімальних заробітних плат, безспірність вимог ініціюючого кредитора, а також неможливість виконання кредиторських вимог протягом більше трьох місяців.

Крім цього, за подання даної заяви ініціюючим кредитором сплачено судовий збір у розмірі 5 735,00 грн, що підтверджується квитанцією № ПН14066 від 13.12.2013 /арк. с. 11/.

Підсумовуючі вищевикладене, загальний розмір вимог Кредитора до Боржника, підтверджений судовим рішенням, що набрало законної сили, та постановою про відкриття виконавчого провадження, з урахуванням судових витрат, пов'язаних із провадженням у справі про банкрутство, станом на 13.12.2013 становить: 372 593,70 грн (359 665,38 грн - основний борг; 7 193,32 грн - судовий збір у справі № 919/809/13; 5 735,00 грн - судовий збір, сплачений у справі про банкрутство).

Частинами шостою та дев'ятою статті 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" унормовано, що за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство, де зазначається про: порушення провадження у справі про банкрутство; визнання вимог кредитора та їх розмір; введення мораторію на задоволення вимог кредиторів; введення процедури розпорядження майном; призначення розпорядника майна, встановлення розміру оплати його послуг та джерела її сплати; вжиття заходів щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави; строк подання розпорядником майна до господарського суду відомостей про результати розгляду вимог кредиторів, який не може перевищувати місяця та двадцяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату складення розпорядником майна реєстру вимог кредиторів та подання його на затвердження до господарського суду, яка не може бути пізніше місяця та двадцяти днів після дати проведення підготовчого засідання суду; дату попереднього засідання суду, яке має відбутися не пізніше двох місяців та десяти днів, а в разі великої кількості кредиторів - не пізніше трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду; строк проведення розпорядником майна інвентаризації майна боржника, який не може перевищувати двох місяців, а в разі значного обсягу майна - трьох місяців після дати проведення підготовчого засідання суду.

Згідно з положеннями статті 22 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням і розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, проведення аналізу його фінансового становища, а також визначення наступної оптимальної процедури (санації, мирової угоди чи ліквідації) для задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів.

Щодо призначення розпорядника майна суд зазначає наступне.

Як указувалось вище, до початку підготовчого судового засідання від визначеного автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство арбітражного керуючого Савіна В.В. заява про його згоду стати розпорядником майна боржника в цій справі не надійшла. Тому, в силу приписів частини першої статті 114 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядника майна має призначити суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Вирішуючи питання щодо кандидатури розпорядника майна суд зауважує, що надійшла лише одна заява-згода на участь у даній справі - від арбітражного керуючого Бондаря О.А. /арк. с. 62/.

Згідно з інформацією, наданою арбітражним керуючим Бондарем О.А., він має відповідне свідоцтво № 1168 про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), видане 18.07.2013 /арк. с. 63/; обіймав (та обіймає на теперішній час) керівні посади на підприємствах протягом 11 років.

Судом установлено, що відомості про арбітражного керуючого Бондаря О.А. внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Отже, кандидатура арбітражного керуючого Бондаря Олександра Анатолійовича (свідоцтво № 1168 від 19.07.2013), який проживає за адресою: 99014, м. Севастополь, вул. Павла Корчагіна, буд. 4, кв. 26, відповідає вимогам Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (ст. ст. 1, 4, 97, 114 Закону), а тому суд вважає за можливе призначити його розпорядником майна боржника.

З метою забезпечення майнових вимог кредиторів, відповідно до положень статті 22 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" суд вводить процедуру розпорядження майном боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД".

Частинами першою та другою статті 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" унормовано, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна визначається в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень або в розмірі середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, якщо такий розмір перевищує дві мінімальні заробітні плати. Розмір грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень розпорядника майна не може перевищувати п'яти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень. Право вимоги грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень розпорядника майна боржника. Сплата грошової винагороди арбітражному керуючому (розпоряднику майна) здійснюється шляхом її авансування заявником (кредитором або боржником) у розмірі, зазначеному у цій частині. Сума авансового платежу вноситься на депозитний рахунок нотаріуса та виплачується арбітражному керуючому (розпоряднику майна) за кожний місяць виконання ним повноважень розпорядника майна.

Зважаючи на відсутність відомостей про розмір середньомісячної заробітної плати керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до порушення провадження у справі про банкрутство, суд вважає за потрібне призначити розпоряднику майна боржника - арбітражному керуючому Бондарю Олександру Анатолійовичу грошову винагороду в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним власних повноважень за рахунок коштів ініціюючого кредитора.

За змістом статті 19 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" одночасно з порушенням провадження у справі про банкрутство вводиться мораторій на задоволення вимог кредиторів. Мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), термін виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Перевіривши обґрунтованість вимог заявника, розглянувши подані документи, з'ясувавши наявність підстав для порушення провадження у справі № 919/1441/13, суд вирішив порушити провадження у даній справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" та ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

З метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які бажають взяти участь у санації боржника, здійснюється офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Таке оголошення має містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника (ч. 10 ст. 16 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом").

Згідно з пунктом 1 розділу Х Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" положення щодо офіційного оприлюднення відомостей про справу про банкрутство на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет набирають чинності через два роки з дня опублікування цього Закону, тобто з 19.01.2014. До набрання чинності цими положеннями офіційне оприлюднення відомостей про справу про банкрутство здійснюється в офіційних друкованих органах (газетах „Голос України" або „Урядовий кур'єр").

Обов'язок щодо здійснення офіційної публікації оголошення про порушення справи про банкрутство боржника суд покладає на ініціюючого кредитора - Товариство з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД".

Підсумовуючи вищевикладене, керуючись статтями 4 1 , 86 Господарського процесуального кодексу України, статтями 8, 10, 16, 19, 22, 114, 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд -

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" (ідентифікаційний код 31454740; 99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, буд. 76 Б/1).

2. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

3. Визнати вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" в розмірі 372 593,70 грн (359 665,38 грн - основний борг; 7 193,32 грн - судовий збір у справі № 919/809/13; 5 735,00 грн - судовий збір у справі про банкрутство).

4. Ввести процедуру розпорядження майном боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" (ідентифікаційний код 31454740; 99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, буд. 76 Б/1), строком на 115 календарних днів - по 05.05.2014 включно.

5. Призначити розпорядником майна боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" (ідентифікаційний код 31454740; 99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, буд. 76 Б/1), - арбітражного керуючого Бондаря Олександра Анатолійовича (свідоцтво № 1168 від 18.07.2013, наказ Міністерства юстиції України від 07.06.2013 № 1115/5; 99014, м. Севастополь, вул. П.Корчагіна, буд. 4, кв. 26) зі сплатою йому грошової винагороди за виконання повноважень розпорядника майна у розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень шляхом авансування її заявником - Товариством з обмеженою відповідальністю „Торгова компанія „Лаконія" згідно зі статтею 115 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

6. Заборонити боржнику - Товариству з обмеженою відповідальністю „Комстар ЛТД" (ідентифікаційний код 31454740; 99040, м. Севастополь, вул. Хрустальова, буд. 76 Б/1) та власнику майна боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

7. Зобов'язати ініціюючого кредитора з метою виявлення усіх кредиторів та осіб, які бажають взяти участь у санації, протягом 5 днів з моменту прийняття даної ухвали здійснити офіційне оприлюднення оголошення про порушення справи про банкрутство в офіційних друкованих органах (газетах „Голос України" або „Урядовий кур'єр").

Оголошення повинно містити повне найменування боржника, його поштову адресу, банківські реквізити, найменування та адресу господарського суду, номер справи, відомості про розпорядника майна, граничний строк подання заяв конкурсних кредиторів з вимогами до боржника. Докази виконання надати суду.

8. Розпоряднику майна в строк до 28.02.2014 надати суду відомості (Звіт) про результати розгляду вимог кредиторів; скласти реєстр вимог кредиторів і надіслати його до суду на затвердження.

9. Зобов'язати розпорядника майна провести інвентаризацію майна боржника не пізніше 05.03.2014.

10. Призначити дату попереднього засідання суду на 13.03.2014 о 10 год. 00 хв.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Суддя підпис В.О. Головко

Дата ухвалення рішення08.01.2014
Оприлюднено10.01.2014
Номер документу36535286
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —919/1441/13

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

Ухвала від 23.12.2013

Господарське

Господарський суд м. Севастополя

Головко Валерія Олегівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні