Ухвала
від 11.01.2014 по справі 16/54/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

11 січня 2014 року Справа № 16/54/10

м. Миколаїв

Суддя Фролов В.Д. розглянувши заяву Публічного акціонерного товариства «Миколаївобленерго» (вул. Громадянська, 40, м. Миколаїв, 54017 ), код 23399393

про заміну стягувача у справі № 16/54/10 та матеріали даної справи

стягувач: Публічне акціонерне товариство «Миколаївобленерго» (вул. Громадянська, 40, м. Миколаїв, 54017 ), код 23399393

боржник : Військовий радгосп «Таврійський» (с. Тронка, Березанський район, Миколаївська область), код 22995874

про: стягнення заборгованості

Без виклику представників сторін.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 28.04.2010 року по справі 16/54/10 з відповідача Військового радгоспу "Таврійський" стягнуто на користь позивача Відкритого акціонерного товариства Енергопостачальної компанії "Миколаївобленерго"(в особі філії м. Миколаєва) 98000,00 грн. Заборгованості, 980,00 грн. -держмита та 236,00 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

На виконання вищевказаного рішення господарським судом Миколаївської області у справі № 16/54/10 було видано наказ від 11.05.2010 року.

Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго" звернулось до господарського суду Миколаївської області із заявою про заміну стягувача по справі № 16/54/10 з Відкритого акціонерного товариства Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" на Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго".

Судом встановлено:

Відповідно до п. 1.1 Статуту ПАТ "Миколаївобленерго" (нова редакція), затвердженого Загальними зборами акціонерів ВАТ ЕК "Миколаївобленерго" Протоколом від 06.04.11 року за № 20 та зареєстрованого виконавчим комітетом Миколаївської міської ради 14.04.11 року за № 15221050060001203, Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго" є правонаступником всіх прав та зобов'язань Відкритого акціонерного товариства Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго", створеного шляхом перетворення з Державної акціонерної Енергопостачальної компанії "Миколаївобленерго" відповідно до Закону України "Про господарські товариства" та рішення Загальних зборів акціонерів.

Відкрите акціонерне товариство Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" відповідно до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" перейменовано на Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго".

Зміна найменування юридичної особи підтверджується також Свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи ПАТ "Миколаївобленерго" серії А01 № 490720.

Акціонерні товариства за типом поділяються на публічні акціонерні товариства та приватні акціонерні товариства (ч. 1 ст. 5 Закону України "Про акціонерні товариства").

Відповідно до ч. 5 Прикінцевих та Перехідних положень Закону України "Про акціонерні товариства" статути та внутрішні положення акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, підлягають приведенню у відповідність із нормами цього Закону не пізніше ніж протягом двох років з дня набрання чинності цим Законом.

Приведенням діяльності акціонерних товариств, створених до набрання чинності цим Законом, у відповідність із цим Законом є здійснення таких дій:

1) внесення змін до статуту товариства, які в тому числі передбачають зміну найменування акціонерного товариства з відкритого або закритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство чи з відкритого або закритого акціонерного товариства на приватне акціонерне товариство за умови, що кількість акціонерів на дату внесення таких змін не перевищує 100 осіб, а також виконання всіх інших вимог цього Закону у статуті товариства;

2) приведення внутрішніх положень товариства у відповідність із вимогами цього Закону.

Відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У разі якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, власне ім'я чи по батькові (для фізичної особи), державний виконавець за наявності підтверджуючих документів своєю постановою, яка затверджується начальником відділу, змінює назву сторони виконавчого провадження.

В пункті 1.4 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" від 26.12.2011 № 18 з останніми змінами від 29.05.13 року зазначено наступне.

За приписом статті 25 ГПК у разі, зокрема, реорганізації суб'єкта господарювання у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі його

правонаступника. Господарським судам необхідно враховувати, що сама лише зміна найменування юридичної особи не означає її реорганізації, якщо при цьому не змінюється організаційно-правова форма даної особи. Зміна типу акціонерного товариства з приватного на публічне не є його реорганізацією (стаття 5 Закону України "Про акціонерні товариства"). Водночас зміна найменування юридичної особи тягне за собою необхідність у державній реєстрації змін до установчих документів, порядок проведення якої викладено у статті 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців". У разі коли така зміна сталася у процесі вирішення спору господарським судом, про неї обов'язково зазначається в описовій частині рішення (при цьому у мотивувальній частині, за необхідності, також зазначається нове найменування учасника судового процесу - наприклад, у разі задоволення позову до нього) або в ухвалі, якою закінчується розгляд справи.

Судом встановлено, що Відкрите акціонерне товариство Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" з метою приведення у відповідність до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" змінило своє найменування на Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго" (п. 1.1 Статуту). Доказів зміни організаційно-правової форми юридичної особи суду не подано. Між тим зміна найменування юридичної особи не тягне за собою реорганізацію товариства.

Отже, Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго" (правонаступник Відкритого акціонерного товариства Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго") є стягувачем за наказом господарського суду Миколаївської області від 30.09.2010 року по справі 16/110/10. При цьому, вчинення судом окремої процесуальної дії щодо заміни стягувача у виконавчому провадженні в спірному випадку не потребується, оскільки змінена не організаційно-правова форма стягувача, а відбулась зміна найменування стягувача (стягувач ВАТ Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" відповідно до вимог Закону України "Про акціонерні товариства" змінив своє найменування на Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго").

Враховуючи вищевикладене, зміна найменування сторони виконавчого провадження не потребує звернення до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Таким чином, з огляду на вищевказане, суд не вбачає підстав для задоволення заяви ПАТ "Миколаївобленерго" про заміну сторони (стягувача) у виконавчому проваджені в порядку ст. 25 ГПК України. В задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись ст. 25, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства "Миколаївобленерго" про заміну стягувача по справі № 16/54/10 з Відкритого акціонерного товариства Енергопостачальна компанія "Миколаївобленерго" на Публічне акціонерне товариство "Миколаївобленерго".

Суддя В.Д. Фролов

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.01.2014
Оприлюднено13.01.2014
Номер документу36563340
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/54/10

Ухвала від 06.04.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 25.02.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 11.01.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Фролов В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні