Ухвала
від 30.12.2013 по справі 544/2392/13-к
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №544/2392/13-к

пров. № 1-кс/544/183/2013

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 грудня 2013 року м. Пирятин

Слідчий суддя Пирятинського районного суду Полтавської області Сайко О.О.,

за участю секретаря Несена О.І.,

слідчого Горошенка Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Пирятина по вул. Леніна, 41 клопотання слідчого СВ Пирятинського РВ УМВС України у Полтавській області, майора міліції Горошенка Ю.С.., погодженого з прокурором Пирятинського району Полтавської області Герасименко Д.О., про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю,

В С Т А Н О В И Л А :

Слідчий СВ Пирятинського РВ УМВС України у Полтавській області Горошенко Ю.С. звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Клопотання слідчий обґрунтовує тим, що до 04 листопада 2013 року до Пирятинського РВ УМВС України в Полтавській області звернувся громадянин ОСОБА_3 про те, що починаючи з лютого місяця 2012 року і по теперішній час громадянин ОСОБА_4 не повертає йому грошові кошти в сумі 150000 гривень, якими заволодів шляхом обману 05.10.2012 року.

За даною заявою було розпочато досудове розслідування, попередня правова кваліфікація правопорушення - ч.1 ст. 190 КК України.

В ході розслідування, під час допиту потерпілого ОСОБА_3, директора ПП «СТАМАТ», останній пояснив, що 05.10.2013 року громадянин ОСОБА_4, який є директором ПП «Ш-А-Г» шляхом обману заволодів його грошима в сумі 150 000 гривень, а саме 05.10.2013 року отримавши дані кошти, як оплату за зерно, по перерахунку з ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» м. Черкаси код банку 354347, розрахунковий рахунок НОМЕР_1 від платника ПП «Стамат» код ЄДРПОУ 35550164 до ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» м. Полтава код банку 331401, розрахунковий рахунок НОМЕР_2 отримувач ПП «Ш-А-Г» код ЄДРПОУ 36313580. Отримані кошти пообіцяв повернути зерном, але до цього часу ніяких грошових коштів чи зернових культур на дану суму не повернув. При цьому ОСОБА_3, пояснив, що банківські операції ПП «Ш-А-Г», як йому відомо, без його відома проводив через АТ «Райффайзен Банк Аваль» в м. Пирятин вул. Леніна, 18 а, під час яких кошти в сумі 150000 гривень були зняті з рахунку ПП «Ш-А-Г» і подальше місце їх знаходження та використання не відоме.

У зв'язку з викладеним, з метою перевірки показань потерпілого до матеріалів кримінального провадження необхідно долучити відомості про рух грошових коштів на розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 АТ КБ «Приватбанк», які у подальшому можуть бути необхідні для використання як докази вчинення кримінального правопорушення.

У зв'язку з цим виникла необхідність у розкритті банківської таємниці, порядок розкриття якої визначений КПК України та ЗУ «Про банки та банківську діяльність». Просить надати дозвіл на розкриття банківської таємниці та зобов'язатати АТ КБ «Приватбанк» МФО: 305299, що розташоване за адресою: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50 надати завірені належним чином копії документів, складених АТ КБ «Приватбанк» та поданих ПП «Ш-А-Г» код ЄДРПОУ 36313580 юридична адреса 37000, Полтавська область м. Пирятин провулок 2-й Кінечний, 1 при відкритті банківського рахунку № НОМЕР_2 ; банківську виписку про рух грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 , відкритого на ПП «Ш-А-Г» код ЄДРПОУ 36313580 юридична адреса 37000, Полтавська область м. Пирятин провулок 2-й Кінечний, 1, із зазначенням дати проведення операції, суми, відомості про контрагентів (кореспондентів), призначення платежу, вид банківської операції (видача готівки в касі, перерахування в електронному вигляді) за період часу з 05.10.2012 року по 05.11.2012 року із зазначенням суми зняття, адреси банкоматів, а також надати фото та відео із банкоматів, де знімались кошти із даної картки (із зазначенням адреси).

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав, вказавши, що документи, тимчасовий доступ до яких він має намір отримати, містять охоронювану законом банківську таємницю, інформація, що вони містять, може бути використана як доказ заволодіння шляхом обману грошовими коштами ОСОБА_3 (директора ПП «Стамат»), що були перераховані ним на рахунок ПП «Ш-А-Г» в АТ КБ «ПриватБанк». У інший спосіб отримати зазначену інформацію не можливо.

Представник АТ КБ «ПриватБанк», у володінні якого перебуває вищевказана інформація, у судове засідання не з'явився, про час і місце слухання справи повідомлений шляхом направлення повістки про виклик електронною поштою, про причини неявки не повідомив, тому його неприбуття не перешкоджає розгляду клопотання.

Вивчивши клопотання та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши пояснення слідчого, приходжу до наступних висновків.

Слідчим суддею встановлено, 05.10.2013 року громадянин ОСОБА_4, який є директором ПП «Ш-А-Г» шляхом обману заволодів грошима в сумі 150 000 гривень, які належать ПП «Стамат» в особі його директора ОСОБА_3 Отримані кошти, як оплату за зерно, по перерахунку з ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» м. Черкаси код банку 354347, розрахунковий рахунок НОМЕР_1 від платника ПП «Стамат» код ЄДРПОУ 35550164 до ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» м. Полтава код банку 331401, розрахунковий рахунок НОМЕР_2 отримувач ПП «Ш-А-Г» код ЄДРПОУ 36313580, ОСОБА_4 пообіцяв повернути зерном, але до цього часу ніяких грошових коштів чи зернових культур на дану суму не повернув.

Згідно з витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 04 листопада 2013 року за заявою ОСОБА_3, відповідно до КПК України до ЄРДР внесено відомості про виявлення ознак кримінального правопорушення за озаками ч.1 ст. 190 ч. КК України ( кримінальне провадження № 12013180290000671).

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_3 перерахував кошти на банківський рахунок № НОМЕР_2 ; в АТ КБ «ПриватБанк», відкритого на ПП «Ш-А-Г».

З метою перевірки показань потерпілого виникла необхідність отримати доступ до інформації про рух грошових коштів по вищевказаному рахунку та матеріалів фотозйомки і відеозапису з банкоматів, де знімалися кошти з даної платіжної картки, інших документів, складених АТ КБ «ПриватБанк» та поданих ПП «Ш-А-Г» при відкритті вказаного банківського рахунку.

Вказана інформація містить банківську таємницю та знаходиться у володінні АТ КБ "ПриватБанк".

Відповідно до ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв'язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п'ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відомості, про тимчасовий доступ до яких заявив слідчий, відповідно до п.5 ч.1 ст. 162 КПК України, можуть містити охоронювану законом банківську таємницю, розкриття якої відповідно до Закону України «Про банки та банківську діяльність» можливе на підставі рішенням суду.

У поданому клопотанні та доданих документах слідчим обґрунтовано доведено, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як докази на підтвердження чи спростування факту заволодіння грошовими коштами ОСОБА_3 шляхом обману, що дасть змогу встановити істину у справі, а іншим способом довести вказані обставини не є можливим.

У слідчого судді є достатньо підстав вважати, що вказані у клопотанні слідчого документи знаходяться у володінні Публічного акціонерного товариства «ПриватБанк».

За таких обставин клопотання слідчого про тимчасовий доступ до документів, відомості у яких містять банківську таємницю підлягає задоволенню.

В частині клопотання слідчого про зобов'язання Публічного акціонерного товариства «ПриватБанк» надати слідчому завірені належним чином копії документів, складених АТ КБ «Приватбанк» та поданих ПП «Ш-А-Г» при відкритті банківського рахунку № НОМЕР_2, слід відмовити, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Суб'єкт сторони, якому судом надано рішення про тимчасовий доступ до документів, має право ознайомитися з ними, зробити їх копії. Приписами вищевказаної статті не встановлено право слідчого судді давати розпорядження особі, у володінні якої знаходяться документи, виготовляти їх копії.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159, 163-165 , 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И Л А :

Клопотання слідчого СВ Пирятинського РВ УМВС України у Полтавській області Горошенка Ю.С. про тимчасовий доступ до документів, що містять банківську таємницю - задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Пирятинського РВ УМВС України у Полтавській області Горошенку Ю.С. тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні Публічного акціонерного товариства «ПриватБанк» (МФО 305299, розташованого за адресою: 49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, 50 ), зокрема: документів, складених АТ КБ «Приватбанк» та поданих ПП «Ш-А-Г» (юридична адреса 37000, м. Пирятин Полтавської області, пров. 2-й Кінечний, 1) при відкритті банківського рахунку № НОМЕР_2 ; банківської виписки про рух грошових коштів по розрахунковому рахунку № НОМЕР_2 , відкритого на ПП «Ш-А-Г» (юридична адреса 37000, м. Пирятин Полтавської області, пров. 2-й Кінечний, 1) із зазначенням дати проведення операції, суми, відомості про контрагентів (кореспондентів), призначення платежу, виду банківської операції (видача готівки в касі, перерахування в електронному вигляді) за період часу з 05.10.2012 року по 05.11.2012 року із зазначенням суми зняття, адреси банкоматів, а також до матеріалів фото та відео зйомки із банкоматів, де знімались кошти із даної картки (із зазначенням адреси).

Строк дії ухвали - до 30 січня 2014 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя -

Дата ухвалення рішення30.12.2013
Оприлюднено15.01.2014
Номер документу36608592
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —544/2392/13-к

Ухвала від 30.12.2013

Кримінальне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні