Постанова
від 21.11.2013 по справі 823/3383/13-а
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 листопада 2013 року справа № 823/3383/13-а

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Каліновської А.В.,

при секретарі Хіврич В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Драбівському районі Черкаської області до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості зі сплати єдиного внеску,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в Черкаський окружний адміністративний суд з адміністративним позовом до фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, в якому просить стягнути з відповідача заборгованість зі сплати єдиного внеску за І та ІІ квартал 2013 року в сумі 2388 грн. 06 коп.; штрафну санкцію в сумі 93 грн. 56 коп. та пеню в сумі 42 грн. 09 коп.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що, відповідно до Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010р. №2464, відповідач зобов'язаний вчасно та в повному обсязі здійснювати сплату єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Однак, відповідач належні суми внесків зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не сплатив, у зв'язку з чим сума боргу відповідача за І та ІІ квартал 2013р. становить 2388 грн. 06 коп. Крім того, за несвоєчасну сплату нарахованих сум єдиного внеску до відповідача було застосовано штрафні санкції у розмірі 93 грн. 56 коп. та пеня у розмірі 42 грн. 09 коп.

Позивач належним чином повідомлений про час, дату та місце судового розгляду справи в судове засідання не з'явився, на адресу суду направив клопотання, в якому просить судові засідання проводити за відсутності свого представника, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач, про час, дату та місце судового засідання, повідомлений належним чином, в судове засідання не з'явився, про причину своєї неявки не повідомив, заперечення на позов не надав, а тому суд вирішив провести розгляд справи за його відсутності на підставі наявних матеріалів справи.

Частиною 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) передбачено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що відповідач - фізична особа-підприємець ОСОБА_1 зареєстрована як суб'єкт підприємницької діяльності 24.06.2010р. та перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Частиною 1 ст. 67 Конституції України закріплено обов'язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Спеціальним законом, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку є Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року №2464-VI (далі - Закон №2464-VI).

Відповідно до п. 4 ст. 4 Закону України №2464-VI, платниками єдиного внеску є фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей цих осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону №2464-VI платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Єдиний внесок, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону №2464-VI нараховується для платників, зазначених у пункті 4 частини першої статті 4 цього Закону, які обрали спрощену систему оподаткування, - на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе та членів сім'ї, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за кожну особу.

У відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону №2464-VI мінімальний страховий внесок - сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Згідно з ч. 11 ст. 8 Закону №2464-VI встановлено, що єдиний внесок для платників, зазначених у пунктах 4 та 5 частини першої статті 4 цього Закону, встановлюється у розмірі 34,7 відсотка визначеної пунктами 2 та 3 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску.

Законом України "Про Державний бюджет України на 2013 рік" (зі змінами та доповненнями) встановлено на 2013 рік мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня - 1147 гривень.

Враховуючи розмір мінімальної заробітної плати у 2013 році, розмір мінімального страхового внеску в січні-березні 2013 року становив 398,01 грн.

Згідно п. 8 ст. 9 Закону №2464-VI фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та члени сімей таких осіб, які беруть участь у провадженні ними підприємницької діяльності, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Таким чином, відповідач зобов'язаний був сплатити єдиний внесок за І квартал 2013р. у сумі 1194 грн. 03 коп. до 20.04.2013р., за ІІ квартал 2013 р. у сумі 1194 грн. 03 коп. до 20.07.2013р., всього 2388 грн. 06 коп.

Положеннями ч. 4 ст. 25 Закону №2464-VI (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) передбачено, що територіальний орган Пенсійного фонду у порядку, за формою і в строки, встановлені Пенсійним фондом за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

На підставі приписів частини 4 статті 25 Закону №2464-VI відповідачу направлялись вимоги про сплату боргу та були отримані членом сім'ї відповідача, що підтверджується відміткою у рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону №2464-VI суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

У зв'язку з несвоєчасною сплатою нарахованих сум єдиного внеску управлінням Пенсійного фонду України в Драбівському районі Черкаської області було прийнято рішення №160 від 27.06.2013р. про застосування штрафних санкцій та нарахування пені, яким до відповідача застосовано штраф у розмірі 93 грн. 56 коп. та нараховано пеню у розмірі 42 грн. 09 коп.

У справі відсутні докази щодо оскарження відповідачем вищезазначених вимог та рішення про застосування штрафних санкцій та пені.

З огляду на вищезазначене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 86, 159-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1) на користь управління Пенсійного фонду України в Драбівському районі Черкаської області (19800, Черкаська область, смт. Драбів, вул. Леніна, буд. 63/5 ідентифікаційний код - 21366604) заборгованість зі сплати єдиного внеску за І та ІІ квартал 2013 року в сумі 2388 грн. 06 коп.; штрафну санкцію в сумі 93 грн. 56 коп. та пеню в сумі 42 грн. 09 коп.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя А.В. Каліновська

Дата ухвалення рішення21.11.2013
Оприлюднено15.01.2014
Номер документу36634821
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/3383/13-а

Ухвала від 12.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Постанова від 21.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

Ухвала від 04.11.2013

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Каліновська

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні