Постанова
від 21.10.2013 по справі 804/12960/13-а
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 жовтня 2013 р. Справа № 804/12960/13-а Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Голобутовського Р.З., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості в сумі 5976,00 грн. , -

ВСТАНОВИВ :

02.10.2013 р. Нікопольська об'єднана державна податкова інспекція ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із адміністративним позовом, в якому просить стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 заборгованість до бюджету всього в сумі 5976,00 грн. по платежу «орендна плата за землю».

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що підприємець не виконує вимоги чинного податкового законодавства щодо своєчасності сплати податків, у зв'язку з чим існує податковий борг в загальній сумі 5976,00 грн. Оскільки податковий борг не погашений платником податків добровільно, тому податкова просить примусово стягнути кошти в доход бюджету в рахунок погашення податкового боргу.

Відповідач подав заперечення проти позову, в яких вказує, що 05.06.2013 р. зареєстровано перехід права власності на 3/4 частини двоповерхової нежилої будівлі, яка розташована по АДРЕСА_1, на ім'я приватного підприємства «Виробниче інвестиційне підприємство «Укрсічінвесткорпорейшн», тобто з вказаної дати Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 припиняє сплату орендної плати за вказану земельну ділянку відповідно до ст. 287.6 Податкового кодексу України при переході права власності на будівлю.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 зареєстрований Виконавчим комітетом Марганецької міської ради Дніпропетровської області та перебуває на обліку у Нікопольській об'єднаній державній податковій інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків.

09.03.2010 р. між Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 та Марганецькою міською радою укладено договір оренди землі загальною площею 0,1517 га (кадастровий номер земельної ділянки 1211300000:01:017:0257), яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 для комерційного використання даної території в несільськогосподарських цілях. Договір укладено на 10 років, починаючи з дати його реєстрації. Даний договір зареєстровано у Марганецькому міському відділі ДРФ ДП «Центру державного земельного кадастру» 06.05.2012 р.

08.02.2013 р. Фізична особа - підприємець ОСОБА_1 подала до податкової податкову декларацію з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної чи комунальної власності), якою самостійно задекларовано суму сплати за 2013 р. в розмірі 17928,21 грн., щомісячні платежі становлять 1494,00 грн., крім грудня 2013 р. за який встановлено суму сплати у розмірі 1494,21 грн.

Суми податкових зобов'язань із орендної плати за землю з фізичних осіб задекларовані платником податку у податковій декларації самостійно, а отже є узгодженими.

Як свідчать Розрахунок заборгованості станом на 30.09.2013 р. та Довідка про стан розрахунків з бюджетом станом на 05.09.2013 р. Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області, які містяться у справі, Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 у визначені законодавством терміни суми податкового зобов'язання добровільно у повному обсязі не сплачені.

За таких обставин, податковий борг виник внаслідок несплати в установлені законом строки сум узгодженого податкового зобов'язання згідно податкової декларації з плати за землю №354 від 08.02.2013 р., а саме: за період з травня 2013 р. по серпень 2013 р. нараховано 5976,00 грн. (1494,00 грн. * 4).

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

З метою погашення боргу та відповідно до п. 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України Нікопольською об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області була виставлена Фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1 податкова вимога №1 від 16.01.2013 р. на суму 1493,75 грн.

Згідно ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до п. 41.5. ст. 41 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень.

Згідно п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 54.1 ст. 54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Пунктом 49.3 ст. 49 Податкового кодексу України визначено, що податкова декларація подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено цим Кодексом, в один із таких способів: а) особисто платником податків або уповноваженою на це особою; б) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; в) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до п. п. 288.1, 288.2 ст. 288 Податкового кодексу України підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки.

Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які укладають договори оренди землі, повинні до 1 лютого подавати органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати відповідний орган державної податкової служби про укладення нових, внесення змін до існуючих договорів оренди землі та їх розірвання до 1 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Згідно п. 288.7 ст. 288 Податкового кодексу України податковий період, порядок обчислення орендної плати, строк сплати та порядок її зарахування до бюджетів застосовується відповідно до вимог статей 285-287 цього розділу.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частинами за місяцями.

Згідно вимог п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частинами власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідно до п. п. 95.1, 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Згідно ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Враховуючи, що податковий борг Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 виник в результаті несплати в установлені законом строки самостійно задекларованих сум орендної плати за землю, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Що стосується посилань відповідача на реєстрацію 05.06.2013 р. права власності на 3/4 частини двоповерхової нежилої будівлі, яка розташована по АДРЕСА_1, на ім'я приватного підприємства «Виробниче інвестиційне підприємство «Укрсічінвесткорпорейшн», то суд не приймає їх до уваги, з таких підстав.

Згідно п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Пунктом 287.6 ст. 287 Податкового кодексу України передбачено, що при переході права власності на будівлю, споруду (їх частину) податок за земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

З матеріалів справи вбачається, що на час розгляду справи договір оренди землі, укладений 09.03.2010 р. між Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 та Марганецькою міською радою, не розірвано, а тому підприємець зобов'язаний виконувати умови договору та Податкового кодексу України і сплачувати орендну плату за орендовану земельну ділянку.

Крім того, суду не надавався договір купівлі-продажу, який би засвідчив перехід права власності на 3/4 частини двоповерхової нежилої будівлі, яка розташована по АДРЕСА_1, приватному підприємству «Виробниче інвестиційне підприємство «Укрсічінвесткорпорейшн», також відсутні будь-які пояснення стосовно правовідносин останнього з Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1.

Таким чином, суд приходить до висновку, що визначення Нікопольською об'єднаною державною податковою інспекцією ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області Фізичній особі - підприємцю ОСОБА_1 податкового боргу по орендній платі за період з травня 2013 р. по серпень 2013 р. в сумі 5976,00 грн. є правомірним, а тому доводи відповідача є помилковими.

Керуючись ст.ст. 11, 14, 70, 71, 86, 158-163, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Нікопольської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області до Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 про стягнення заборгованості в сумі 5976,00 грн. - задовольнити.

Стягнути з Фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) заборгованість до бюджету (ЄДРПОУ 38657960) в сумі 5976,00 грн. по платежу «орендна плата за землю».

Постанова підлягає негайному виконанню відповідно до ч.6 ст.183-2 та ч.1 ст. 256 КАС України.

Постанова можу бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копії відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Р.З. Голобутовський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.10.2013
Оприлюднено16.01.2014
Номер документу36635891
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/12960/13-а

Ухвала від 23.05.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Ухвала від 13.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Постанова від 21.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

Ухвала від 03.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Голобутовський Роман Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні