Постанова
від 17.12.2013 по справі 808/8972/13-а
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 грудня 2013 року 12:20Справа № 808/8972/13-а м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі судді Бойченко Ю.П., розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу

за позовом Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрторгсервіс - 96»

про стягнення податкового боргу,

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

26 листопада 2013 року Державна податкова інспекція у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області (далі - позивач) звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрторгсервіс - 96» (далі - відповідач) в якій просить суд стягнути з відповідача податкову заборгованість в сумі 3548,11 грн.

Ухвалою суду від 28 листопада 2013 року відкрито провадження у справі, закінчено підготовче провадження, справа призначена до судового розгляду на 17 грудня 2013 року.

Представники сторін в судове засідання не з'явились.

17 грудня 2013 року від позивача надійшла заява (вх.№49729) про розгляд справи без участі його представника. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідно до частини 4 статті 122 Кодексу адміністративного судочинства України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Відповідач не повідомив причин неявки, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить відмітка на повідомленні про вручення судової кореспонденції.

Частиною 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час та місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до частини 6 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи клопотання позивача про розгляд справи без участі його представника, неприбуття представника відповідача та положення частини шостої статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України, беручи до уваги відсутність потреби заслухати свідка чи експерта, суд ухвалив перейти до розгляду справи в письмовому провадженні.

У зв'язку з розглядом справи в порядку письмового провадження, суд, керуючись частиною 1 статті 41 Кодексу адміністративного судочинства України, не здійснював фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрторгсервіс - 96» (код ЄДРПОУ 23791955) є юридичною особою та перебуває на податковому обліку в Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області.

Статтею 67 Конституції України та підпунктом 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02.12.2010р. № 2755-VІ передбачений обов'язок платників податків сплачувати податки та збори у строки та в розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до зворотнього боку облікової картки платника податків та наданих позивачем документів, за відповідачем числиться податковий борг в розмірі 3548,11 грн., у тому числі:

- з податку з доходів фізичних осіб у сумі 468,72 грн., у т. ч. пеня у сумі 1,84 грн.;

- з земельного податку у сумі 640,39 грн., у т.ч. пеня у сумі 0,09 грн.;

- за штрафними санкціями за порушення законодавства про патентування, норм з регулювання обігу готівки та застосування реєстраторів розрахункових операцій у господарській діяльності у сумі 2439 грн.

Що стосується податкового боргу з податку з доходів фізичних осіб.

Податковий борг з податку з доходів фізичних осіб у сумі 466,88 грн. виник в результаті несплати відповідачем узгоджених сум податкових зобов'язань, визначених податковим органом за результатами перевірки.

З матеріалів справи встановлено, що 08.01.2013 р. ДПІ у Шенченківському районі м.Запоріжжя ГУ Міндоходів у Запорізькій області проведена фактична перевірка ТОВ «Укрторгсервіс - 96», про що складений Акт № 3/1720/23791955 від 08.01.2013 р.

За результатами перевірки ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя прийняте податкове повідомлення - рішення №000011720 від 09.01.2013 р., яким до відповідача застосовані штрафні (фінансові) санкції в сумі 466,88 грн.

Згідно корінця податкового повідомлення-рішення останнє було отримано представником відповідача 09.01 2013 р.

Згідно з п. п. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України грошове зобов'язання платника податків - це сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідач не здійснював адміністративне та судове оскарження, даного податкового повідомлення-рішення тому воно вважається узгодженим. Доказів іншого відповідачем не надано.

Крім того, на підставі п. 129.4 ст. 129 Податкового кодексу України за несвоєчасну сплату узгоджених податкових зобов'язань з податку з доходів фізичних осіб відповідачу була нарахована пеня в сумі 1,84 грн.

Відповідно до п.131.1 ст.131 Податкового кодексу України, нараховані контролюючим органом суми пені самостійно сплачуються платником податку.

Таким чином, загальна сума боргу ТОВ «Укрторгсервіс - 96» з податку з доходів фізичних осіб складає 468,72 грн.

Що стосується податкового боргу з земельного податку, то він виник на підставі наступних обставин.

Згідно з поданою ТОВ «Укрторгсервіс - 96» податковою декларацією з плати за землю № 1300003420 від 20.02.2013, щомісячна плата за землю складає 118,24 грн.

Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового кодексу визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу).

Відповідно до підпункту 9.1.10 пункту 9.1 статті 9 Податкового кодексу України плату за землю віднесено до загальнодержавних податків та зборів.

У підпункті 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України визначено, що плата за землю - загальнодержавний податок, який справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Згідно з пунктом 286.2 статті 286 Податкового кодексу України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно з підпунктами 287.3 та 287.4 пункту 287 Податкового кодексу України, податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Відповідачем не сплачено самостійно визначені зобов'язання з плати за землю за цією декларацією у сумі 640,30 грн. за травень - вересень 2013 р. та частково за квітень 2013 р. Заборгованість за квітень 2013 р. у зв'язку з наявністю на момент виникнення податкового боргу переплати з сумі 52,74 грн. складає 55,50 грн.

Крім того, на підставі п. 129.4 ст. 129 Податкового кодексу України за несвоєчасну сплату узгоджених сум податкових зобов'язань з податку з доходів фізичних осіб, відповідачу була нарахована пеня в сум 0,09 грн.

Таким чином, загальна сума боргу ТОВ «Укрторгсервіс - 96» з земельного податку складає 640,39 грн.

Штрафні санкції за порушення законодавства про патентування, норм з регулювання обігу готівки та застосування реєстраторів розрахункових операцій були застосовані до відповідача в зв'язку з наступними обставинами.

08.01.2013 р. позивачем проведена фактична перевірка ТОВ «Укрторгсервіс - 96», про що складений Акт №0003/08/30/22/23791955 від 08.01.2013 р.

За результатами перевірки ДПІ у Шевченківському районі м. Запоріжжя прийняте податкове повідомлення-рішення № 0000122213 від 17.01.2013, яким до відповідача застосовані штрафні (фінансові) санкції у сумі 2439,00 грн.

Згідно корінця податкового повідомлення-рішення, останнє було отримано відповідачем 17.01.2013 р.

Відповідно до п. 57.3 ст. 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідач не здійснював адміністративне та судове оскарження, даного податкового повідомлення-рішення тому воно вважається узгодженим. Доказів іншого відповідачем не надано.

За визначенням наведеним у пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Отже, загальна сума податкового боргу ТОВ «Укрторгсервіс - 96» складає 3548,11 грн.

Пунктом 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, встановлено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до п. 59.3 ст. 59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

03 лютого 2011 року позивачем винесено податкову вимогу за №75, яка отримана представником відповідача 16.02.2011, про що є відмітка на корінці зазначеної вимоги.

Однак сума боргу в добровільному порядку відповідачем не сплачена. Докази іншого в матеріалах справи відсутні.

Згідно п.п.20.1.28 п.20.1. ст.20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Аналіз зазначених вище вимог законодавства, наявні матеріали справи свідчать про те, що відповідачем в порушення вимог законодавства не сплачено суму податкового боргу в розмірі 3548,11 грн., а отже позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За правилами частини 4 статті 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 7-12, 69-71, 94, 158, 161-163, 167 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрторгсервіс - 96» про стягнення податкового боргу задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Укрторгсервіс - 96» (код ЄДРПОУ 23791955) податковий борг в розмірі 3548 (три тисячі п'ятсот сорок вісім) гривен 11 (одинадцять) копійок, з яких:

- податковий борг з податку з доходів фізичних осіб у сумі 468 (чотириста шістдесят вісім) гривен 72 (сімдесят дві) копійки, який перерахувати на р/р 33214800700009, код платежу 11010100, отримувач Місцевий бюджет Шевченківського району, код отримувача 38025367, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015;

- податковий борг з земельного податку у сумі 640 (шістсот сорок) гривен 39 (тридцять дев'ять) копійок, які перерахувати на р/р 3321481170009, код платежу 13050100, отримувач Місцевий бюджет Шевченківського району, код отримувача 38025367, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області. МФО 813015;

- податковий борг за штрафними санкціями за порушення законодавства про патентування, норм з регулювання обігу готівки та застосування реєстраторів розрахункових операцій у господарській діяльності у сумі 2439 (дві тисячі чотириста тридцять дев'ять) гривен, які перерахувати на р/р 31116104700009, код платежу 21080900, отримувач Місцевий бюджет Шевченківського району, код отримувача 38025367, банк - ГУДКСУ у Запорізькій області, МФО 813015.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Ю.П.Бойченко

Дата ухвалення рішення17.12.2013
Оприлюднено17.01.2014
Номер документу36655508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/8972/13-а

Постанова від 17.12.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

Ухвала від 28.11.2013

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Бойченко Юлія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні