Рішення
від 20.12.2013 по справі 465/10553/13-ц
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/10553/13-ц

2/465/3763/13

РІШЕННЯ

Іменем України

(заочне)

20.12.2013 р. м.Львів.

Франківський районний суд м. Львова у складі:

головуючої судді Мартинишин М.О.

при секретарі Кметь Г.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові цивільну справу за позовом Франківської районної адміністрації Львівської міської ради, як орган опіки і піклування

до ОСОБА_1

про стягнення аліментів, -

в с т а н о в и в:

позивач звернувся в суд з позовом про стягнення аліментів з відповідачки на користь КЗ ЛОР «Навчально-реабілітаційний центр інтенсивної педагогічної корекції «Мрія» (ЗКПО 23887448) на утримання ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/3 частини від її заробітку (доходу), але не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення повноліття.

Свої вимоги мотивує тим, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуває на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відділі у справах дітей Франківської районної адміністрації Львівської міської ради.

Станом на сьогодні дитина навчається у КЗ ЛОР «Навчально-реабілітаційний центр інтенсивної педагогічної корекції «Мрія» і перебуває на повному державному забезпеченні.

Відповідачка добровільно на утримання та навчання дитини коштів не надає.

Просить позов задоволити.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала, дала пояснення аналогічні викладених у позові. Просить позов задоволити

Відповідач у судове засідання не з'явився, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце слухання справи, на підставі ст.ст.169,224 ЦПК України суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів(постановляє заочне рішення), проти чого і не заперечив і представник позивача.

Третя особа у судове засідання не з'явилася, про причини своєї неявки суд не повідомила, хоча була повідомлена належним чином, а тому суд вважає, що справу слід слухати у її відсутності, на підставі наявних у справі доказів, проти чого і не заперечив і представник позивача.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши зібрані по справі докази у їх сукупності, з'ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Згідно зі ст.ст. 10-11 та 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі наданих сторонами доказів.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про народження(а.с.3) відповідачка ОСОБА_1 є матір'ю ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до листа Міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану №9823/03-33 від 29.09.2011 року відомості про батька ОСОБА_2, - ІНФОРМАЦІЯ_1, записано за заявою матері відповідно до ч.1 ст. 135 СК України.

27.02.2012 року рішенням Франківського районного суду м. Львова позбавлено батьківських прав ОСОБА_1 відносно малолітніх ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, та ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1

03.04.2012 року головою Франківської районної адміністрації Львівської міської ради прийнято розпорядження №124 «Про надання статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3 р.н.».

ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, перебуває на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у відділі у справах дітей Франківської районної адміністрації Львівської міської ради.

Станом на сьогодні дитина навчається у КЗ ЛОР «Навчально-реабілітаційний центр інтенсивної педагогічної корекції «Мрія» і перебуває на повному державному забезпеченні.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Згідно ст. 180 Сімейного Кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, а у відповідності до ст. 182 згаданого кодексу при визначенні розміру аліментів, суд враховує стан здоров'я дитини, матеріальне становище дитини та платника аліментів.

На підставі ст. 183 СК України частка заробітку, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову. Аліменти за минулий час можуть бути присуджені, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не міг їх одержати у зв'язку з ухиленням останнього від їх сплати. У цьому разі суд може присудити аліменти за минулий час, але не більш як за три роки.

Відповідно до ч.2 ст. 193 СК України, якщо батьки не беруть участі в утриманні дитини, влаштованої до державного або комунального закладу охорони здоров'я, навчального або іншого закладу, аліменти на дитину можуть бути стягнуті з них на загальних підставах.

Разом з тим, при визначенні розміру аліментного забезпечення суд, вирішуючи справу в межах заявлених вимог (ст.11 ЦПК України) та відповідно до вимог ст. 182 СК України враховує стан здоров'я дитини та матеріальне становище як платника, так і одержувача аліментів. Законодавство України встановлює пріоритет інтересів дітей при вирішенні сімейних спорів(ч.8 ст.7 СК України), а також зобов'язує дотримання рівності їх прав щодо батьків (ст.142 СК України) та справедливості у врегулюванні сімейних відносин( ч.9 ст.7 СК України).

Згідно із ст.4 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України.

Таким чином, враховуючи вищенаведені обставини у їх сукупності суд вважає, позов підлягає до задоволення, а тому із відповідачки слід стягувати аліменти на утримання ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/3 частини від всіх видів доходів, починаючи з дня звернення до суду з 07.11.2013 року і до досягнення дитиною повноліття, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно.

На підставі ст. 88 ЦПК України слід стягнути з відповідачки на користь держави судовий збір у розмірі 229,40 грн..

Керуючись ст.ст. 4, 10, 60, 88, 169, 209, 212-215, 218, 224-225, 367 ЦПК України, ст.ст. 166, 180-184, 191, 193 СК України, суд,-

в и р і ш и в :

позов задовольнити.

Стягувати з ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 на користь КЗ ЛОР «Навчально-реабілітаційний центр інтенсивної педагогічної корекції «Мрія» (ЗКПО 23887448) аліменти на утримання ОСОБА_2 - ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі 1/3 частини від всіх видів доходів, починаючи з дня звернення до суду з 07.11.2013 року і до досягнення дитиною повноліття, але не менше 30% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно.

Стягнути з ОСОБА_1 - ІНФОРМАЦІЯ_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 судовий збір в сумі 229 грн. 40 коп. в дохід держави.

Рішення в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Заочне рішення може бути переглянуте Франківським районним судом м. Львова, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: Мартинишин М.О.

Дата ухвалення рішення20.12.2013
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу36669562
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —465/10553/13-ц

Рішення від 20.12.2013

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

Ухвала від 18.11.2013

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Мартинишин М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні