Постанова
від 13.01.2014 по справі 813/8858/13-а
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 січня 2014 року № 813/8858/13-а

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Лейко-Журомської М.В.,

секретар судового засідання Сільник Н.Є.,

за участю представника позивача Сєргєєвої О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Кам'янка-Бузькому районі ГУ Міндоходів у Львівській області до Кам'янка-Бузького міжгосподарського сортонасінницького підприємства про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Кам'янка-Бузькому районі ГУ Міндоходів у Львівській області звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до Кам'янка-Бузького міжгосподарського сортонасінницького підприємства про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі. В обґрунтування позовних вимог зазначено, що у відповідача наявна несплачена до бюджету заборгованість в сумі 9 308,53 грн. Керуючись статтею 95 Податкового кодексу України просить надати дозвіл на погашення суми боргу за рахунок майна платника, що є одним із джерел погашення податкового боргу.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав з підстав викладених у позовній заяві. Просив позов задовольнити.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив, письмового пояснення на позов не подав, належним чином був повідомлений про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до частини 1 статті 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Оскільки відповідач жодних заперечень проти позову не подав, суд розглядає справу на основі наявних доказів.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі факти, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини та надав їм правову оцінку.

З матеріалів справи судом встановлено, що Кам'янка-Бузьке міжгосподарське сортонасінницьке підприємство з 20.08.1992 року перебуває на обліку в органах державної податкової інспекції.

Відповідно пункту 14.1.175. статті 14 Податкового кодексу України (далі - ПК України) податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

З матеріалів справи встановлено, що у відповідача наявний податковий борг перед бюджетом на суму 9 308,53 грн.

Джерелами погашення податкового боргу платника податків, згідно підпункту 87.2 статті 87 ПК України, є будь-яке майно такого платника з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Відповідно до пункту 88.1 статті 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення. Згідно з пунктом 89.3 статті 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акту опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом державної податкової служби.

Відповідно до пункту 89.8 статті 89 ПК України 11.10.2013 року позивачем зареєструвано у відповідному державному реєстрі податкову заставу майна Кам'янка-Бузького міжгосподарського сортонасінницького підприємства згідно акту опису майна від 03.08.2013 року, що підтверджується копією Витягу про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна № 42142223.

Порядок продажу майна, що перебуває у податковій заставі, визначено статтею 95 ПК України. Відповідно до пункту 95.1. цієї статті орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Відповідно до вимог податкового законодавства податковим органом скеровано на адресу відповідача податкову вимогу.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2013 року з рахунків у банках, що обслуговують Кам'янка-Бузьке міжгосподарське сортонасінницьке підприємство стягнуто до бюджету кошти в сумі 3 933,55 грн.

Відповідно до абзацу другого пункту 95.3. статті 95 ПК України контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, а відповідно до статті 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до статті 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно статті 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку про обгрунтованість позовних вимог.

Щодо судових витрат, то відповідно до статті 94 КАС України, судові витрати з сторін не стягуються.

Керуючись ст.ст. 7-14, 69-71, 86, 94, 128, 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Надати дозвіл Державній податковій інспекції у Кам'янка-Бузькому районі ГУ Міндоходів у Львівській області (Львівська обл.., м. Кам'янка-Бузька, вул. Незалежності, 1; код ЄДРПОУ 38472849) на погашення податкового боргу Кам'янка-Бузького міжгосподарського сортонасінницького підприємства (Львівська область, м. Кам'янка-Бузька, вул. Шевченка, 172; код ЄДРПОУ 04527862) в сумі 9 308,53 грн. (дев'ять тисяч триста вісім гривень 53 коп.) за рахунок майна, яке перебуває в податковій заставі.

Судові витрати з сторін не стягуються.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 17 січня 2014 року.

Суддя М.В. Лейко-Журомська

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.01.2014
Оприлюднено20.01.2014
Номер документу36682719
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/8858/13-а

Постанова від 13.01.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

Ухвала від 26.11.2013

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лейко-Журомська Майя Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні