Постанова
від 21.01.2014 по справі 818/79/14
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Копія

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 січня 2014 р. Справа №818/79/14

Сумський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Павлічек В.О.,

розглянувши в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецкліматопт" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області (далі по тексту - позивач, ДПІ у м. Сумах), звернувся до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецкліматопт" (далі по тексту - відповідач, ТОВ "Спецкліматопт") в якій просить суд надати ДПІ у м. Сумах дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна ТОВ "Спецкліматопт", що перебуває у податковій заставі.

Свої вимоги вотивує тим, що ТОВ "Спецкліматопт" станом на 16.10.2013 р. має податковий борг в сумі 43938,19 грн. Позивачем були направленні платіжні вимоги у банки, в яких відкриті рахунки ТОВ "Спецкліматопт" для стягнення податкового боргу, однак платіжні вимоги були повернуті, у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках. З огляду на зазначене, ДПІ у м. Сумах було прийнято рішення про опис майна у податкову заставу та 06.06.2012 р. був складений акт про опис майна, що знаходиться у податковій заставі. Таким чином, позивач звернувся до суду за наданням дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна ТОВ "Спекцліматопт", що перебуває у податковій заставі.

Представником позивача було надано суду клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Представником відповідача клопотання про розгляд справи за його відсутності суду надано не було.

Відповідач, повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи, в судове засідання не з'явився, про причини неявки, всупереч вимог ч. 2 ст. 40 КАС України, суд не повідомив, заперечень стосовно позовних вимог не надсилав.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 12 та ч.1 ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства України під час судового розгляду справи в судовому засіданні забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, крім випадків неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи у разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження).

Таким чином, у зв'язку з неявкою сторін, фіксування судового засідання по справі не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом було встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю "Спецкліматорт" зареєстровано як юридична особа, що підтверджується копією витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с. 17-18).

Підпунктом 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України (далі по тексту - Кодекс) встановлено, що органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Підпунктом 16.1.4 пункту 16.1 статті 16 Кодексу передбачено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Отже, 25 вересня 2012 року було розглянуто справу № 2а-1870/4061/12 за адміністративним позовом ДПІ в м. Суми до ТОВ "Спецкліматопт" про стягнення податкового боргу за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків в сумі 57755,23 грн. Постановою Сумського окружного адміністративного суду від 25.09.2012 р. (а.с. 7-8) по вказаній вище справі позовні вимоги були задоволені та стягнено з ТОВ "Спецкліматопт" за рахунок коштів на рахунках у банках, обслуговуючих такого платника податків та готівки, що належить такому платнику податків податковий борг в сумі 57755,23 грн. Однак, ухвалою Харківського апеляційного адміністративного суду від 27 листопада 2012 року постанову Сумського окружного адміністративного суду від 25.09.2012 р. по справі № 2а-1870/4061/12 було скасовано та прийнято нову постанову, якою стягнуто з ТОВ "Спецкліматопт" заборгованість зі сплати штрафних санкцій за платежем "пеня за порушення строків розрахунків у сфері ЗЕД" в загальному розмірі 49500,00 грн.

Відповідно до п.п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Згідно підпункту 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Податковий борг в сумі 43938,19 грн. підтверджується карткою особового рахунку (а.с. 5-6) та розрахунком суми податкового боргу ТОВ "Спецкліматопт" (а.с. 4).

Як вбачається з матеріалів справи, ДПІ у м. Сумах були направлені платіжні вимоги до ПАТ "Кредобанк" та до АТ "ОТП Банк", в яких відкриті рахунки ТОВ "Спецкліматопт". Однак, платіжні вимоги від 06.06.2013 р. № 430 (а.с. 9), від 06.06.2013 р. № 431 (а.с. 9), від 06.06.2013 р. № 432 (а.с. 10) та від 06.06.2013 р. № 433 (а.с. 11) були повернуті позивачу, оскільки, на рахунках відповідача наявний арешт за іншими виконавчими документами та у зв'язку з відсутністю коштів на рахунках відповідача.

Відповідно до пункту 88.1 статті 88 Кодексу, з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно з пунктом 89.1 статті 89 Кодексу, право податкової застави виникає у разі:

- несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку;

- несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Згідно пункту 89.2 ст. 89 Кодексу, з урахуванням положень цієї статті право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому

Відповідно до п. 89.3 ст. 89 Кодексу, майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника органу державної податкової служби, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Як вбачається з матеріалів справи заступником начальника ДПІ у м. Сумах Ольховою Т.В. було прийнято рішення про опис майна відповідача у податкову заставу № 47 від 01.06.2012 р. (а.с. 12) та 06.06.2012 р. податковим керуючим Адаменко Р.В. було складено акт опису майна відповідача № 20 (а.с. 13) на загальну суму 56888,32 грн., який було підписано уповноваженою особою ТОВ "Спецкліматопт" (а.с. 13).

Відповідно до п. 95.1 та п. 95.2 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Відповідно п.п. 95.3, 95.4. ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини. Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі. Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби. Орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Податковий борг в розмірі 43938,19 грн. відповідачем на момент розгляду справи в суді не сплачено, а відтак позивач правомірно звернувся до суду про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок податкової застави.

З огляду на зазначене, позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 86, 94, 98, 158-163, 167, 186, 254 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області до товариства з обмеженою відповідальністю "Спецкліматопт" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі - задовольнити.

Надати дозвіл Державній податковій інспекції у м. Сумах Головного управління Міндоходів у Сумській області на погашення суми податкового боргу товариства з обмеженою відповідальністю "Спецкліматопт" (40011, м. Суми, вул. Леваневського, буд. 16, код ЄДРПОУ 37186258) в розмірі 43938,19 грн. (сорок три тисячі дев'ятсот тридцять вісім грн. 19 коп.) за рахунок його майна, що перебуває у податковій заставі.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Сумський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя (підпис) В.О. Павлічек

З оригіналом згідно

Суддя В.О. Павлічек

Дата ухвалення рішення21.01.2014
Оприлюднено23.01.2014
Номер документу36743975
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —818/79/14

Постанова від 21.01.2014

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

Ухвала від 09.01.2014

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

В.О. Павлічек

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні