Рішення
від 15.01.2014 по справі 911/4454/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну 16тел. 235-24-26


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"15" січня 2014 р. Справа № 911/4454/13

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс» , м. Київ

до відповідача комунального підприємства «Управління міським господарством» Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області, м. Вишневе

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача приватного підприємства «Славена СК» , м. Київ

про стягнення 56780,06 грн.

Суддя О.В. Конюх;

представники сторін:

від позивача: Яхнюк В.А., уповноважений, довіреність від 01.11.2013р. б/н,

Сокиркін П.В., директор, протокол від 11.05.2005р. №1;

від відповідача: Лазутіна Т.В., уповноважена, довіреність від 01.06.2013р. № 456;

від третьої особи: не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс» звернувся до господарського суду Київської області з позовом від 28.11.2013р. до відповідача - комунального підприємства «Управління міським господарством» Вишневої міської ради, в якому просив стягнути з відповідача 56780,06 грн. заборгованості за договором підряду від 22.09.2010р. № 22/09-10, право на стягнення якої позивач отримав від приватного підприємства «Славена-СК» за договором про відступлення права вимоги від 14.05.2012р. № 88, а також покласти на відповідача судовий збір.

Позовна заява обґрунтована тим, що відповідач (замовник) не здійснив розрахунок за виконані підрядником приватним підприємством «Славена-СК» роботи з улаштування асфальтного покриття скейт-майданчика по вул. Механізаторів в м. Вишневе в сумі 56780,06 грн. за договором підряду від 22.09.2010р. № 22/09-10. приватне підприємство «Славена-СК» право вимоги вказаного боргу передала позивачу - товариству з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс» за договором про відступлення права вимоги від 14.05.2012р. №88. претензією від 18.10.2013р., до якої дуло додано документальні докази прав нового кредитора, позивач вимагав від відповідача погашення вказаної заборгованості в сумі 56780,06 грн. Оскільки вимоги позивача задоволені не були, позивач просить суд стягнути вказану суму з відповідача в судовому порядку.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.12.2013р. позовну заяву прийнято до розгляду, порушено провадження у справі №911/4454/13 та призначено справу до розгляду. Цією ж ухвалою суд залучив до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - первісного кредитора - приватне підприємство «Славена - СК».

В судовому засіданні 17.12.2013р. розпочато розгляд справи по суті та оголошено перерву до 15.01.2014р. для забезпечення права третьої особи взяти участь в судовому засіданні та подати суду свої доводи, заперечення та міркування.

10.01.2014р. від відповідача надійшов письмовий відзив на позов, в якому відповідач підтверджує факт укладання договору підряду з приватним підприємством «Славена-СК» та факт виконання підрядником робіт за договором на суму 56780,06 грн. Відповідач твердить, що в бюджеті розвитку міста на 2010р. були передбачені кошти на оплату вказаних робіт, однак, оскільки бюджет був виконаний лише на 48,9%, оплата вказаних робіт здійснена не була. На сьогоднішній день у відповідача відсутнє бюджетне фінансування для оплати вказаних робіт, у зв'язку з чим відповідач просить суд відмовити в позові повністю.

Третя особа - приватне підприємство «Славена-СК» представника в судове засідання не направила, відзив на позов та витребувані судом документи не подала.

Враховуючи те, що всі особи належним чином повідомлялися про місце, дату та час судового розгляду, що матеріалів справи достатньо для розгляду справи та прийняття обґрунтованого рішення, відповідно до права суду, наданого йому ст. 75 ГПК України, справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши позов товариства з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс», м. Київ (далі по тексту - ТОВ «Велес»), до відповідача - комунального підприємства «Управління міським господарством» Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (далі по тексту - КП «Управління міським господарством»), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - приватного підприємства «Славена-СК», м. Київ (далі по тексту - ПП «Славена»), вислухавши пояснення, доводи та заперечення представників позивача та відповідача, всебічно та повно вивчивши наявні у матеріалах справи докази, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

відповідно до частини першої ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема, з правочинів. Майново-господарські зобов'язання між суб'єктами господарювання виникають на підставі договорів (стаття 179 ГК України) і сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначені умов договору (стаття 627 ЦК України).

І. Підряд (основний договір)

22.09.2010р. між КП «Управління міським господарством» (замовник) та ПП «Славена» (підрядник) було укладено Договір №22/09-10 (далі - Договір підряду), згідно якого замовник доручає, а підрядник приймає на себе виконання робіт з улаштування асфальтного покриття скейт-майданчика по вул. Механізаторів в м. Вишневе. Відповідно до умов Договору підряду:

- Вартість робіт узгоджується кошторисними розрахунками і складає 56780,06 грн. (пункт 2.1 Договору підряду);

- Розрахунки проводяться згідно довідки КБ-2 та КБ-3 шляхом перерахування коштів не пізніше 10 числа наступного місяця після повного завершення робіт (пункт 3.2 Договору підряду);

- Початок робіт - вересень 2010р., завершення робіт - листопад 2010р., строк дії договору до 31.12.2010р. (пункти 4.1, 4.3 Договору підряду);

Відносини сторін за правовою природою є договором будівельного підряду.

Відповідно до частини 2 ст. 317 ГК України, загальні умови договорів підряду визначаються відповідно до положень Цивільного кодексу України про договір підряду.

Згідно частин 1, 2 ст. 875 ЦК України, за договором будівельного підряду підрядник зобов'язується збудувати і здати у встановлений строк об'єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов'язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов'язок не покладається на підрядника, прийняти об'єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх. Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов'язаних з місцезнаходженням об'єкта.

Відповідно до частини 1 ст. 321 ГК України, частини 1 ст. 843 та частин 1, 2 ст. 844 ЦК України у договорі підряду визначається ціна роботи або способи її визначення. Ціна в договорі підряду може бути визначена в кошторисі. Кошторис може бути приблизним або твердим. Кошторис є твердим, якщо інше не встановлено договором.

Пунктом 2.1 Договору підряду, а також додатково підписаними обома сторонами та скріпленими печатками обох сторін договірною ціною № 22/09-10 та локальним кошторисом № 2-1-1 сторони погодили, що вартість робіт складає 56780,06 грн., відповідно кошторис є твердим.

Згідно до частин 1, 2, 4 ст. 882 ЦК України передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. Замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, або етапу робіт, зобов'язаний негайно розпочати їх прийняття. Замовник організовує та здійснює прийняття робіт за свій рахунок, якщо інше не встановлено договором.

Пунктом 99 постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.2005 №668 "Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві" визначено, що розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість. Документи про виконані роботи та їх вартість складаються і підписуються підрядником та передаються замовнику. Замовник перевіряє ці документи і в разі відсутності зауважень підписує їх. Після підписання документів замовник зобов'язаний оплатити виконані роботи.

До матеріалів справи залучено копії підписаних представниками обох сторін та скріплених печатками обох сторін Акту №1 виконаних підрядних робіт КБ-2в за листопад 2010р. та відповідної йому довідки про вартість виконаних підрядних робіт КБ-3 , згідно яких замовник - КП «Управління міським господарством» 30.11.2010р. прийняв без зауважень виконані підрядником ПП «Славена» роботи по улаштуванню асфальтного покриття скейт-майданчика по вул. Механізаторів в м. Вишневе загальною вартістю 56780,06 грн.

Відповідно до частини 1 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 ЦК України одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Частиною 4 ст. 879 ЦК України встановлено, що оплата робіт провадиться після прийняття замовником збудованого об'єкта (виконаних робіт), якщо інший порядок розрахунків не встановлений за погодженням сторін. Розділом 3 Договору підряду сторони передбачили, що перерахування коштів за виконані роботи замовник здійснює не пізніше 10 числі наступного місяця після повного завершення робіт.

Згідно до частини 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

За таких обставин, кінцевий строк оплати відповідачем виконаних третьою особою за Договором підряду робіт настав 10.12.2010р.

Як твердить позивач та не заперечує відповідач, у зв'язку із неналежним бюджетним фінансуванням КП «Управління міським господарством» не здійснювало оплату вказаних підрядних робіт, як у визначений Договором підряду строк, та і на момент розгляду справи. За таких обставин судом встановлено, що станом на 14.05.2012р. заборгованість відповідача перед ПП «Славена» становила 56780,06 грн.

ІІ. Уступка права вимоги (угода про заміну кредитора в зобов'язанні)

Між ПП «Славена» (первісний кредитор) та позивачем ТОВ «Велес» (новий кредитор) 14.05.2012р. укладено Договір про відступлення права вимоги №88 , згідно якої первісний кредитор відступає новому кредитору право вимоги до КП «Управління міським господарством» (боржник) за основним договором підряду від 22.09.2010р. № 22/09-10. За умовами вказаного Договору:

- новий кредитор одержує право замість первісного кредитора вимагати від боржника сплати грошових коштів в сумі 56780,06 грн. (пункт 1.2 Договору);

- Первісний кредитор зобов'язується передати новому кредитору документи, що засвідчують право вимоги, не пізніше 3 календарних днів з моменту підписання Договору (пункт 2.1 Договору).

- Первісний кредитор зобов'язаний сповістити боржника про відступлення права вимоги за цим договором шляхом передачі під розписку повідомлення про відступлення права вимоги (пункт 2.2 Договору).

Згідно з пунктом 1 частини 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

Відповідно до частини 1 ст. 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові, в даному випадку - це проста письмова форма.

Згідно до ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Однак, відповідно до частини другої ст. 516 ЦК України, якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Суду не подано доказів того, що у відповідності до пункту 2.2 Договору ПП «Славена» повідомило боржника - КП «Управління міським господарством» про відступлення права вимоги.

Однак, як вбачається з доданої до матеріалів справи копії повідомлення про відступлення права вимоги від 15.07.2013р. новий кредитор ТОВ «Велес» вручив повідомлення боржнику під розпис 15.07.2013р. (вхідна відмітка КП «Управління міським господарством» № 230 від 15.07.2013р.).

Крім того, позивач звертався до відповідача з претензією №1 від 18.10.2013р. № 1 про стягнення заборгованості в сумі 56780,06 грн., до якої було додано документальні докази прав нового кредитора (копія договору про відступлення права вимоги від 14.05.2012р. №88 та копії договору підряду від 22.09.2010р. та актів виконаних будівельних робіт та довідок до нього). Вказана претензія була вручена відповідачу під розпис 18.10.2013р. (вхідна відмітка КП «Управління міським господарством» № 333 від 18.10.2013р.)

За таких обставин судом встановлено факт заміни в основному зобов'язанні первісного кредитора - ПП «Славена» на нового кредитора - ТОВ «Велес», яке здійснено шляхом укладення в належній формі, з погодженням всіх необхідних умов договору про відступлення права вимоги від 14.05.2012р. № 88, про який боржник - КП «Управління міським господарством» був належно повідомлений з наданням доказів прав нового кредитора.

В результаті новий кредитор - ТОВ «Велес» отримав право вимагати виконання зобов'язання щодо оплати виконаних за основним договором підрядних робіт в сумі 56780,06 грн. від боржника - КП «Управління міським господарством» в тій самій мірі, що і первісний кредитор - ПП «Славена».

Згідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Суд ухвалами від 02.12.2013 та від 17.12.2013р. зобов'язував відповідача подати докази погашення заборгованості за Договором від 22.09.2010р. № 22/09-10 первісному кредитору ПП «Славена-СК» або новому кредитору - ТОВ «Велес-Плюс». Відповідач доказів погашення заборгованості не подав, доводи позивача не спростував. Відсутність бюджетного фінансування не є підставою від звільнення відповідача від виконання зобов'язань перед позивачем за основним Договором підряду від 22.09.2010р. № 22/09-10 та договором про відступлення права вимоги від 14.05.2012р. № 88.

За таких обставин, судом встановлено факт наявності простроченого грошового зобов'язання КП «Управління міським господарством» перед ТОВ «Велес-Плюс» в сумі 56780,06 грн., відповідно вимоги ТОВ «Велес-Плюс» є обґрунтованими, законними та такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин, повно та всебічно дослідивши наявні у справі докази, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими, законними та такими, що підлягають задоволенню повністю. Суд приймає рішення про стягнення з відповідача - КП «Управління міським господарством» Вишневої міської ради на користь позивача - ТОВ «Велес-Плюс» заборгованості в розмірі 56780,06 грн. У зв'язку із задоволенням позову, відповідно до статті 49 ГПК України, відшкодування витрат позивача на сплату судового збору суд покладає на відповідача.

Враховуючи вищевикладене та ст.ст. 11, ч. 1 ст. 509, ч.1 ст. 512, ч.1. ст. 513, ст.ст. 516, 525, 526, ч. 1 ст. 530, ст. ст. 627, 629, ч.1 ст. 843, частинами 1, 2 ст. 844, частинами 1,2 ст. 875, ч.4 ст. 879, частинами 1,2,4 ст. 882 Цивільного кодексу України, ст.ст. 179, 317, 321 Господарського кодексу України, ст. ст. 22, 32, 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов товариства з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс» задовольнити повністю.

2. Стягнути з Комунального підприємства «Управління міським господарством» Вишневої міської ради Києво-Святошинського району Київської області (08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Зелена, буд. 2, ідентифікаційний код 34778905)

на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Велес-Плюс» (03134, м. Київ, вул. Симиренка 1, ідентифікаційний код 30854924)

56780,06 грн. (п'ятдесят шість тисяч сімсот вісімдесят гривень шість копійок) основного боргу,

1720,50 грн. (одну тисячу сімсот двадцять гривень п'ятдесят копійок) судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом десяти днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Суддя Конюх О.В.

Повний текст рішення підписано 23.01.2014р.

Дата ухвалення рішення15.01.2014
Оприлюднено24.01.2014
Номер документу36769257
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 56780,06 грн

Судовий реєстр по справі —911/4454/13

Рішення від 15.01.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні