Рішення
від 20.01.2014 по справі 902/1565/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

20 січня 2014 р. Справа № 902/1565/13

Господарський суд Вінницької області у складі судді Нешик О.С. при секретарі судового засідання Снігур О.О. , розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Югерс Агро", м.Запоріжжя

до публічного акціонерного товариства "Птахокомбінат "Бершадський", с.Війтівка Бершадського району Вінницької області

про стягнення 295487,60 грн заборгованості за поставлений товар

Представники сторін не з'явились

ВСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Югерс Агро" звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з публічного акціонерного товариства "Птахокомбінат "Бершадський" 295487,60 грн заборгованості, що виникла внаслідок невиконання останнім умов договору поставки №310713 від 31.07.2013.

Ухвалою суду від 20.11.2013 порушено провадження у справі №902/1565/13 та призначено її до розгляду в судовому засіданні на 20.01.2014.

Представники сторін в судове засідання (20.01.2014) не з'явились, причини неявки суду не повідомили, хоча про час та місце судового засідання повідомлялись належним чином, що підтверджується наявними у справі матеріалами, зокрема підписами уповноважених осіб на рекомендованих повідомленнях про вручення поштових відправлень.

Враховуючи викладене, суд вважає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлення сторін належним чином про час і місце розгляду судової справи і забезпечення явки останніх в судове засідання для реалізації ними права на судовий захист своїх прав та інтересів.

Суд зауважує, що сторонами не подано жодного клопотання, заяви, телеграми, в тому рахунку і щодо перенесення розгляду справи, її відкладення чи неможливості забезпечити участь в судовому засіданні свого представника.

Проте, сторони своїм правом на участь у засіданні суду та наданні письмових або усних пояснень не скористались, а тому, беручи до уваги приписи ч.1 ст.69 ГПК України щодо строків вирішення спору, суд дійшов висновку про розгляд справи за наявними у ній матеріалами, відповідно до приписів ст.75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

31.07.2013 між товариством з обмеженою відповідальністю "Югерс Агро" (позивач, продавець) та публічним акціонерним товариством "Птахокомбінат "Бершадський" (відповідач, покупець) було укладено договір поставки №310713, відповідно до п.1.1. якого продавець прийняв на себе зобов'язання поставити та передати у власність покупцю макуху соєву (жмих соєвий) та масло соєве (далі по тексту - товар), а покупець зобов'язався прийняти і оплатити товар в порядку та на умовах договору.

Положеннями п.2.1.1. та п.2.1.2. договору встановлено, що номенклатура товару, асортимент, строки, умови та порядок поставки, а також обсяг і вартість товару, який поставляється партіями, обумовлюється сторонами у відповідних Специфікаціях, що з дати їх підписання та скріплення печатками сторін є невід'ємними складовими частинами договору.

Відповідно до п. .4. договору приймання-передача товару по кількості та якості здійснюється за правилами Інструкції №П-6 від 15.06.1965р. "Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання по кількості" та Інструкції №П-7 від 25.04.1966р. "Про порядок приймання продукції виробничо-технічного призначення та товарів народного споживання за якістю", що затверджені постановами Держарбітражу при Раді Міністрів СРСР з урахуванням положень, викладених у розділі 4 Договору.

Перехід права власності на товар від продавця до покупця відбувається з дати належного оформлення і підписання сторонами видаткової накладної на відповідну партію товару (п.2.6. договору).

Оплата товару здійснюється покупцем в строк, який не перевищує 10 робочих днів з дати поставки відповідної партії товару, за умови, що інший строк та/або порядок розрахунків не передбачений в Специфікації, на підставі якої здійснена поставка товару, який належить до сплати (п.3.3. договору).

У разі виявлення невідповідності кількості та/або якості поставленого товару встановленим нормам і показникам, покупець зобов'язаний у термін, що не перевищує 5 календарних днів з дати поставки товару направити продавцю відповідну письмову претензію. Претензія повинна бути підтверджена результатами лабораторного аналізу та/або актом, підписаним представниками сторін. Датою подачі претензії є дата поштового штемпеля відправника. У разі неподання претензії в зазначений термін право на її подачу анулюється (п.4.1. договору).

У разі вивантаження товару (партії товару або її частини) без присутності представника позивача або без письмової згоди позивача на односторонню прийомку (відвантаження) товару без присутності його представника, претензії щодо якості та/або кількості товару не приймаються (п.4.2. договору).

Позивач (продавець) здійснив поставку товару на загальну суму - 467815,60 грн., що підтверджується підписаними та скріпленими печатками сторін видатковими накладними №270 від 20.08.2013 та №280 від 24.08.2013 (а.с. 15, 17).

Відповідач за отриманий товар розрахувався частково, сплативши 172328,00 грн, внаслідок чого за ним утворилась заборгованість в сумі 295487,60 грн (467815,60 грн - 172328,00 грн). Даний висновок зроблено судом з урахуванням письмових пояснень позивача та з огляду на те, що станом на час розгляду справи в суді відповідачем не долучено до матеріалів справи будь-яких доказів на підтвердження погашення заборгованості.

Наявність боргу спонукала позивача до звернення з даним позовом до суду.

З врахуванням встановлених обставин, суд дійшов наступних висновків.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Статтею 712 ЦК України визначено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.1 ст.530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.527 Цивільного кодексу України боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Кожна зі сторін у зобов'язанні має право вимагати доказів того, що обов'язок виконується належним боржником або виконання приймається належним кредитором чи уповноваженою на це особою, і несе ризик наслідків непред'явлення такої вимоги.

Згідно ч.1 ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Як визначає ст.32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Виходячи з викладеного, враховуючи доведеність боргу наявними у справі доказами, суд вважає вимогу позивача про стягнення боргу в розмірі 295487,60 грн правомірною та обґрунтованою, з огляду на що задовольняє її в повному обсязі.

Судові витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача за правилами ст.49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 4-3, 4-5, 22, 32, 33, 34, 36, 43, 44, 49, 82, 84, 85, 87, 115, 116 ГПК України, суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з публічного акціонерного товариства "Птахокомбінат "Бершадський" (24412, Вінницька область, Бершадський район, с.Війтівка, вул.Леніна, буд.170; код ЄДРПОУ 04366719) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Югерс Агро" (юридична адреса: 69035, м.Запоріжжя, вул.Рекордна, буд.26А, кв.31; код ЄДРПОУ 36803262) 295487,60 грн боргу; 5909,75 грн відшкодування витрат зі сплати судового збору.

3. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

4. Копію рішення направити сторонам у справі рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Повне рішення складено 25 січня 2014 р.

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2,3 - позивачу - ТОВ "Югерс Агро" (за адресами: 69035, м.Запоріжжя, вул.Рекордна, буд.26А, кв.31; 03680, м.Київ, вул.А.Заболотного, буд.154, літера "Д");

4 - відповідачу - ПАТ "Птахокомбінат "Бершадський" (24412, Вінницька область, Бершадський район, с.Війтівка, вул.Леніна, буд.170)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення20.01.2014
Оприлюднено27.01.2014
Номер документу36802230
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/1565/13

Рішення від 20.01.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 20.11.2013

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні