Рішення
від 21.01.2014 по справі 483/45/14-ц
ОЧАКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Справа № 1420/3494/2012

Провадження № 2/483/96/2013

РІШЕННЯ

Іменем України

21 січня 2014 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Головко Л.І.

при секретарі Гречці С.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Очаківської міської ради Миколаївської області, третя особа - управління Держземагенства в Очаківському районі Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася до Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області із зазначеним позовом до Очаківської міської ради Миколаївської області. Свої вимоги позивачка обґрунтовувала тим, що рішенням Очаківської міської ради № 15 від 25 січня 1994 року їй було виділено земельну ділянку площею 0,00392 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, за цільовим призначенням - обслуговування жилого будинку. 23 березня 1994 року на її ім'я було видано державний акт на право власності на вказану земельну ділянку. Посилаючись на те, що під час ремонтно-будівельних робіт в її будинку оригінал державного акту було знищено, просила визнати за нею право власності на вказану земельну ділянку.

Особи, які беруть участь у справі, в судове засідання не з'явилися, надали заяви про розгляд справи за їхньої відсутності. Позивачка, крім цього, вказала, що повністю підтримує заявлені вимоги; представники відповідача та третьої особи - управління Держземагенства в Очаківському районі Миколаївської області зазначили, що відповідач повністю визнає позов, третя особа - не заперечує проти його задоволення.

Дослідивши письмові докази, суд дійшов наступного.

З копії рішення виконавчого комітету Очаківської міської ради народних депутатів № 15 від 25 січня 1994 року (а. с. 6), вбачається, що цим рішенням позивачці ОСОБА_1 було передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,00392 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1.

На підставі вказаного вище рішення 23 березня 1994 року позивачці було видано державний акт на право приватної власності на земельну ділянку за вказаною вище адресою для обслуговування жилого будинку, який було зареєстровано в Книзі записів реєстрації державних актів на право приватної власності на землю за № 1104, що підтверджується копією архівного екземпляру цього державного акту (а. с. 7).

27 вересня 2013 року нотаріусом за вих. № 72/01-16 позивачці було відмовлено у посвідченні договору купівлі-продажу спірної земельної ділянки через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на цю ділянку та запропоновано звернутися до суду (а. с. 12). Втрата вказаного документу підтверджується оголошенням у друкованому засобі масової інформації (а. с. 8).

Згідно зі ст. 152 ЗК України, держава забезпечує громадянам умови захисту прав власності на землю.

Відповідно до роз'яснень Державного агентства земельних ресурсів України, викладених у листі № 2954/400-13 від 18 червня 2013 року, особа, яка згідно із державним актом на право власності на земельну ділянку, є власником цієї ділянки, у разі його втрати, після державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі на підставі розробленої технічної документації для підтвердження реєстрації земельної ділянки та права власності на зазначену земельну ділянку, може, згідно із Порядком ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2012 року №1051 замовити та отримати витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з послідуючим оформленням права власності на земельну ділянку відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

10 жовтня 2013 року позивачкою було одержано Витяг з державного земельного кадастру про земельну ділянку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 9-11).

Разом із тим, з 01 січня 2013 року до ст. 126 ЗК України було внесено зміни, а саме передбачено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Відповідно до ч. 3 ст. 16 цього Закону, разом із заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень у паперовій формі подаються оригінали документів, необхідних для державної реєстрації прав та їх обтяжень.

24 жовтня 2013 року реєстраційною службою Очаківського міськрайонного управління юстиції за вих. № 11.2-05/71 позивачці було рекомендовано звернутися до суду для вирішення питання про визнання права власності на земельну ділянку (а. с. 13).

У відповідності зі ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвічує його право власності.

Аналізуючи викладені обставини, суд бере до уваги той факт, що іншого шляху реалізувати своє право власності на спірну земельну ділянку у позивачки немає; обставин, які б вказували, що вона набула це право власності неправомірно, в суді не встановлено. Таким чином позов ОСОБА_1 є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Також суд вважає за необхідне віднести судові витрати на рахунок позивачки, за клопотанням останньої.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 61, 79, 209, 212-215 ЦПК, -

В И Р І Ш И В :

Цивільний позов ОСОБА_1 до Очаківської міської ради Миколаївської області, третя особа - управління Держземагенства в Очаківському районі Миколаївської області, про визнання права власності на земельну ділянку - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 0,0392 га, за цільовим призначенням - обслуговування жилого будинку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1, кадастровий номер земельної ділянки - 4810300000:05:035:0032.

Судові витрати віднести на рахунок позивачки.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області шляхом подання протягом десяти днів з дня отримання копії рішення апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий:

СудОчаківський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення21.01.2014
Оприлюднено27.01.2014
Номер документу36802608
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —483/45/14-ц

Ухвала від 16.01.2014

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Головко Л. І.

Рішення від 21.01.2014

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Головко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні