Постанова
від 14.04.2009 по справі 2а-2016/09/2/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

14.04.09 Справа №2а-2016/09/2/0170

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі головуюч ого судді Яковлєва С.В. , при се кретарі Лісецькій Г.В.

розглянув у відкритому суд овому засіданні адміністрат ивну справу

за позовом Управління Пен сійного Фонду України в Залі зничному районі м. Сімферопо ля АРК

до Державного підприємст ва "Науково-дослідний технол огічний інститут функціонал ьної мікроелектроники" НТК "І нститут монокристалів" НАН У країни

про стягнення 16,80 грн. заборг ованості

за участю представників:

від позивача - не з' явивс я

від відповідача - Корчевс ький О.П., представник по довір еності;

Суть спору: Управління Пенс ійного фонду України в Заліз ничному районі м. Сімферопол я АР Крим (далі позивач) зверну лось до Окружного адміністра тивного суду АР Крим з адміні стративним позовом про стягн ення з Державного підприємст ва «Науково - дослідний тех нологічний інститут функціо нальної мікроелектроніки» Н ТК «Інститут монокристалів» НАН України 16,80 грн. заборгова ності з відшкодування витрат на виплату різниці між сумою пенсії, призначеною наукови м робітникам відповідно до З акону України «Про наукову і науково - технічну діяльні сть» та сумою пенсії, обчисле ної відповідно до інших зако нодавчих актів за листопад - г рудень 2008 року.

Представник позивача у суд ове засідання, яке відбулось 14.04.2009 року, не з' явився, про час , дату та місце його проведенн я був повідомлений належним чином, 13.04. 2009 року від нього наді йшло клопотання про відкладе ння розгляду справи.

Представник відповідача п роти задоволення позовних ви мог заперечував у повному об сязі та наполягав на розгляд і справи за наявними в ній мат еріалами.

Суд, керуючись ст. 128 КАС Укра їни, вважає можливим продовж ити розгляд справи на підста ві наявних доказів.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, заслухавши пояснення пред ставника відповідача, суд

ВСТАНОВИВ:

Відповідач зареєстрова ний як платник збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування в Управлінні Пенсійн ого фонду України в Залізнич ному районі м. Сімферополя АР Крим за № 13010444.

Принципи, основи та механіз м функціонування системи заг альнообов' язкового держав ного пенсійного страхування визначені в Законі України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» в ід 09.07.03р. №1058-IV (далі Закон).

Згідно ст. 1 Закону страхові внески - це кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплач ені згідно із законодавство м, яке діяло раніше; кошти, спл ачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня згідно цього Закону.

Ст. 3 Закону визначає, що Пенс ійний фонд і юридичні особи є суб'єктами системи пенсійно го забезпечення в Україні.

Відповідно до п.2 ст. 5 Закону виключно цім Законом визнача ються порядок нарахування, о бчислення та сплати страхови х внесків, а також стягнення з аборгованості за цими внеска ми.

Розмір пенсії науковим пра цівникам, умови її виплати та доставки окрім Закону Украї ни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня», визначаються також Зако ном України від 13.12.1991, № 1977-XII «Про н аукову і науково-технічну ді яльність» (далі Закон № 1977-XII).

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону № 1977-XII держава встановлює для н аукових (науково-педагогічни х) працівників, які мають необ хідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечу є престижність наукової прац і та стимулює систематичне о новлення наукових кадрів.

Пенсії науковим (науково-пе дагогічним) працівникам приз начаються в розмірі 80 відсотк ів від сум заробітної плати н аукового (науково-педагогічн ого) працівника, яка визначає ться відповідно до статті 23 ць ого Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на я ку відповідно до законодавст ва нараховується збір на обо в'язкове державне пенсійне с трахування (внески).

Відповідно до Закону № 1977-XII рі зниця між сумою пенсії, призн аченої за цим Законом, та сумо ю пенсії, обчисленої відпові дно до інших законодавчих ак тів, на яку має право науковий працівник, фінансується у то му числі за рахунок коштів Де ржавного бюджету України.

Так, згідно з п.2 Постанови КМ України від 24.03.2004, № 372 "Про затвер дження Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, при значеної науковим (науково-п едагогічним) працівникам дер жавних не бюджетних підприєм ств, установ, організацій та в ищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльніс ть", та сумою пенсії, обчислено ю відповідно до інших законо давчих актів, на яку мають пра во зазначені особи" за рахуно к коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різ ниці у розмірі пенсії науков их (науково-педагогічних) пра цівників державних не бюджет них підприємств, установ, орг анізацій та вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредита ції у розрахунку на одну особ у. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підпри ємств, установ, організацій т а закладів.

Зазначені підприємства, ус танови, організації та закла ди самостійно визначають сум у, що підлягає до сплати у розр ахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують орга ну Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповід ні кошти для фінансування рі зниці у розмірі пенсії, призн аченої у минулому та поточно му роках.

В Листі Пенсійного фонду Ук раїни від 02.08.2005, № 9180/03-20 "Щодо відшк одування до бюджету Фонду фа ктичних витрат на виплату і д оставку пільгових пенсій та фінансування різниці між сум ою пенсії, призначеної науко вим (науково-педагогічним) пр ацівникам згідно зі статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльніст ь", та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законод авчих актів" роз' яснено, що п еня та штрафні санкції, перед бачені п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону, засто совуються за несплату (непер ерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перераху вання) страхувальниками стра хових внесків.

Оскільки плата, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій та пенсій, призначених науко вим (науково-педагогічним) пр ацівникам, не є страховими вн есками в розумінні Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання", положення статті 106 Зако ну щодо нарахування штрафних санкцій та пені за невнесенн я вищевказаної плати не заст осовуються. Стягнення своєч асно не сплачених сум здійс нюється у судовому порядку.

Судом встановлено, що позив ачем на адресу відповідача б ули надіслані повідомлення про суму витрат на фінансува ння різниці між сумою пенсії , призначеної відповідно до З акону України «Про наукову і науково - технічну діяльні сть», і сумою пенсії, обчислен ої відповідно до інших закон одавчих актів від 19.11.2008 року та 18.12.2008 року, в яких визначено сум у, що підлягає відшкодуванню за листопад - грудень 2008 року, у розмірі 16,80 грн.

Зазначені повідомлення бу ли отримані відповідачем 25.11.200 8 року та 19.12.2008 року відповідно, щ о підтверджується відміткам и на повідомленнях про вруче ння поштових відправлень.

У порядку ст. 71 КАС України ві дповідачем не надано доказів того, позивачем невірно визн ачено суму заборгованості з відшкодування витрат на випл ату різниці між сумою пенсії , призначеною науковим робіт никам відповідно до Закону У країни «Про наукову і науков о - технічну діяльність» та сумою пенсії, обчисленої від повідно до інших законодавчи х актів за листопад - грудень 2 008 року.

Відтак, станом на день розгл яду справи за відповідачем с клалась заборгованість у роз мірі 16,80 грн.

Відповідно до ст. 71 КАС Украї ни відповідач не надав доказ ів сплати ним зазначеної заб оргованості.

На підставі викладеного су д вважає, що позивач правомір но звернувся до суду з позово м про стягнення з відповідач а заборгованості в сумі 16,80 грн .

За таких обставин, суд вважа є, що позовні вимоги підлягаю ть задоволенню у повному обс язі.

У судовому засіданні, яке ві дбулось 14.04.2009 року оголошено вс тупну та резолютивну частини постанови.

Постанова оформлена та під писана 21.04.2009 року.

Керуючись ст. ст. 160-163,167 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Державного під приємства «Науково - дослід ний технологічний інститут ф ункціональної мікроелектро ніки» НТК «Інститут монокрис талів» НАН України (95006, АР Крим , м. Сімферополь, вул. К Маркса,60 ; р/р 26000301320193 у філії КЦВ Промінве стбанку, МФО 324430, ОКПО 14314587) на кори сть Управління Пенсійного фо нду України Залізничному рай оні м. Сімферополя Автономно ї Республіки Крим (95026, АР Крим, м . Сімферополь, вул. Гагаріна, 14а ; на р/р 25606010045501 в КРУ ВАТ «Державни й Ощадний банк України» м. Сім ферополь, МФО 324805, ЄДРПОУ 20727038) заб оргованість з відшкодування витрат на виплату різниці мі ж сумою пенсії, призначеною н ауковим робітникам відповід но до Закону України «Про нау кову і науково - технічну ді яльність» та сумою пенсії, об численої відповідно до інших законодавчих актів за листо пад - грудень 2008 року у розмірі 16, 80 грн.

У разі неподання заяви про а пеляційне оскарження, постан ова набирає законної сили че рез 10 днів з дня її проголошен ня.

Якщо після подачі заяви пр о апеляційне оскарження, апе ляційна скарга не подана, пос танова вступає в законну сил у через 20 днів після подання з аяви про апеляційне оскарже ння.

Постанова може бути оскарж ена в порядку і строки передб ачені ст. 186 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и.

Суддя Яков лєв С.В.

Дата ухвалення рішення14.04.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу3680408
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2016/09/2/0170

Постанова від 14.04.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Яковлєв С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні