Рішення
від 08.05.2009 по справі 15/23-514
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15/23-514

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"08" травня 2009 р.Справа № 15/23-514

Господарський суд Тернопільської області

у складі судді Бучинської Г.Б.

Розглянув матеріали справи

За позовом Споживчого кооперативу (житлово-будівельного ) "Цукровик" вул. Микулинецька, 116,Тернопіль,46000

до відповідача Тернопільської міської ради вул. Листопадова, 5,Тернопіль,46000

про 1) визнання незаконним та скасування рішення третьої сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради "Про відмову в передачі безоплатно у власність земельної ділянки за адресою вул. Микулинецька СК ЖБК "Цукровик" № 5/3/32 від 27.10.2006р.;

2) визнання права Споживчого кооперативу (житлово-будівельного) "Цукровик" на розробку проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування групи житлових будинків по вул. Микулинецька в м. Тернополі, площею 0,51 га, кадастровий номер 6110100000:10:002:0001.

за участю представників сторін:

позивача:           представник Федірко Володимир Степанович - довіреність б/н від 14.04.09р.;

відповідача:          головний юрисконсульт юридичного управління Михальчук Оксана Юліївна –довіреність № 2020/01 від 23.09.08 р..

Суть справи:

Споживчий кооператив (житлово-будівельний) "Цукровик", вул. Микулинецька, 116, м. Тернопіль, звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовом до Тернопільської міської ради, вул. Листопадова, 5,Тернопіль, про 1) визнання незаконним та скасування рішення третьої сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради "Про відмову в передачі безоплатно у власність земельної ділянки за адресою вул. Микулинецька СК ЖБК "Цукровик" № 5/3/32 від 27.10.2006р., та 2) визнання права Споживчого кооперативу (житлово-будівельного) "Цукровик" на розробку проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування групи житлових будинків по вул. Микулинецька в м. Тернополі, площею 0,51 га, кадастровий номер 6110100000:10:002:0001.

В судовому засіданні представникам сторін роз'яснено належні їм права та обов'язки передбачені ст.ст. 22, 81-1 Господарського процесуального кодексу України.

За відсутності відповідного клопотання технічна фіксація судового процесу не здійснювалась.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав позовні вимоги повністю.

Представник відповідача проти позовних вимог заперечив, посилаючись на те, що права та законні інтереси позивача не порушені, оскільки Тернопільською міською радою та позивачем на час винесення оскаржуваного рішення діяв договір оренди землі за № 591 від 30.10.2002 року, а в 2008 році укладено з позивачем новий договір оренди земельної ділянки площею 0,51 га по вул. Микулинецька у м.Тернополі, а тому вважає, що відповідачем правомірно прийнято рішення № 5/3/32 "Про відмову в передачі безоплатно у власність земельну ділянку за адресою: вул. Микулинецька споживчому кооперативу "Цукровик". Вважає, що спірне рішення не суперечить закону та прийняте у межах повноважень органу місцевого самоврядування. Просить в позові відмовити.

Під час судового розгляду до суду з клопотанням звернувся Кульчицький В.І., який є членом кооперативу,  про залучення його третьою особою без самостійних вимог на предмет спору, так як рішення по даній справі може вплинути на його права та охоронювані законом інтереси.

Розглянувши дане клопотання, суд вважає його таким, що не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Спірне рішення стосується передачі у власність житлово-будівельному кооперативу земельної ділянки для обслуговування групи житлових будинків, на підставі ст. 41 Земельного кодексу України.

Системне тлумачення ст. 41 ЗК України у поєднанні з положенням ЗК України про приватизацію земель громадянами не дає підстав вважати, що земельні ділянки кооперативів можуть бути приватизовані громадянами - членами кооперативу. ч. 3 ст. 116 Кодексу ("Підстави набуття права на землю") серед різних видів передачі земельних ділянок громадянам не згадує можливість отримання громадянами земельних ділянок житлово-будівельних (житлових) та гаражних кооперативів.

В судовому засіданні 08.05.2009р. представник відповідача звернувся з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв'язку поданням Кульчицьким В.І. позовної заяви до Тернопільської міської ради, ЖБК "Цукровик" про скасування рішення Тернопільської міської ради від 31.08.2007р. № 5/12/87 та визнання права на розробку проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки площею 872 м2 для будівництва і обслуговування житлового будинку по вул. Микулинецька, 99б в м. Тернополі.

Суд, розглянувши клопотання, відхиляє його, оскільки:

- відповідно до ч. 1 ст. 79 ГПК України, господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду даної справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом

- відповідачем не надано доказів прийняття зазначеною справи до провадження Тернопільським міськрайонним судом.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши в процесі розгляду справи пояснення представників сторін, судом встановлено:

Статтею 1 ГПК України передбачено, що підприємства, установи, організації, інші юридичні особи мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом свої порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів.

Відповідно до ст. 2 ГПК України господарський суд порушує провадження у справі за позовами, зокрема підприємств і організацій, які звертаються до суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

За змістом положень вказаних норм, правом на пред'явлення позову до господарського суду наділені, зокрема юридичні особи, фізичні особи –підприємці, а суд шляхом вчинення провадження у справі здійснює захист осіб, права та охоронювані законом інтереси яких порушені або оспорюються.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України та п. 2 ст. 20 Господарського кодексу України кожний суб'єкт господарювання та споживач має право на захист своїх прав і законних інтересів.

Товариство з обмеженою відповідальністю Споживчий кооператив «Цукровик», вул. Микулинецька, 116А, м. Тернопіль, зареєстроване 29.03.2005р. Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради та є юридичною особою, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію юридичною особою серії А00 № 329692, а тому наділене правом на звернення до суду за захистом своїх прав.

Рішенням Третьої сесії П'ятого скликання Тернопільської міської ради від 27.10.2009р. прийнято рішення № 5/3/32 "Про відмову в передачі безоплатно у власність земельну ділянку за адресою вул. Микулинецька споживчому кооперативу "Цукровик", яким відмовлено у передачі безоплатно у власність споживчому кооперативу "Цукровик" (ід. код 22604023) земельної ділянки площею 0,51 га для завершення будівництва житлових будинків за адресою вул. Микулинецька.

Підставою для відмови, як зазначено в рішенні, стали ст.ст.12, 42 Земельного кодексу України з врахуванням висновків постійних комісій Тернопільської міської ради з питань регулювання земельних відносин, природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі, з питань архітектури, будівництва та розвитку міста.

Даний акт індивідуальної дії оскаржений позивачем в судовому порядку.

Суд, на підставі ст. 43 ГПК України давши оцінку поданим сторонами доказам та наведеним доводам, на підтвердження заявлених вимог та заперечень прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення.

При цьому суд виходив з наступного.

У відповідності до ст. 19 Конституції України та ст. ст. 24, 73 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" від 21.05.1997 № 280/97-ВР (із змінами та доповненнями) органи державної влади та органи місцевого самоврядування їх посадові особі зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією та Законами України, приймають рішення у межах наданих їм повноважень.

Пунктом 2 статті 77 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено, що спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Як визначено ст.ст. 10, 25, 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами. Сільські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Згідно із Законом України "Про місцеве самоврядування", виконавчі органи рад - органи, які відповідно до Конституції України та цього Закону створюються сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.

Статтею 59 Закону України  "Про місцеве самоврядування в Україні" передбачено форму актів, які приймаються радою, порядок прийняття нею актів, а також встановлено презумпцію правомірності актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування через вказівку, що такі акти з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України можуть бути визнані незаконними в судовому порядку.

Акт державного чи  іншого органу - це юридична форма рішень цих органів, тобто офіційний письмовий документ, який породжує певні правові наслідки, спрямовані на регулювання тих чи інших суспільних відносин і має обов'язковий характер для суб'єктів цих відносин.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт. Обов'язковою умовою визнання акта недійсним є також порушення у зв'язку з прийняттям відповідного акта прав та охоронюваних законом інтересів підприємства чи організації –позивача у справі.

Відповідно до ст. 3 Земельного кодексу України (далі ЗК України) земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

До повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин та території сіл, селищ, міст згідно статті 12 ЗК України належать, зокрема розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності, здійснення контролю за використанням та охороною земель комунальної власності, підготовка висновків щодо вилучення (викупу) та надання земельних ділянок відповідно до цього Кодексу, додержанням земельного та екологічного законодавства, вирішення інших питань у галузі земельних відносин відповідно до закону.

Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно ст. 123 Земельного кодексу України юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності, звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради.

04.11.1998р. інспекцією архітектурно-будівельного контролю надано дозвіл № 160/1 Товариству забудівників "Цукровик", вул. Микулинецька,116 на виконання будівельних робіт з будівництва групи житлових будинків по вул. Микулинецькій.

Як вбачається із матеріалів справи, та не заперечено відповідачем  23.06.2002р. рішенням виконкому тернопільської міської ради № 803, 15.08.2002р. рішенням сесії  Тернопільської міської ради № 4/4/68 Товариству індивідуальних забудівників "Цукровик" передано в оренду земельну ділянку для житлового будівництва по вул. Микулинецькій в м. Тернополі площею 0,51 га, на підставі яких укладено договір оренди земельної ділянки від 03.09.2002р.

06.10.2004р. інспекцією архітектурно-будівельного контролю надано дозвіл № 188/04 Товариству індивідуальних забудівників «Цукровик», вул.. Микулинецька,116 на виконання будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку по вул. Микулинецькій.

У відповідності до статуту Споживчого кооперативу (житлово-будівельного кооперативу) "Цукровик", затверджено загальними зборами товариства індивідуальних забудівників "Цукровик", протокол № 1 від 15.07.2004р., зареєстрованого 29.03.2005р., споживчий кооператив "Цукровик" за напрямком діяльності є житлово-будівельним кооперативом, добровільним об'єднанням громадян з метою вирішення житлових питань.

Житлово-будівельний кооператив створений шляхом зміни організаційно-правової форми (перетворення) товариства індивідуальних забудівників "Цукровик" і є правонаступником усіх його прав та обов'язків.

22.04.2005 р. споживчий кооператив (житлово-будівельний кооператив) "Цукровик" звернувся до сесії Тернопільської міської ради з клопотанням № 39 у якому, керуючись ст. 41 ЗК України, просить передати йому безоплатно у власність земельну ділянку для житлового будівництва по вул. Микулинецькій в м. Тернополі, площею 0.5100 га, яке зареєстроване Тернопільським міським виконавчим комітетом 25.04.2005р..

Рішенням постійної комісії Тернопільської міської ради з питань містобудування та земельних відносин від 06.09.2005р. за розглядом звернення Споживчого кооперативу "Цукровик", керуючись ст. 12, 81 Земельного кодексу України надано дозвіл Споживчому кооперативу "Цукровик"  на передачу безоплатно у власність земельної ділянки згідно розрахунку площі для житлового будівництва за адресою вул. Микулинецька,116.

Згідно розрахунку потреби площі земельної ділянки, необхідної для обслуговування існуючих житлових будинків споживчого кооперативу "Цукровик", виготовленої комунальним підприємством "Місто" від 17.10.2005р. № 1476, площа земельної ділянки складає до 0,51 га.

Прокуратурою м. Тернополя за результатами проведеної перевірки за зверненням голови споживчого кооперативу (житлово-будівельного кооперативу) "Цукровик" щодо порушення службовими особами Тернопільської міської ради законних прав на приватизацію землі вказаним товариством 15.12.05р. винесено припис № 7354 про усунення порушень закону та зобов'язано відповідача включити у порядок денний чергового пленарного засідання сесії Тернопільської міської ради питання щодо безоплатної передачі у власність споживчого кооперативу (житлово-будівельного кооперативу) "Цукровик" земельної ділянки у м. Тернополі по вул. Микулинецькій, площею 0,51 га та прийняти відповідне рішення.

Відділ земельних ресурсів Тернопільської міської ради листом № 69/14 від 05.01.2006р. повідомив прокурора міста Тернополя, що проект питання щодо безоплатної передачі у власність споживчому кооперативу (житлово-будівельному кооперативу) "Цукровик" земельної ділянки площею 0,51 га за адресою вул. Микулинецька підготовлено на розгляд чергової сесії Тернопільської міської ради.

Рішенням постійної комісії Тернопільської міської ради з питань регулювання земельних відносин, природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі № 3 від 17.10.2006р. за розглядом запропонованого проекту рішення рекомендовано міській раді відмовити в передачі безоплатно у власність Споживчому кооперативу "Цукровик" земельної ділянки площею 0,51 га для завершення будівництва житлових будинків за адресою вул. Микулинецька.

Рішенням третьої сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради № 5/3/32 від 27.10.2006р., за розглядом припису прокурора м. Тернополя від 15.12.2005р., звернення споживчого кооперативу «цукровик», керуючись ст.. 12, 42 Земельного кодексу України, враховуючи висновки постійних комісій міської ради з питань регулювання земельних відносин, природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі, з питань архітектури, будівництва та розвитку міста, відмовлено у передачі у власність споживчому кооперативу "Цукровик" земельної ділянки площею 0,51 га для завершення будівництва житлових будинків за адресою вул. Микулинецька.

31.08.2007р. дванадцятою сесією п'ятого скликання Тернопільської міської ради прийнято рішення № 5/12/87 п. 1 якого надано в оренду терміном на п'ять років споживчому кооперативу "Цукровик" земельну ділянку площею 0,51 га для будівництва та обслуговування групи житлових будинків за адресою вул. Микулинецька. Пунктом 2 зазначеного рішення зобов'язано кооператив "Цукровик" в місячний термін оформити надання земельної ділянки відповідною документацією.

На підставі зазначеного рішення між Тернопільською міською радою (Орендодавець) та Споживчим кооперативом "Цукровик" (Орендар) укладено 14.01.2008р. договір оренди землі, відповідно до якого орендар надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку несільськогосподарського призначення –землі житлової та громадської забудови, яка знаходиться у м. Тернополі, по вул. Микулинецька.

Рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 19.12.2008р. затверджено акт державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію житлового будинку з чотирьох 4-кімнатних блок-секцій групи житлових будинків,збудованого споживчим кооперативом «Цукровик»по вул.. Мкулинецькій.

Відповідно до ст. 3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України,  Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування та державних органів приватизації щодо земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Статтею 12 Земельного кодексу України передбачено, що до повноважень сільських, селищних, міських рад у галузі земельних відносин на території сіл, селищ, міст належить розпорядження землями територіальних громад, передача земельних ділянок комунальної власності у власність громадян та юридичних осіб відповідно до Кодексу.

Згідно ст. 123 Земельного кодексу України юридична особа, зацікавлена в одержанні земельної ділянки у постійне користування із земель державної або комунальної власності звертається з відповідним клопотанням до районної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій або сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до ст. 41 Земельного кодексу України житлово-будівельним (житловим) та гаражно-будівельним кооперативам за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування земельні ділянки для житлового і гаражного будівництва передаються безоплатно у власність або надаються в оренду у розмірі, який встановлюється відповідно до затвердженої містобудівної документації.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про планування і забудову територій", містобудівна документація - це затверджені текстові і графічні матеріали, якими регулюються планування, забудова та інше використання територій, з урахуванням яких визначається цільове призначення земель.

Приймаючи оспорюване рішення, відповідач керувався ст. 42 Земельного кодексу, яка не може застосовуватися до регулювання правовідносин,  що виникли між органом місцевого самоврядування та житлово-будівельним кооперативом, оскільки регулює надання та порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні будинки.

Заперечення відповідача щодо не порушення оспорюваним рішенням прав та інтересів позивача, оскільки земельна ділянка перебувала в оренді у позивача на час прийняття рішення, що не суперечить вимогам ст.. 41 Кодексу, судом оцінюється критично, оскільки нормою ст.. 41 Кодексу суб'єктом права на землю визначено житлово-будівельний кооператив, при цьому законодавчо не обмежено право даного суб'єкта набувати земельну ділянку в користування шляхом оренди чи  безоплатно у власність.

Володіючи правом користування земельною ділянкою щляхом оренди, суб'єкт (житлово-будівельний кооператив) не позбавлений права переоформити таке право на право власності, тобто перебування земельної ділянки в оренді не виключає права на одержання її у власність.

Згідно пояснень відповідача при прийнятті рішення бралися до уваги рішенням постійної комісії Тернопільської міської ради з питань регулювання земельних відносин, природокористування, охорони довкілля, приватизації та оренди землі № 3 від 17.10.2006р., яким за розглядом запропонованого проекту рішення рекомендовано міській раді відмовити в передачі безоплатно у власність Споживчому кооперативу "Цукровик" земельної ділянки площею 0,51 га для завершення будівництва житлових будинків за адресою вул. Микулинецька. Однак дане рішення законодавчо не аргументовано та прийнято комісією, як підставу для відмови в наданні земельної ділянки за розглядом проекту рішення, в той час, коли відповідачем не взято до уваги рішення постійної комісії Тернопільської міської ради з питань містобудування та земельних відносин від 06.09.2005р, що прийняте за розглядом звернення Споживчого кооперативу "Цукровик" у відповідності ст.. ст. 12, 81 Земельного кодексу України надано дозвіл Споживчому кооперативу "Цукровик"  на передачу безоплатно у власність земельної ділянки згідно розрахунку площі для житлового будівництва за адресою вул. Микулинецька,116.

Окрім того, слід зазначити, що дозволи на виконання будівельних робіт по будівництву групи житлових будинків видані позивачу 1998р. та 2004р..

Приступати до використання земельної ділянки у відповідності до вимог Земельного кодексу України (ст. 125) до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється, а відтак звертаючись до органу місцевого самоврядування про надання земельної ділянки в оренду позивач діяв у відповідності до вимог чинного законодавства.

Як вже зазначалося, у відповідності до ст.. 41 Земельного кодексу України, суб'єктами права на землю виступають житлово-будівельні кооперативи, як юридичні особи. Території, що відводяться, складаються з ділянок безпосередньо під будівлями та прибудинкових земельних ділянок, які призначені для обслуговування будівель.

Тобто, аналіз норм ст. 41, приводить до висновку, що передача земельної ділянки у власність житло-будівельному кооперативу відбувається після його створення та спорудження на даній ділянці цим кооперативом відповідних житлових будівель, і передається у власність саме для експлуатації вже існуючих об'єктів, а відтак станом на 2002р. (під час дії договору оренди землі № 591 від 30.10.2002) у позивача не було права на одержання даної земельної ділянки у власність, яке набуте ним у 2006р. (згідно закінчення терміну дії дозволу на виконання будівельних робіт № 188/04 від 06.10.2004р.).

Щодо позовних вимог про визнання права на розробку проекту землеустрою, то слід зазначити наступне, у відповідності до ст. 50 Закону України "Про землеустрій", проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок складаються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок. Законодавчо не передбачено особливостей порядку надання безоплатно у власність житлово-будівельному кооперативу земельної ділянки для житлового будівництва, а тому таке надання здійснюється за загальними правилами, що передбачені зокрема ст.. 123 Земельного кодексу України, згідно з якою надання земельних ділянок юридичним особам здійснюється за проектами відведення цих ділянок.

У відповідності ст. 22 Закону України "Про землеустрій", підставою для проведення землеустрою є судове рішення.

Згідно з Постановою пленуму Верховного Суду України від 16.04.2004р. № 7 Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ, захист прав громадян та юридичних осіб  на  земельні  ділянки здійснюється згідно з ч.3 ст. 152 ЗК (1079/2001 ) шляхом: визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування. Зокрема, при оскарженні рішень органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування з питань, віднесених до їх компетенції (наприклад, про  відмову в передачі у власність чи в продаж земельної ділянки або розміщенні об'єкта), суд у разі задоволення позову визнає рішення цих органів недійсними і зобов'язує їх, залежно від характеру спору, виконати певні дії на захист порушеного права чи сам визнає це право за позивачем.

А відтак, суд визнає правомірними позовні вимоги позивача щодо визнання за ним права на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування групи житлових будинків по вул. Микулинецька в м. Тернополі, площею 0,51 га, кадастровий номер 6110100000:10:002:0001.

З огляду на наведене, керуючись ст.ст. 1, 2, 12, 22, 32, 33, 43 - 49, 82 - 85, 115 - 117 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Визнати незаконним та скасувати рішення третьої сесії п'ятого скликання Тернопільської міської ради "Про відмову в передачі безоплатно у власність земельної ділянки за адресою вул. Микулинецька СК ЖБК "Цукровик" № 5/3/32 від 27.10.2006р..

3.Визнати право Споживчого кооперативу (житлово-будівельного) "Цукровик" на розробку проекту землеустрою щодо відведення безоплатно у власність земельної ділянки для будівництва і обслуговування групи житлових будинків по вул. Микулинецька в м. Тернополі, площею 0,51 га, кадастровий номер 6110100000:10:002:0001

На рішення господарського суду, яке не набрало законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) рішення року через місцевий господарський суд.

 

                    Суддя                                                                                          Г.Б. Бучинська

Дата ухвалення рішення08.05.2009
Оприлюднено28.05.2009
Номер документу3682852
СудочинствоГосподарське
Сутьвідмову в передачі безоплатно у власність земельної ділянки за адресою вул. Микулинецька СК ЖБК "Цукровик" № 5/3/32 від 27.10.2006р.;

Судовий реєстр по справі —15/23-514

Рішення від 08.05.2009

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні