Постанова
від 24.01.2014 по справі 813/136/14
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2014 року № 813/136/14

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Кравчука В.М.,

за участю секретаря судового засідання Козьміна А.М.,

представника позивача Ожги Р.Р.,

розглянувши справу за позовом Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду до Товариства з обмеженою відповідальністю «Транснаціональна компанія «Імперіум» про стягнення заборгованості в сумі 178,88 грн., -

В С Т А Н О В И В :

Львівське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції Львівського обласного відділення Фонду звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Транснаціональна компанія «Імперіум» заборгованість в сумі 178,88 грн.

Вимоги мотивує тим, що ТзОВ «Транснаціональна компанія «Імперіум» є страхувальником та зобов'язаний сплачувати до Фонду страхові внески та подавати встановлену звітність в розмірах визначених ст. 21, 23 Закон України № 2213 "Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування» (чинному до 01.01.2011 р. та порядку , визначеному Закон України № 2240 «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням». Заборгованість виникла в 2009 р., тобто в період чинності Закону № 2213. Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків строк сплати яких на 01.01.2011 р. не настав здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення заборгованості. Строки давності на стягнення сум страхових внесків не поширюються.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, просив позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про розгляд справи, заперечень по суті спору та доказів на їх обґрунтування не надав, причини неявки суду не повідомив. Оскільки процесуальні права відповідача на участь у судовому засіданні були забезпечені, суд розцінює його неявку як небажання користуватися процесуальними правами, а тому вважає за можливе розглянути справу за наявними доказами відповідно до ч. 6 ст. 71 КАС України.

Заслухавши пояснення присутнього представника позивача, дослідивши надані суду докази в межах заявлених вимог, Суд встановив наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Товариства з обмеженою відповідальністю «Транснаціональна компанія «Імперіум» зареєстроване як страхувальник у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності з 21.02.2003 р. за № 460050002861, що підтверджується карткою страхувальника.

Згідно самостійно поданим ТзОВ «Транснаціональна компанія «Імперіум» звітом по формі Ф4-ФССзТВП про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за 2009 р. до сплати підлягає заборгованість 178,88 грн. і пов'язана з невиплатою заробітної плати.

Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Львова листом від 16.10.2013 р. повідомило, що заборгованість по невиплаченій заробітній платі в ТзОВ «Транснаціональна компанія «Імперіум» відсутня станом на 01.01.2010 р. Тому заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 178,88 грн. є протермінованою.

Законом, який визначає правові, організаційні та фінансові основи загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян на випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з вагітністю та пологами, у разі смерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лікування та оздоровлення застрахованим особам та членам їх сімей є Закон України від 18.01.2001, № 2240-III (з наступними змінами та доповненнями) "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням". Матеріальне забезпечення та соціальні послуги, що надаються за цим Законом, є окремим видом загальнообов'язкового державного соціального страхування громадян, що здійснюється Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до ст. 1 Закону № 2240, страхові внески - кошти відрахувань на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, сплачені згідно із законодавством, що діяло до набрання чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", кошти, що надходять від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, які спрямовуються на страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням;

Згідно із ст.9 Закону № 2240-III Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг, види яких передбачені статтею 34 цього Закону, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів.

Згідно ст. 23 Закону України № 2240 (виключена згідно із Законом України від 08.07.2010 р. N 2464-VI) страхувальники-роботодавці сплачують до Фонду різницю між нарахованими для роботодавців і найманих працівників страховими внесками та витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Перерахування зазначених сум шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.

Розділом VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Відповідно до ст. 30 Закону № 2240 (чинного до 01.01.2011 р.) та ст.25 чинного Закону № 2464Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Згідно з матеріалами справи заборгованість в сумі 178,88 грн. по сплаті страхових внесків виникла в 2009 р., є протермінованою, оскільки заборгованість по заробітній платі підприємство виплатило, а страхові внескі станом на 2014 р. не сплачено.

За таких обставин Суд вважає, що позовні вимоги є законними та обґрунтованими, а тому підлягають до задоволення.

Судові витрати у справі відсутні.

Керуючись ст. ст. 17-19, 94, 160-163 КАС України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Транснаціональна компанія "Імперіум" (м. Львів, вул. Величковського, буд. 10. кв. 28, ідентифікаційний номер 32327228) на користь Львівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість в сумі 178 (сто сімдесят вісім) гривень 88 (вісімдесят вісім) копійок.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст постанови складено 28 січня 2014 р.

Суддя В.М. Кравчук

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.01.2014
Оприлюднено29.01.2014
Номер документу36840718
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/136/14

Ухвала від 01.06.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Сакалош Володимир Миколайович

Постанова від 24.01.2014

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кравчук Володимир Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні