Рішення
від 23.01.2014 по справі 904/8194/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

23.01.14р. Справа № 904/8194/13 За позовом Прокурора Жовтневого району м. Дніпропетровська в інтересах держави в особі Дніпропетровської міської ради, м. Дніпропетровськ

до Дочірнього підприємства фірми "Інтер'єр-сервіс", м. Дніпропетровськ

про зміну умов договору оренди земельної ділянки

Суддя ЗАГИНАЙКО Т.В.

Представники:

від прокурора: Ягольник Г.В. - прокурор відділу прокуратури, посв. від 12.04.2013р. №016143;

від позивача: не з'явився, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином;

від відповідача: Шабатенко А.М. - представник, дов. від 15.01.2014р. б/н.

СУТЬ СПОРУ:

Прокурор в інтересах держави в особі позивача просить внести зміни до пунктів 1.3 та 3.1 Договору від 22.03.2001р. оренди земельної ділянки, укладеного між Дніпропетровською міською радою та Дочірнім підприємством фірмою "Інтер'єр-сервіс", посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Канівець О.М., зареєстрованого в реєстрі за №453, виклавши їх в такій редакції:

"1.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 01.01.2013 року становить 736 875 грн. 88 коп.";

"3.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі 22 106 грн. 28 коп., не є сталою та може змінюватись у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки і обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом".

Клопотання про технічну фіксацію судового процесу за допомогою технічних засобів представниками прокурора та відповідача заявлено не було.

У судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників прокурора та відповідача господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

22.03.2001р. між виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, як орендодавцем, та відповідачем - Дочірнім підприємством фірмою "Інтер'єр-сервіс", як орендарем, було укладено договір оренди земельної ділянки (надалі - Договір оренди), відповідно до пункту 1.1 якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне володіння і користування на умовах оренди земельну ділянку площею 0,0399 га, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Жовтневий район, пр. Гагаріна, 111, для фактичного розміщення магазину, яка зареєстрована в Державному земельному кадастрі м. Дніпропетровська за кодом 69104015 згідно з планом земельної ділянки, що додається.

Як вбачається Договір оренди 22.03.2001р. було посвідчено приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Канівець Ольгою Миколаївною та зареєстровано в реєстрі за №453.

Пунктом 1 рішення Дніпропетровської міської ради від 08.12.2004р. №52/22 „Про договору оренди земельних ділянок" встановлено, що правонаступником виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради по всіх договорах оренди земельних ділянок, а також інших договорах на право користування землею, укладених між землекористувачами та виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, є Дніпропетровська міська рада.

Згідно з пунктом 1.3 Договору оренди грошова оцінка земельної ділянки складає згідно з довідкою про грошову оцінку земельної ділянки на моменту укладання цього договору: 320 979 грн. 003 коп.

Відповідно до пункту 3.1 Договору оренди сума орендної плати за користування земельною ділянкою на термін дії договору складає 48 146 грн. 85 коп.

Згідно з пунктом 3.3. Договору оренди розмір земельного податку переглядається у разі законодавчої зміни ставок земельного податку.

Цільове призначення земельної ділянки: фактичне магазину (пункт 4.1 Договору оренди).

Згідно з пунктом 8.1 Договору оренди зміна умов договору оренди можлива за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо умов договору оренди та інші спори вирішуються у судовому порядку (пункт 8.2 Договору оренди).

Відповідно до статті 651 Цивільного кодексу України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом; договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом; а також у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору (стаття 652 Цивільного кодексу України).

Згідно статті 632 Цивільного кодексу України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін; у випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

Згідно із статтею 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою.

Згідно з вимогами статті 21 Закону України „Про оренду землі" орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою; розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюється за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України); обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Відповідно до пункту 288.5. статті 288 Податкового кодексу України розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою: - для земель сільськогосподарського призначення - розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом; для інших категорій земель - трикратного розміру земельного податку, що встановлюється цим розділом.

Згідно з пунктом 1 рішення Дніпропетровської міської ради від 02.02.2011р. №216/8 „Про приведення рішень міської ради та деяких проектів рішень міської ради, які погоджено виконавчим комітетом міської ради, у галузі земельних відносин у відповідність до вимог чинного законодавства" до моменту прийняття міською радою рішення про визначення розміру річної орендної плати за земельні ділянки залежно від їх функціонального використання встановити розмір річної орендної плати за користування земельними ділянками у мінімальному розмірі орендної плати, визначеному Податковим кодексом України, незалежно від мети використання.

Як вбачається у газеті „Наше місто" від 22.02.2011р. було опубліковано звернення міського голови Куліченка І.І. до орендарів земельних ділянок комунальної власності у Дніпропетровську „Про приведення договорів оренди землі у відповідність до вимог законодавства", відповідно до якого орендарям доведено необхідність внесення відповідних змін до діючих договорів оренди шляхом укладання додаткових договорів.

Відповідно статті 13 Конституції України, земля є об'єктом права власності Українського народу; від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією; держава забезпечує захист прав усіх суб'єктів права власності та господарювання, соціальну спрямованість економіки; усі суб'єкти права власності рівні перед законом; до розмежування земель державної і комунальної власності, повноваженнями з розпорядження ними в межах населених пунктів, тобто функціями виконавчої влади, наділені міські ради (Розділ Х Перехідні положення, пункт 12 Земельного кодексу України).

Частина 2 статті 19 Конституції України зобов'язує органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно приписів статті 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території, а тому у разі прийняття відповідним органом рішення про внесення змін щодо ставок орендної плати за земельні ділянки та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть бути не взяті судом до уваги лише у разі скасування такого рішення органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку (пункт 3.4.7 Рекомендацій Президії ВГСУ від 02.02.2010 р. № 04-06/15 "Про практику застосування господарськими судами земельного законодавства").

Статтею 68 Конституції України встановлено, що кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін; у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Відповідно до частини 1 пункту 2.19. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.05.2011 № 6 "Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин" у разі прийняття уповноваженим органом рішення про внесення змін до ставок орендної плати за землю та затвердження нових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку орендної плати за земельні ділянки, такі обставини можуть не братися судом до уваги лише у разі скасування відповідного рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування в установленому законом порядку.

Отже, нормами чинного законодавства передбачено можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

Оскільки договором та законом передбачена можливість збільшення розміру орендної плати, а орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, тому законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Аналогічна позиція викладена в постановах Верховного суду України від 06.12.2010 р. у справі № 2-1/10068-2008 та від 27.12.2010р. у справі №27/15-10, а також постановах Вищого господарського суду України від 28.09.2010р. №11/14-ПД-10, від 15.11.2010р. №1/125пд, від 17.11.2010р. №19/132пд, від 25.11.2010р. №54/91-10 та від 23.12.2010р. №11/171-10.

Згідно витягу від 10.10.2013р. з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки кадастровий номер 1210100000:03:156:0001 нормативна грошова оцінка земельної ділянки, що знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, Жовтневий район, пр. Гагаріна, буд.111 становить 736 875 грн. 88 коп.

Таким чином, річна орендна плата за земельну ділянку становить 22 106 грн. 28 коп.

Отже, у зв'язку зі зміною нормативної грошової земельної ділянки, що орендується, відсутністю внесених змін до Договору оренди земельної ділянки обґрунтованою є вимоги прокурора про внесення змін до Договору оренди.

Враховуючи вищевикладене, позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню.

Також слід зазначити, що:

- відповідно до пункту 3 статті 653 Цивільного кодексу України у разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни; якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили;

- отже, виходячи з вказаної правової норми, зобов'язання щодо зміненого розміру річної орендної плати у Договорі оренди встановлюється з моменту набрання законної сили рішенням у даній справі.

З урахуванням викладеного позовні вимоги прокурора підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати у справі слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Внести зміни до пунктів 1.3 та 3.1 Договору від 22.03.2001р. оренди земельної ділянки, укладеного між виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради та Дочірнім підприємством фірмою "Інтер'єр-сервіс", посвідченого приватним нотаріусом Дніпропетровського міського нотаріального округу Канівець О.М., зареєстрованого в реєстрі за №453, виклавши їх в такій редакції:

"1.3. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 01.01.2013 року становить 736 875 грн. 88 коп.";

"3.1. Річна орендна плата за земельну ділянку встановлюється у грошовій формі (у гривнях) у розмірі, 22 106 грн. 28 коп., не є сталою та може змінюватись у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки і обчислюється відповідно до Податкового кодексу України у мінімальному розмірі, що встановлюється цим кодексом".

Стягнути з Дочірнього підприємства фірми "Інтер'єр-сервіс", м. Дніпропетровськ (49107, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, буд. 111А; ідентифікаційний код 30095615) в доход Державного бюджету України в особі управління Державної казначейської служби України у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області (49027, м. Дніпропетровськ, пл. Шевченка, 7; код ЄДРПОУ 379 892 69 Банк одержувача Відділення банку ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805 012; п/р 312 142 067 830 05; КБКД 220 300 01) 1 218 грн. 00 коп. - судового збору.

Видати наказ.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

СУДДЯ Т.В. ЗАГИНАЙКО

Дата підписання рішення,

оформленого відповідно до статті 84 ГПК України,

„27" січня 2014р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.01.2014
Оприлюднено30.01.2014
Номер документу36866920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/8194/13

Рішення від 23.01.2014

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 13.12.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Загинайко Тетяна Володимирівна

Ухвала від 27.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 13.11.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

Ухвала від 24.10.2013

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Єременко Анна Валеріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні