Рішення
від 24.01.2014 по справі 916/537/13-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"24" січня 2014 р.Справа № 916/537/13-г

За позовом Департаменту комунальної власності Одеської міської ради;

до відповідача Громадської організації "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України";

про розірвання договору оренди, виселення та стягнення 23284,54грн.

Головуючий суддя Горячук Н.О.

Суддя Брагіна Я.В.

Суддя Панченко О.Л.

Представники:

Від позивача: за дов. Данілова

Від відповідача: в.о голови правління Луганський О.І., за дов. Присяжний Е.А.;

В засіданні суду від 10.01.2014р. було оголошено перерву по 24.01.2014р. відповідно до ст.77 ГПК України.

Суть спору: Департамент комунальної власності Одеської міської ради звернувся до господарського суду Одеської області з позовом про розірвання договору оренди нежитлового приміщення від 05.11.2010р., укладеного між Представництвом по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради та Громадською організацію "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України"; виселення Громадської організації "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" з нежитлової будівлі, загальною площею 86,9кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70, передання її на користь Департаменту комунальної власності Одеської міської ради та стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати у сумі 22573,46грн. та пені у сумі 711,08грн.

Відповідач позовні вимоги в частині стягнення суми боргу визнає в решті позову просить відмовити.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

05.11.2010р. між Представництвом по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (Позивач, Орендодавець) та Громадською організацією "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" (Відповідач, Орендар) було укладено договір найму (оренди) нежилого приміщення відповідно до умов якого Відповідач прийняв у строкове платне користування нежитлову будівлю, загальною площею 86,9кв.м., що розташована за адресою м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70 (далі договір).

Відповідно до рішення Одеської міської ради №273-VI від 31.01.2011р. найменування виконавчого органу, Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради, замінено на Департамент комунальної власності Одеської міської ради.

Згідно положення про Департамент комунальної власності, яке затверджене рішенням Одеської міської ради від 28.02.11р. №384-УІ, Департамент комунальної власності Одеської міської ради є правонаступником Представництва по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради.

Строк дії договору встановлений до 05.11.2020р. (п.1.3. договору).

Відповідно до п. 2.1. договору орендна плата визначається на підставі ст. 19 Закону України „Про оренду державного та комунального майна" Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04 жовтня 1995 року № 786 зі змінами та доповненнями до неї.

Згідно п.п. 2.2., 2.4. договору, за орендоване приміщення орендар зобов'язується сплачувати орендну плату, що становить за перший після підписання договору оренди місяць 846,97 грн. без урахування податку на додану вартість та індексу інфляції. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за минулий місяць на щомісячний індекс інфляції, що друкується Мінстатом України. Податок на додану вартість розраховується відповідно до вимог чинного законодавства. Орендар вносить орендну плату щомісячно до 15-го числа поточного місяця, незалежно від результатів його господарської діяльності.

Пунктом 4.1 договору встановлено, що вказане у п. 1.1. приміщення орендодавцем передається орендарю виключно для використання під розміщення організації.

Згідно з п. 4.7 договору після закінчення строку дії договору чи у випадку його дострокового розірвання, орендар зобов'язаний у 15-денний термін передати орендодавцю приміщення за актом у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду та відшкодувати орендодавцеві збитки у разі погіршення стану або втрати (повної або часткової) об'єкта оренди.

Відповідно до п. 4.10 зазначеного договору, у випадку припинення дії цього договору у зв'язку із закінченням строку чи дострокового розірвання договору, орендар сплачує неустойку в розмірі подвійної орендної плати з урахуванням щомісячного індексу інфляції по день підписання акта приймання -передачі приміщення.

У відповідності до п. п. 5.1, 5.2, 5.3 договору за невиконання або неналежне виконання обов'язків за цим договором винна сторона відшкодовує іншій стороні завдані збитки у відповідності з чинним законодавством. Відшкодування збитків не звільняє винну сторону від виконання умов договору. За несвоєчасне внесення орендної плати Орендар сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочки. У разі невнесення орендарем орендної плати на протязі 3-х місяців з дати закінчення терміну платежу, орендодавець має право відмовитися від договору і вимагати повернення об'єкта оренди. У разі відмови договір вважається розірваним з моменту одержання орендарем повідомлення про відмову.

Згідно із п.7.3 договору при тривалому, більше трьох місяців, невикористанні орендарем наданого йому приміщення за цим договором, приміщення вважається неосвоєним і договір підлягає розірванню у відповідності із чинним законодавством.

У зв'язку із неналежним виконанням Відповідачем своїх зобов'язань за договором щодо своєчасної оплати орендної плати Позивач 30.01.2013р. за вих.№01-13/583 звернувся до Відповідача з повідомленням в порядку статті 782 ЦК України, відповідно до якого, Орендодавець відмовляється від договору оренди та просить у строк до 20.02.2013р. здійснити фактичну передачу нежитлової будівлі, загальною площею 86,9кв.м., розташованою за адресою м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70 та підписати акт приймання-передачі, оплатити заборгованість з орендної плати у сумі 22573,46грн. та пені у сумі 711,08грн.

Враховуючи несплату орендарем плати за користування приміщенням протягом більш ніж трьох місяців поспіль з 01.04.2011р. по 31.12.2012р., Департамент комунальної власності Одеської міської ради, звернувся з позовом до господарського суду Одеської області про розірвання договору оренди нежитлового приміщення б/н від 05.11.2010р., виселення орендаря з займаного приміщення та стягнення з орендаря заборгованості по сплаті орендної плати в сумі 22573,46грн. та пені в сумі 711,08грн. у судовому порядку.

Відповідно до ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

У відповідності до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Статтею 627 ЦК України передбачено, що відповідно до статті 6 ЦК України сторони є вільними в укладанні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Як свідчать матеріали справи, укладений між Представництвом по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради (правонаступником якого є Департамент комунальної власності Одеської міської ради) та Громадською організацією "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" договір, за своєю правовою природою відноситься до договорів найму, різновидом якого є оренда. Приймаючи до уваги, що майно, яке виступає предметом договору, належить до комунальної власності, до спірних правовідносин застосовуються також норми Закону України "Про оренду державного та комунального майна".

Згідно до п. п.1,2 ст. 762 ЦК України, яка цілком кореспондується з ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

За приписами ч.1 ст.19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар вносить орендну плату щомісячно, незалежно від результатів його господарської діяльності.

Згідно п.п. 2.2., 2.4., за орендоване приміщення орендар зобов'язується сплачувати орендну плату, що становить за перший після підписання договору оренди місяць 846,97 грн. без урахування податку на додану вартість та індексу інфляції. Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру орендної плати за минулий місяць на щомісячний індекс інфляції, що друкується Мінстатом України. Податок на додану вартість розраховується відповідно до вимог чинного законодавства. Орендар вносить орендну плату щомісячно до 15-го числа поточного місяця, незалежно від результатів його господарської діяльності.

Згідно до ст. 193 ГК України, яка цілком кореспондується із ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін), що визначено в ч.1 ст.530 Цивільного кодексу України.

Як вбачається із наданого позивачем розрахунку, у відповідача наявна заборгованість з орендної плати за договором станом на 31.12.2012р. включно у сумі 22573,46грн.

Станом на день розгляду справи Відповідач заборгованість на сплатив у зв'язку з чим вимоги позивача щодо стягнення заборгованості з орендної плати є обґрунтованими підтвердженими матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Щодо позовних вимог про стягнення з відповідача пені у сумі 711,08грн. за період з 01.01.2012р. по 31.12.2012р. слід зазначити наступне.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно п.4 ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

За приписами частини першої статті 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Згідно з ч.3 ст.549 ЦК України, пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно до пункту 5.2. договору за несвоєчасне внесення орендної плати Орендар сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен ден прострочки. Нарахування пені за прострочку виконання обов'язку припиняється через один рік з дня, коли обов'язок повинен був бути виконаний.

Суд, враховуючи вищезазначене, перевіривши наданий позивачем розрахунок пені, вважає його вірним та вимоги в цій частині такими, що підлягають задоволенню.

Частиною 3 ст. 26 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законодавчими актами України.

Відповідно ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Статтею 638 Цивільного кодексу України встановлено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Згідно до ч. 1 ст. 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" однією із істотних умов договору оренди є орендна плата з урахуванням її індексації.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар зобов'язаний вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі.

Як вже було встановлено судом, відповідач в порушення взятих на себе зобов'язань не сплачував своєчасно та в повному обсязі орендну плату, при цьому, на момент звернення до суду у відповідача була наявна заборгованість за період з 01.04.2011р. по 31.12.2012р., що є істотним порушенням умов договору, та підставою для його розірвання, у зв'язку з чим позовні вимоги позивача про розірвання договору оренди нежилого приміщення від 05.11.2010р. є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до п. 2 ст. 202 ГК України господарське зобов'язання припиняється, зокрема, у разі його розірвання або визнання недійсним за рішенням суду.

Згідно ч. 1 ст. 785 ЦК України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до п. 1 ст. 27 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" у разі розірвання договору оренди, орендар зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди.

Пунктом 4.7. договору передбачено, що після закінчення строку дії договору чи у випадку його дострокового розірвання, Орендар зобов'язаний у 15-денний термін передати Орендодавцю приміщення за актом у належному стані, не гіршому ніж на момент передачі їх в оренду.

За таких обставин, враховуючи відсутність правових підстав на зайняття Громадською організацією "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" об'єкту оренди - нежитлової будівлі, загальною площею 86,9кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70, вимоги позивача про виселення відповідача та передачу зазначеного приміщення Департаменту комунальної власності Одеської міської ради є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено виконання своїх зобов'язань за договорами.

Враховуючи викладене, позовні вимоги Департаменту комунальної власності Одеської міської ради про розірвання договору оренди нежитлового приміщення від 05.11.2010р., укладеного між Представництвом по управлінню комунальною власністю Одеської міської ради та Громадською організацію "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України"; виселення Громадської організації "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" з нежитлової будівлі, загальною площею 86,9кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70, передання її на користь Департаменту комунальної власності Одеської міської ради та стягнення з відповідача заборгованості з орендної плати у сумі 22573,46грн. та пені у сумі 711,08грн. обґрунтовані підтверджені матеріалами справи та піддягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Розірвати договір оренди нежилого приміщення від 05.11.2010р., укладений між Департаментом комунальної власності Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська, 1, код ЄДРПОУ 26302595) та Громадською організацією "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" (65059, м. одеса, вул. Краснова, 14, кв.196, код ЄДРПОУ 35048622).

3. Виселити Громадську організацію "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" (65059, м. одеса, вул. Краснова, 14, кв.196, код ЄДРПОУ 35048622) із нежитлової будівлі, загальною площею 86,9кв.м, розташованої за адресою: м. Одеса, вул. Богдана Хмельницького, 70 та передати зазначене приміщення Департаменту комунальної власності Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська,1, код ЄДРПОУ 26302595).

4. Стягнути з Громадської організації "Одеська спілка членів сімей військовослужбовців, що загинули в мирний час та інвалідів збройних сил України" (65059, м. одеса, вул. Краснова, 14, кв.196, код ЄДРПОУ 35048622) на користь Департаменту комунальної власності Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Артилерійська,1, код ЄДРПОУ 26302595) 22573/двадцять дві тисячі п'ятсот сімдесят три/грн. 46коп. заборгованості з орендної плати, 711/сімсот одинадцять/грн. 08коп. пені, 2867/дві тисячі вісімсот шістдесят сім/грн. 50коп. судового збору

Накази видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 29.01.2014р.

Головуючий суддя Горячук Н.О.

Суддя Брагіна Я.В.

Суддя Панченко О.Л.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення24.01.2014
Оприлюднено30.01.2014
Номер документу36867288
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/537/13-г

Рішення від 24.01.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 10.01.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 13.11.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 16.10.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 20.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 19.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 06.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 05.09.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 29.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 17.07.2013

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні