Постанова
від 28.01.2014 по справі 905/9177/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

ПОСТАНОВА

ПРО ВИЗНАННЯ БОРЖНИКА БАНКРУТОМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.01.2014р. Справа № 905/9177/13

Суддя господарського суду Донецької області А.І.Гурова

Розглянувши заяву боржника Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк (код ЄДРПОУ 31128934)

про визнання банкрутом на підставі ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Представники сторін:

від заявника: Голобородько С.О. - представник за довіреністю № б/н від 23.10.2013р.

ВСТАНОВИВ:

Голова ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, звернулася до суду із заявою про визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, банкрутом, оскільки під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі. Вказана заява подана з урахуванням вимог ст.95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою господарського суду Донецької області від 26.12.2013р. прийнято до розгляду заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, та призначено до розгляду у судовому засіданні 08.01.2014р.

Ухвалою суду від 08.01.2014р. розгляд справи відкладено на 21.01.2014р.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 21.01.2014р. порушено провадження у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, про визнання боржника банкрутом відповідно до процедури, передбаченої статтею 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Підставою для звернення до суду із заявою про порушення провадження у справі є встановлена під час роботи ліквідаційної комісії недостатність вартості майнових активів боржника для задоволення вимог кредиторів.

Згідно частини першої статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі-Закон) якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таким чином, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані документи, заслухавши пояснення представника голови ліквідаційної комісії боржника, суд встановив:

Частина 4 ст.205 Господарського кодексу України передбачає, що у разі неспроможності суб'єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом.

Згідно з частиною першою статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Учасниками підприємства боржника прийнято рішення (протокол загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС» № 4 від 06.08.2013р.) щодо припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації, створення ліквідаційної комісії, обрано ліквідатора.

На виконання вимог частини першої статті 105 Цивільного кодексу України, боржник звернувся до державного реєстратора для здійснення реєстраційної дії по внесенню відомостей про припинення юридичної особи. Відповідно до Витяга з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АВ № 915194-915195 станом на 06.11.2013р. в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців містяться відомості щодо перебування Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, в стані припинення підприємницької діяльності та складу ліквідаційної комісії.

Відповідно до частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України комісія з припинення юридичної особи поміщає в друкованих засобах масової інформації, в яких публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, повідомлення про припинення юридичної особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Цей строк не може становити менше двох місяців з дня публікації повідомлення про припинення юридичної особи.

На виконання вимог частини четвертої статті 105 Цивільного кодексу України, в друкованому засобі масової інформації, в якому публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, а саме в Бюлетені державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 257(22) від 19.08.2013р., було розміщено оголошення про припинення Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, шляхом ліквідації.

Проведено інвентаризацію основних засобів юридичної особи, що підтверджено долученим до матеріалів справи актом інвентаризації активів підприємства станом на 23.10.2013р., відповідно до якого у підприємства є кошти в сумі 500,00грн., інші активи відсутні.

Згідно частини першої статті 111 Цивільного кодексу України ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Відповідно до реєстру вимог кредиторів до боржника звернувся Фізична особа - підприємець Різниченко Ю.О., м. Шахтарськ, з вимогами в розмірі 20000,00грн.

На виконання вимог частини першої статті 111 Цивільного кодексу України, за результатами розгляду пред'явлених кредиторських вимог до боржника, проведеної інвентаризації активів і зобов'язань складено проміжний ліквідаційний баланс Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, станом на 18.11.2013р., затверджений протоколом загальних зборів учасників № 8 від 18.11.2013р.

Згідно наданих документів господарським судом встановлено, що вартості майна боржника недостатньо для задоволення вимог кредиторів, та що до звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника було дотримано вимоги цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи.

Відповідно до положень ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

Згідно ч. 1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців. Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом. Під ліквідацією розуміється припинення суб'єкта підприємницької діяльності, визнаного господарським судом банкрутом, з метою здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів шляхом продажу його майна.

Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи у відповідності з вимогами ст. ст. 105, 110, 111 ЦК України, ст.60 ГК України та ст. ст. 33-34 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", наявність кредиторської заборгованості та недостатність майнових активів для її задоволення, господарський суд прийшов до висновку про необхідність визнання Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури строком на 12 місяців.

Відповідно до ч.2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Визнаючи можливим покладення обов'язків ліквідатора боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, на голову ліквідаційної комісії Шатарову Лідію Сергіївну, суд виходить з наступного:

Стаття 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", яка регламентує особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником, регулює спрощений порядок розгляду справ про банкрутство, оскільки положення вказаної статті не передбачають застосування процедур розпорядження майном боржника та санації.

Згідно ст.115 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду. Грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород.

Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора.

Враховуючи, що розміром середньомісячної заробітної плати керівника боржника не може бути менш, ніж встановлений законодавством, розмір мінімальної заробітної плати, то мінімально можливий розмір оплати послуг арбітражного керуючого (ліквідатора) становить дві мінімальні заробітні плати, а саме: 2436,00грн. - на час слухання справи (1218 х 2 = 2436). Беручи до уваги, що майнові активи боржника складаються виключно з грошових коштів у розмірі 500,00грн, а мінімально можливий термін ліквідаційної процедури, виходячи з вимог закону щодо переліку дій, які необхідно здійснити ліквідатору, становить 2-3 місяці, суд приходить до висновку, що у разі призначення ліквідатором боржника арбітражного керуючого, більша частина наявних активів (грошових коштів) лише частково задовольнить вимоги з оплати послуг арбітражного керуючого навіть без обов`язкових витрат (оприлюднення інформації у друкованих органах, поштові витрати, сплата послуг банка, тощо).

Натомість закон не встановлює обов`язкових вимог щодо розмірів оплати послуг (заробітної плати) голови ліквідаційної комісії, що надасть змогу здійснювати її за наявності коштів та пропорційно з обов`язковими витратами у ліквідаційній процедурі, що сприятиме більш повному погашенню вимог кредиторів в ліквідаційній процедурі.

Судом також приймається до уваги, що враховуючи відсутність майнових активів, ліквідатор не буде зобов`язаний здійснювати дії, виконання яких потребує спеціальних знань арбітражного керуючого як то: оцінка майна, організація процедури продажу і т.п.

Враховуючи вищевикладені обставини та наявність клопотання боржника про покладення обов'язків ліквідатора на голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, Шатарову Лідію Сергіївну, господарський суд вважає за можливе клопотання задовольнити, призначити ліквідатором по справі № 905/9177/13 голову ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, Шатарову Лідію Сергіївну.

Згідно ч. 3 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Керуючись ст.ст. 37, 38, 40, 95, 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС» (86141, Донецька область, м. Макіївка, Совєтський район, вул. Скнарьова, буд. 50; код ЄДРПОУ 31128934) - банкрутом.

2. Відкрити ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 28.01.2015р.

3. Обов'язки ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС», м. Донецьк, покласти на голову ліквідаційної комісії Шатарову Лідію Сергіївну (м. Донецьк, вул. Туполева, буд. 13, кв. 97; ідентифікаційний номер 2144317269).

4. Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЕНИКС» (86141, Донецька область, м. Макіївка, Совєтський район, вул. Скнарьова, буд. 50; код ЄДРПОУ 31128934), текст якого додається.

5. Ліквідатору по закінченні ліквідаційної процедури представити суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута с доданими документами, передбаченими ст.46 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Суддя А.І. Гурова

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.01.2014
Оприлюднено31.01.2014
Номер документу36902763
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/9177/13

Ухвала від 13.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 08.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 14.03.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Постанова від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 21.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

Ухвала від 26.12.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

А.І. Гурова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні