Постанова
від 29.01.2014 по справі 820/568/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2014 р. № 820/568/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Бабаєва А.І.

при секретарі судового засідання Тверитнікові О.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Харкові адміністративну справу за позовом Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до приватного будівельного пуско-налагоджувального підприємства "Агат", третя особа: державний реєстратор - Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області звернулась до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до приватного будівельного пуско-налагоджувального підприємства "Агат", третя особа: державний реєстратор - Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції, в якому просить суд припинити юридичну особу - приватне будівельне пуско-налагоджувальне підприємство "Агат" (код ЄДРПОУ 22623248).

В обґрунтування позовних вимог зазначила, що відповідач 06.08.1993 року зареєстрований як юридична особа Виконавчим комітетом Харківської міської ради. Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 року, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону. Відповідач в порушення податкового законодавства, останню податкову звітність надавав 13.04.2009 року та по теперішній час не подає до податкового органу податкових декларацій та інших документів фінансової звітності, що є підставою для припинення юридичної особи приватного будівельного пуско-налагоджувального підприємства "Агат".

У судове засідання представник позивача не прибув, про дату, час і місце судового розгляду справи був повідомлений належним чином.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином шляхом направлення повісток за адресою, внесеною до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, що є підставою для розгляду справи у його відсутність на підставі наявних у справі доказів.

Представник третьої особи у судове засідання не прибула, про час, дату та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, але через канцелярію суду надала пояснення до позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, Приватне будівельне пуско-налагоджувальне підприємство "Агат" (код ЄДРПОУ 22623248) зареєстровано Виконавчим комітетом Харківської міської ради 06.08.1993 року. Місцезнаходження: 61068, м. Харків, пр. Московський, буд. 96, кв. 84. Перебуває на обліку в Основ'янській ОДПІ м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області з 28.06.1995 року за №468 (а.с. 3-4,6).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України "Про систему оподаткування" № 1251-XII від 25.06.1991 року (діяв на час виникнення спірних правовідносин), платники податків зобов'язані вести бухгалтерський облік, складати звітність про фінансово-господарську діяльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встановлені законами; подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни; допускати посадових осіб державних податкових органів до обстеження приміщень, що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, а також для перевірок з питань обчислення і сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно п.п. 16.1.3 п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" №2181 від 21.12.2000 року (діяв на час виникнення спірних правовідносин), платник податків самостійно визначає суму податкового зобов'язання, яку зазначає у податковій декларації.

Податкові декларації подаються за базовий період, що дорівнює: а) календарному місяцю - протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця; б) календарному кварталу або календарному півріччю - протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного кварталу (півріччя); в) календарному року - протягом 60 календарних днів за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Пунктами 49.18.1. - 49.18.5. пункту 49.18. статті 49 Податкового кодексу України передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: - календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; - календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); - календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року; - календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним; - календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Згідно з матеріалами справи, відповідачем до Основ'янської ОДПІ м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області останню податкову звітність було подано 13.04.2009 року, про що свідчить довідка Основ'янської ОДПІ м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області № 528/9/20-38-15-02-16 від 29.01.2014 року (а.с. 27).

Заборгованість перед бюджетом відсутня, про що свідчить довідка Основ'янської ОДПІ м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області № 529/9/20-38-15-02-16 від 29.01.2014 року (а.с. 29).

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-IV від 15.05.2003 року, підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є: неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Судом встановлено, що відповідач порушив вимоги чинного законодавства, а саме не подавав податкову звітність до органам доходів і зборів понад чотири роки, а тому вимоги позивача, щодо припинення юридичної особи приватного будівельного пуско-налагоджувального підприємства "Агат", обґрунтовані, підтверджуються матеріалами справи та підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" №755-ІV від 15.05.2003 року, ст. 9, ст. 11, ст. 128, ст. 158, ст. 160, ст. 163, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до приватного будівельного пуско-налагоджувального підприємства "Агат", третя особа: державний реєстратор - Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу Приватне будівельне пуско-налагоджувальне підприємство "Агат" (адреса: 61068, м. Харків, пр. Московський, буд. 96, кв. 84, код ЄДРПОУ 22623248), зареєстрованого Виконавчим комітетом Харківської міської ради 06.08.1993 року.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя Бабаєв А.І.

Повний текст постанови виготовлений 31.01.2014 року.

Дата ухвалення рішення29.01.2014
Оприлюднено01.02.2014
Номер документу36914870
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/568/14

Постанова від 29.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

Ухвала від 17.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бабаєв А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні