Постанова
від 28.01.2014 по справі 805/400/14
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2014 р. Справа № 805/400/14

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 11 год. 25 хв.

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Спасової Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Горлівки Донецької області до публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період серпень - грудень 2013 року у сумі 11584,54 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Горлівки Донецької області (надалі позивач, УПФУ) звернулося до суду з позовом до публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс» (надалі відповідач, ПАТ «Укрвуглепромтранс») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період серпень - грудень 2013 року у сумі 11584,54 грн.

Позов вмотивовано тим, що відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 100 відсотків відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком.

Відповідачеві у відповідності до Інструкції № 21-1 надсилалися повідомлення та розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, але витрати відшкодовані не були.

Оскільки до теперішнього часу відповідач заборгованість не сплатив, позивач просить стягнути з нього суму боргу у розмірі 11584,54 грн. за період серпень - грудень 2013 року.

У судове засідання, призначене на 28 січня 2014 року, сторони не з'явились, про дату, час та місце судового засідання були повідомлені належним чином. Представником позивача до відділу діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду було подано заяву про розгляд справи без її участі, в порядку письмового провадження. Відповідач про причини неявки представника у судове засідання не повідомив, заяв про відкладення розгляду справи не надсилав.

Відповідно до ч.4, ч.6 ст.128 КАС України справа розглядається за відсутністю відповідача, в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідач у справі публічне акціонерне товариство «Укрвуглепромтранс», ідентифікаційний код 00180373, зареєстроване в якості юридичної особи 15.11.1996 року виконавчим комітетом Донецької міської ради. У своєму складі відповідач має відокремлений підрозділ без статусу юридичної особи - Горлівські майстерні по ремонту рухомого складу публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс», код ЄДРПОУ 00176377. Зазначене підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. (а.с.5-7)

ВП Горлівські майстерні по ремонту рухомого складу публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс» єплатником внесків до Пенсійного фонду та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Горлівки Донецької області за реєстраційним № 05-11-01-0292.

З матеріалів справи вбачається, що на відокремленому підрозділі відповідача працювали ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які були зайняті на роботах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах та яким органом Пенсійного фонду були призначені пенсії відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ (далі за текстом - Закон № 1788- ХІІ) (а.с.11)

Відповідно до преамбули Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV останній визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Отже, спірні правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 р. № 1058-IV та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно з частиною другою розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України № 1058-IV пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України № 1058-IV у разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України від 05.11.1991 № 1788-XII "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону України № 1058-IV. При цьому, зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до 01.01.2004, тобто до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пільгових пенсій. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином, відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за Списком № 2, має здійснюватися відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. "б"-"з"ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно пункту 6 Інструкції № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Розділу 15 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 6.4 розділу 6 Інструкції 21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до положень пункту 6.5 Інструкції 21-1 розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

На виконання приписів діючого законодавства позивачем на адресу відповідача були направлені для відшкодування розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених ОСОБА_1, ОСОБА_2, виплаченої в серпні, вересні, жовтні, листопаді та грудні 2013 року. (а.с.9-10)

З розрахунку суми позову (а.с.4), картки особового рахунку відповідача вбачається, що за відповідачем станом на 25 грудня 2013 року рахується заборгованість в загальному розмірі 67019,62 грн., в тому числі яка виникла за період з серпень по грудень 2013 року у розмірі 11584,54 грн.

Доказів сплати зазначеної суми заборгованості до суду не надано.

Згідно з пунктом 6.8 розділу 6 Інструкції 21-1, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до пункту 6.10 Інструкції 21-1, відшкодування сум і фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Відповідач у порушення зазначених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, позивачу у встановлені строки не вносив, в результаті чого має заборгованість за період з серпня по грудень (включно) 2013 року в розмірі 11584,54 грн.

Оскільки судом встановлено, що ПФУ протягом серпня - грудня (включно) 2013 року поніс витрати на виплату і доставку пільгових пенсій працівнику відповідача, враховуючи, що обов'язок з відшкодування позивачу цих витрат у розмірі 11584,54 грн. законодавством покладено на ПАТ «Укрвуглепромтранс», приймаючи до уваги наявність на день розгляду справи заборгованості у зазначеному розмірі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги УПФУ є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про пенсійне забезпечення", Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. 2, ст. 7-11, ст. 17-20, ст. 69-72, ст. 86, ст. 94, ст. 122 - 154, ст. 158-163, ст. 167, ст. 185, ст. 186, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Горлівки Донецької області до публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період серпень - грудень 2013 року у сумі 11584,54 грн. - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з публічного акціонерного товариства «Укрвуглепромтранс» (код ЄДРПОУ 00180373) на користь управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі міста Горлівки Донецької області заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком №2 за період серпень - грудень 2013 року у сумі 11584 (одинадцять тисяч п'ятсот вісімдесят чотири) гривні 54 (п'ятдесят чотири) копійки.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня отримання копії постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова складена та підписана у нарадчій кімнаті 28 січня 2014 року.

Суддя Спасова Н.В.

Дата ухвалення рішення28.01.2014
Оприлюднено03.02.2014
Номер документу36918213
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/400/14

Постанова від 28.01.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

Ухвала від 13.01.2014

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Спасова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні