Рішення
від 30.01.2014 по справі 910/24541/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/24541/13 30.01.14

За позовом публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Київської міської філії

до комунального позашкільного навчального закладу "Київська мала академія наук учнівської молоді"

про стягнення 5 228,98 грн.

Суддя Удалова О.Г.

Представники сторін:

від позивача Колеснікова І.В. (за довіреністю)

від відповідача Баценко С.В. (за довіреністю)

Петрик М.В. (за довіреністю)

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство "Укртелеком" в особі Київської міської філії звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до комунального позашкільного навчального закладу "Київська мала академія наук учнівської молоді" про стягнення 5 228,98 грн. за договором № 3015781 від 27.05.2011 р., о/р 8200007730157819 (5 150,00 грн. основного боргу, 49,96 грн. пені, 29,02 грн. 3% річних).

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач порушив взяті на себе зобов'язання щодо повноти та своєчасності внесення оплати за надані телекомунікаційні послуги за вказаним вище договором.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.12.2013 р. було порушено провадження у справі № 910/24541/13 та призначено її до розгляду на 23.01.2014 р.

Представники сторін надали суду усні пояснення по суті спору.

В порядку ст. 77 Господарського процесуального кодексу України судом було оголошено перерву в судовому засіданні до 30.01.2014 р.

30.01.2014 р. через канцелярію суду від позивача надійшли письмові пояснення стосовно нарахованої суми пені на заборгованість відповідача разом з додатковими доказами.

Представник позивача заявлені позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача відзиву на позовну заяву не надав, позовні вимоги визнав.

У судовому засіданні 30.01.2014 р. було проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи та вирішення спору по суті, суд встановив:

27.05.2011 р. між відкритим акціонерним товариством "Укртелеком" (правонаступником якого є публічне акціонерне товариство "Укртелеком") в особі Київської міської філії (далі - Укртелеком) та комунальним позашкільним навчальним закладом "Київська мала академія наук учнівської молоді" (далі - абонент) було укладено договір № 3015781 про надання телекомунікаційних послуг (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Укртелеком відповідно до умов Договору зобов'язується надавати абоненту загальнодоступні (універсальні) та інші телекомунікаційні послуги, супутні (додаткові) послуги, згідно з переліком та в обсягах, замовлених абонентом (далі - послуги), а абонент зобов'язується своєчасно оплачувати отримані послуги відповідно до умов цього Договору.

Укртелеком зобов'язаний надавати замовлені абонентом послуги цілодобово 365 (366) днів на рік відповідно до вимог Закону України «Про телекомунікації», Правил надання та отримання телекомунікаційного послуг, затверджених поставною Кабінету Міністрів України № 720 від 09.08.2005 р., та інших нормативно-правових актів України; надавати послуги за встановленими показниками якості відповідно до стандартів та інших нормативних документів, умов Договору та інформації про умови надання послуг; вести облік обсягу та вартості наданих абоненту послуг за кожним видом окремо і забезпечувати достовірність обліку; забезпечувати правильність застосування тарифів (п.п. 3.1.1, 3.1.2, 3.1.4, 3.1.6).

У разі несвоєчасної оплати абонентом отриманих послуг вживати до нього таких заходів: нараховувати пеню; встановлювати рівень кредитування та/або заборгованості з їх оплати, письмово попередивши про це абонента; в односторонньому порядку змінити порядок оплати послуг на авансовий; скорочувати перелік послуг або припиняти їх надання в порядку, визначеному Правилами (п. 3.2.5.).

Згідно з п. 3.3.3. абонент має право на своєчасне отримання замовлених послуг встановленої якості.

Згідно з п.п. 3.4.1. та 3.4.2. абонент зобов'язаний дотримуватись умов цього Договору та вимог чинних нормативних актів у сфері телекомунікацій та своєчасно оплачувати отримані послуги в повному обсязі.

Надання послуг за Договором є платним, форма розрахунків за Договором безготівкова, система розрахунків, що застосовується Укртелекомом, з надсилання рахунків (п.п. 4.1, 4.2, 4.3).

Розрахунковий період становить один календарний місяць (п. 4.11).

Оплата рахунку за отримані послуги проводиться абонентом в термін не пізніше 20 числа місяця, що настає після повного розрахункового періоду (при кредитному порядку оплати) та до 20 числа поточного місяця у разі застосування попередньої (авансової) оплати. У разі неотримання рахунку до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду, або здійснення розрахунків без застосування квитанцій (без надсилання рахунків) абонент повинен звернутися до служби розрахунків Укртелекому для отримання інформації про належну до оплати суму (п. 4.15).

У разі застосування попередньої (авансової ) оплати абонент зобов'язаний до 20 числа поточного місяця здійснити оплату послуг в розмірі не менше суми послуг, наданих у попередньому розрахунковому періоді. Укртелеком проводить перерахунок суми до 10 числа місяця, що настає після розрахункового періоду, виходячи з фактично наданих послуг у розрахунковому періоді. Залишок авансу переноситься на наступний розрахунковий період (п. 4.16).

На виконання умов Договору позивач надав, а відповідач прийняв послуги, визначені Договором, що підтверджується наявними в матеріалах справи рахунками-актами за телекомунікаційні послуги та відповідними розшифровками міжміських переговорів.

У порушення умов Договору відповідач здійснював оплату за договором несвоєчасно та не в повному обсязі. Внаслідок неналежного виконання умов Ддоговору у відповідача утворилась заборгованість в розмірі 5 150,00 грн., яка виникла в період з квітня 2013 року по серпень 2013 року включно.

Частина 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлює, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст.ст. 33, 36, 63 даного Закону України "Про телекомунікації" послуги операторами зв'язку всіх форм власності надаються споживачам згідно з чинним законодавством, умовами відповідної ліцензії та договору між споживачем і оператором, а також за умови дотримання споживачем правил користування мережами зв'язку і оплати замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Пунктом 5 ст. 33 Закону України "Про телекомунікації" передбачено, що споживач зобов'язаний виконувати умови договору про надання телекомунікаційних послуг у разі його укладення, у тому числі своєчасно оплачувати отримані ними телекомунікаційні послуги.

Статтею 63 Закону України "Про телекомунікації" врегульовано порядок надання та отримання телекомунікаційних послуг. Положеннями цієї статті визначено, що телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Також визначено умови надання зазначених послуг, якими є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг, відповідно до основних вимог договору про надання телекомунікаційних послуг, встановлених НКРЗ та наявність оплати замовленої споживачем телекомунікаційної послуги.

Внаслідок неналежного виконання своїх зобов'язань за Договором щодо оплати наданих послуг у відповідача перед позивачем виникла заборгованість, що не заперечується відповідачем по справі.

Враховуючи те, що всупереч вимогам законодавства та умовам договору, відповідач за надані йому послуги не розрахувався, вимоги позивача про стягнення з відповідача основного боргу в сумі 5 150,00 грн. підлягають задоволенню.

Статтею 611 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Відповідно до ст. 549 Цивільного кодексу України неустойкою є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Згідно з ч. 2 ст. 551 Цивільного кодексу України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 36 Закону України "Про телекомунікації" у разі затримки плати за надані оператором, провайдером телекомунікаційні послуги споживачі сплачують пеню, яка обчислюється від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня.

Згідно з п. 5.1. за невиконання або неналежне виконання своїх обов'язків сторони несуть відповідальність, передбачену законодавством України та цим Договором.

Відповідно до п. 5.2. у разі несвоєчасної оплати наданих Укртелекомом послуг абонент сплачує пеню, яка обчислюється залежно від вартості неоплачених послуг у розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожний день прострочення оплати.

Беручи до уваги те, що відповідач прострочив оплату наданих послуг, з нього підлягає стягненню пеня в сумі 49,96 грн. за розрахунком позивача, перевіреним судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За розрахунком позивача три проценти річних складають 29,02 грн.

Суд приймає розрахунок трьох процентів річних, наданий позивачем, як вірний.

Згідно зі ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Докази, подані позивачем, відповідачем не спростовані. Позовні вимоги відповідачем визнано.

Таким чином, позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 5 150,00 грн. суми основного боргу, 49,96 грн. пені та 29,02 грн. 3% річних є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з комунального позашкільного навчального закладу "Київська мала академія наук учнівської молоді" (01010, м. Київ, вул. Івана Мазепи, буд. 13, код 37318438) з будь-якого рахунку, виявленого державним виконавцем під час виконання рішення, на користь публічного акціонерного товариства "Укртелеком" в особі Київської міської філії (01601, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, буд. 18, код 21560766) 5 150 (п'ять тисяч сто п'ятдесят) грн. 00 коп. основного боргу, 49 (сорок дев'ять) грн. 96 коп. пені, 29 (двадцять дев'ять) грн. 02 коп. 3% річних, 1 720 (одну тисячу сімсот двадцять) грн. 50 коп. судового збору.

Повне рішення складено 03.02.14 р.

Суддя О.Г. Удалова

Дата ухвалення рішення30.01.2014
Оприлюднено04.02.2014
Номер документу36929510
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 228,98 грн

Судовий реєстр по справі —910/24541/13

Рішення від 30.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 19.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні