Рішення
від 29.01.2014 по справі 2-288/12
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

29.01.2014 Справа № 2-288/12

УКРАЇНА

ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

04212, м. Київ, вул. М. Тимошенка, 2є


Ун.№2/228/12

Справа №2/756/28/13

ДОДАТКОВЕ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2014 року Оболонський районний суд м. Києва, в складі:

Головуючого судді О.В. Диби

Секретарі М.В. Онищенко

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві питання про винесення додаткового рішення в справі за позовом ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_3 до ОСОБА_4, Товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс», Приватного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди, -

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Оболонського районного суду м. Києва від 06.08.2013 року позовні вимоги позивача, який діє в своїх інтересах та інтересах свого неповнолітнього сина - задоволено частково.

При ухваленні судом рішення не було вирішено питання щодо позовної вимоги позивача про стягнення моральної шкоди на його користь.

Статтею 220 ЦПК України передбачено, що суд, який ухвалив рішення, може за заявою осіб, які брали участь у справі чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо стосовно якої-небудь позовної вимоги, з приводу якої сторони подавали докази і давали пояснення, не ухвалено рішення.

Відповідно до ч.3 ст. 220 ЦПК України суд ухвалює додаткове рішення після розгляду питання в судовому засіданні з повідомленням сторін. Їх присутність не є обов'язковою.

В судовому засіданні позивач та його представник просили ухвалити додаткове рішення, яким задовольнити вимогу позивача про стягнення на його користь моральної шкоди.

Відповідач ОСОБА_4 в судовому засіданні питання про ухвалення додаткового рішення залишив на розсуд суду.

Інші учасники в судове засіданні не з'явилися, про час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином. Їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про ухвалення додаткового рішення.

Вислухавши пояснення позивача та його представника, пояснення відповідача ОСОБА_4, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно висновку за результатами проведення судово - психологічної експертизи від 04.03.2013 року 73/13-23 експертами було встановлено, що можливий розмір компенсації моральної шкоди, завданої позивачу ОСОБА_2 складає 72 мінімальних заробітних плат, що на момент розгляду справи становить 82 584 грн .

Відповідно до ч. 1- 4 ст. 23 ЦК України особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає:

1) у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; 2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; 3) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна; 4) у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Статтею 1187 ЦК України джерелом підвищеної небезпеки є діяльність, пов'язана з використанням, зберіганням або утриманням транспортних засобів, механізмів та обладнання, використанням, зберіганням хімічних, радіоактивних, вибухо- і вогненебезпечних та інших речовин, утриманням диких звірів, службових собак та собак бійцівських порід тощо, що створює підвищену небезпеку для особи, яка цю діяльність здійснює, та інших осіб.

Шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ч. 1 ст. 1172 ЦК України юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов'язків.

З вироку Оболоського районного суду м. Києва вбачається, що відповідач ОСОБА_4 в момент скоєння ним ДТП перебував у трудових відносинах з відповідачем ТОВ «Орбіта - Транс».

З матеріалів справи слідує, що позивач просить стягнути моральну шкоду, яка була завдана йому в наслідок ДТП в розмірі 82 584 грн . з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс».

Разом із цим, суд вважає такий розмір відшкодування значно завищеним, таким, що не відповідає дійсним обставинам справи в повній мірі позивачем не доведений, а посилання позивача на відомості, які містять висновки експерта щодо можливого розміру моральної шкоди для суду не є обов'язковим, а він повинен оцінюватися в сукупності разом із іншими доказами.

За таких обставин суд приходить до висновку про те, що враховуючи характер ушкодження здоров'я потерпілого, характер страждань позивача, позовні вимоги про стягнення моральної шкоди з відповідача ТОВ «Орбіта - Транс» на користь позивача ОСОБА_2 підлягають частковому задоволенню в розмірі 11 470 грн.

Жодних доказів, які б спростовували висновки суду, позивачем надано не було.

Керуючись ст. ст. 209, 220 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Ухвалити по справі за позовом ОСОБА_2, яка діє в своїх інтересах та інтересах свого неповнолітнього сина ОСОБА_3 до ОСОБА_4, Товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс», Приватного акціонерного товариства «Акціонерна страхова компанія «Інго - Україна» про відшкодування матеріальної та моральної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди додаткове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_2 про стягнення матеріальної та моральної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди - задовольнити частково;

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс» (м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-б, код ЄДРПОУ 30218466) на користь ОСОБА_2 11 470 (одинадцять тисяч чотириста сімдесят) грн. моральної шкоди, заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди;

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Орбіта - Транс» (м. Київ, вул. Генерала Наумова, 23-б, код ЄДРПОУ 30218466) на користь держави судовий збір в розмірі 229 (двісті двадцять дев'ять) 40 грн.;

В задоволенні решти позовних вимог ОСОБА_2 - відмовити;

Апеляційна скарга на додаткове рішення суду може бути подана до Апеляційного суду м. Києва протягом 10 днів з дня його проголошення через Оболонський районний суд м. Києва. У разі якщо особи, які беруть участь у справі не були присутні під час ухвалення рішення, апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом десяти днів з моменту його отримання;

Додаткове рішення набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Суддя: О.В. Диба

Дата ухвалення рішення29.01.2014
Оприлюднено03.02.2014
Номер документу36932076
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування матеріальної та моральної шкоди заподіяної внаслідок дорожньо - транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —2-288/12

Рішення від 02.02.2012

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 10.11.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Саранюк Л. П.

Ухвала від 26.12.2011

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 06.01.2012

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Калитка О. М.

Ухвала від 12.03.2012

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Цибульський О. Є.

Ухвала від 16.03.2012

Цивільне

Чаплинський районний суд Херсонської області

Венглєвська Н. Б.

Ухвала від 11.12.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 09.10.2013

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 04.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Заришняк Галина Миколаївна

Ухвала від 23.01.2013

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Корицька В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні