Рішення
від 27.01.2014 по справі 901/3979/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

27.01.2014 Справа № 901/3979/13 За позовом Комунального підприємства Житлово-комунальне об'єднання Київського району міста Сімферополя (вулиця Лермонтова, 17, місто Сімферополь, 95000)

до Приватного підприємства «Фірма «Вілгов»

(вулиця Кечкеметська, буд. 94-а, Київський район, місто Сімферополь, 95000, ідентифікаційний код 23434184)

про зобов'язання вчинити певні дії та стягнення 17403,15 грн.

суддя Шевчук Н.Г.

представники:

від позивача - Палей Л.В., представник, довіреність №02 від 08.01.2014;

від відповідача - не з'явився;

Суть спору:

Комунальне підприємство «Житлово-експлуатаційне об'єднання Київського району м. Сімферополя звернулось до господарського суду Автономної Республіки Крим з позовною заявою до Приватного підприємства «Фірма «Вілгов» про зобов'язання повернути орендоване майно: нежитлові приміщення загальною площею 100,0кв.м, розташовані за адресою: вул. Кечкеметська, 94-а, м.Сімферополь, шляхом їх звільнення і передачі КП ЖЕО Київського району м.Сімферополя, та про стягнення 17403,15грн, з яких: 15006,91грн - заборгованість по орендній платі за період з липня 2012 року по липень 2013 року, 901,72грн - пеня за прострочення орендних платежів, 1404,00грн - заборгованість по оплаті експлуатаційних витрат за період з липня 2012 року по липень 2013 року, 90,52грн - пеня за прострочення оплати експлуатаційних витрат.

Позовні вимоги з посиланням на статті 526, 530, 612, 625 Цивільного кодексу України, статтю 198 Господарського кодексу України мотивовані неналежним виконанням відповідачем умов договору оренди №19/2 від 01.08.2009 та договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованих нежилих приміщень, прибудинкових територій та надання комунальних послуг від 01.08.2009 в частині оплати за оренду та витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна.

Відповідач не скористався правом, наданим йому статтею 59 Господарського процесуального кодексу України: не надав господарському суду відзив на позовну заяву та документи, що підтверджують заперечення проти позову, про дату, час і місце судового засідання повідомлений належним чином та своєчасно, за адресою, зазначеною у витягу з ЄДР.

Враховуючи те, що матеріали справи в достатній мірі характеризують взаємовідносини сторін, суд вважає за можливе розглянути справу у порядку статті 75 Господарського процесуального кодексу України за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача суд

встановив:

Комунальним підприємством Житлово-комунальним об'єднанням Київського району міста Сімферополя (Орендодавець) та Приватним підприємством «Фірма «Вілгов» (Орендар) 01.08.2009 укладений договір оренди №19/2 нежитлових приміщень комунальної власності площею 100,0кв.м, розташованих за адресою: вул.. Кечкеметська, буд. 94-а, м.Сімферополь, балансоутримувачем яких є орендодавець, для розташування розташування майстерні по ремонту одягу (далі - Договір оренди) (арк..с 9-13).

Строк дії Договору оренди встановлений з 01.08.2009 по 31.07.2010 та в подальшому був продовжений по 31.07.2013.

По акту приймання-передачі Орендодавець передав Орендарю майно 01.08.2009 (арк..с. 18).

Розділом 3 цього Договору оренди встановлено, що орендна плата за базовий місяць без ПДВ становить 766,67грн. Орендна плата за перший місяць серпень 2009 року визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за липень 2009 року. Орендна плата за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Орендна плата і інші платежі по договору відповідно до пункту 3.3 Договору оренди перераховуються на рахунок Орендодавця щомісячно не пізніше 12-го числа місяця, наступного за звітним.

Згідно пункту 3.5 Договору оренди орендна плата, перерахована несвоєчасно або не у повному обсязі, підлягає індексації і стягується з урахуванням пені у розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості.

Суд також встановив, що як додаток до Договору оренди №19/2 від 01.08.2009 між Комунальним підприємством Житлово-комунальним об'єднанням Київського району міста Сімферополя (Балансоутримувач) та Приватним підприємством «Фірма «Вілгов» (Орендар) строком на період дії Договору оренди 01.08.2009 був укладений договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованих нежилих приміщень, прибудинкових територій та надання комунальних послуг (далі - Договір на відшкодування витрат балансоутримувача) (арк..с. 11).

Відповідно до розділів 1, 2 Договору на відшкодування витрат балансоутримувача Балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію і ремонт житлового фонду Київського району міста Сімферополя, а також обслуговування прибудинкових територій, а Орендар бере участь у витратах Балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно займаної ним площі у вказаному житловому фонді. Розмір плати за участь у витратах залежить від складу робіт і послуг, які надаються Балансоутримувачу ремонтно-будівельними організаціями і іншими суб'єктами господарювання, і визначається кошторисом витрат на утримання і експлуатацію житлового фонду місцевих Рад Київського району міста Сімферополя.

Орендар зобов'язаний не пізніше 12-го числа місяця, наступного за звітним, вносити плату на рахунок Балансоутримувача за участь у витратах на утримання житлового фонду і прибудинкової території пропорційно розміру займаного приміщення. При несвоєчасному внесенні плати Орендар сплачує пеню з розрахунку подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення.

Згідно пункту 5.3 Договору на відшкодування витрат балансоутримувача плата за участь у витратах може змінюватись при зміні вартості утримання 1м 2 загальної площі по ЖЕО Київського району.

Відповідно до розрахунку вартості витрат на 1м 2 утримання будинків і прибудинкових територій для орендарів і власників нежитлових приміщень по вул.. Кечкеметська, буд. 94-а, ПП «Фірма «Вілгов», затвердженого КП ЖЕО Київського району м.Сімферополя, з 30.03.2011 встановлений тариф 0,60грн/м 2 , а з 01.10.2012 встановлений тариф 1,22грн/м 2 (арк..с. 70-71).

Згідно з положеннями статті 193 Господарського кодексу України №436-ІV від 16.01.2003 та статей 525 , 526 Цивільного кодексу України №435-ІV від 16.01.2003 зобов'язання повинні виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Нормою частин першої та другої статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» термін договору оренди визначається за погодженням сторін. Термін договору оренди не може бути меншим, ніж п'ять років, якщо орендар не пропонує менший термін. У разі відсутності заяви однієї із сторін про припинення або зміну умов договору оренди протягом одного місяця після закінчення терміну дії договору він вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

Докази оплати відповідачем Орендодавцю заборгованості по орендній платі за період з липня 2012 року по липень 2013 року у сумі 15006,91грн та оплати витрат на утримання орендованого майна за цей же період у сумі 1404,00грн відсутні.

Доводи позивача відповідачем не спростовані.

Таким чином позовні вимоги про стягнення цієї заборгованості обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Статтею 549 Цивільного кодексу України визначено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

При цьому, відповідно до статей 3, 4 Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, встановленому за погодженням сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня.

У зв'язку з простроченням сплати орендної плати та платежів по оплаті витрат Балансоутримувача за період з липня 2012 року по липень 2013 року Комунальним підприємством Житлово-комунальним об'єднанням Київського району міста Сімферополя Приватному підприємству «Фірма «Вілгов» нарахована пеня за прострочення сплати орендної плати у сумі 901,72грн і платежів по оплаті витрат Балансоутримувача у сумі 90,52грн.

Оскільки судом встановлено, що відповідач не виконав грошові зобов'язання по вказаних договорах за період з липня 2012 року по липень 2013 року, то вимоги про стягнення пені є правомірними.

Виконаний КП ЖЕО Київського району міста Сімферополя розрахунок пені (арк..с. 72-74) не суперечить вимогам діючого законодавства, а тому вимоги про стягнення пені за прострочення сплати орендної плати у сумі 901,72грн і платежів по оплаті витрат Балансоутримувача у сумі 90,52грн підлягають задоволенню.

Відповідно до пункту 5.6 Договору оренди орендар зобов'язаний у випадку припинення чи розірвання договору повернути Орендодавцю орендовані приміщення в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу.

Згідно частини першої статті 27 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» у разі розірвання договору оренди, закінчення строку його дії та відмови від його продовження або банкрутства орендаря він зобов'язаний повернути орендодавцеві об'єкт оренди на умовах, зазначених у договорі оренди. Якщо орендар допустив погіршення стану орендованого майна або його загибель, він повинен відшкодувати орендодавцеві збитки, якщо не доведе, що погіршення або загибель майна сталися не з його вини.

Докази повернення Орендарем Орендодавцю майна після припинення дії Договору оренди відсутні.

А тому позовні вимоги про зобов'язання відповідача повернути орендовані приміщення Орендодавцю обґрунтовані і підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладається на відповідача.

Керуючись статтями 49, 82-84, 115, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного підприємства «Фірма «Вілгов» (вулиця Кечкеметська, буд. 94-а, Київський район, місто Сімферополь, 95000, ідентифікаційний код 23434184) на користь Комунального підприємства Житлово-комунальне об'єднання Київського району міста Сімферополя (вулиця Лермонтова, 17, місто Сімферополь, 95034, ЄДРПОУ 05480523) грошові кошти у сумі 17403,15грн (сімнадцять тисяч чотириста три грн. 15коп), з яких: 15006,91грн - заборгованість по орендній платі за період з липня 2012 року по липень 2013 року, 901,72грн - пеня за прострочення орендних платежів, 1404,00грн - заборгованість по оплаті експлуатаційних витрат за період з липня 2012 року по липень 2013 року, 90,52грн - пеня за прострочення оплати експлуатаційних витрат, а також витрати по сплаті судового збору у сумі 1720,50грн (одна тисяча сімсот двадцять грн.. 50коп).

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

3. Зобов'язати Приватне підприємство «Фірма «Вілгов» (вулиця Кечкеметська, буд. 94-а, Київський район, місто Сімферополь, 9500, ідентифікаційний код 23434184) повернути Комунальному підприємству Житлово-комунальне об'єднання Київського району міста Сімферополя (вулиця Лермонтова, 17, місто Сімферополь, 95034, ЄДРПОУ 05480523) орендоване майно: нежитлові приміщення загальною площею 100,0кв.м, розташовані за адресою: вул. Кечкеметська, 94-а, м.Сімферополь, шляхом їх звільнення і передачі по акту КП ЖЕО Київського району м.Сімферополя,.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення підписане

03.02.2014

Суддя Н.Г.Шевчук

Розсилка всім проста:

1. Комунальне підприємство Житлово-комунальне об'єднання Київського району міста Сімферополя (вулиця Лермонтова, 17, місто Сімферополь, 95034,)

2. Приватне підприємство «Фірма «Вілгов»

(вулиця Кечкеметська, буд. 94-а, Київський район, місто Сімферополь, 95000)

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення27.01.2014
Оприлюднено05.02.2014
Номер документу36960926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —901/3979/13

Рішення від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.Г. Шевчук

Ухвала від 28.11.2013

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Н.Г. Шевчук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні