Постанова
від 31.01.2014 по справі 820/13426/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2014 р. № 820/13426/13-а

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Бідонька А.В,

при секретарі судового засідання Ромащенка М.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного Фонду України в Московському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Східно-Європейський-Альянс" про стягнення заборгованості -,

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного Фонду України в Московському районі м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Східно-Європейський-Альянс", в якому просив стягнути з ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" на користь управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова заборгованість з фінансових санкцій та пені в сумі 28295,50 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що за несвоєчасну сплату страхових внесків начальником управління Пенсійного фонду України в Солом"янському районі м. Києва було винесено відносно ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" рішення: № 1742 від 02.03.2011 р., яким застосовано фінансові санкції в сумі 6757,85 грн. та нарахована пеня в розмірі 21802,80 грн. за період з 22.06.2009 р. по 06.12.2010 року. Вказане рішення було направлено на адресу відповідача, однак заборгованість по фінансовим санкціям та пені залишається несплаченою. Згідно Акту прийому-передачі залишків №6143/03-496 від 30.05.2013 року управлінням Пенсійного фонду України в Солом"янському районі м. Києва залишки по особовому страхувальника ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" було передано до управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова.

Представник позивача в судове засідання не прибув, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Відповідач в судове засідання не прибув, про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи викладене, суд вважає за можливе розглянути справу без участі осіб, які викликались в судове засідання, про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок наявних у справі доказів у їх сукупності, судом встановлено наступне.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Східно-Європейський-Альянс" було зареєстровано як платник страхових внесків на загальнообов"язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Солом"янському районі м. Києва.

Судом встановлено, що внаслідок несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) відповідачем грошових коштів зі сплати страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування начальником управління Пенсійного фонду України в Солом"янському районі м. Києва було винесено відносно ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" рішення: № 1742 від 02.03.2011 р., яким застосовано фінансові санкції в сумі 6757,85 грн. та нарахована пеня в розмірі 21802,80 грн. за період з 22.06.2009 р. по 06.12.2010 року.

Матеріалами справи підтверджено, що вказане рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені було отримано ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" 21.03.2011 року, що підтверджується особистим підписом уповноваженої особи відповідача (а.с. 10).

Згідно Акту прийому-передачі залишків №6143/03-496 від 30.05.2013 року управлінням Пенсійного фонду України в Солом"янському районі м. Києва залишки по особовому страхувальника ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" було передано до управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова.

Судом встановлено, що 05.07.2013 року начальником управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова було складено вимогу №Ю-1122 від 05.07.2013 року у відношенні ТОВ "Східно-Європейський-Альянс" про сплату боргу у розмірі 28295,50 грн. (а.с. 11).

Вказану вимогу було направлено на адресу відповідача рекомендованим поштовим відправленням (а.с. 12).

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції що діяла на час виникнення правовідносин), за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

На підставі ч. 14 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом. У разі якщо страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, отримали рішення про нарахування пені та накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, і не сплатили зазначені в них суми фінансових санкцій протягом десяти робочих днів, а також не оскаржили це рішення чи не повідомили у цей строк відповідний виконавчий орган Пенсійного фонду про його оскарження, воно передається для виконання державній виконавчій службі та страхувальнику. Суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків. Суми пені та штрафів можуть бути включені до вимоги про сплату недоїмки, якщо застосування цих фінансових санкцій пов'язано з виникненням та сплатою недоїмки.

Відповідно до частини 15 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

На час розгляду справи в суді заборгованість по сплаті штрафних санкцій та пені за несвоєчасну сплату страхових внесків складає 28295,50 грн..

Судом встановлено, що позивач виконав всі вимоги чинного законодавства щодо узгодження суми заборгованості, зазначена в позові сума боргу є узгодженою, але заборгованість на теперішній час залишається несплаченою.

Суд зазначає, що абз. 5,6 п. 7 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", який набрав чинності з 01.01.2011 року, передбачено, що стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідачем доказів на спростування вимог позивача до суду надано не було.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 28295,50 грн., суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 9, 11, 71, 94, 160- 163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного Фонду України в Московському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Східно-Європейський-Альянс" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Східно-Європейський-Альянс" (61121, м. Харків, пр.-т Тракторобудівників, 140-Б, кВ.75, код ЄДРПОУ 34000773 на користь Управління Пенсійного Фонду України в Московському районі м. Харкова (61170, м. Харків, вул.. Блюхера,22-Б, код ЄДРПОУ 22682655) заборгованість зі сплати фінансових санкції та пені в сумі 28295,50 грн. (двадцять вісім тисяч двісті дев'яносто п'ять гривень 50 коп..).

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено цим Кодексом, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження. Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова чи ухвала суду не набрала законної сили.

Суддя Бідонько А.В.

Повний текст постанови виготовлений 04.02.2014 року.

Дата ухвалення рішення31.01.2014
Оприлюднено05.02.2014
Номер документу36963563
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/13426/13-а

Ухвала від 01.04.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 22.03.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 24.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Постанова від 31.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні