Постанова
від 29.10.2013 по справі 268/2779/13-а
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАКІЇВКИ

КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА МАКІЇВКИ

ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-а/268/60/13 Справа № 268/2779/13-а

П о с т а н о в а

і м е н е м У к р а ї н и

29 жовтня 2013 року м. Макіївка

Кіровський районний суд міста Макіївки Донецької області у складі:

головуюча суддя Шуляк Л.В.

при секретарі Стонога О.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені місцевого суду в місті Макіївка адміністративну справу за позовом управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги на дитину одинокій матері,

у с т а н о в и в:

18 липня 2013 року управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради (далі - Управління) звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги на дитину одинокій матері, мотивуючи вимоги тим, що відповідачка не повідомила позивача про зміну обставин, що впливають на виплату допомоги - визнання батьківства у відношенні її неповнолітньої дитини - дочки ОСОБА_2.

Представник позивача - юрисконсульт Братанов А.О., який діє на підставі довіреності юридичної особи, в судове засідання не з'явився, надавши суду письмову заяву про підтримку позовних вимог та можливості розгляду справи за його відсутності.

Зі змісту позову убачається, що 21 січня 2003 року ОСОБА_1 звернулася до управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради з заявою про призначення допомоги на дитину ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, як одинокій матері. На підставі ЗУ „Про державну допомогу сім*ям з дітьми", ОСОБА_1 з 01 січня 2013 року була призначена державна допомога на дитину як одинокій матері. Під час оформлення документів ОСОБА_1 була ознайомлена з вимогами законодавства про необхідність обов'язкового повідомлення районному управлінню праці та соціального захисту населення відомостей про зміну всіх обставин, що впливають на виплату державної допомоги.

14 лютого 2013 року на адресу управління надійшло повідомлення від Макіївського відділу державної реєстрації актів цивільного стану про визнання батьківства у відношенні неповнолітньої ОСОБА_2. Однак відповідачка ОСОБА_1 про цей факт своєчасно управління не повідомила, письмову заяву про припинення виплати державної соціальної допомоги на дитину одинокій матері не надала. За таких обставин відповідачці було надмірно виплачені бюджетні кошти в сумі 726 грн., які вона добровільно не повернула.

Посилаючись на наведене, позивач просить суд стягнути з ОСОБА_1 на його користь переплачену суму державної соціальної допомоги на дитину одинокій матері в розмірі 726 грн.

Відповідачка ОСОБА_1, яка належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, в судове засідання повторно не з'явилась, про причину неявки суду не повідомила.

Вивчивши матеріали справи та дослідивши надані докази суд установив наступне.

Питання, пов'язані з призначенням і виплатою державної допомоги на дитину одинокій матері регулюються нормами спеціального Закону України від 21 листопада 1992 року № 2811-ХІІ «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» (далі Закон № 2811-ХІІ), у статті 1 якого передбачено, що громадяни України, в сім'ях яких виховується неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України. Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми та перелік документів, необхідних для призначення допомоги за цим Законом, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з вимогами статті 3 цього Закону призначаються такі види державної допомоги сім*ям з дітьми, як допомога на дітей одиноким матерям.

Відповідно до положень статті 18-1 Закону № 2811-ХІІ право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини.

Положеннями ст. 18-3 Закону № 2811-ХІІ визначено, що допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, а також вищих навчальних закладах I - IV рівнів акредитації, - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На підставі положень статті 4 Закону № 2811-ХІІ покриття витрат на виплату державної допомоги сім*ям з дітьми здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України у вигляді субвенцій до місцевих бюджетів.

Всі види державної допомоги сім*ям з дітьми, крім допомоги у зв*язку з вагітністю та пологами жінки, зазначеними у частині 2 статті 4 Закону, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновлювачів, опікуна, піклувальника).

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1, що підтверджено свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2, виданим 14 травня 2002 року виконавчим комітетом Ясинівської селищної ради м. Макіївки Донецької області. При цьому у графі батько значиться - ОСОБА_5, у графі мати - ОСОБА_1.

Згідно довідки виконавчого комітету Ясинівської селищної ради Кіровського району м. Макіївки та актового запису про народження № 10 від 14 травня 2002 року убачається, що відомості про батька записані за заявою матері згідно з частиною другою статті 55 Кодексу про шлюб та сім*ю України.

ОСОБА_1, яка у зв*язку із реєстрацією шлюбу змінила прізвище на „ОСОБА_1", 21 січня 2003 року звернулася до управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради з заявою про призначення допомоги на дитину - ОСОБА_2, як одинокій матері.

Під час оформлення документів ОСОБА_1 була ознайомлена з вимогами законодавства про необхідність обов'язкового повідомлення районному управлінню праці та соціального захисту населення відомостей про зміну всіх обставин, що впливають на виплату державної допомоги.

Рішенням управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради про призначення допомоги сім'ям з дітьми від 27 січня 2003 року ОСОБА_1 була призначена державна допомога на дитину як одинокій матері.

Відповідно до статті 22 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» одержувачі державної допомоги зобов'язані повідомляти органи, що призначають і здійснюють виплату державної допомоги, про зміну всіх обставин, що впливають на виплату допомоги.

З повідомлення про визнання батьківства № 16/04.1-68 від 01.02.2013 року міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Макіївського міського управління юстиції Донецької області убачається, що до актового запису № 10 від 14 травня 2002 року про народження ОСОБА_2 на підставі заяви ОСОБА_10 та ОСОБА_1 внесені відомості про батька.

Відповідно до актового запису про народження № 10 від 14 травня 2002 року відомості про батька дитини ОСОБА_2 змінені з „ОСОБА_5" на „ОСОБА_10", прізвище та по батькові ОСОБА_2" змінено на „ОСОБА_2".

Розпорядженням начальника управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради від 11 квітня 2013 року виплату державної соціальної допомоги ОСОБА_1 було припинено.

Відповідно до пункту 46 Порядку, особи, яким виплачується державна допомога сім'ям з дітьми, у разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплати допомоги, зобов'язані у десятиденний термін повідомити про це органи праці та соціального захисту населення. Виплата допомоги припиняється за рішенням органу, що призначає та виплачує цю допомогу з місяця, що настає після місяця, у якому виникли такі обставини.

ОСОБА_1, про обставини, які призводять до припинення виплати допомоги - визнання батьківства її неповнолітньої дитини ОСОБА_2 громадянином ОСОБА_10, Управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради не повідомила, у зв'язку з чим їй було надмірно перераховані суми державної допомоги.

Згідно довідки управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради ОСОБА_1 за період з березня по квітень 2013 року отримала соціальну допомогу у загальній сумі 726 грн.

Проаналізувавши встановлені фактичні обставини по справі, оцінивши представлені сторонами докази в їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що відповідачка, у зв'язку з несвоєчасним повідомленням про визнання батьківства її неповнолітньої дитини ОСОБА_9, неправомірно отримувала державну допомогу за період з 01 березня 2013 року по 30 квітня 2013 року включно, внаслідок чого виникла переплата бюджетних коштів в сумі 726 грн. Такі дії відповідачки є неправомірними, тому позовні вимоги позивача про стягнення суми переплати державної допомоги на дитину одинокій матері підлягають стягненню з відповідачки в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України з відповідачки на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 114,70 грн.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтею 1, 3, 4, 5, 18-1, 18-3, 22 Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» , пунктами 36, 46 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1751 від 27.12.2001 р ., статтями 7-11 , 15 , 17 , 70-72 , 94, 99 , 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

п о с т а н о в и в:

Позовні вимоги управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення суми переплати державної допомоги на дитину одинокій матері задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2, ІДН НОМЕР_1, на користь управління праці та соціального захисту населення Кіровської районної адміністрації Макіївської міської ради (р/р 35413024001500 в ГУ ДКУ у м. Макіївка Донецької області, за КЕКВ 1341 «Виплата пенсій та допомог», КФК 090303 «Державна соціальна допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку», МФО 834016, ЄДРПОУ 25953586), переплачену за період з 01 березня по 30 квітня 2013 року суму державної допомоги на дитину одинокій матері у сумі 726 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 114,70 грн.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана Донецькому апеляційному адміністративному суду через Кіровський районний суд міста Макіївки протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя: Шуляк Л.В.

СудКіровський районний суд м.Макіївки
Дата ухвалення рішення29.10.2013
Оприлюднено08.02.2014
Номер документу36974756
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —268/2779/13-а

Постанова від 29.10.2013

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Шуляк Л. В.

Ухвала від 03.10.2013

Адміністративне

Кіровський районний суд м.Макіївки

Шуляк Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні