Постанова
від 04.02.2014 по справі 809/111/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" лютого 2014 р. Справа № 809/111/14

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Черепій П.М., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Яремчому Головного управління Міндоходів у Івано-Франківській області до Обласного санаторію для дітей з батькамии "Берегиня" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

10.01.2014 року Державна податкова інспекція у м. Яремчому Головного управління Міндоходів у Івано-Франківській області (далі ДПІ у м. Яремчому ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області) звернулася до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Обласного санаторію для дітей з батьками «Берегиня» про припинення юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач не подавав податкову звітність до ДПІ у м. Яремчому ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області з 10.01.2010 року, що у відповідності до ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" є підставою для припинення юридичної особи.

Просить позов задовольнити.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.183-2 КАС України судом 10.01.2014 року винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі, яку разом із копією позовної заяви та доданими до неї документів направлено відповідачу для подання заперечення або заяви про визнання позову. 17.01.2014 року на адресу суду повернулось рекомендоване повідомлення про вручення з відміткою «вручено особисто».

Згідно із п.3 ч.5 ст.183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів - у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Заперечення проти позову або заява про визнання позову від відповідача на адресу суду в строки, передбачені ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, не надійшли.

Суд, розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, вважає, що позов підлягає до задоволення з таких підстав.

Судом встановлено, що Обласний санаторій для дітей з батьками «Берегиня» зареєстрований як юридична особа, що підтверджується Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. (а.с.7-8)

Підпунктом 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України передбачено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Згідно пункту 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно довідки ДПІ у м. Яремчому ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області № 122/10/150 від 11.12.2013 року відповідач не подає до інспекції звіти, декларації про доходи, розрахунки та інші документи, пов'язані з обчисленням та сплатою податків та податкових платежів починаючи 10.11.2010 року по даний час. (а.с.9)

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулює Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Згідно ч. 1 ст. 33 Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням державного органу, прийнятим у випадках, передбачених законом.

Пунктом 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» передбачено перелік підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема такими підставами є - неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до довідки ДПІ у м. Яремчому ГУ Міндоходів у Івано-Франківській області №952/10/11-018 від 11.12.2013 року відповідач за даними карток особових рахунків заборгованості з податків і зборів станом на 11.12.2013 року не має. (а.с.10)

Абзацом 11 ч. 1 ст. 239 Господарського кодексу України передбачає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку, встановленому законом, можуть застосовувати до суб'єктів господарювання такі адміністративно-господарські санкції, як скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

Згідно зі ст.247 ГК України, у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування (припинення) державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України передбачено, що органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Дані обставини підтверджені дослідженими у судовому засіданні доказами: Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, довідками позивача про відсутність заборгованості відповідача та неподання податкової звітності.

Статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», зокрема пунктом 1 передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. Дата надходження відповідного судового рішення вноситься державним реєстратором до журналу обліку реєстраційних дій.

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства і такими, що підлягають задоволенню.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд ,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу Обласного санаторію для дітей з батьками "Берегиня" ( код ЄДРПОУ 32145531) Яремчанської міської ради Івано-Франківській області село Татарів.

Копію постанови направити Реєстраційній службі Яремчанського міського управління юстиції в Івано-Франківській області ( вул.Свободи,буд.264, корпус А, м. Яремче, Івано-Франківська область, 78500) для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення про припинення юридичної особи Обласного санаторію для дітей з батьками "Берегиня" ( код ЄДРПОУ 32145531).

Відповідно до ч.9 ст.183-2 постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 КАС України, апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Відповідно до ст.183-2 Кодексу адміністративного судочинства України у разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, рішення суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

Суддя: /підпис/ Черепій П.М.

Дата ухвалення рішення04.02.2014
Оприлюднено05.02.2014
Номер документу36979663
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/111/14

Постанова від 04.02.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

Ухвала від 10.01.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні