Постанова
від 05.02.2014 по справі 1109/3309/12
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 1109/3309/12

Номер провадження 1/404/1/14

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 лютого 2014 року

Кіровський районний суд м. Кіровограда у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

з участю прокурора ОСОБА_3

адвоката-захисника ОСОБА_4

підсудних ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кіровограді кримінальну справу про обвинувачення

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, освіта середня-спеціальна, зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, одруженого, має на утриманні неповнолітню дитину, не працюючого,

та

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця м. Кіровограда, українця, громадянина України, освіта вища, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_3 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_4 , раніше не судимого, одруженого, працює приватним підприємцем

-у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.212, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.358, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України ,

ВСТАНОВИВ:

Підсудні ОСОБА_6 та ОСОБА_5 досудовим слідством обвинувачуються у скоєнні : умисного ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, службовою особою підприємства за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах; використанні завідомо підробленого документа за попередньою змовою групою осіб; службовому підробленні, тобто внесенні службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, а також складанні і видачі завідомо неправдивих документів, за попередньою змовою групою осіб за наступних обставин.

Так, ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 створене з метою здійснення підприємницької діяльності відповідно до рішення засновника ОСОБА_7 за №1 від 14.05.2010 року, яким також затверджено статут підприємства, підпис засновника в якому нотаріально засвідчено 15.06.2010 року. Підприємство зареєстроване виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради народних депутатів 16.06.2010 року за реєстраційним № 14441020000007093 із присвоєнням ідентифікаційного коду юридичної особи в єдиному державному реєстрі підприємств, організацій України № 37168134.

20.06.2010 року засновником підприємства ОСОБА_7 видано та підписано наказ №1, яким остання призначила себе директором ТОВ „Агрорегіон Трейд-7.

Рішення про створення підприємства, виступ засновником та директором підприємства ОСОБА_7 попередньо узгодила із ОСОБА_5 , вирішивши виступити засновником із формуванням статутного капіталу в сумі 884 грн. за рахунок наданих коштів від ОСОБА_5 , спільно вести фінансово-господарську діяльність підприємства, в якій, враховуючи зайнятість ОСОБА_7 побутовими та сімейними справами, безпосередньо ОСОБА_5 відводилось виконання адміністративно-господарських обов`язків по управлінню і розпорядженню активами підприємства, в тому числі на банківських рахунках підприємства, організації та контролю за здійсненням фінансово-господарських операцій, а також організаційно-розпорядчі обов`язки пов`язані із керівництвом підприємством та підлеглими працівниками. Виходячи із цього та з метою здійснення зазначеного ОСОБА_5 , на підставі власноручно складеної ним заяви від 01.09.2010р. про прийняття його на посаду фінансового директора ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, був призначений директором ОСОБА_7 з 01.09.2010 року на цю посаду, в якій перебував до 01.04.2011 року. Крім того, директором ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 ОСОБА_7 на посаду менеджера вказаного підприємства з 01.09.2010 року відповідно із заявою про прийняття на роботу від 01.09.2010р. призначений спільний знайомий її та ОСОБА_5 - ОСОБА_6 .

В зв`язку з відсутністю на підприємстві ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 штатного головного бухгалтера, ОСОБА_5 , маючи досвід роботи бухгалтером, одночасно з виконанням функцій фінансового директора, фактично виконував обов`язки бухгалтера, для забезпечення ведення бухгалтерського обліку.

ОСОБА_6 та ОСОБА_5 за попередньою змовою, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності, порядок державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи в порушення ст. 1, ст. 10 Закону України «Про підприємництво» № 698-ХII від 07.02.1991г., усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх протиправних дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків у вигляді спричинення матеріального збитку охоронюваним законом інтересам держави і свідомо допускаючи їх настання, маючи намір на отримання незаконного доходу, діючи умисно з корисливих мотивів, в серпні 2010 року вирішили систематично займатися ухиленням від сплати податків з використанням підроблених офіційних документів і службовим підробленням, групою осіб з метою отримання неконтрольованого державою доходу, шляхом заниження об`єкту оподаткування податком на додану вартість за рахунок безпідставного формування і декларування в податковій звітності податкового кредиту ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, надаючи злочинним зв`язкам вигляд зв`язків господарських, використовуючи для цього підроблені офіційні документи по неіснуючих операціях з придбання товарів (робіт, послуг) від зареєстрованих платниками ПДВ юридичних осіб з ознаками фіктивності, або взагалі без таких, при фактичному не прозорому придбанні товарів (робіт, послуг) за готівку від різноманітних юридичних або фізичних осіб, які не є платниками ПДВ, без будь якого документального оформлення операцій.

Так, ТОВ „Агрорегіон Трейд 7 протягом серпня грудня 2010р. здійснювало фінансово-господарську діяльність пов`язану із продажем товарів (робіт, послуг), в тому числі операції з надання транспортних послуг ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_9 , операції з надання ремонтних робіт ПП „Альбіон-Кіровоград, операції з реалізації сільгосппродукції, в тому числі ФОП ОСОБА_10 , ТОВ „Агрохолдинг 2009, ДП з ІІ „Сантрейд.

Надання транспортних послуг, виконання ремонтних робіт та поставок сільгосппродукції на елеватори, а також проведення операцій з реалізації сільгосппродукції з відповідною видачею в адресу контрагентів актів, накладних, податкових накладних на реалізацію, підписання цих документів було забезпечене фінансовим директором ОСОБА_5 та менеджером ОСОБА_6 , які не поставили до відома директора ОСОБА_7 про вказані операції та їх документальне оформлення.

За впровадженою фінансовим директором ОСОБА_5 схемою роботи, саме ним була забезпечена видача від імені ОСОБА_7 , однак фактично підписаної іншою особою довіреності особам на ім`я ОСОБА_11 та ОСОБА_12 на представлення інтересів ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 при взаємовідносинах із вказаними контрагентами, які за погодженням із ОСОБА_5 здійснювали складання та підписання договірних та первинних документів ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, з їх подальшою передачею ОСОБА_5 для обліку та використання в роботі. Крім того, ОСОБА_5 на належному йому ноутбуку за місцем проживання та разом із ОСОБА_6 на розташованому в офісі системному блоку комп`ютеру здійснювали складання первинних документів ТОВ „Агрорегіон Трейд 7 по реалізації товарів (робіт, послуг) в адресу інших своїх контрагентів.

Реалізація сільгосппродукції на адресу ТОВ „Агрохолдинг 2009, ДП з ІІ „Сантрейд здійснювалась шляхом її переписування по зерносховищу - елеватору ТОВ „Долинський комбікормовий завод та елеватору Долинська філія ДП з ІІ „Сантейд зі своїх облікових карток на облікові картки вказаних контрагентів-покупців. Однак, фактично поставка цієї сільгосппродукції на відкриті на ТОВ „Долинський комбікормовий завод та Долинській філії ДП з ІІ „Сантрейд облікові складські картки ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 здійснювалась від сільгоспвиробників за готівку без документального оформлення таких операцій, з використанням розповсюджених ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , як єдиними причетними до фінансово-господарської діяльності підприємства працівниками, серед сільгоспвиробників через ОСОБА_12 , ОСОБА_11 та інших не встановлених осіб чистих бланків накладних з відбитками печатки ТОВ „Агрорегіон Трейд-7.

ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , всупереч вимог Законів України „Про податок на додану вартість, маючи проведені ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 оподатковувані операції з продажу товарів (робіт, послуг), діючи з метою ухилення від сплати податків шляхом заниження об`єкта оподаткування за рахунок безпідставного завищення податкового кредиту протягом серпня грудня 2010року формували податковий кредит ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за рахунок безпідставного відображення в податковій звітності з ПДВ не підтверджених фактичними обставинами та документально договірними, первинними, фінансовими документами, не підтверджених податковою звітністю контрагентів не існуючих операцій з придбання товарів (робіт, послуг) від суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності:ПП „Ромб, ТОВ „Акма-Сервіс, ПП „Агрофірма Профіт, до складання та роздрукування реєстраційних документів: рішень засновників, наказів, статутів, до організації нотаріального завірення підписів в статутах та до організації державної реєстрації змін щодо засновників та директорів і до складання та роздрукування первинних документів, а також податкової звітності яких мають безпосереднє відношення ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Враховуючи фактичну відсутність волевиявлення засновника та директора ПП „Ромб ОСОБА_13 на державну реєстрацію підприємства з метою здійснення фінансово-господарської діяльності, 10.08.2011 року Кіровоградським окружним адміністративним судом винесено постанову якою адміністративний позов Кіровоградської ОДПІ про припинення юридичної особи задоволено в повному обсязі, визнані не дійсними установчі документи, статут, свідоцтво про державну реєстрацію підприємства з моменту перереєстрації на громадянина ОСОБА_13 , тобто з 25.08.2010року.

Директори ПП „Ромб, ТОВ „Акма-Сервіс, ПП „Агрофірма Профіт ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 фактично протягом серпнягрудня 2010р. закупівлю сільгосппродукції від сільгоспвиробників не здійснювали і проведення таких дій нікому не доручали, угод на придбання не укладали, первинні документи, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей не підписували, а також не займалися і подальшим постачанням, реалізацією сільгосппродукції з відповідним документальним оформленням та наявністю розрахунків товариству „Агрорегіон Трейд-7, про що достовірно були обізнані члени групи ОСОБА_6 та ОСОБА_5 .

Безпосередньо протягом вересня - грудня 2010р. фактичними постачальниками сільгосппродукції за вищезазначених умов та обставин на елеватори, з обліковуванням на складську картку ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 відповідно до збережених на елеваторах накладних з відбитками печаток ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 на ввезення сільгосппродукції, а також відповідно вилучених книг (журналів) вагаря із зазначеними в них фактичними постачальниками виступили сільгоспвиробники - ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 , ОСОБА_35 , ОСОБА_36 , ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , а також інші невстановлені слідством особи.

Продовжуючи за свої злочинні дії направлені на умисне ухилення від сплати податку на додану вартість в великих розмірах, з метою заниження реального розміру об`єкту оподаткування податком на додану вартість за результатами здійсненої фінансово-господарської діяльності ПП „Агрорегіон Трейд-7, ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_5 , за рахунок протиправного використання реквізитів підприємств ПП „Ромб, ТОВ „Акма-Сервіс, ПП „Агрофірма Профіт та використання завідомо підроблених первинних документів ТОВ „Акма-Сервіс за жовтень 2010 року, або взагалі без наявності підтверджуючих документів, достовірно знаючи про відсутність господарських процесів між вищезазначеними підприємствами, безпідставно включили до складу податкового кредиту в особисто складеній податковій звітності ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 з ПДВ за серпень, жовтень, листопад, грудень 2010року не підтверджені фактичними обставинами справи зазначені в нікчемних первинних документах, або взагалі не підтверджені первинними документами та фактичними обставинами результати мнимих фінансово-господарських взаємовідносин з суб`єктами фіктивного підприємництва ПП „Ромб, ПП „Агрофірма Профіт, ТОВ „Акма-Сервіс.

Після складання зазначеної податкової звітності з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, „Уточнюючий розрахунок податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за грудень 2010р. та до нього „Розшифровку податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток №5 до податкової декларації з ПДВ) з датою складання 31.01.2011р., які являються офіційними документами, з внесеними до них завідомо недостовірними відомостями про завищенні обсяги неіснуючого придбання, фінансовим директором ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 ОСОБА_5 , який при цьому виконував функції бухгалтера, маючи спільну з ОСОБА_6 мету на ухилення від сплати податку на додану вартість в великих розмірах, з відома та за попередньою змовою з ОСОБА_6 , з метою дотримання визначених законом обов`язкових реквізитів вказаних документів таких як підпис та наявність відтиску печатки, усвідомлюючи свої протиправні дії направлені на умисне ухилення від сплати податків в великих розмірах, згідно висновків судово-почеркознавчих експертиз №93 від 25.08.11 та №37 від 22.02.12 підробив та власноручно проставив підпис з метою уникнення відповідальності від імені засновника і директора підприємства ОСОБА_7 , що не була обізнана про злочинні дії ОСОБА_5 направлені на ухилення від сплати податків, скріпив підроблений підпис відтиском наявної у його розпорядженні печатки ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 та 31.01.2011 року через службу кур`єрської доставки ФОП ОСОБА_40 подав до Кіровоградської ОДПІ, де уточнюючий розрахунок облікований як прийнятий за вх. № 4397 від 31.01.2011р., а додаток №5 облікований як прийнятий за вх. № 4393 від 31.01.2011р.

Дії ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , направлені на умисне ухилення від сплати податків та пов`язані із використанням завідомо підроблених документів, а також видача фінансовим директором ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 ОСОБА_5 , за попередньою змовою з ОСОБА_6 завідомо неправдивих документів - декларацій, уточнюючих розрахунків та розшифровок податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів дало змогу виконати всі об`єктивні дії на досягнення злочинної мети з ухилення від сплати податків ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, що призвело до фактичного ненадходження в бюджет податків на загальну суму 1 млн. 991 тис. 398 грн., тобто в великих розмірах.

Таким чином, своїми умисними протиправними діями, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 вчинили злочин, передбачений ч.3 ст.27, ч.2 ст.212 КК України, тобто умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, службовою особою підприємства, за попередньою змовою групою осіб, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у великих розмірах.

Крім того ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, з метою ухилення від сплати податку на додану вартість в великих розмірах, шляхом безпідставного завищення в обліках та звітності ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 у складі податкового кредиту і, як наслідок, заниження об`єкту оподаткування податком на додану вартість, протягом серпня, жовтня, листопада, грудня 2010 року здійснили використання завідомо підроблених документів з внесеними до них завідомо недостовірними даними, складених за невстановлених слідством обставин у визначеній законом формі, що містять передбачені законом реквізити, отримані ОСОБА_6 та ОСОБА_5 за не встановлених обставин, що містять зафіксовану інформацію, яка посвідчує певні події, які здатні спричини наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються підприємством і складені з дотриманням законодавчо визначених форм первинних документів, але з невідповідністю по своїй сутності задокументованих у таких спосіб не підтверджених фактичними обставинами фінансово-господарських операцій: договори, рахунки, накладні, податкові накладні ТОВ „Акма-Сервіс за жовтень 2010р. виписані на адресу ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 по начебто здійснених операціях з реалізації останньому соняшника врожаю 2010 року, які безпідставно відображені у складі податкового кредиту в податковій декларації з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд 7 за жовтень 2010р.,

Таким чином, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 своїми умисними, протиправними діями вчинили злочин передбачений ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.358 КК України, тобто використання завідомо підробленого документа за попередньою змовою групою осіб.

Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на умисне ухилення від сплати податку на додану вартість у великих розмірах, з метою заниження реального розміру об`єкту оподаткування податком на додану вартість за результатами здійсненої фінансово-господарської діяльності ПП „Агрорегіон Трейд-7, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , за рахунок протиправного використання реквізитів підприємств ПП „Ромб, ТОВ „Акма-Сервіс, ПП „Агрофірма Профіт та використання завідомо підроблених первинних документів ТОВ „Акма-Сервіс за жовтень 2010 року, або взагалі без наявності підтверджуючих документів за серпень, листопад, грудень 2010року, достовірно знаючи про відсутність господарських процесів між вищезазначеними підприємствами, безпідставно включили до складу податкового кредиту в особисто складеній податковій звітності ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 з ПДВ за серпень, жовтень, листопад, грудень 2010 року, які являються офіційними документами, завідомо недостовірних даних, не підтверджені фактичними обставинами справи зазначені в нікчемних первинних документах, або взагалі не підтверджені первинними документами та фактичними обставинами результати мнимих фінансово-господарських взаємовідносин з підприємствами, які мають ознаки фіктивності ПП „Ромб, ТОВ „Акма-Сервіс, ПП „Агрофірма Профіт.

Також, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , діючи за попередньою змовою групою осіб, з метою ухилення від сплати податку на додану вартість в великих розмірах, шляхом безпідставного завищення в обліках та звітності ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 у складі податкового кредиту і, як наслідок, заниження об`єкту оподаткування податком на додану вартість, протягом жовтня 2010 року для внесення до офіційних документів завідомо недостовірних відомостей використали підроблені документи з внесеними до них завідомо недостовірними даними, складених за невстановлених слідством обставин у визначеній законом формі, що містять передбачені законом реквізити, отримані ОСОБА_6 та ОСОБА_5 за не встановлених обставин, що містять зафіксовану інформацію, яка посвідчує певні події, які здатні спричини наслідки правового характеру, що складаються, видаються чи посвідчуються підприємством і складені з дотриманням законодавчо визначених форм первинних документів, але з невідповідністю по своїй сутності задокументованих у таких спосіб не підтверджених фактичними обставинами фінансово-господарських операцій: договори, рахунки, накладні, податкові накладні ТОВ „Акма-Сервіс за жовтень 2010р. виписані в адресу ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 по начебто здійснених операціях з реалізації останньому соняшника врожаю 2010 року, які безпідставно відображені у складі податкового кредиту в податковій декларації з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за жовтень 2010р, які фактично є підробленими, виготовлені при невстановлених слідством обставинах електронографічним способом разом із відбитком печатки ТОВ „Акма-Сервіс в перелічених документах за допомогою комп`ютерної та копіювально-розмножувальної техніки, роздруковані на вилученому 21.04.2012р. в ході обшуку в орендованому ОСОБА_6 та використовуваному разом із ОСОБА_5 офісі №321 по вул. Орджонікідзе, 7 в м. Кіровограді копіювально-розмножувальному апараті „SAMSUNG моделі SCX-4220, а також підписані на роздрукованих копіях не вповноваженою на це особою, не директором ТОВ „Акма-Сервіс ОСОБА_15 , а іншою особою, в зв`язку із чим фактично є відсутніми видаткові та податкові накладні, які підтверджують будь яку наявність взаємовідносин та відповідно до вимог податкового законодавства могли б надати право на податковий кредит з ПДВ у товариства „Агрорегіон Трейд-7.

Крім того, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , продовжуючи свої злочинні дії направлені на умисне ухилення від сплати податків ТОВ „Агрорегіон Трейд-7, здійснивши в жовтні 2010р. від імені зазначеного підприємства оподатковувані податком на додану вартість операції з реалізації товарів (робіт, послуг), попередньо придбаних від не встановлених юридичних чи фізичних осіб за готівку, без документального оформлення операцій придбання, фактично не маючи станом на 22.11.2010 року, тобто на дату складання податкової декларації з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за жовтень 2010року відповідаючих дійсності та підтверджуючих проведення господарських операцій з придбання товарів (робіт, послуг) від платників ПДВ первинних документів, що давали б право на податковий кредит, з метою ухилення від сплати ПДВ в великих розмірах, склали податкову декларацію з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за жовтень 2010 року з прочерками, безпідставно вказавши про відсутність будь яких операцій з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг), чим фактично приховали обов`язкові для декларування податкові зобов`язання та, як наслідок, приховали об`єкт оподаткування ПДВ за жовтень 2010р. в сумі 13781717,5грн. в т.ч. ПДВ 2296952,9грн. від здійснених господарських операцій з реалізації товарів (робіт, послуг), які не задекларували в подальшому ні в листопаді 2010р. чи в іншому наступному податковому періоді, хоча перелік контрагентів та суми продажу вказали в поданому 20.12.2010р. до Кіровоградської ОДПІ „Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних №11 до декларації з ПДВ за листопад 2010 року.

В подальшому, враховуючи необхідність підтвердження зі сторони ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 податкового кредиту для своїх контрагентів-покупців за жовтень 2010р., тобто декларування оподатковуваних ПДВ операцій ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 з реалізації товарів (робіт, послуг), ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , маючи на меті мінімізувати податкові зобов`язання від фактично проведених в жовтні 2010р. операцій з реалізації, за рахунок безпідставно сформованого податкового кредиту, склали датовані 25.01.2011 року „Уточнюючий розрахунок податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за жовтень 2010р. та до нього „Розшифровку податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток №5 до податкової декларації з ПДВ), до яких в розділ „Податкові зобов`язання включили операції з реалізації товарів підприємствам ПП „Віста Дніпро, ТОВ „Фаворит Корм, ТОВ „Олто, ЗАТ „Поділля, СТОВ „Торецьке лише на суму 593694грн. та ПДВ 107938,8грн. проти належних 13781717грн., а також в розділ „Податковий кредит безпідставно включили недостовірні відомості про обсяги придбання від ТОВ „Акма-Сервіс в жовтні 2010 року товарів (робіт, послуг) на загальну суму 3 225 498грн. та ПДВ 645 099,6грн., використавши для внесення завідомо недостовірних відомостей до податкової звітності отримані з невстановленого джерела з недостовірними даними завідомо підроблені, виконані шляхом монтажу податкові накладні ТОВ „Акма-Сервіс на суму 150 597,6грн. в т.ч. ПДВ 25099,6грн.

Аналогічним чином ОСОБА_5 , являючись фінансовим директором ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 і виконуючи функції бухгалтера, з відома та за попередньою змовою з ОСОБА_6 маючи спільну з ОСОБА_6 мету на ухилення від сплати податків в великих розмірах, усвідомлюючи свої протиправні дії направлені на умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, склав та подав в грудні 2010 року засобами телекомунікаційного зв`язку через мережу Інтернет в електронному вигляді до Кіровоградської ОДПІ, з метою уникнення відповідальності за електронним підписом не обізнаної про злочинні дії ОСОБА_6 та ОСОБА_5 директора ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 ОСОБА_7 , „Уточнюючий розрахунок податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за жовтень 2010р. та „Розшифровку податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток форми №5 до податкової декларації з ПДВ) платника податку ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за жовтень 2010р., в яких в розділ „Податковий кредит безпідставно включив завідомо недостовірні дані про не існуючі обсяги придбання товарів (робіт, послуг) від ПП „Агрофірма Профіт (ІПН 351651704613), які не підтверджені первинними, фінансовими документами, фактичними обставинами у вигляді здійснених фінансово-господарських операцій та податковою звітністю ПП „Агрофірма Профіт про наявність таких операції із ТОВ „Агрорегіон Трейд-7. Вказані документи податкової звітності були обліковані Кіровоградською ОДПІ як прийняті за вх. №9005411736 від 07.12.2010р. та вх. № 9005412060 від 07.12.2010р.

Крім того, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , здійснивши від імені зазначеного підприємства оподатковувані податком на додану вартість операції з реалізації товарів (робіт, послуг) на суму 4481453грн. в т.ч. ПДВ 746909грн., продовжуючи свої злочинні дії направлені на умисне ухилення від сплати податків ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 шляхом заниження об`єкту оподаткування, за рахунок безпідставного завищення в податковій звітності податкового кредиту, внесли до податкової декларації з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд 7 за листопад 2010 року датованої 19.12.2010 року, в розділ „Податковий кредит до рядку 10.1, а також до „Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток №5 до податкової декларації з ПДВ) в розділ „Податковий кредит та до „Реєстру отриманих та виданих податкових накладних №11 ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за листопад 2010 року в розділ „Видані податкові накладні завідомо недостовірні дані про придбання від ТОВ „Акма-Сервіс (ІПН 339280211116) в листопаді 2010 року товарів (робіт, послуг) на загальну суму 3568410грн., в т.ч. ПДВ 594735грн., з внесенням до реєстру неіснуючого переліку податкових накладних ТОВ „Акма-Сервіс .

В подальшому ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , продовжуючи свої злочинні дії спрямовані на умисне ухилення від сплати податку на додану вартість в великих розмірах, здійснивши в грудні 2010р. від імені ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 оподатковувані операції з реалізації товарів (робіт, послуг) в адресу ПП „Альбіон-Кіровоград, ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_8 , які відносяться до складу податкових зобов`язань зазначеного звітного періоду, однак фактично не маючи станом на 19.01.2011 року, тобто на дату складання податкової декларації з ПДВ ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 за грудень 2010року всього обсягу відповідаючих дійсності та підтверджуючих придбання товарів (робіт, послуг) від платників ПДВ і право на податковий кредит первинних документів, не відобразили вказані операції із ПП „Альбіон-Кіровоград, ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_8 в податковій декларації з ПДВ за грудень 2010р. Але, враховуючи необхідність підтвердження зі сторони ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 податкового кредиту для своїх контрагентів-покупців ПП „Альбіон-Кіровоград, ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_8 за грудень 2010р., тобто декларування оподатковуваних ПДВ операцій ТОВ „Агрорегіон Трейд-7 з реалізації товарів (робіт, послуг), ОСОБА_6 та ОСОБА_5 , маючи на меті мінімізувати податкові зобов`язання від проведених в грудні 2010р. операцій з реалізації товарів (робіт, послуг) за рахунок безпідставно сформованого податкового кредиту, склали датовані 31.01.2011 року „Уточнюючий розрахунок податкових зобов`язань з ПДВ у зв`язку з виправленням самостійно виявлених помилок за грудень 2010р. та до нього „Розшифровку податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (додаток №5 до податкової декларації з ПДВ), до якої в розділ „Податкові зобов`язання включили операції з реалізації товарів (робіт, послуг) ПП „Альбіон-Кіровоград, ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_8 на суму 111160грн. та ПДВ 22232грн., та одночасно з метою заниження об`єкту оподаткування в розділ „Податковий кредит безпідставно включили завідомо недостовірні відомості про начебто здійснені від ПП „Агрофірма Профіт (ІПН 351651704613) в грудні 2010 року, однак фактично не існуючі обсяги придбання товарів (робіт, послуг) на загальну суму 111160грн. та ПДВ 22232грн., без будь якого підтвердження цих сум первинними, фінансовими документами, фактичними обставинами у вигляді здійснених фінансово-господарських операцій.

Таким чином, своїми протиправними діями ОСОБА_6 та ОСОБА_5 вчинили злочин, передбачений ч.3 ст.27, ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України, тобто складання, видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, за попередньою змовою групою осіб.

Підсудні ОСОБА_5 та ОСОБА_6 свою вину у пред`явленому обвинуваченні не визнали повністю. Заявили клопотання про звільнення їх від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

У судовому засіданні захисник та підсудні підтримали подані клопотання про прокурор погодився із заявленими клопотаннями.

Правові наслідки закриття справи на підставі ст.49 КК України підсудним роз`яснені та зрозумілі.

Згідно із ст.49 КК України особа, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі; три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі.

Відповідно до пред`явленого обвинувачення ч. 2 ст. 212 КК України передбачає відповідальність у виді штрафу від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, санкція ч. 4 ст. 358 КК України передбачає покарання у виді штрафу до п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років, санкція ч. 1 ст. 366 КК України передбачає відповідальність у виді штрафу до двохсот п`ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі спеціальною конфіскацією.

Таким чином, вказані злочини відносяться до категорії невеликої тяжкості, останній епізод, вчинення злочину датований 31.01.2011 року, тобто, на даний час закінчилися строки давності, вказані строки не зупинялися та не переривалися.

Відповідно до ст. 11-1 КПК України (1960 року) суд у судовому засіданні за наявності підстав, передбачених частиною першою статті 49 Кримінального кодексу України, закриває кримінальну справу у зв`язку із закінченням строків давності у випадках, коли справа надійшла до суду з обвинувальним висновком.

Згідно п. 5 ст. 7-1 КПК України провадження в кримінальній справі може бути закрито судом у зв`язку із закінченням строків давності.

Відтак, у відповідності до ст.7-1, 11-1 КПК України (1960 року) на підставі ст. 49 КК України підсудні мають бути звільнені від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності а провадження у кримінальній справі має бути закрито.

Скасувати арешт майна, належного ОСОБА_5 , в тому числі грошові кошти в сумі 81600 грн., накладений згідно постанови старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Кіровоградській області від 12.10.2011 року та повернути майно та кошти власнику.

Скасувати арешт активів у вигляді рухомого і нерухомого майна ТОВ "Агрорегіон Трейд-7" накладений згідно постанови старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Кіровоградській області від 12.10.2011 року.

Скасувати арешт розрахункового рахунку №260080108920 ПП "Колос Кіровоградщини 2009" ЄДРПОУ 36793511 відкритого в ПАТ "Фінансова ініціатива" МФО 380054, накладений постановою судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області 19.04.2011 року.

На підставі викладеного, керуючись ст.49 КК України, ч. 5 ст. 7-1, ч. 2 ст. 11-1 КПК України (1960 року), суд,

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від кримінальної відповідальності за ч.3 ст.27, ч.2 ст.212, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.358, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Провадження по кримінальній справі по обвинуваченню ОСОБА_6 та ОСОБА_5 в скоєнні злочинів, передбачених ч.3 ст.27, ч.2 ст.212, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.4 ст.358, ч.3 ст.27, ч.2 ст.28 ч.1 ст.366 КК України КК України - закрити.

Скасувати запобіжний захід відносно ОСОБА_5 та ОСОБА_6 у вигляді підписки про невиїзд.

Скасувати арешт майна, належного ОСОБА_5 , в тому числі грошові кошти в сумі 81600 грн., накладений згідно постанови старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Кіровоградській області від 12.10.2011 року та повернути майно та кошти власнику.

Скасувати арешт активів у вигляді рухомого і нерухомого майна ТОВ "Агрорегіон Трейд-7" накладений згідно постанови старшого слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Кіровоградській області від 12.10.2011 року.

Скасувати арешт розрахункового рахунку №260080108920 ПП "Колос Кіровоградщини 2009" ЄДРПОУ 36793511 відкритого в ПАТ "Фінансова ініціатива" МФО 380054, накладений постановою судді Добровеличківського районного суду Кіровоградської області 19.04.2011 року.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Речові докази залишити при матеріалах кримінальної справи.

На постанову може бути подана апеляція до апеляційного суду Кіровоградської області протягом 7 діб з моменту її проголошення через Кіровський районний суд м. Кіровограда.

Суддя Кіровського районного суду м.Кіровограда ОСОБА_1

1/404/1/14

Дата ухвалення рішення05.02.2014
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу36987554
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —1109/3309/12

Постанова від 21.05.2014

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 05.02.2014

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 10.06.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 20.05.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 20.05.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Постанова від 20.05.2013

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні