Постанова
від 19.01.2007 по справі 7/1826-нм
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/1826-НМ

   

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області


10002, м. Житомир, майдан Путятинський,3/65

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

від "19" січня 2007 р.                                                     Справа № 7/1826-НМ

Господарський суд Житомирської області у складі:

Судді Кудряшової Ю.В.

при секретарі Ремез І. І.

за участю представників сторін

від позивача Пушкаренко  С. М. - паспорт серії ЕА 673720

від відповідача не з"явився

 

Розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Дочірнього підприємство "ТН - Авто" (с. Станишівка Житомирського району)  

до Державного реєстратора Житомирської районної державної адміністрації Житомирської області (м. Житомир)

про зобов'язання вчинити дії

Позивач звернувся з позовом про зобов'язання відповідача вчинити певні дії.

Представник позивача позов підтримав з підстав зазначених у позовній заяві.

Представник відповідача в засідання суду не з'явився, про причини неявки суд не повідомив. Як вбачається з відзиву на позовну заяву № 02 від 11.01.06 (а.с. 34), відповідач проти позову не заперечує, у зв"язку з цим повідомлено суд про можливість  розгляду справи без участі його представника.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представника позивача господарський суд

                                                           ВСТАНОВИВ:

Дочірнє підприємство "ТН - Авто" засноване Товариством з обмеженою відповідальнісю "Тетерів - Нафта" та зареєстроване 12.11.02 Житомирською районною державною адміністрацією за № 235.

Згідно протоколу зборів учасників ТОВ "Тетерів - Нафта" від 02.06.03 прийнято рішення про зміну назви ТОВ "Тетерів - Нафта" на ТОВ "Еко - 2003" про що 24.06.03 Житомирською районною державною адміністрацією зареєсторовано відповідні зміни (статут у новій редакції) за № 265. Згідно п.1.1. Статуту ТОВ "Еко - 2003" є правонаступником ТОВ "Тетерів - Нафта".

Ухвалою господарського суду Житомирської області від 24.12.04 по справі №7/71"б" затверджено ліквідаційний баланс та ліквідовано юридичну особу - банкрута ТОВ "Еко - 2003", а також 12.01.05 виключено (вилучено) з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, про що свідчить довідка Головного управління статистики у Житомирськії області № 14/10-544 від 04.12.06 (а.с.24).

Згідно  п. 12.3  розділу 12 Статуту ДП "ТН - Авто" (а.с. 7-15), ліквідація  підприємства проводиться в наступних випадках: за рішенням засновника; на підставі рішення суду або господарського суду за поданням органів, що контролюють діяльність підприємства, у разі систематичного або грубого порушення законодавства; у випадку визнання підприємтва банкрутом; в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

Враховуючи відсутність засновника та недоцільність і безперспективність продовження підприємницької діяльності 30.11.06 директором ДП "ТН - Авто"  прийнято рішення про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації з покладенням обов'язків ліквідатора на директора, про що свідчить відповідне рішення № 1 (а.с.6).

З метою внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення  юридичної особи директором подано оголошення в спеціалізований друкований орган про таке рішення. Докази сплати витрат на публікацію оголошення та нотаріально засвідчену копію рішення від 30.11.06  надано державному реєстратору у відповідності до ст.34 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та  фізичних осіб - підприємців".

Згідно повідомлення від 11.12.06 № 513 (а.с.23) державним реєстратором Житомирської районної державної адміністрації залишено без розгляду документи щодо припинення юридичної особи ДП "ТН - Авто" на підставі неподання нотаріально засвідченої копії рішення засновника про припинення діяльності дочірнього підприємства.

Відповідно до ч. 5 ст. 27 Закону України "Про державну  реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (далі  -Закон), повідомлення про залишення документів без розгляду вважається відмовою у проведенні державної реєстрації юридичної особи і може бути оскаржено в суді.

Згідно ст. 33 вказаного Закону, юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам  у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим  засновниками  (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим  у випадках, передбачених законом.

Господарським кодексом України, статтею  59,  також передбачені  підстави ліквідації підприємства, а саме: за ініциативою осіб, зазначених у частині першій вказаної статті (власників чи уповноважених ним органів, інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників); у зв'язку із закінченням строку, на який він створювався, чи у разі досягнення мети, заради якої його було створено; у разі визнання його в установленому порядку банкрутом, крім випадків, передбачених законом; у разі скасування його державної реєстрації у випадках, передбачених законом.

Відповідно до п. 3.1 Статуту ДП "ТН - Авто" підприємство здійснює економічну та господарську діяльність з метою одержання прибутку та задоволення на його підставі потреб засновника та членів трудового колективу підприємства.

Згідно розділу 8 вказаного Статуту, функції вищого органу управління підприємством здійснюється засновником. Виконавчим органом підприємства є директор, що призначається засновником на контрактній основі. Директор  підприємства має право здійснювати дії для досягнення цілей підприємтва.

Але, у зв'язку з тим, що підприємство - засновника було ліквідовано, підстави продовжувати економічну та господарську діяльність  з метою задоволення потреб засновника зникли.

Враховуючи відсутність засновника та відсутність мети, заради якої було створено підприємство, директором як єдиним повноважним органом  правомірно було прийнято рішення про припинення діяльності  ДП "ТН - Авто".

З матеріалів справи вбачається, що станом на день прийняття рішення про ліквідацію Дочірнього підприємства "ТН - Авто" підприємство не має у власності земельних ділянок (довідка Житомирського районного управління земельних ресурсів №145 від 01.12.06 (а.с. 27)), нерухомого майна (довідка Комунального підприємства "Житомирське обласне міжміське бюро технічної інвентаризації" № 2379 від 08.12.06 (а.с.25)), транспортних засобів (довідка ВДАІ УМВС України в Житомирській області №6/5760 від 05.12.06 (а.с.26)).

Згідно даних бухгалтерського обліку ДП "ТН - Авто" станом на 19.01.07 у підприємства відсутнє будь - яке рухоме майно, про що свідчить  фінансовий звіт суб"єкта малого підприємництва.

На виконання частини четвертої статті 105 Цивільного Кодексу України ліквідатором  розміщено в місцевій газеті "Житомирщина" від 05.12.05 (а.с.28) та в газеті "Голос України" №235 від 12.12.06  (а.с.29) оголошення  про припинення юридичної особи та порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. В установлений термін звернень кредиторів  з вимогами до підприємства не було.

Отже, директор ДП "ТН - Авто", як уповноважена засновником особа, подав державному реєстратору всі необхідні документи  для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення щодо припинення юридичної особи

Враховуючи викладене, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими, заявленими відповідно до чинного законодавства та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно п.1  ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати з Державного бюджету України ( або відповідного місцевого бюджету, якщо іншою стороною був орган місцевого самоврядування, його посадова чи службова особа).

Керуючись  ст. ст. 94,158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Зобов'язати державного реєстратора Житомирської районної державної адміністрації внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення щодо припинення юридичної особи  - Дочірнього підприємства "ТН - Авто" (12430, Житомирська область, Житомирський район, с. Станишівка, код ЄДРПОУ 32198337), а також здійснити інші дії, пов'язані з припиненням підприємства, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

3. Стягнути з Державного бюджету України через Управління Державного казначейства у Житомирській області, м. Житомир, бульвар Новий, 5 на користь Дочірнього підприємства "ТН - Авто",  Житомирська область, Житомирський район, с.Станишівка, код ЄДРПОУ 32198337 - 03 грн. 40 коп. витрат по сплаті державного мита.

Постанова господарського суду може бути оскаржена до Житомирського апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня її проголошення шляхом подачі заяви, а в разі складення постанови суду у повному обсязі відповідно до ст.160 Кодексу адміністративного судочинства України - з дня складення в повному обсязі.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого КАС України, якщо таку заяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений КАС України, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя                                                                       Кудряшова Ю.В.  

Віддрукувати:

1 - в справу

2 - позивачу;

3 - відповідачу;

Дата ухвалення рішення19.01.2007
Оприлюднено22.08.2007
Номер документу370185
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/1826-нм

Постанова від 19.01.2007

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кудряшова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні