Рішення
від 31.01.2014 по справі 910/23123/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/23123/13 31.01.14

За позовом публічного акціонерного товариства Банк "Морський"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Квадр 2010"

про звернення стягнення на предмет застави на суму 1 993 615,69 грн.

Суддя Шкурдова Л.М.

при секретарі судового засідання Бутенко О. Г.

представники:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - не з'явився;

СУТЬ СПОРУ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом публічного акціонерного товариства Банк "Морський" до товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Квадр 2010" про звернення стягнення на предмет застави на суму 1 993 615,69 грн. за Договором застави від 31.10.2011 року за реєстровим номером 1865, зареєстрованим приватним нотаріусом Севастопольського нотаріального округу Северіною А.Д.

Позовні вимоги мотивовані порушенням відповідачем умов Кредитного договору № 1531011-КЮ від 20.10.2011 р. щодо сплати щомісячних відсотків за користування кредитними коштами та виконання графіку повернення кредитних коштів в розмірі 1 993 615,69 грн., в забезпечення виконання зобов'язань за яким між позивачем та відповідачем укладено Договір застави від 31.10.2011 року за реєстровим номером 1865, зареєстрованим приватним нотаріусом Севастопольського нотаріального округу Северіною А.Д.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, але через відділ діловодства подав клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач повідомлений належним чином про час і дату розгляду даної справи, в засідання суду не з'являвся, відзив на позов не надав.

Враховуючи наявність доказів належного повідомлення відповідача про час і місце судового засідання, відсутність доказів неможливості прибуття в судове засідання представника відповідача та відзиву, а також клопотань про розгляд справи за його участю, достатність матеріалів для прийняття рішення по суті суд відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України розглядає справу за відсутності представника відповідача за наявними в справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд

ВСТАНОВИВ:

20.10.2011 року між ПАТ Банк «Морський», надалі Позивач та ТОВ «Компанія «Квадр2010» (надалі Відповідач), був укладений кредитний договір № 1531011-КЮ, згідно якого Відповідачем було отримано кредит у сумі 2 000 000,00 грн. на строк до 20.10.2014 року з виплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 20% річних. Додатковими угодами від 30.07.2012року змінено графік погашення кредиту.

Відповідно до вимог ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору. Відповідно до ст.193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Свої обов'язки за кредитним договором Банк виконав, але зі сторони Відповідача зобов'язання за кредитним договором належним чином не виконуються, він не сплачує щомісяця відсотки за користування кредитними коштами, не виконує належним чином графік повернення кредитних коштів, чим порушує п.3.3.1, п. 3.3.2 кредитного договору.

На підставі п.2.2.4 Кредитного договору за невиконання умов кредитного передбачено дострокове стягнення кредиту у повному обсязі.

Станом на 13.11.2013 року заборгованість товариства перед банком становить:

- заборгованість по відсоткам - 346 414,94грн.

- позичкова заборгованість - 1 594 700,00 грн.

За порушення повернення кредитних коштів та за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитними коштами відповідно до п.3.2 Кредитного договору станом на 13.11.2013р. за період з 15.05.2013 року по 13.11.2013 року банком нарахована пеня у розмірі 52500,75 грн.

Таким чином, загальна заборгованість Відповідача перед банком станом на 13.11.2013р. становить 1 993 615,69 грн.

У якості забезпечення зобов'язань Відповідача за кредитним договором 31.10.2011р. укладено договір застави, зареєстрований приватним нотаріусом Севастопольського нотаріального округу Северіною А.Д. за реєстровим № 1865, згідно якого у заставу банку передано виробниче обладнання - мінізавод по виробництву кисломолочних продуктів виробник I.E.C.Engineering Ltd (Ізраіль), 1998 року випуску.

Статтею 572 ЦК України передбачено, що кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (Заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (право застави).

На підставі статті 589 ЦК України у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави.

Пунктом 2 цієї статті за рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

Згідно статті 590 ЦК України звернення стягнення на предмет застави здійснюється за рішенням суду, якщо інше не встановлено договором або законом. Заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, коли зобов'язання не буде виконано у встановлений строк (термін), якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 20 Закону України «Про заставу» заставодержатель набуває право звернення стягнення на предмет застави в разі, якщо в момент настання терміну виконання зобов'язання, забезпеченого заставою, воно не буде виконано, якщо інше не передбачено законом чи договором.

Відповідно до п.1.5 договору застави від 31.10.2011р. у випадку невиконання або неналежного виконання Заставодавцем відповідних положень Кредитного договору заставодержатель має право отримати задоволення своїх вимог за рахунок предмета застави.

Згідно п.2.1.3 договору застави від 31.10.2011р. Заставодержатель має право звернути стягнення на предмет застави у випадку: якщо в момент настання терміну виконання Заставодавцем зобов'язання (в тому числі і по сплаті будь-яких платежів, які повинні бути здійснені відповідно до кредитного договору), забезпеченого заставою, воно не буде виконано.

На підставі п.2.1.5 договору застави Заставодержатель має право за рахунок заставленого майна задовольнити вимоги, зазначені у цьому Договорі в повному обсязі, що визначається на момент фактичного задоволення, включаючи проценти, відшкодування збитків, завданих прострочкою виконання, неустойку, пеню, необхідні витрати на утримання заставленого майна, а також витрати на здійснення забезпеченої заставою вимоги, витрати, що будуть понесені Заставодержателем при зверненні стягнення на заставлене майно, його реалізації.

18.10.2012року листом за № 1980/04 Банк направив Відповідачу вимогу про погашення заборгованості та усунення порушень кредитного договору та договору застави. Вимога отримана Відповідачем, але залишилась без відповіді та виконання.

18.02.2013року листом за № 712/14 Банк направив Відповідачу вимогу про погашення заборгованості. Вимога отримана Відповідачем, але залишилась без відповіді та виконання.

02.09.2013 року листом за № 2104/14 Банк направив Відповідачу вимогу про погашення заборгованості, або добровільної передачі заставного майна у рахунок погашення заборгованості. Вимога була отримана Відповідачем 06.09.2013р., але залишилась без виконання.

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження здійснюється на підставі рішення суду, виконавчого напису нотаріуса в порядку, встановленому законом, або в позасудовому порядку згідно із цим Законом.

Згідно із ч. 2 ст. 25 Закону України «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» у разі задоволення судом позову про звернення стягнення на предмет забезпечувального обтяження в рішенні суду зазначаються:

1) загальний розмір вимог та всі його складові, що підлягають сплаті обтяжувачу з вартості предмета забезпечувального обтяження;

2) опис рухомого майна, за рахунок якого підлягають задоволенню вимоги обтяжувача;

3) заходи щодо забезпечення збереження предмета забезпечувального обтяження або передачі його в управління на період до його реалізації, якщо такі необхідні;

4) спосіб реалізації предмета забезпечувального обтяження шляхом проведення публічних торгів або із застосуванням однієї з процедур, передбачених статтею 26 цього Закону;

5) пріоритет та розмір вимог інших обтяжувачів, на користь яких встановлено зареєстроване обтяження, які підлягають задоволенню з вартості предмета забезпечувального обтяження;

6) початкова ціна предмета забезпечувального обтяження для його подальшої реалізації на публічних торгах у порядку виконавчого провадження.

Предмет застави на цей час знаходиться у володінні Відповідача, який належним чином не здійснює заходи його збереження, про що свідчить лист від Державного Підприємства «Сумський державний селекційний центр» за № 471 від 27.12.2013 р. яким повідомлено банк про те, що Відповідача було попереджено про необхідність звільнення приміщення, в якому знаходиться предмет обладнання. На це попередження Відповідачем не було здійснено жодних відповідних заходів. Окрім цього, Відповідачем не було повідомлено банк про настання ситуації, яка є загрозою пошкодження або знищення обладнання яке є предметом застави банку .

В зв'язку з цим, на підставі статті 25 Закону «Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень» для збереження предмету застави і можливості звернути стягнення на нього без загрози позивач заявив клопотання про передачу предмета застави на збереження ПАТ Банк «Морський» як заставодержателю.

Відповідно до ч. 3 ст. 25 Закону якщо інше не передбачено рішенням суду, реалізація предмета забезпечувального обтяження проводиться шляхом його продажу на публічних торгах у порядку, встановленому законом.

Позивач уточнив спосіб реалізації заставленого майна для забезпечення своїх вимог та визначив його як реалізацію з публічних торгів у порядку, передбаченому Законом України "Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень".

Судом встановлено, що на час розгляду справи у товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Квадр 2010" існує заборгованість за кредитом - 1 993 615,69 грн., в тому числі заборгованість по відсоткам - 346 414,94грн., позичкова заборгованість - 1 594 700,00 грн., пеня за порушення повернення кредитних коштів та за несвоєчасну сплату відсотків за користування кредитними коштами відповідно до п.3.2 Кредитного договору станом на 13.11.2013р. за період з 15.05.2013 року по 13.11.2013 року банком нарахована у розмірі 52 500,75 грн., що підтверджується матеріалами справи.

Підсумовуючи наведене, враховуючи, що відповідачем не спростовано факт наявності заборгованості за Кредитним договором № 1531011-КЮ від 20.10.2011 р. у розмірі 1 993 615,69 грн., суд вважає за можливе задовольнити вимоги позивача та стягнути з відповідача вказану суму заборгованості за рахунок предмета застави за Договором застави від 31.10.2011 року за реєстровим номером 1865, зареєстрованим приватним нотаріусом Севастопольського нотаріального округу Северіною А.Д., згідно якого у заставу банку передано виробниче обладнання, шляхом реалізації предмета застави з публічних торгів, за ціною, визначеною на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчих дій, та для збереження предмета застави передати його на час виконання провадження на збереження позивачу.

Судові витрати відповідно до статті 49 ГПК України покладаються судом на відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 124 Конституції України, ст. ст. 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Квадр 2010" (04070, м. Київ, вул. Спаська, буд. 11, код 36633953) на користь публічного акціонерного товариства Банк "Морський" (99001, м. Севастополь, вул. Брестська, буд. 18, корпус А, код 20748213) заборгованість за кредитним договором № 1531011-КЮ від 20.10.2011 р. в сумі 1 993 615,69 грн. (один мільйон дев'ятсот дев'яносто три тисячі шістсот п'ятнадцять гривень 69 копійок), з якої: заборгованість по відсоткам - 346 414,94грн. , позичкова заборгованість - 1 594 700,00 грн. , пеня - 52 500.75 грн. шляхом звернення стягнення на предмет застави, згідно умов Договору застави №1865 від 31.10.2011 року, а саме: мінізавод по виробництву кисломолочних продуктів виробник I.E.C.Engineering Ltd (Ізраіль) 1998 року випуску, який є власністю Відповідача, а саме, ємність для прийому молока 2 піт., ємність для вершків 1 шт., ємність для обезжирювання молока 1шт., ємність для йогурту 3 шт.. балансова ємність 1 шт., скоросний міксер 1шт., пульт управління 4 шт., вузол пастеризації (у тому числі:пастеризатор 1, фільтр механічної очистки 1, насос подачі продуктів 1, насос циркуляції гарячої води 1, термовитримувач 1, клапан розподільний 1, контрольно- вимірювальні прибори 1); водонагівач (бойлер) - 1 шт., ємність для дизельного палива - 1шт., технологічна ємність 1шт., насоси подачі продукту - 2шт., сепаратор - 2шт., гомогенізатор - 1шт., маслобійка - 1шт., автоматичний заливочно-пакувальний агрегат М- 17, повітряний компресор - 1 шт., інкубатор - 1шт., межкомунікаційні трубопроводи - 1 комплект, водяні трубопроводи - 1 комплект, яке знаходиться за адресою: Сумська обл., с. Іволжанське, вул. Заводська, 4.

Встановити спосіб реалізації предмета застави - шляхом проведення публічних торгів з початковою ціною, встановленою на рівні, не нижчому на звичайні ціни на цей вид майна, на підставі оцінки, проведеної суб'єктом оціночної діяльності/незалежним експертом на стадії оцінки майна під час проведення виконавчий дій.

На час виконавчих дій для збереження предмету застави передати предмет застави на збереження ПАТ Банк «Морський» як заставодержателю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія "Квадр 2010" (04070, м. Київ, вул. Спаська, буд. 11, код 36633953) на користь публічного акціонерного товариства Банк "Морський" (99001, м. Севастополь, вул. Брестська, буд. 18, корпус А, код 20748213) 39 872,31 грн. (тридцять дев'ять тисяч вісімсот сімдесят дві грн. 31 коп.) судового збору.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Суддя Л.М. Шкурдова

Повне рішення складене 04.02.2014 р.

Дата ухвалення рішення31.01.2014
Оприлюднено08.02.2014
Номер документу37030680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/23123/13

Рішення від 31.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 02.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні