Ухвала
від 06.02.2014 по справі 5015/1713/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.02.2014 р. Справа№ 5015/1713/12

За заявою Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України в інтересах держави - Міністерства оборони України в особі державного підприємства Міністерства оборони України „Західвійськбуд" як органу уповноваженого здійснювати функції у спірних правовідносинах про надання відстрочки виконання рішення у справі №5015/1713/12

за позовом: Адвокатського об'єднання „Адвокатська фірма „Гай, Керод та партнери", с.Малехів Жовківського району Львівської області

до відповідача: Державного підприємства Міністерства оборони України „Західвійськбуд", с.Малехів Жовківського району Львівської області

про стягнення 91780,69грн.

Суддя Щигельська О.І.

при секретарі Зарицькій О.Р.

Представники сторін:

від прокуратури: Гончар Б.С. - прокурор

від стягувача: Керод Р.П. - представник за довіреністю

від боржника: не з'явився

На розгляд господарського суду Львівської області надійшла заява (вх.№399/14 від 29.01.14р.) Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України в інтересах держави - Міністерства оборони України в особі державного підприємства Міністерства оборони України "Західвійськбуд" як органу уповноваженого здійснювати функції у спірних правовідносинах про надання відстрочки виконання рішення у справі №5015/1713/12 за позовом Адвокатського об'єднання "Адвокатська фірма "Гай, Керод та партнери", с.Малехів Жовківського району Львівської області до Державного підприємства Міністерства оборони України "Західвійськбуд", с.Малехів Жовківського району Львівської області про стягнення 91780,69грн.

Ухвалою суду від 30.01.2013р. заяву прийнято судом та призначено до розгляду в судовому засіданні на 06.02.2014р.

Прокурор в судовому засіданні 06.02.2014р. заяву про надання відстрочки виконання рішення господарського суду від 24.07.2012р. підтримав, з підстав вказаних у ній. Зазначив, зокрема, що внаслідок ситуації, що склалася виникає реальна загроза доведення державного підприємства до банкрутства, реалізації державного майна і суттєвого порушення прав громадян України - працівників підприємства на вчасне отримання заробітної плати та військовослужбовців на отримання житла. У випадку ж надання судом відстрочення виконання рішення суду підприємство зможе освоїти кошти передбачені на будівництво житла для військовослужбовців, укласти договори на виготовлення продукції, отримати кошти внаслідок виконання замовлень, після чого буде в змозі розрахуватися з кредиторами, а тому просив надати відстрочку виконання рішення суду строком на 6 місяців.

Представник стягувача в судовому засіданні 06.02.2014р. просив в задоволенні заяви про відстрочення виконання рішення суду відмовити з підстав, вказаних у письмовому запереченні (вх.№5296/14 від 06.02.2013р.).

Представник боржника в судовому засіданні 06.02.2014р. не з'явився, проте через канцелярію господарського суду Львівської області подав письмові пояснення до заяви про відстрочення виконання рішення суду (вх.№5256/14 від 06.02.2014р.).

Судом встановлено: рішенням господарського суду Львівської області від 24.07.2012р. задоволено позовні вимоги Адвокатського об'єднання „Адвокатської фірми „Гай, Керод та партнери" та стягнуто з державного підприємства Міністерства оборони України „Західвійськбуд" 82016,38грн. вартості наданих послуг, 5889,55грн. пені, 1275,97грн. 3% річних, 799,17грн. індексу інфляції, 1799,62грн. судового збору.

З поданої прокурором заяви вбачається, що підприємство не заперечує проти наявності зазначеної заборгованості, однак внаслідок накладення органами державної виконавчої служби України арешту на рахунки, підприємство не має можливості здійснювати господарську діяльність та отримувати кошти, а тому зростає заборгованість перед кредиторами, яка становить 1,4 млн. грн. На даний момент підприємство здійснює будівництво багатоквартирного житлового будинку для військовослужбовців у м. Володимир-Волинський. З метою виконання бюджетної програми щодо будівництва (придбання) житла для військовослужбовців у 2013 році, відповідно до наказу Міністра оборони України від 07.11.2013 року №761 передбачено фінансування будівництва даного об'єкту протягом 2013 року на суму 1,5 млн. грн. Дані грошові кошти у вказаній сумі виділені і перебувають на рахунку Міністерства оборони України, це підтверджується листом директора Департаменту капітального будівництва МОУ від 18.11.2013р. (міститься в матеріалах справи). Проте, у зв'язку з арештом рахунку Підприємства органами державної виконавчої служби у ході виконання рішень судів, зазначені кошти не можуть бути використані відповідно до їх цільового призначення (завершення будівництва житлового будинку) та створюють передумови для зриву виконання державної цільової програми щодо будівництва житла для військовослужбовців у 2013 році, а також це не дає можливості Підприємству брати участь у тендерах, які б дали йому змогу укладати договори на виконання певних робіт і надання послуг, оскільки саме з цього Підприємство могло б отримувати кошти, що пішли б на погашення заборгованості перед АО „Адвокатська фірма „Гай, Керод та партнери", у зв'язку з чим прокурор звернувся із заявою до суду.

У своїх письмових поясненнях боржник - ДП МОУ „Західвійськбуд" зазначає, що загальна кредиторська заборгованість перед контрагентами Підприємства становить 1514571,85грн. Підприємство є державним, створеним Міністерством оборони України і фінансування з бюджету не отримує, а здійснює свою діяльність виключно за кошти, отримані від господарської діяльності. У підприємства станом на сьогодні відсутні великі замовлення та не планується надходжень значних коштів з яких можна було б погасити заборгованість перед АО „Адвокатська фірма „Гай, Керод та партнери" та іншими кредиторами. Для того, щоб Підприємство могло виконати наказ Міністра оборони України №761 від 07.11.2013р. щодо фінансування в 2013р. за рахунок коштів бюджетної програми та законно використати державні кошти, для чого освоїти 1470000,00грн. на завершення будівництва 44-х квартирного житлового будинку в м.Володимир-Волинський потрібно, щоб рахунки підприємства були розблоковані. Боржник просить прийняти до уваги, що у зв'язку з арештом рахунків Підприємства органами державної виконавчої служби у ході виконання рішення суду, зазначені кошти не можуть бути використані відповідно до їх цільового призначення та створюють передумови для зриву виконання державної цільової програми щодо будівництва житла для військовослужбовців у 2014 році, а також це не дає можливості йому взяти участь у тендерах, які дали б можливість укладати договори на виконання певних робіт та надання послуг, оскільки саме з цього Підприємство могло б отримувати кошти, які пішли б на погашення заборгованості перед кредиторами, зокрема, перед АО „Адвокатською фірмою „Гай, Керод та партнери". Тому, у випадку позитивного розгляду заяви про відстрочення рішення суду, Підприємство було б в змозі освоїти вказані кошти на завершення будівництва для військовослужбовців, створило б нові робочі місця, знайшло б потенційних інвесторів для замовлення робіт та надання послуг, що в свою чергу призвело б до стабілізації господарської діяльності підприємства та погашення кредиторської заборгованості.

Представник стягувача проти надання відстрочки виконання судового рішення заперечив з підстав, викладених у запереченні (вх.№5296/14 від 06.02.2014р.), зазначивши, що у заяві, поданій прокурором, не наведено обставин, які ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у строк або встановленим господарським судом способом. Зокрема, зазначив, що у відповідача було достатньо часу та можливостей виконати зобов'язання із сплати заборгованості, і невиконання ним свого обов'язку свідчить про умисне ухилення та порушення прав позивача, наслідком чого і був спір переданий на розгляд господарського суду. Наведені прокурором підстави для відстрочки виконання судового рішення, зокрема, тяжке фінансове становище, а також наявність виконавчих проваджень за іншими виконавчими документами, не є тими виключними обставинами, які б давали підстави для надання відстрочки виконання судового рішення, оскільки важке фінансове становище відповідача утворилось внаслідок його власної господарської діяльності, а наявність інших виконавчих проваджень про стягнення заборгованості із ДП МО України „Західвійськбуд" свідчить лише про неналежне виконання боржником обов'язків за господарськими зобов'язаннями, допущене виключно із вини самого підприємства, а не в силу якихось об'єктивних, незалежних від боржника обставин. Тому надання судом відстрочки на виконання рішення суду завдає істотної шкоди стягувачу через несвоєчасне виконання рішення суду.

Відповідно до ч.1 ст.121 ГПК України, при наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони, державного виконавця, прокурора або за своєю ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови, змінити спосіб та порядок їх виконання.

Згідно з п.7.2. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України, підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим господарським судом способом. При цьому слід мати на увазі, що згоди сторін на вжиття заходів, передбачених статтею 121 ГПК, ця стаття не вимагає, і господарський суд законодавчо не обмежений будь-якими конкретними термінами відстрочки чи розстрочки виконання рішення. Проте, вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, господарський суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, ступінь вини відповідача у виникненні спору, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Розглянувши подану заяву, враховуючи важкий фінансовий стан державного підприємства, з метою надання йому можливості виконати державну цільову програму, освоїти бюджетні кошти і продовжити будівництво житлового будинку для військовослужбовців, покращити свій фінансовий стан для можливості провести розрахунки з кредиторами та уникнути банкрутства, суд приходить до висновку про можливість часткового задоволення заяви Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України шляхом надання відстрочки виконання рішення суду строком на 5 місяців.

Керуючись ст.ст.86, 121 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

1. Заяву Львівського прокурора з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Західного регіону України в інтересах держави - Міністерства оборони України в особі державного підприємства Міністерства оборони України „Західвійськбуд" як органу уповноваженого здійснювати функції у спірних правовідносинах задоволити.

2. Надати Державному підприємству Міністерства оборони України „Західвійськбуд" (80383, Львівська область, Жовківський район, с.Малехів, вул. Київська, 18, код ЄДРПОУ 24971665) відстрочку виконання рішення господарського суду Львівської області від 24.07.2012р. у справі №5015/1713/12 строком на 5 місяців.

Суддя Щигельська О.І.

Дата ухвалення рішення06.02.2014
Оприлюднено11.02.2014
Номер документу37061105
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 91780,69грн.

Судовий реєстр по справі —5015/1713/12

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Ухвала від 29.07.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 07.06.2013

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 26.06.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Станько Л.Л.

Ухвала від 29.05.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Костів Т.С.

Ухвала від 15.05.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Костів Т.С.

Ухвала від 14.05.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Палій B.B.

Ухвала від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

Постанова від 05.03.2014

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Данко Л.С.

Ухвала від 06.02.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Щигельська О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні