Рішення
від 28.01.2014 по справі 905/8325/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

83048, м.Донецьк, вул.Артема, 157, тел.381-88-46

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

28.01.2014 Справа № 905/8325/13

Господарський суд Донецької області у складі судді Нестеренко Ю.С.

при секретарі судового засідання Вашето Т.Г.

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовною заявою: Приватного акціонерного товариства "Горлівськтепломережа", м.Горлівка, Донецька область

до Відповідача Горлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Горлівської міської ради Донецької області, м.Горлівка, Донецька область

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Централізованої бухгалтерії Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область

про: стягнення заборгованості у розмірі 390211,48грн., пені у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн.

за участю уповноважених представників:

від позивача: Удачина Е.А. за довіреністю № 06/4814 від 16.04.13р.

від відповідача: не з'явився.

від третьої особи: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Приватне акціонерне товариство «Горлівськтепломережа», м.Горлівка, Донецька область звернувся до господарського суду Донецької області з позовом до Відповідача, Горлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Горлівської міської ради Донецької області, м.Горлівка, Донецька область за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Централізованої бухгалтерії Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область про стягнення заборгованості у розмірі 390211,48грн., пені у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн.

В обґрунтування своїх вимог Позивач посилається на неналежне виконання Відповідачем зобов'язань за договором про закупівлю послуг з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) №51564 від 02.01.2013р. щодо оплати за поставлену теплову енергію за період з січня 2013р. по квітень 2013р., що стало підставою для нарахування пені у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн.

На підтвердження викладених обставин Позивач надав копії договору про закупівлю послуг з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) №51564 від 02.01.2013р. разом з додатками до нього, акту на включення опалення від 26.10.2012р., акту на відключення опалення від 05.04.2013р., реєстру сум, пред'явлених у платіжних вимогах дорученнях, платіжних вимог-доручень.

Нормативно свої вимоги Позивач обґрунтовує ст.ст.525, 526, 528, 530, 625, 629 Цивільного кодексу України, ч.2 ст.193 Господарського кодексу України, ст.1, 47, 54 Господарського процесуального кодексу України, Законом України «Про судовий збір».

Позивачем було повідомлено та надано відповідні документи до матеріалів справи, про те, що Публічне акціонерне товариство «Горлівськтепломережа», було перейменовано у Приватне акціонерне товариство «Горлівськтепломережа», дані зміни зареєстровані в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців 09.04.13р.

Ухвалою господарського суду від 28.11.2013р. залучено до участі у справі Централізовану бухгалтерію Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м. Горлівка у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Відповідач та третя особа у своєму відзиві б/н від 24.12.2013р. повідомили, що визнають позовні вимоги в повному обсязі. У заяві б/н б/д Відповідач та третя особа просять суд розглянути справу без їх участі.

Позивач заявою від 17.01.2014р. в порядку ст.22 ГПК України уточнив реєстраційні рахунки Відповідача, а також зазначив, що у кінцевій частині тексту позовної заяви допущена технічна описка у найменуванні відповідача та зазначив вірне найменування.

Ухвалою господарського суду від 17.01.14р., за клопотанням сторін, розгляд справи продовжувався на 15 днів.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд встановив :

02.01.2013 року між Позивачем, Відповідачем та Централізованою бухгалтерією Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область укладено договір про закупівлю послуг з постачання водяної пари і гарячої води (включно з холодоагентами) №51564 від 02.01.2013р. (надалі Договір), відповідно до п.1.1. якого Постачальник (Позивач) зобов'язується надавати Споживачу теплову енергію для теплопостачання об'єктів, загальної площі - 3409,90кв.м. з максимальним тепловим навантаженням на опалення - 0,295 Гкал/год, згідно Додаткам №№1,2, Споживач - прийняти теплову енергію, Платник - оплатити теплову енергію за встановленими тарифами у строки, передбачені цим договором.

Згідно п. 1.5. договору відповідальність між Постачальником та Споживачем за технічний стан теплових мереж та теплових установок встановлюється мережею розподілу згідно акту меж розподілу балансової належності та експлуатаційної відповідальності Сторін (додаток № 3).

Пунктом 4.1. договору встановлено, що згідно постанови КМУ №1404 від 09.10.2006р. передбачена попередня оплата на строк не більш одного місяця. Розрахунки за спожиту теплову енергію здійснюються шляхом попередньої оплати Споживачем теплової енергії згідно платіжній вимозі-дорученню від Постачальника, протягом 10-ти днів після її отримання, яка включає 80% планової суми за спожиту теплову енергію згідно розрахунку.

Згідно п.4.2. договору перерахунок оплати за фактично спожиту теплову енергію здійснюється за показниками приладів обліку теплової енергії до 20 числа розрахункового місяця, і відображається в платіжній вимозі-дорученні. Оплату даної платіжної вимоги-доручення споживач здійснює протягом 15-ти днів з моменту її отримання від постачальника.

За приписами п. 4.3 договору розрахунковим періодом є календарний місяць.

Відповідно до п. 4.4 договору Споживач оплачує відпущену теплову енергію в грошовій формі по об'єктах з приладами обліку за тарифом встановленим постановою Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України від 30.09.2011р. №21, у розмірі 967,56грн. за 1 Гкал, з ПДВ.

Умовами п.4.7. договору визначено, що Платіжна вимога-доручення Постачальника вважається пред'явленою Платнику з моменту її вручення його керівнику, відповідальному представнику, бухгалтеру та іншому представнику Платника. У разі неможливості вручення особисто - з моменту відправки поштою рекомендованим листом за юридичною адресою, вказаною в договорі, з урахуванням строку поштового перебігу.

Відповідно до п.4.8. договору виконання по оплаті грошових зобов'язань Споживача за договором покладається на Платника. У разі невиконання або неналежного виконання Платником грошових зобов'язань Споживача за цим договором, цей обов'язок Споживач повинен виконати самостійно.

За змістом п.6.1.1. договору Споживач зобов'язаний у разі невиконання або неналежного виконання Платником грошових зобов'язань, оплачувати відпущену теплову енергію та інші платежі відповідно до умов цього Договору.

Відповідно до п. 6.5.1. договору Платник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі оплачувати відпущену теплову енергію та інші платежі відповідно до умов договору.

Договір набуває чинності з дати підписання та скріплення печатками Сторін, але не раніше ніж через 5 робочих днів з дня опублікування у державному офіційному друкованому виданні з питань державних закупівель повідомлення про акцепт пропозиції за результатами застосування процедури закупівлі в одного учасника, поширює дію на відносини, що фактично склались між Сторонами з 01.01.2013р. і діє до 31.12.2013р., а в частині фінансового зобов'язання - до їх повного виконання. (п.10.1. договору).

Договір підписаний сторонами та скріплений печатками підприємств.

Додатком №1 до Договору №51564 від 02.01.2013р. зазначено найменування об'єкту опалення: будівля ЗШ №41, адреса - вул.Малинича, 32, опалювальна площа - 3409,90кв.м., опалення - 0,295Гкал/год.

Статтею 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень. Судовими доказами за визначенням статей 32-36 Господарського процесуального кодексу України слід вважати документи, які можуть підтвердити або спростувати обставини, що мають значення для правильного вирішення спору.

Розглянувши матеріали справи, господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю з огляду на наступне:

За змістом статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього кодексу. Стаття 11 Цивільного кодексу України передбачає, що підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 67 Господарського кодексу України відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності, виконуються на підставі договорів.

Статтею 714 ЦК України встановлено, що за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору постачання енергетичними та іншими ресурсами.

Згідно ст.275 ГК України, за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

За умовами статті 193 Господарського кодексу України, учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону і укладеного договору.

Відповідно до вимог ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

На виконання умов вказаного Договору Позивачем була поставлена на адресу відповідача теплова енергія, що підтверджується актом на включення опалення від 26.10.2012р.

Позивачем на виконання умов п.4.7. договору, третій особі, яка є Платником; виставлялись платіжні вимоги-доручення: №51564 від 17.01.2013р. на суму 148691,72грн., №51564 від 15.02.2013р. на суму 3114,92грн., №51564 від 18.02.2013р. на суму 98580,53грн., №51564 від 19.03.2013р. на суму 1647,92грн., №51564 від 15.03.2013р. на суму 81005,77грн., №51564 від 17.04.2013р. на суму 1811,67грн., №51564 від 16.04.2013р. на суму 55106,12грн., №51564 від 15.05.2013р. на суму 252,83грн. для оплати.

Доказами отримання Платником платіжних вимог-доручень є реєстр сум, які виставлені в платіжних вимогах, з відміткою про їх отримання представником Платника.

Проте третя особа виконання по оплаті грошових зобов'язань Споживача за спірним договором не виконала, отримані платіжні вимоги - доручення не оплатила.

Позивач, керуючись приписами п.4.8. договору звернувся до відповідача з вимогою оплатити заборгованість за спожиту теплову енергію та виставив відповідні платіжні вимоги-доручення для оплати на загальну суму 390211,48грн. Доказом отримання Відповідачем платіжних вимог-доручень є підпис в.о. директора школи на супровідному листі №08/13648 від 25.10.2013р.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з частиною першою статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як встановлено матеріалами справи Відповідач, в порушення умов договору, отримані послуги своєчасно не сплатив, у зв`язку з чим за ним утворилась заборгованість за послуги з теплопостачання на загальну суму 390211,48грн. за період з січня 2013р. по квітень 2013р.

Між сторонами було складено акт звірки заборгованості станом на 05.12.2013р., яким Відповідач підтвердив наявну заборгованість у розмірі 390211,48грн.

Крім того, Відповідач у своєму відзиві визнав зазначену вище заборгованість у повному обсязі.

За приписами ст. 625 Цивільного кодексу України боржник, що прострочив виконання грошового зобов'язання, за вимогою кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь період прострочення, а також три відсотки річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом.

Керуючись вищенаведеною нормою закону та п.7.4. договору позивачем було здійснено нарахування 3% річних у розмірі 160,36грн. та пред`явлено до стягнення зазначену суму.

Враховуючи, що матеріалами справи доведений факт порушення відповідачем строків оплати, господарський суд перевіривши розрахунок позивача стосовно нарахування 3% річних, приймаючи до уваги межі позовних вимог, дійшов висновку, що позовні вимоги у цій частині підлягають задоволенню у повному обсязі.

Статтею 230 ГК України передбачено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

За приписами ч.6 ст.232 ГК України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Умовами п.7.3. договору передбачено, що за весь період несвоєчасної оплати теплової енергії Споживач оплачує Постачальнику пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, діючої в період за який стягується пеня (Згідно Закону України «Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань» від 22.11.1996р.)

Керуючись вищезазначеним пунктом договору позивачем була нарахована пеня на суму боргу за період з 13.11.2013р. по 17.11.2013р. у розмірі 682,73грн. Перевіривши наданий розрахунок, суд вважає, що зазначені вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Судові витрати відповідно до вимог статті 49 Господарського процесуального кодексу України відносяться на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1, 4-2, 4-3, 22, 32-38, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд ,-

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Приватного акціонерного товариства «Горлівськтепломережа», м.Горлівка, Донецька область до Горлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Горлівської міської ради Донецької області, м.Горлівка, Донецька область за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача Централізованої бухгалтерії Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область про стягнення заборгованості у розмірі 390211,48грн., пені у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн. задовольнити повністю.

2.Стягнути з Горлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Горлівської міської ради Донецької області, м.Горлівка, Донецька область (84624, Донецька область, м.Горлівка, вул.Малинича, 22, ЄДРПОУ 20324271; Платник- Централізована бухгалтерія Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область (Донецька область, м. Горлівка - 84624, вул.Братів Мазікових, 32, ЄДРПОУ 25710458, р/р 35411001034848 у ГУ ДКСУ Донецької області, МФО 834016)) на користь Приватного акціонерного товариства «Горлівськтепломережа», м.Горлівка, Донецька область (84601, м. Горлівка, Донецька область, вул. Академіка Павлова, 13, ЄДРПОУ 03337007, р/р 260022671601 у ПАТ «Міський Комерційний Банк», МФО 339339) заборгованість у розмірі 390211,48грн., пеню у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн.

3. Стягнути з Горлівської загальноосвітньої школи I-III ступенів №41 Горлівської міської ради Донецької області, м.Горлівка, Донецька область (84624, Донецька область, м.Горлівка, вул.Малинича, 22, ЄДРПОУ 20324271; Платник- Централізована бухгалтерія Калінінського району при Департаменті освіти, молоді та спорту Горлівської міської ради, м.Горлівка, Донецька область (Донецька область, м. Горлівка - 84624, вул.Братів Мазікових, 32, ЄДРПОУ 25710458, р/р 35411001034848 у ГУ ДКСУ Донецької області, МФО 834016)) на користь Приватного акціонерного товариства «Горлівськтепломережа», м.Горлівка, Донецька область (84601, м. Горлівка, Донецька область, вул. Академіка Павлова, 13, ЄДРПОУ 03337007, р/р 260022671601 у ПАТ «Міський Комерційний Банк», МФО 339339) витрати зі сплати судового збору у розмірі 1720,50грн.

4.Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

5. У судовому засіданні 28.01.2014р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

6. Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня його оголошення. Зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст.ст.84, 85 Господарського процесуального кодексу України.

7. Повний текст рішення підписано 03.02.2014р.

Суддя Ю.С. Нестеренко

Дата ухвалення рішення28.01.2014
Оприлюднено11.02.2014
Номер документу37077901
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості у розмірі 390211,48грн., пені у сумі 682,73грн., 3% річних у розмірі 160,36грн.

Судовий реєстр по справі —905/8325/13

Рішення від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Нестеренко

Ухвала від 17.01.2014

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Нестеренко

Ухвала від 28.11.2013

Господарське

Господарський суд Донецької області

Ю.С. Нестеренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні