Постанова
від 10.02.2014 по справі 820/13371/13-а
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(в порядку скороченого провадження)

Харків

10 лютого 2014 р. № 820/13371/13-а

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Бездітко Д.В., розглянувши в порядку скороченого провадження в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу

за позовом Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео"

про стягнення заборгованості ,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з зазначеним позовом до відповідача, Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео", в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео" (м. Харків, пл. Повстання, 7/8, код 31558971) на користь Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова (вул. 1-ї Кінної Армії, 15, м. Харків, 61140) заборгованості по сплаті штрафної санкції та пені за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1002,81 грн.

В обґрунтування заявленого позову позивач зазначив, відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України. Начальником управління було винесено рішення відносно ТОВ "Лео" № 1596 від 07.10.2008 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду всього на суму 1002,81 грн., яка відповідачем сплачена не була.

Відповідач, повідомлений про відкриття скороченого провадження у справі належним чином відповідно до ст. 33 КАС України. Ухвалу про відкриття скороченого провадження судом направлено на адресу відповідача, однак поштове відправлення не було вручено адресату у зв'язку із закінченням терміну зберігання, що підтверджується повідомленням пошти.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Матеріали справи свідчать, що відповідача зареєстровано в управлінні Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова як платника страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Судом встановлено, що внаслідок несплати (неперерахування) або несвоєчасної сплати (несвоєчасного перерахування) відповідачем грошових коштів зі сплати страхових внесків на обов'язкове державне пенсійне страхування за період з 20.02.2006 року до 30.05.2008 року, позивачем винесено рішення № 1596 від 07.10.2008 року про застосування фінансових санкцій та нарахування пені всього на суму 1002,81 грн.

Матеріали справи свідчать, що позивачем на адресу відповідача направлено рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 1596 від 07.10.2008 року, однак поштове відправлення не було вручено адресату у зв'язку з тим, що адресат вибув, що підтверджується повідомленням пошти.

Проте, згідно рішення фінансова санкція та пеня відповідачем не сплачена, незважаючи на те, що відповідно до ч.2 п.13 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми пені та штрафів підлягають сплаті страхувальником протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення.

Суд зазначає, що відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (в редакції, що діяла на момент виникнення заборгованості) за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф у розмірі 10 відсотків своєчасно не сплачених сум. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу;

Відповідно до ч.13 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що про нарахування пені та накладення штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, посадові особи виконавчих органів Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, виносять рішення, які протягом трьох робочих днів із дня їх винесення надсилаються страхувальнику, банку чи організації, яка здійснює виплату і доставку пенсій.

Суми пені та штрафів, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, підлягають сплаті страхувальником, банком чи організацією, яка здійснює виплату і доставку пенсій, протягом десяти робочих днів з дня одержання відповідного рішення. При цьому в цей же строк страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, має право оскаржити зазначене рішення до вищого органу Пенсійного фонду або в судовому порядку з одночасним обов'язковим письмовим повідомленням про це відповідного виконавчого органу Пенсійного фонду, яким прийнято це рішення.

Оскарження рішення виконавчого органу Пенсійного фонду про нарахування пені та накладання штрафів зупиняє строки їх сплати до винесення вищим органом Пенсійного фонду або судом рішення у справі. Строки сплати фінансових санкцій також призупиняються до винесення судом рішення в разі оскарження страхувальником вимоги про сплату недоїмки, якщо накладення фінансових санкцій пов'язано з її виникненням або несвоєчасною сплатою.

Крім того, відповідно до ч.2,3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Відповідно до абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

Відповідно до частини 15 ст.106 вищеназваного Закону строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Крім того, відповідно до п. 7 Розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року .№2464-VI - стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування фінансових санкцій.

На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Тобто, позивач мав всі підстави для винесення рішення № 1596 від 07.10.2008 року відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.03 №1058-ІУ. Вказане рішення оскаржене не було.

Отже, позивач виконав всі вимоги діючого законодавства щодо узгодження суми заборгованості, фінансова санкція та пеня всього в розмірі 1002,81 грн. нараховані в межах повноважень позивача та на підставі законодавства, але заборгованість на теперішній час залишається несплаченою.

Таким чином заборгованість відповідача підлягає стягненню в примусовому порядку.

На підставі викладеного, ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та керуючись ст. ст. 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 183-2, 185, 186, ч. 1 ст. 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Лео" (пл. Повстання, 7/8, м. Харків, 61001, код 31558971) на користь Управління Пенсійного Фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова (вул. 1-ї Кінної Армії, 15, м. Харків, 61140, код ЄДРПОУ 22682342) заборгованості по сплаті штрафної санкції та пені за несвоєчасну сплату страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 1002.81 грн. (одна тисяча дві гривні 81 копійка).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами та іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги стороною, або іншою особою, яка брала участь у справі, у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Д.В. Бездітко

Дата ухвалення рішення10.02.2014
Оприлюднено12.02.2014
Номер документу37090843
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/13371/13-а

Ухвала від 06.04.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Волошин Д.А.

Постанова від 10.02.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

Ухвала від 23.12.2013

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бездітко Д.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні