Постанова
від 11.02.2014 по справі 820/331/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 лютого 2014 р. № 820/331/14

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Чудних С.О. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в якій просить суд стягнути з ОСОБА_1 переплачену суму державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 1140,36 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ОСОБА_1 звернулась до Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області з заявою про призначення допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Рішенням № 1182 від 10.05.2011 року їй було призначено допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в мінімальному розмірі 130 грн. Зазначена допомога була виплачена повністю відповідачу через Великобурлуцьке відділення Райфайзен Банк Аваль. В результаті перевірки особової справи ОСОБА_1 щодо правильності нарахування та виплати державної допомоги по догляду за дитиною позивачем було з'ясовано, що відповідач працює та отримує заробітну плату в комунальному закладі "Дошкільному навчальному закладі № 400 Харківської міської ради", про що не було повідомлено позивача. У травні 2013 року відповідачу було зроблено перерахунок державної допомоги по догляду за дитиною з 03.09.2012 року по 26.05.2013 року та встановлено, що сума переплаченої допомоги складає 1140,36 грн. Позивачем було направлено повідомлення ОСОБА_1 про повернення наданої соціальної допомоги, однак відповідачем сума повернена не була. У зв'язку із чим позивач просив позов задовольнити у повному обсязі.

Представник позивача в судове засідання 11.02.2014 року не прибув, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, надав до суду заяву про розгляд справи за відсутності уповноваженого представника.

Відповідач, ОСОБА_1, письмових заперечень до суду не надав, в судове засідання, призначене на 11.02.2014 р. не прибув, про час, дату та місце судового засідання був повідомлений належним чином, шляхом направлення судової повістки на адресу відповідача, яка зазначена у позовній заяві та у заявах про призначення усіх видів соціальної допомги (АДРЕСА_1), про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення, однак повістка з документами суду повернуті на адресу суду у зв'язку із закінченням терміну зберігання. Тобто відповідно до ч.11 ст.35 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена та відповідач вважається належним чином повідомленим.

Суд вважає, що сторони є належним чином повідомленими про дату, час та місце судового засідання, потреба заслухати свідка чи експерта відсутня, перешкод для розгляду справи у судовому засіданні немає, а тому суд вважає, що справу слід розглянути за наявними в ній матеріалами в порядку письмового провадження з огляду на положення ч. 6 ст. 128 КАС України.

Суд, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши докази у їх сукупності, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" від 21 листопада 1992 року №2811-ХІІ право на допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за цим Законом має особа (один з батьків дитини, усиновлювач, опікун, баба, дід або інший родич), яка фактично здійснює догляд за дитиною.

Згідно з частиною першою статті 14 цього Закону допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку виплачується щомісяця з дня призначення допомоги по догляду за дитиною по день досягнення дитиною вказаного віку включно. Усиновлювачам та опікунам допомога призначається не раніше, ніж з дня прийняття рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Судом встановлено, що 04.06.2010 року ОСОБА_1 звернулася до Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області із заявою про призначення усіх видів соціальної допомоги, а саме: допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, одноразову допомогу при народженні дитини. У поданій заяві ОСОБА_1 зазначала, що у разі працевлаштування впродовж терміну призначення допомоги відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" вона зобов'язується повідомити про це органи праці та соціального захисту населення (а.с. 5-6).

Рішенням № 2469 Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області від 21.07.2010 року ОСОБА_1, було призначено допомогу в розмірі 130 грн. щомісячно починаючи з 13.07.2010 року по 26.05.2013 року, як непрацюючій особі (а.с. 7).

Із матеріалів справи вбачається, що 05.05.2011 року ОСОБА_1 повторно звернулась з заявою про нарахування державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з урахуванням доходу сім'ї та державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям. При подачі даної заяви ОСОБА_1 також було надано позивачу декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулись за призначенням усіх видів соціальної допомоги та заяву-зобов'язання, де зазначається, що при зміні складу сім'ї, місця проживання та працевлаштування відповідач повинен повідомити управління протягом 5 днів (а.с. 8-12).

Рішенням Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області № 1181 від 10.05.2011 року ОСОБА_1, було відмовлено в наданні державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім'ї у зв'язку із тим, що середньомісячний сукупний доход сім'ї перевищує рівень прожиткового мінімуму для сім'ї, а також Рішенням № 1182 від 10.05.2011 року призначено допомогу в розмірі 130 грн. (а.с. 13-14).

Судом встановлено, що 03.09.2012 року ОСОБА_1 прийнято на посаду вихователя в комунальний заклад "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 400 Харківської міської ради", що підтверджується довідкою від 29.04.2013 року № 88 (а.с. 15), однак відповідач не повідомив у встановлений законом строк позивача.

Згідно довідки Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області від 30.05.2013р. переплата соціальної допомоги ОСОБА_1 з вересня 2012 року по травень 2013 року склала 1140,36 грн. по причині виходу на роботу.

Приписами пункту 23 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 року № 1751, передбачено, що виплата допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку припиняється у разі, коли особа виявила бажання працювати - з дня працевлаштування (початку виконання трудових обов'язків).

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.

Згідно з пунктом 49 цього Порядку а також ст. 22 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" особи, яким виплачується державна допомога сім'ям з дітьми, зобов'язані повідомляти органи, що призначають і виплачують зазначену допомогу, про зміну всіх обставин, які впливають на виплату державної допомоги (зміни у складі сім'ї, перевищення середньомісячного сукупного доходу сім'ї тощо).

Суми державної допомоги сім'ям з дітьми, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку громадян (у результаті подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім'ї, приховування обставин, які впливають на призначення і виплату державної допомоги тощо), стягуються згідно із законом.

Управлінням соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області було надіслано повідомлення ОСОБА_1 про необхідність повернення нею надмірно виплачених коштів, що підтверджується повідомленням від 02.07.2013 року № 05-13/1527, що було направлено на адресу відповідача (а.с.17-18).

Однак на час розгляду справи вказана заборгованість відповідачем сплачена не була.

Враховуючи вищевикладене, оскільки відповідач своєчасно не повідомила позивача про своє працевлаштування, що спричинило переплату державної допомоги, а також те, що станом на день розгляду справи вона не повернула позивачу надмірно сплачені кошти в повному обсязі, суд вважає позовні вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 159-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області до ОСОБА_1 про стягнення суми - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1, ідн. код НОМЕР_1) на користь Управління соціального захисту населення Великобурлуцької районної державної адміністрації Харківської області (вул. Леніна, 2, смт. Великий Бурлук, Харківська обл., 62602, код ЄДРПОУ 03196682, р/р 35411004006696, МФО 851011, банк УДКСУ у Великобурлуцькому районі) переплачену суму державної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі 1140 (тисячу сто сорок) грн. 36 коп.

Постанова може бути оскаржена в Харківський апеляційний адміністративний суд через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення, копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя С.О. Чудних

Дата ухвалення рішення11.02.2014
Оприлюднено13.02.2014
Номер документу37113313
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/331/14

Постанова від 11.02.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Ухвала від 14.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

Ухвала від 14.01.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чудних С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні