Рішення
від 18.12.2008 по справі 17/599/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/599/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

=======================================================================

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 "18" грудня 2008 р.                                                 Справа №  17/599/08

м. Миколаїв    

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

при  секретарі Колесниковій В.В.,

з участю представників сторін:

від позивача – не з'явились;

від відповідача –Волошина М.Ф., керівник;

У судовому засіданні присутній прокурор –Волкожа С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу № 17/599/08

За позовом Прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації в Миколаївській області, Миколаївська область, смт. Березанка, вул. Леніна, 33,

До фермерського господарства «Маківка», Миколаївська область, Березанський район, с. Чапаєва, вул. Садова, 15,                                                      

про: звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки,-

          

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації в Миколаївській області (надалі - позивач) звернувся  до фермерського господарства «Маківка»(надалі - відповідач) про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки.

Заявою від 14.11.2008 року № 1494-01-3-30-08 позивач уточнив позовні вимоги і просить стягнути з відповідача 1 014 грн. 64 коп. шкоди, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності.

При цьому позивач обгрунтовує свої позовні вимоги наступним:

Перевіркою, проведеною прокуратурою Березанського району встановлено, що відповідно до акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства, який складено 11.06.2008 року державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель у Березанському районі Дехтяренко О.В., ФГ «Маківка»використовується земельна ділянка площею 1,5 га без правовстановлюючих документів.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель», будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання не наданої їй земельної ділянки чи намір використовувати земельну ділянку до встановлення її меж у натурі (на місцевості), до одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації є самовільним зайняттям земельних ділянок.

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України, право власності та право постійного користування земельною ділянкою виникає після одержання її власником або користувачем документа, що посвідчує право власності чи право постійного користування земельною ділянкою та його державної реєстрації.

Згідно зі ст. ст. 152, 158 Земельного кодексу України, власник земельної ділянки може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою і відшкодуванням завданих збитків. Земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, вирішуються виключно судом.

Ст. 156 Земельного кодексу України встановлено, що власникам землі відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок неодержання доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки. ФГ «Маківка», земельна ділянка використовувалася безоплатно, внаслідок чого сільською радою та бюджетом недоотримано 1 014 грн. 64 коп., згідно розрахунку, який проведений міським управлінням земельних ресурсів на підставі грошової оцінки земельної ділянки.

Внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки державі заподіяно шкоду на суму           1 014 грн. 64 коп., яка визначається за розрахунком, проведеним державним інспектором з контролю за використанням та охороною земель у Березанському районі на підставі Постанови Кабінету Міністрів України № 963 від 25.07.2007 р. «Про затвердження методики визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використанням земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу».

Відповідно до ст. 212 Земельного кодексу України, самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам землі або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними.

Представник відповідача позовні вимоги визнав та звернувся до суду з усним клопотанням про розстрочку виконанняя рішення строком на 10 місяців. Прокурор проти клопотання відповідача не заперечує.

Враховуючи вищенаведене, суд керуючись п. 6 ст. 83  ГПК України,  вважає за можливе розстрочити  виконання рішення  в частині суми основної заборгованості в строк до        18.10.2009 року рівними частинами щомісяця.   

Таким чином уточнені позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 49, 80, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

ВИРІШИВ:

1.          Уточнені позовні вимоги Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації в Миколаївській області задовольнити у повному обсязі.

2.          Стягнути з фермерського господарства «Маківка», Миколаївська область, Березанський район, с. Чапаєва, вул. Садова, 15 (код ЄДРПОУ 33624464) шкоду,   заподіяну   порушенням   законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності у розмірі 1 014 грн. 64 коп. на користь Березанської районної державної адміністрації в Миколаївській області, Миколаївська область, смт. Березанка, вул. Леніна, 33 (одержувач: Дмитрівська сільська рада Березанського району Миколаївської області, р/р 31411542700052, банк ГДКУ в Миколаївській області, МФО 826013, ЄДРПОУ 04375725).

3.          Виконання рішення в частині стягнення суми заподіяної шкоди розстрочити рівними частинами у сумі 101 грн. 46 коп. в строк до 18.10.2009 року.

4.          Стягнути з фермерського господарства «Маківка», Миколаївська область, Березанський район, с. Чапаєва, вул. Садова, 15 (код ЄДРПОУ 33624464) державне мито у розмірі         102 грн. та  118 грн. витрат  на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу на користь Державного бюджету України.

Рішення може бути оскаржено до Одеського апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України.          

   Суддя                                                        С.М.Коваль

                           

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.12.2008
Оприлюднено01.06.2009
Номер документу3711579
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/599/08

Ухвала від 21.09.2009

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 18.12.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 06.10.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні